Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
Отговори
 • Мнения: 247
Позволявам си да copy/paste един вестникарски материал, тъй като повдига въпроси, по които има какво да кажем.

Масларова праща всички бременни на генетични тестове

Целта била да се установи дали плодът няма уврежданияАвангарден и доста спорен от етична гледна точка метод за намаляване на децата с увреждания лансира социалният министър Емилия Масларова. От следващата година бременните жени вероятно задължително ще минават генетични и гинекологични прегледи, за да се разбере дали плодът няма някакви заболявания, заяви вчера тя в Русе. Държавата ще ги финансира, като ще поеме разходите дори на здравно неосигурените майки, което ще става от резервен фонд. Целта е да не се стига до раждане на деца с увреждания.
"За жени, които не се явят на подобни прегледи до определения срок от 3-4 месеца, вероятно ще има санкции и те после няма да могат да претендират за помощи", предупреди Масларова. Това се прави във връзка с разгорялата се напоследък тема за децата с увреждания в България. Парите за тези прегледи вероятно ще залегнат още в бюджета за 2009 г., обеща министърът.
Пред реализирането на идеята има твърде много пречки, коментираха експерти. По закон абортът у нас е по пожелание, като при определени медицински причини - когато здравето на майката и плода са застрашени, той е наложителен. Сред тези медицински причини обаче не са генетични дефекти на ембриона. Дори при установени сериозни генетични болести и малформации, изборът е само на майката.
Отделно по закон у нас пренаталните генетични тестове се правят само по желание. Дородова диагностика се обсъжда и назначава само когато има предварителни данни за повишен генетичен риск и убедителни и нееднозначни данни, че детето носи тежък наследствен дефект. Единственото масово генетично изследване, което се препоръчва за всички деца, е след раждането - за фенилкетунория и вроден хипотиреоидизъм, тъй като при тези болести, ако бъдат установени навреме, може да се предотврати развитието им. МЗ плаща консумативите за тези две изследвания. Отделно поема и консумативите за тестовете за още 108 генетични болести, като част от тях са пренатални, като болестта на Даун. Изследването обаче се препоръчва само на бременни, при които има повишен риск от дефект на плода.
Пренаталните тестове са право, а не задължение на бременните, трябва да се стимулират всички жени да се изследват и да им се осигури достъп до тестове, но това не трябва да е задължително, коментираха и от МЗ.

Реклама
# 1
 • високо
 • Мнения: 4 366
"За жени, които не се явят на подобни прегледи до определения срок от 3-4 месеца, вероятно ще има санкции и те после няма да могат да претендират за помощи", предупреди Масларова.

нямам думи, просто! ми да вземем да върнем и концлагерите!
аз съм ЗА тестовете да се поемат от държавата, но това със задължаването и санкциите ми мирише на фашизъм. за какво да си правя тест и да харча парите на данъкоплатците, ако предварително съм решила, че няма да направя аборт при никакво положение?!

# 2
 • Мнения: 555
Здравейте и от мен,
Аз също чух снощи по новините на БТВ за този нов аспект в социалната програма на Масларова и ми стана тревожно и неприятно от начина, по който говореше тя. Сега не мога да пиша, но ще се включа допълнително да изразя мнението си. Имам дъщеричка със синдром на Даун на 3 годинки. 

# 3
 • София
 • Мнения: 2 543
Ха, Агнешка, тъкмо докато четях ми мина през ума да извикам: "Хайл"!
Абе, няма ли да я махнат вече Масларова? Тя съвсем изкука!
Според мен няма никакъв начин това да се случи! Никъде по света не се прави, най-малкото, защото е скъпо, а най-вече, защото няма сила на света, която да накара една жена да направи нещо с детето си, което не е по нейно желание. Аз обаче си мисля, че за тези си фашистки помисли вече е крайно време да се скрие в миша дупка тази некадърница! ooooh!

# 4
 • Мнения: 555
Наскоро участвах с малката ми дъщеря в предаване по бТВ по случай Международния ден на хората със синдром на Даун. В същото предаване участник бе и проф. Кременски. За мен бе много странно, че са го поканили по такъв повод да говори за превенцията на генетичните заболявания, той каза и за тези нови тестове, които у нас се правят от година или две. Смятах, че е станало недоразумение. Но сега, когато чух Масларова, направих връзка между двете и си помислих, че може би не е точно така. Поздравявам писалите преди мен за точния израз и смелостта да го напишат – фашизъм - точно такива асоциации предизвика и у мен изказването на Масларова, изплуваха ми спомени за отдавна четен роман на Ремарк. Помислих си, боже, в каква държава живеем, никой вече не държи сметка какво дрънка, и това ли ще мине. Аз съм убедена, че дори да се приеме тая глупост, ще има майки, които няма да се уплашат и ще родят децата си. Но много ще предпочетат да не родят и не толкова заради заплахата да ги лишат от помощи, а поради информацията, която лекарите ще им поднесат – информация , поне що се отнася до синдрома на Даун, отпреди трийсет-четирийсет години – висока смъртност, необучаемост и пр. и пр. Впрочем лекарите и сега съветват майките да оставят децата си със синдром на Даун в домове. Мен лично не са ме съветвали така, но ме уведомиха изрично, че имам право да го оставя. Друг аспект на същия въпрос е, че много от генетичните аномалии са доста по-леки от редица други заболявания, които не се откриват нито с тестове, нито веднага след раждането. Дали и от тях ще се опита да се отърве хазната? И накрая – не съм против превенцията, но смятам, че родителите трябва да имат право на избор, като им се предостави и обективна информация за съответното заболяване.
 

# 5
 • София
 • Мнения: 838
Задължителни тестове-и до тук с хубавата новина за съжаление.
Тая Масларова не спи ли нощем та само простотии мисли????????
Както казва една майка по-горе кой може да каже на 100% кой плод с увреждане като се роди как ще се развие,да не говорим,че много заболявания не се откриват с тези тестове.
Що не вземат мерки некъдърни доктори да не осакатяват при и след раждането здрави деца! smile3511
ХОРА,докога ще ги търпим тия управници бре? : smile3514 smile3514

# 6
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
моля да ме извините, но мисля, че на запад си има също задължителни изследвания?
и на никой не му хрумва да ги подминава
за генетичните не съм сигурна...но съм убедена, че с времето на всякъде ще се приеме да са задължителни тестовете - а вече избора ще остане свободен

аз съм по-скоро за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ тестове отколкото за НЕВЪЗМОЖНОСТТА на хората да си ПОЗВОЛЯТ такива и да искат....

защо се ядосвате? никой не иска задължителен аборт при откриване на проблем?

# 7
 • София
 • Мнения: 2 543
Наде, става въпрос за това, че ако човек не иска да прави аборт при никакво положение, той би трябвало да има право на избор. Не може да се заплашват хората с лишаване от помощи, ако не направят това или онова? Какво? И ако тестът показва висок риск за увреждане и абортът ли ще стане задължителен и в случай на отказ, ще ти отрежат помощите?!? Това е абсолютно фашистко, пък да казва кой каквото иска! Нека са безплатни изследванията, и задължителни нека да са, но какво ще прави човек оттук-нататък е нещо толкова лично, че не Масларова, ами никой на тоя свят няма право да го коментира!

# 8
 • Между канарите
 • Мнения: 2 418
Аз съм ЗА генетичните тестове. Моето дете е с муковисцидоза, знаете ли колко е трудно и за него и за нас родителите  Rolling Eyes. Ако знаех че ще има такова заболяване, бих направила аборт, да. Знаете ли колко пъти съм се питала и питам, колко ли още ще живее  Confused Не е приятно. Ама хич. Само се моля дълго да живее с нас.

# 9
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
ЛОНИ, тази политика е насочена срещу хора с безотговорно поведение - такива дето не се интересуват каков ще стане с децата им - тези, които после си захвърлят децата по домовете
и си мисля, че ако не е тази санкция една циганка например /да ме прощават интелигентрните граждани от този етнос/ няма да се интересува какво й се полага по закон

аз съм за - нацистки се виждат само на първо четене - поне според мен - защото тук никой не говори за аборт - а за ПРЕВЕНЦИЯ с възможен личен избор...
това е като да говорим за иследване на децата дали са болни или не - пък родителя решава дали да ги лекува или не

според мен лично това е много по-добрия вариант от домове пълни с болни деца изоставени на произвола на съдбата им!
и от това да се лишиш от изследване защото е скъпо и не възможно да си го позволиш....от това пък по-гадно аз не виждам - и предполагам са хиляди като мен искали да си направят куп допълнителни изследвания ма непосилни за джоба им....
пак добре че при МИми се размина проблема с малкия дявол, но ако бе нещо друго и аз не можех да я спася от болка, защото не съм могла да си направя всички изследвания....

за мен е по-добре задължителни, отколкото масово недостъпни

# 10
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Аз съм ЗА генетичните тестове. Моето дете е с муковисцидоза, знаете ли колко е трудно и за него и за нас родителите  Rolling Eyes. Ако знаех че ще има такова заболяване, бих направила аборт, да. Знаете ли колко пъти съм се питала и питам, колко ли още ще живее  Confused Не е приятно. Ама хич. Само се моля дълго да живее с нас.


Това си е личен избор. Хубаво е да се разшири достъпа до генетични тестове, да се обучат гинеколозите и жените, но какъв е смисъла да те изнудват да ги правиш задължително?! Да ги направят задължителни е според мен просто желание да се мине без много-много работа от страна на министерството, изнудват хората и това е, най-лесно така.

# 11
 • високо
 • Мнения: 4 366
никога не съм одобрявала задължителните неща в здравеопазването - ваксини, профилактични прегледи, изследвания - за които се налагат санкции. искам да имам право на информиран избор. искам лекарите да бъдат задължени да ми дават информация за всички възможности, включително за възможните малформации и наличните тестове. но АЗ да направя избора да се подложа или не на каквото и да е лечение или изследване. пак казвам - абсолютно ЗА съм генетичните тестове да се поемат от държавата. но не съм съгласна да ми се налага глоба, защото не съм направила БХС или амниоцинтеза!
със сегашната си бременност си направих БХС...и аз не знам защо го направих - май най-вече за да не давам обяснения на лекаря си и да не водя неприятни спорове с него. иначе бяхме решили с мъжа ми, че какъвто и да е резултата, няма да правя амнио, за аборт да не говорим. сега аз си платих безсмисленото/в случая, не по принцип/ изследване. но ако го поемаше държавата, това щеше да е бъркане в джоба на всички вас/нас - абсолютно безсмислено!
и ми писна да ми казват, че всичко се прави за да се защитят децата от безотговорните си родители, в частност за ромите! а отговорните и информираните с различно мнение да си траят!

# 12
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
никой не изнудва - все пак имаш право да идеш или не
а че ще се лишиш...ами като не отидеш, поемеш риск да не знаеш какво те чака, а после решиш, че не искаш и не можеш да се спарвиш с един евентуален пробелм????? тогава кой плаща искам да ви питам?????
и считам че хората са толкова масово безотговорни, и всеки мисли, че него няма да го стигне, а като стане кърши ръце и реве, че видиш ли никой не го е информирал...
аз съм стресирана и често съм съветвала да се правят изследвания...но много често дори сред хора изпитали проблеми на гърба си срещам - 4ами каквото дойде" или пък твърдата увереност че то лошите неща се случват само на другит...
и после са ме гледали укорителон или даже и по-зле, че съм ги обезпокоила с възможности дето тях няма да ги стигнат...

и какво да се направи за да се спре това безотговорно отношение на младите майки към бъдещите им деца?
щото то има много проблеми и част от тях са разрешими, но АКО СЕ ЗНАЕ за тях....и то още преди раждането /да ни е жива и здрава София, която можеше и да не е сред нас ако предварително неонатолозите не знаеха какво да очакват при раждането й/

наскоро по далеч по тривиална тема за безотговорното отношение на разведените родители към децата им които не са при тях стигнахме д о извод с част от разговарящите, че при едни крути законови марки нещата биха били различни
човека е тъпо животно дето ако няма наказание за него няма да спазва законите...това поне е моя извод от живота ми до сега.....

# 13
 • София
 • Мнения: 1 588
Аз нещо не вдявам?! Амниоцентезата ли ще стане задължителна или кръвния тест?

# 14
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
масово хората са безотговорни
малко са тези осъзнато поемащи своя риск
и ВАля налага се често малцинството да носи последици от неща приети поради мнозинството...така е в живота

но пак е право на избор
аз бих дала право хората сами да изберат...но аз съм за задължителни изследвания - АКО НАМАЙКАТА НЕ И СТИСКА ДА ЗНАЕ ДАЛИ ДЕТЕТО Е БОЛНО...КАКА ПОСЛЕ ЩЕ ПОНЕСЕ БОЛЕСТТА МУ????
само това ми отговорете - ако една бременна не може да се справи с това да знае дали детето е застрашено или не, дали има мутация или не...как ще се справи после с годините проблеми и трудности?
а тук се свежда до знание...ен до взимане на решение то страна на друг....

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт