Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 238
Днес ги правих- страшни са и ви ги препоръчвам горещо! Станаха едни такива пухкави и мекички, а вкусът им е точно както баба ми едно време ги правеше!

Предлагам ви рецептата в оригиналният и вид, но аз я разделих на две.

Продукти:

1,700 кг. брашно
0,800 кг. кисело мляко
0,035 кг. сол
0,040 кг. мая
3 броя яйца
0,170 кг. краве масло
0,010 кг. сода бикарбонат
1 яйце за намазване

Начин на приготовление:

От необходимите материали се замесва тесто, от което се оформят 10 броя питки. След втасване питките се намазват с разбитото яйцеи се пекат при умерена температура.

Стават чудесни!
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Звучи много вкусно,но можеш ли да обясниш по-подробно,за маята-суха ли е или прясна,редът в който се слагат продуктите. Rolling EyesБлагодаря ти предварително.  Wink
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Аз снощи правих питки и ще пусна моята рецепта за тях.

1/2 кофичка кисело мляко (толкова имах - добре, че бе от 4.5%)
1 кафяна чашка олио
2 яйца
бучка масълце (като се разтопи стана 1/2 кафяна чашка)
чаена лъжичка захар, чаена лъжичка сол
една суха мая
1 кг брашно

Смесих млякото с яйцата, захарта и солта, олиото, маслото и 1/2 кофичка от кисело мляко пълна с вода и разбърках добре.  Постепенно добавях брашно и разбърквах като когато стана хомогенна смес прибавих бавно и маята (бърках през цялото време).  Когато стане достатъчно твърдо тестото се омесва с брашно докато попрестане да лепне. Оставих го на топло (на балкона) за около час да втаса. След това го разточих и от част от него направих питки със сладко вътре. Може да станат само питчици или направо хляб. Аз направих от другата половина тесто пица.
Цитирай


Мнения: 1 238
Привет,

Ами аз ползвам само прясна мая, не съм опитвала със суха, но пък си мисля че прясната е по добра.
Разбърквам я със малко топла вода(много е важно водата да не е по топла от 30 градуса, защото в противен случай клетките на маята умират и тогава тестото никога няма да бухне)Прибавям много малко захар, колкото да "подхраня" бактерийките на маята и малко брашно, така че да стане кашичка. Оставям да бухне. И тогава прибавям другите продукти и замесвам тестото. Оформям питчиците и ги оставям пак да втасат. След това пека. Smile Smile Smile Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Благодаря ти,ще пробвам Wink
Цитирай


Мнения: 330
Аз сега ги правя:)Надуха се и изглеждат страхотни:)Подредих ги в голяма тава на малки топчици една до друга като цвете:)Само да добавя,че сухата мая е 2 чаени лъжички,или поне аз с толкова ги направих.И преди да ги сложа в печката ги намазах с жълтък:)
Цитирай


Мнения: 330
Margarita станага страхотни:)Това е първата ми толкова хубава питка Flutter
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.