Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 апр. 2008, 17:08 ч.

Първи клас

 • 3 220
 • 10
 •   1
Отговори
 Дъщеря ми ще бъде първи клас, много се притеснявам как ще тръгне в училище. В училище ще учи немски език, но в момента учи английски език и ще продължи. Няма ли да и дойде в повече?
Моля за съвет от родители минали по този път.
Предварително благодаря.

# 1
 • Мнения: 2 567
Моята дъщеря така в предучилищната учеше английски, а в първи клас започна като първи език немски. Не е имала проблеми, но английският остана на втори план, защото в училището и немския се учеше всеки ден по няколко часа и нямаше толкова време и за английския. Английския и е по-лесен и него си го учи между другото, само на ниво разбиране и говорене. Без граматика. Основно набляга на немския и до сега, вече четири години не е имало проблеми.
Не знам твоето дете по колко часа на ден и всеки ден ли ще има немски, но ако е като при моята щерка няма начин поне в началните класове вторият език да остане на по заден план. Натоварването в училище не е малко и поне за мен няма смисъл засилено още от първи клас да се учат два чужди езика. Един засилено и друг по- лабаво  Simple Smile е напълно достатъчно  Peace

# 2
 • Мнения: 9 006
Ако зависеше от мен, изобщо бих отхвърлила варианта детето ми да учи чужд език от първи клас. Материалът, който учат по български е достатъчно сложен и мисля, че е по-добре да  се съсредоточат върху усвояването на родния си език, нещо, което пропускайки през първата учебна година, никога повече няма да наваксат. И ще пишат до края на живота си "кутиЙ" вместо "кутии".

# 3
 • Мнения: 34
Съгласна съм с baibibi. Умишлено не записах дъщеря си в училище, в което ще учат по два езика наведнъж. В момента изучават само английски, но си мисля, че засега и той  е достатъчен.

# 4
 • София
 • Мнения: 197
 При нас ситуацията бе аналогична - две нива английски в детската градина и училище с интензивно изучаване на немски език от първи клас. Мисля, че всичко зависи от една страна от детето и от друга- от избраната от преподавателя методика за изучаването на езика. При нас едва в края на учебната година започнаха с буквите от немската азбука, а дотогава учеха на ниво картинки, песни, стихчета, игри. Не мисля, че напреднаха особено много, но и по този начин не бяха  особено претоварени в битката с ченгелчетата, цифрите и по-късно правописа. В класа на дъщеря ми имаше доста деца, които без да са особено изявени в усвояването на учебния материал, нямаха проблеми да изучават успоредно и английски език в "Британика" и "Алианса".
 Ние избрахме друг вариант, въпреки, че дъщеря ми се справяше прекрасно в училище. Макар, че не искам да се причислявам към групата на свръхамбициозните майки, поставящи на изпитание физическата и психическа издръжливост на отрочетата си, във втори клас я записах на курс по английски език, което стана  в резултатна изричното й настояване (тя знаеше много на устно ниво и искаше да продължи с езика, главно да за да се справя с филмчетата без превод и игрите на РСто Crazy) . Възнамерявах да започне и ако е прекалено тежко или не желае, да прекратим обучението. Въпреки, че във втори клас нещата с немския и БЕЛ в училище станаха доста по-сериозни, тя се справя без проблем и с материала по английски без някаква помощ от наша страна (изкара 99% срочен резултат). Но доколкото си говорим с други майки-това далеч не е така с другите деца от курса в "Британика", въпреки, че за почти всички английският е "единствен  втори език"(малко тавтология). Така че си е до дете.
 Мисля, че не започнахме с писменото овладяване на английския език още първи клас бе добро решение, защото децата като че ли се затрудняват най-вече от успоредното обучение по български и др. език на писмено ниво.  На първолачката успех, а на Вас търпение и здрави нерви!(ще разберете защо Laughing)

# 5
 • Мнения: 120
Моята дъщеря учи английски от 3 годишна. На 5 тръгна в БиБиСи Център на курс по английски. В първи клас (тръгна на 6 години) започнаха с усилено изучаване на френски - 14 часа седмично, или всеки ден след обяд по 2 часа плюс 4 часа сутрин, разпределени през цялата седмица. В първи клас прекъснахме английския, защото съвпадаха часовете в БиБиСи със следобедния френски. Готвих я аз в къщи. Във Втори клас продължихме и с английския (френския продължава на същия режим), като се яви на изпит в БиБиСи за да се приравни с останалите, т.е. да не губим година.

Децата учат много лесно езици - особено когато са близки езици, като английски и френски. Тя много лесно прави връзка, когато знае думата на френски или обратно на английски - с другия език. Не сме имали никакви затруднеия. По никакъв начин не и пречи на основния учебен процес, най-малко пък върху усвояването на родния език!

# 6
 • Мнения: 220
Здравей!
Като чета - ти вече си решила какво да правиш. Едва ли някой може да те посъветва правилно.
Единственото, което мога да ти пожелая е да следваш интуицията си.  Вярвай в детето си! Wink

# 7
Дъщеря ми ще бъде първи клас, много се притеснявам как ще тръгне в училище. В училище ще учи немски език, но в момента учи английски език и ще продължи. Няма ли да и дойде в повече?
Моля за съвет от родители минали по този път.
Предварително благодаря.
Ние сме на същото дередже.
Ще учим немски в първи клас. От втора група до сега (четвърта сме вече – т.е. 3 години) учим английски с голям мерак. Даже изкарахме два триместъра в Алианса, ама след като научи буквичките и се стигна до писане на думи, младежът реши, че ще е по-добре да си учи английски в градината – там въобще не става дума за писане.
Същевременно е в подготвителна група на “Шилер” – всеки ден по ок.1 астрономически час немски.
Хлапето няма никакъв проблем!!!
Хич не се притеснявай!
А в кое училище я записахте?

# 8
 • Мнения: 673
    newsm78  След като детето е учило английски, защо го записвате в немска паралелка. Няма ли други училища? Освен това доколкото съм запозната / не съм сигурна/ ранното чуждоезиково обучение в първи клас е под формата на ЗИП или СИП. Тъй ,че си мисля ,че вие бихте могли да имате право на избор, но може и да греша. Аз не бих издевателствала така с детето си. Той учеше английски в детската градина и аз държах да продължи и в първи клас  с този език.

# 9
Един език с малко старание се усвоява на ниво "напреднал" за 2 години (като при някои деца дори по-бързо). Какъв е смисълът да затормозявате децата още от 1 клас с 3 езика (български - писмен, английски, немски) при положение, че и без това учат толкова много нови неща - математика, четене, писане, природознание (или "околен свят"), родинознание и т.н. Да не говорим, че в първи клас сигурно дори няма да ги карат да пишат думите, а само да повтарят след учителката - а така за цялата година ще научи 5 думи. Нека първо научат по-добре българската граматика (сега има толкова родители, които все още правят правописни грешки, не от невнимание), която ще им трябва много повече, и след това да ги засипем с останалите езици. Аз започнах да уча английски в 5 клас (дотогава в училище учех само български и основата ми влезе добре в главата, защото не се обърквах с останалите езици, с които днешните поколения се объркват от детската градина). Сега (10 клас съм) английският ми е почти перфектен (без да се хваля, сериозно говоря, като имам предвид и резултати от олимпиади), испанският ми е ниво добър, украински ниво разговорен, руски същото разговорен, а до 8 клас учех само английски като чужд език. Испански го започнах в 9 клас. Руски и украински учех, защото ми бяха интересни, а не налагани - а и в семейството ми се говореха понякога, гледах и телевизия на руски.
Няма никакъв смисъл да се учат 100 нови езика от 1 клас, и без това се учат 100 нови предмета (100 в преносен смисъл много ясно). Ако се започнат от 5 клас, се научават чудесно. Вярно е,ч е мозъкът на детето усвоява по-добре знания докато е млад, но това не означава че няма да се обърка ако му се предостави твърде много несистематизирана информация (а самият факт, че учителите по немски, английски и български са различни, вече прави несистемно ученето на трите езика, само заради различният начин на преподаване и различните изисквания). детето ще научи не по-зле всички езици, които иска като порасне малко и разбере какво прави. В 5-7 клас е в състояние да разбере граматическите правила и разликите между всички езици, които изучава, а и да не се обърка със всичките. Наистина ли мислите, че това което детето ще научи по немски в 1 клас няма да бъде забравено през лятото? Освен ако не го тормозите всеки ден (през лятната ваканция) да учи, за да си "припомня". И после защо децата стават нервни...То на мен да ми наложат да уча 3 езика от самото начало (българският като писмен не им е познат все още), и аз ще гледам така  #Crazy .

# 10
 • Мнения: 7 263
Дъщеря ми ще бъде първи клас, много се притеснявам как ще тръгне в училище. В училище ще учи немски език, но в момента учи английски език и ще продължи. Няма ли да и дойде в повече?
Моля за съвет от родители минали по този път.
Предварително благодаря.

И двамата ми сина бяха учили английски в детската градина и за моя изненада бяха научили доста неща. Тоест тръгвайки в първи клас / баткото/ имаха запас от думи и знания по езика, е за съответната възраст разбира се.
По една или друга причина се спрях на паралелки с изучаване на немски език и за двамата / малкоя сега е предучилищна група с усилено изучаване на немски език/. Но не исках наученото по английски да се забрави и размие във времето. И давамата паралелно ходят на английски в школа и честно казано това е единственото нещо, с което нямам проблем в обучението им - а именно овладяването на езиците.
Всичко е въпрос на гледна точка, на приоритет и не на последно място на специфична възприемчивост на детето / някои лесно учат езици, други не/.
Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт