Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 апр. 2008, 08:51 ч.

проблем с храненето

 • 1 092
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 131
Здравейте момичета,
вече и аз съм мама на бебка, която е на 1 седмица:) Тъй като се наложи цяла седмица престой в болницата, нещата с храненето на бебо май се пообъркаха Sad там, аз от умора и противоречиви съвети, доста се изнервих. Минахме през няколко фази: първо ми бяха разранени зърната, бебо си засукваше, но тогава имахме още само коластра. Тамън се оправиха зърната, взе да ми слиза и кърмата, но когато направих пробно кърмене и теглене се оказа, че тя е изяла съвсем малко-от порядъка на 5-10мл - това беше вече на 4-5 ден, а всички твърдяха че имам кърма. Понеже явно беба е била гладна и я дохранвах с АМ.Но в болницата шишетата текат като чешма, и беба престана да иска да суче. Навръх на всичко нямахме никакъв режим, веднъж спеше по 6-7 часа и не можех да я събудя , друг път постоянно ревеше и пр. Все пак успях да я върна към сученето и тогава дойде дуг проблем, отново правих пробни тегления, оказа се, че след 20 минути сучене е изпила само 20мл, на следващото ядене се лигавихме цял час, а беше изпила 40 мл, това в деня, когато трябва по 60мл да пие. Прибрахме се вкъщи и аз реших да се цедя и от двете гърди и да видя колко е, а разликата да дам с АМ. Но явно от нерви, кърмата ми е малко - две поредни хранения (през 3 часа) успях да изцедя от двете гърди общо 50мл. На третото хранене нямаше и 20мл (пак от двете гърди)Sad . А на беба много й се суче и така хубаво се успокоява, когато я сложа на гърда. Сега просто незнам: дали да се цедя (например на едно хранене едната гърда, на следващото другата) и да давам тази кърма плюс АМ. Така ще знам, че яде достатъчно. Или да я слагам да суче (пак така веднъж на едната, следващият път на другата), и после да давам АМ? Така бебо ще е доволна че суче, но аз ще се притеснявам дали не я прехранвам или пък да я държа гладна? Съжалявам, че толкова дълго стана, момичета, много ми е мъчно, че така става с нашето кърмене, явно престоя  в болницата си каза тежката дума:(  Много ще съм ви благодарна да ме съветвате какво да реша, нямам никакъв опит. Забравих да кажа, че беба се роди 4 кила, а след една седмица на тотална липса на нормално ядене я изписаха 3810.Ами това е.

# 1
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Здравей и честито бебенце!
Първо, успокой се, всичко с храненето на бебето може да се нареди когато си спокойна и информирана. Ако случайно още не си прегледала Библиотеката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844 , виж я, там има много статии, които ще ти дадат отговор на тези и на бъдещи въпроси.
Можеш ли да разкажеш още малко за вашето кърмене. На поискване ли кърмиш или с режим? Как се държи бебето, неспокойно ли е, плаче ли много или изглежда доволно. Колко нопишкани памперса сменяш за денонощие? Даваш ли вода или други течности и по колко АМ даваш? Докато кърмиш чуваш ли бебето да преглъща?
Ще те посъветвам за твое спокойствие да оставиш за малко пробните тегления. Бебето ти изсуква различно количество кърма при всяко хранене, няма стандарт колко трябва да изсуче. Тези грамчета важат за изкуствено хранените бебета. Кърмата се усвоява много по бързо от организма и затова бебето има нужда от по често кърмене. Предлагай гърдата при признаци за неспокойствие, въртене на главичката (все едно търси да засуче), лапане на ръцете. Ако е гладно, ще суче. След време то само ще си направи свой режим и ако се водиш по бебето, нама да имате проблеми.
Хубаво е да следиш бебето да изсуква едната гърда до край и чак после да предлагаш другата. Така бебето ще получава от задното мляко, което е по мазно.  Някои майки кърмят от едната гърда на едно кърмене, други и от двете. Аз гледах в рамките на около 3 часа да предлагам едната гърда, а после другата. Но ти ще видиш как ти е по удобно. Само следи бебето да изсуква предложената гърда до край.
За цеденето, вероятно знаеш, че никоя помпа не може да изцеди така както бебето. Така че по добре недей да съдиш за това колко кърма имаш по изцеденото количество. Ако намаш напрежение в гърдите, няма смисъл да цедиш. Важното е да си спокойна и уверена, да се храниш здравословно и пълноценно, да пиеш много течности, да почиваш колкото е възможно и да кърмиш бебето по на често. Принципа на произвеждането на кърмата е, че колкото повече бебето суче, толкова повече кърма се образува. Дори и да ти се струва, че няма нищо, реално не е така.
След като бебка се чувства добре на гърдата, предлагам ти да я оставиш да си посуче. Дори да ти се струва, че иска постоянно на гърда, не се притеснявай, скоро ще се регулират нещата.
Не е добра идея да цедиш и да даваш от шише, така има сериозна опасност бебето да откаже гърдата, а с цедене да не можеш да стимулираш достатъчно лактацията. Така е по вероятно да преминете изцяло на АМ. Няма опасност да прехраниш бебето ако суче повече и по на често. Бебетата най добре знаят колко им е нужно, а и при всяко е различно. Ако пък хапне повече, то просто ще върне излишното когато поставиш да се оригне  Wink
Ако пък е гладно, ще си поиска пак.
Ще видиш, че скоро всичко ще се нареди и ще се наслаждаваш на растящото ти човече. За сравнение, моето бебе се роди 4.300, в болницата стояхме 4 дни и го кърмех колкото можех. Сигурна съм и че са го хранили с адапте, ама айде. При изписването беше 3.990, което си е съвсем ок. За горе долу месец възстанови теглото от раждането  Peace

# 2
 • Мнения: 628
Аз също ще те посъветвам да оставиш добавките.

Бебето ти е твърде малко, още не си е регулирало нито режим, нито пък са се разработили млечните ти канали, ако ти е първо детенце /а мисля че е така/. Не давай добавка, а всеки път когато ти се стори гладно слагай на гърда, дори и да е по-начесто отколкото трябва. Не позволявай да спи повече от 3-4 часа, за да ти стимулира кърмата най-малкото, но и за да не се настървява от глад и буквално да я заболява коремчето.

Не се притеснявай, щом кърмата е дошла, всичко ще е ок, защото количеството бебето само си го регулира! Единствено недей да даваш добавка, защото отнемаш от смукането от гърдите, съответно стимулацията им, организма ти се подлъгва че няма нужда от повече кърма и тя намалява.

Успех!   bouquet

# 3
 • Мнения: 1 121
Първо, да започна с това, че майките много често си мислят, че като са изцедили 20 мл и това е всичко, което имат. Не е така. Бебето може да изцеди от гърдата много повече. Никоя помпа не е достатъчно добра, че да изцеди цялото количество кърма! Така, че спри да се подвеждаш, че нямаш достатъчно. Ако не си сигурна дали бебето ти яде нужното му количество, гледай за следното: на тази възраст трябва да имате поне 6 наакани памперса на ден. Ако ги имате и бебето изглежда спокойно и доволно, това означава, че се храни добре. Махни добавката и я слагай първо на едната гърда, след това на другата. Недей да мериш след това, защото така само се объркваш! Гледай бебето, нека то те води. Виж как се държи след хранене? Иска ли да суче още? Заспива ли?

Аз в началото кърмех така: 10 минути на едната гърда, 10 минути на другата. Като за тези 10 минути следя дали суче. Ако заспива го гъделичкам по бузката или по ушето и той се будеше и продължаваше да суче. След като минат 20-те минути, обикновенно се е наял и заспива. Махам го от гърдата и го оставям да спинка. Ако ревне за цица, пак го слагам и пак започвам да го гъделичкам, за да суче. Ако усетя, че само ме ползва за залагалка, го махам и започвам да го гушкам и люшкам. Понякога бебетата искат гърдата на мама не защото са гладни, а защото търсят близост. В такива моменти просто го гушкам и му пея Hug

# 4
 • Мнения: 1 131
Момичета, благодаря за съветите. На същия ден, в който писах, ни посети за първи път педиатъра. Обясних аз горе долу ситуацията и той каза да слагам на гърда за по 20 мин., а после да давам АМ, като понеже през 2-рата седмица на бебо трябва по 80 мл да яде на хранене, той каза първо да предложа например 30-40мл АМ, ако го изпива значи да предложа повече и така нататък до 80..Така и правя..понеже ме е страх бебо да не егладна, от АМ обсхто взето изяжда към 40мл, но някой път и много повече, а представа си нямам от мен колко.Все пак, струва ми се, че се предавам без борба един вид, и искам да разбера някак всъщност имам ли аз достатъчно кърма или не.Макар че, щом яде АМ с такова желание, сигурно след като е сукала от мен, е още гладна.Имаме и малко проблеми със засукването, много се върти, буйна е, бута с ръце, и се мятка с отворена уста наляво надясно, съвсем некоординирано..Simple Smileс 300 зора след 5-10 мин такава борба успяваме да се "закачим" на зърното. Често се налага да слагам силиконово зърно.А се вижда, че много иска да суче, но така повече си пречи..Сега се чудя, дали да пробвам следните неща: например утре сутринта за първото хранене да я оставя само на кърма без да ограничавам времето за сукане.После да следя дали ще реве, дали ще заспи, кога пак ще е гладна.(ние сме на 3 часов режим). После мисля следващото хранене пак да е само на кърма.Мисля, че вече като е по-гладна ще суче повече, после пак ще следя повдението й за признаци на глад и пр. И последно мисля, едно хранене да е само на АМ, а аз да изцедя на максимум, каквото мога и да видя колко е... Това е всичко, което ми ражда главата.Хем не смея да рискувам да гладува.Хем имам страха, че я лишавам от кърмене и че така само ще ми спре съвсем кърмата(но то аз вече нямам идея колко ми е всъщност).Ами това е..как мислите?Ще успея ли да се ориентирам така в ситуацията?Благодаря:)

# 5
 • софия
 • Мнения: 102
Здравей и честито бебче!
В началото с нашата бебка бяхме в същото положение като дори имахме 3-4 дена само на АМ. Но сега вече от доста време сме само на кърма (до 2ия месец давах след къпането АМ).Та така от къде да започна....... Laughing
-легнете си на спалнята с бебнцето и се хранете в легнало положение- като заспи ти се измъкни. След 10-15 мин. , 1-2 часа когато се събуди и заплаче отиваш и лягаш при нея и пак започвате да се храните(тя ако не е гладна няма да иска да яде)Ние ядяхме през 30-40 мин до 2месец ,мах през 1час Mr. Green
- в никакъв случай не прави пауза по голяма от 3 часа(даже  рядко да се случва)
-когато вече усетиш че бебнцето нервничи защото е гладно му предложи 30-60 гр.След тези грама вече ще имате пауза от около 2-3 часа(Но ако започнете от сутринта с този "режим" добавката ще е нужна чак към обяд 11-12 часа )
- След паузата от няколко часа си продължавате по същия начин и когато пак усетиш че нервничи й предложи пак добавка
-На 3часов режим на хранене кърмата няма да ти се увеличи (поне при мен не стана)
-Не се притеснявай че ще сте нон стоп на гърдата -това е най доброто нещо което можеш да направиш и за двете .След няколко дена тя ще започне да прави по голями интервали ..............
За твоя информация ние сме на 4месеца и все още ядем през 2часа - да не кажа че когато е кисела яде и през 1 час
Ами това сукане му е майката много на често Laughing Поне това помогна при нас
Гадно е че неможеш да свършиш нищо в къщи но пък работиш за да имате мляко Mr. Green
Мойта бебка е гладна ако се сетя още нещо ще ти пиша.УСПЕХ....

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 332
Аз също ще те посъветвам да оставиш добавките.

Бебето ти е твърде малко, още не си е регулирало нито режим, нито пък са се разработили млечните ти канали, ако ти е първо детенце /а мисля че е така/. Не давай добавка, а всеки път когато ти се стори гладно слагай на гърда, дори и да е по-начесто отколкото трябва. Не позволявай да спи повече от 3-4 часа, за да ти стимулира кърмата най-малкото, но и за да не се настървява от глад и буквално да я заболява коремчето.

Не се притеснявай, щом кърмата е дошла, всичко ще е ок, защото количеството бебето само си го регулира! Единствено недей да даваш добавка, защото отнемаш от смукането от гърдите, съответно стимулацията им, организма ти се подлъгва че няма нужда от повече кърма и тя намалява.

Успех!   bouquet

# 7
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Ти самата интуитивно си се насочила в правилната посока. Пробвай да не се водиш по този изкуствен режим, бебето ти е още малко. Опитай един ден да се гушкате в спокойна обстановка, ако може бебето да усеща допира до кожата ти, предлагай му гърда при признак на неспокойство. Така ще е спокойно и ще суче колкото иска. Не очаквай да издържи три часа. Кърмата се усвоява много по бързо от АМ и е нормално да огладнее по рано. Най естественото нещо е да му дадеш пак да суче.
Както вече знаеш, сученето от гърда и пиенето от шише се различават много. Така, че ако от шише в гърлото му се влива бързо и на готово точното количество, то на гърдата нещата стават по бавно, с повече усилия и с ритъм, който бебето определя, а не педиатъра. Ако даваш добавката от шише има серозна опасност да се обърка скането.
Можеш да си сигурна, че ако дадеш на едно хранене АМ, бебето ще издържи три часа, но това е защото просто АМ се усвоява по бавно, казах го по горе. Това не е признак, че кърмата ти е малко!
Дай си повече време и кърми по често и без да ограничаваш бебето. Осигури си спокойствие и приятна атмосфера.
Ако имаш още проблеми със засукването на бебето, добра идея е да се срещнеш с някой от консултантите по кърмене. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=205725.0 Може проблема да е свързан с неправилното засукване и така да не успява да изсуче достатъчно кърма. Ако си от София или Пловдив можеш да посетиш някоя от ЛЛЛ срещите.

# 8
 • Мнения: 1 131
Здравйте пак, нашата одисея си продължава..днес реших, че ще сме само на кърма, сутринта в 7 се кърмихме и си бяхме спокойни до към 9.30-10, тогава пак се кърмихме и пак бяхме спокойни след това. на обяд към 1 пак се кърмихме, след това към 2 започна едно сумтене и хленчене, като я взема и си отваря устата и търси гърда..яде си ръцете и пр. знаци за глад, сложих я пак на гърда, сукахме , пак я сложих да спи, след малко як рев и пак търси да суче, пак й дадох и всичко се повтори, така до към 4 часа се получии едно хубаво висене на мен, сега ме болят зърната, а накрая все пак й дадох АМ, защото продължаваше да изглежда супер гладна, нервна и пр. После към 5 отново започна да нервничи, аз понеже си викам няма как да е гладна, нали съм й дала АМ, взех я и тя пак ърси с уста да суче..е, направо се шашнах вече, после обаче си заспа в мен, явно е искала гушкане, не толкова папане..и ме хвана яд, можеби и предния път да не е било глад, а аз веднага млякото да й дам Sadнезнам какво да правим, много съм се сдухала вече, ако не й давам мляко треска ме тресе, че е гладна и няма да наддава, пък аз и нямам кантар тук и незнам как ще издържа до края на 1 месец, ако пък й давам, страдам, че ще ми спре ърмата, нали търсенето определя предлагането....навръх на всичко, сега като не й давах няколко пъти шишето и много по-добре си сучеше детето, явно се бърка с това постоянно превключване...ще се побъркам вече как да я храня...Sad

# 9
 • софия
 • Мнения: 102
Спокойно след първото мерене ще се почустваш по сигурна ,след второто още по по...  а на 3тата консултация вече няма да имаш никакви притеснения Laughing Горе доло това според мен е най добрата "схема" както и ти си започнала- даваш, даваш  гърдата и като усетиш че се изнервя предлагаш малко АМ.......
Само да уточня: Родихме се 2.800  1месец-4.300(1.5кг.) 2месец-5.800(пак1.5кг) 3месец-6.800(1кг) Предполагам че 4 ще сме около 1кг(след няколко дена ще разберем Mr. Green)
Това всичкото е от нямането на кърма Laughing

# 10
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Никито, успокой се малко Hug
Следиш ли напишканите памперси? Ака ли бебето редовно? Кожата свежа ли е? детето изглежда ли доволно след хранене? Ти усещаш ли си гърдите изпразнени след сукане?
Ето, че има доста показатели за това дали бебето хапва добре Grinning
Дай си малко време за да се справите с проблемите със кърменето. Много хубаво правиш че даваш на детето да суче винаги, когато иска. Също така, струва ми се, че няма защо толкова да се измъчваш, че си дала веднъж АМ. Все пак точно сега премахвате добавката и бебето дава сигнал на гърдите ти дапроизвеждата пвече мляко. Това означава, че бебето ще суче много, много често и по много време. Не е проблем, когато вече се умориш да дадеш малко АМ-опитай се да даваш все по-рядко и все по-малко количество.
И не забравяй да се радваш на бебето си, времет лети бързо малкото човече никога няма да е пак такова малко, невинно сгушено пакетче Grinning Опитай се да не приемаш кърменето чааак толкова навътре. Направи си удобно място за кърмене и гушкане и се опитай да се отпуснеш и да си почиваш докато кърмиш. Брой напишканите и наакани памперси и се опитай да не се съмнаваш че си най-добрата майка на света! Hug

# 11
 • Мнения: 1 131
Там е работата, че и гърдите ми са едни меки.., пък и реших да се доизцедя след последното ядене, то нямаше почти нищо за изцеждане.Не зная, не вървят добре нещата, но здраве да е. Благодаря зе съветите на всички.

# 12
 • Мнения: 433
Когато кърменето се регулира, гърдите са винаги меки - дори когато от тях тече мляко.
При теб е рано да се е регулирал процеса, по-скоро бебчо е поизсукал доста. А с цедене никога не можеш да изкараш толкова мляко, колкото бебето може. Имай предвид, че мляко се произвежда  и по времето, в което бебо суче. Както сълзите, които се образуват, когато заплачеш, а не седят на склад в окото ти  Simple Smile

Успокой се, това е много важно за теб и бебчо. Когато си спокойна и уверена в това, което правиш, то се редава и на детето. С кърмене или не, важното е бебето ти да чувства обичта ти  Hug
Но не бързай да се предаваш - и скоро ще видиш колко леко и приятно нещо е кърменето.

# 13
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Ама как да не вървят добре нещата бе, недей така. Всичко ще се нареди. При първото мерене ще се успокоиш. Колкото си по уверена и спокойна, толкова по добре ще се чувствате и ти и бебето и скоро кърменето ще стане естествен процес, над който нама и да се замисляш. Бебето ти е силно и знае какво иска, ти просто го следвай и много го гушкай. Дори да иска да е постоянно на гърда, какво лошо. Може би има нужда от близост, може би иска да се успокои или да хапне, то си знае  Hug

# 14
 • България
 • Мнения: 236
Здравей и от мен,
и аз мисля, че няма нужда да се притесняваш толкова, детенцето ти сега си определя режима(това другите мами вече са го казали) Аз през първия месец изцеждах 5 грама след кърмене. Едва към 2 месец започнах да изцеждам по около 40, но и винаги това ми е било максимума. Детето ми беше на изклюючително кърмене почти до 7 месеца. Има някои признаци, по които да установиш дали имаш достатъчно кърма - например: усещаш ли напрежение в гърдите, стават ли ти твърди през 2-3 часа, когато детенцето е сукало от едната гърда, виждаш ли разлика в сравнение с другата. Бебето мокри ли по 6 памперса средно на ден? Имай впредвид, че детето иска да суче не винаги само от глад, то така се успокоява. И моят съвет е НЕ давай АМ, успокой се и остави детенцето да ти определи режима. Ние на вашата възраст сучехме през час, по 25, 30, 40 мин.
Купи си чай за стимулиране на кърмата на Хип, при мен вършеше чудеса. Поздравявям те за желанието да даваш на детето си майчино мляко, желая ти успех!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт