Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 907
Виждам, че критериите ви за почивка на морето се определят до голяма степен от цените. Погледнете обаче това:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=380502

Преди 2г се напатихме от мръсна морска вода - на Cлънчев бряг, но може да сме си го донесли от Албена, защото преди това бяхме там. На Сл. бряг обаче определено водата изглеждаше мръсна. 2те ми деца на системи, разтройство, повръщания и висока температура (аз също) - ужасявам се като помисля, че сега може да ми се случи с 3 деца. Много съм благодарна на частната поликлиника в Сл.бряг, че ни оправи бързо, но не знам дали ще имаме късмет следващ път.
Аз според тези данни ще си избера курорта.

Предлагам, който намери подобни данни за чистота или замърсеност на туристически места, да поства тук.
(Сори, ще я копирам, че май няма достъп чрез линка, а това е много важно, за да се крие.)

Шабла - има станция, която пречиства водите механично и биологично, но е стара и работи неефективно. Заради това, че тя не може да поеме водите от ниските квартали и новото строителство с пари от бюджета и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) беше построено ново съоръжение, но колекторите към него не са изградени. Дотогава по закон не може да се разрешава ново строителств. Проектът може да се финансира от оперативната програма.

Русалка - пречистването е само механично, а съоръженията за неизправни и отпадъчните води попиват в почвата, откъдето достигат то защитеното езерео Тауклиман. "Русалка" АД трябва да ускори изграждането на нова пречситвателна станция.

Българево - няма пречиствателна станция и МОСВ няма информация за проектна готовност или оценка на нужните средства за канализация и станция.

Каварна - предстои да заработи реконструираната пречиствателна станция

Тузлата - няма информация за проектна готовност или оценка на нужните средства за канализация и станция. Трябва да се изгради довеждащ колектор до станцията в Балчик.

Балчик - преди дни беше направена първата копка на нова станция и цял воден цикъл за 11.74 млн. евро. Ще се доизгради канализацията о ще се ремонтира помпената станция. Има и старо съоръжение, но то пречиства механично.

Албена - в момента станцията там пречиства и водите от селата Кранево и Оброчище, но така през летния сезон се претоварва. Съръжението трябва да се реконструира, за да може да отстранява от отпадните води и елементите азот и фосфор. Това е изискване за всички агломерации над 10 хил. жители, изхвърлящи преработените води в Черно море и вливащите се в него реки. За пречиствателната станция трябва да се погрижи "ВиК" - Добрич, а община Балчик не трябва да разрешава ново строителство.

Златни пясъци - станцията е претоварена заради свръхстроителството, трябва да се реконсутрира. Има нужда и от буферен резервоар, който да поема водите, които станцията не може да преработи на момента.

кв."Чайка", Варна - отпадъчните води трябва да се прехвърлят към варненската пречиствателна станция, но за това има нужда от изграждане на колектор и канализационна помпена станция. За тях изготвен проект няма.

Св. св. Константин и Елена - съоръженията пречистват само механично и не могат да смогнат с разрастналия се курорт. Трябва да се изградат помпени станции и колектори, които да изтласкват и отвеждат отпадните води от селищата между Златни пясъци и Варна за пречистване в станцията на областния град. С пари от ПУДООС и бюджета се финансират такива проекти.

Дружба II - и тази станция пречиства само механично. Водите от комплекса трябва да се прехвърлят към станцията във Варна, но няма готов проект за изграждане на помпена станция и отвеждащ колектор.

Варна - освен Варна станцията обслужва Аксаково и селата Каменар, Тополи, Езерово и Игнатиево. Тя ще бъде реконструирана и разширена за над 25 млн. евро по ИСПА, за да може да поеме водите от селищата на юг от Златни пясъци и да отстранява азота и фосфора. Ще се ремонтира и част от канализацията на града.

кв."Аспарухово", Варна - съществуващата пречиствателна станция трябва да бъде трансформирана в помпена смеханично пречистване. След това трябва да се изгради 2.25 км тръбопровод под дъното на Варненското езеро, чрез който отпадните води от кварталите "Аспарухово" и "Галата" да се прехвърлят към канализацията на Варна. Това е включено в горния проект по ИСПА.

Камчия - има изградена пречиствателна станция, която работи на много ниско натоварване и може да поеме още води. Тя трябва да се реконструира, за да отстранява азота и фосфора.

Шкорпиловци - селото или трябва да изгради собствена пречиствателна станция или съоръжения, за да отвежда отпадъчните води до станцията в Камчия.

Бяла - Обзор - станцията беше финансирана от ПУДООС и се въведе в експлоатация през 2004 г. "ВиК" - Бургас обаче все още не я е приело. Има нужда от малки ремонти.

Елените- Св. Влас - станцията, която е към Елените и е частна, не смогва да поеме водите на новоизградените комплекси. Трябва да се реконструира и разшири, и да пречиства азота и фосфора.

Равда - Несебър - Слънчев бряг - заради претоварването на станцията през 2004 г. започна етап на разширение и модернизация за 14 млн. лв., финансиран от ПУДООС и държавния бюджет. Трябва обаче да се извърши втори етап и да се изгради самостоятелна пречиствателна станция за Слънчев бряг за 200 хил. души. За нея има предпроектни проучвания.Ако се изградят нови станции за Слънчев бряг и Несебър, тази в Равда ще може да поеме отпадните води на Ахелой и Каблешково.

Ахелой - няма пречиствателна станция, водите се изхвърлят в река Ахелой и оттам в морето. Нужно е да се направи помпена станция, която да препраща водите до станцията в Равда.

Поморие - трябва да се реконструира, за да достигне показателите за азот и фосфор. Нужно е и разширение и модернизация.

с. Черно море - няма пречиствателна станция или някакъв проект за това как да се пречистват водите.

Бургас - и тази станция трябва да се реконструира, за да подобри показателите на азот и фосфор. Има нужда и от други ремонти, които не са предвидени във финансовия меморандум за пълния воден цикъл на града. За инвестициите в станцията трябва да се погрижи местното "ВиК".

кв."Меден рудник", Бургас - в момента се реализира проект по ИСПА за над 10 млн. евро, с който станцията ще се разшири и модернизира.

Черноморец - трябва помпена станция, която да прехвърля водите към бъдещата пречиствателна станция в Созопол, или да се изгради собствено пречиствателно съоръжение. Според кмета на Созопол Веска Караманова Черноморец има нужда от собствена станция, защото се разраства много бързо.

Созопол - с пари от бюджета и ПУДООС се строи пречиствателна станция, като има забавяне. Освен града тя ще обслужва къмпингите "Златна рибка", "Каваци", "Смокиня", "Веселие", местност "Буджака" и село Равадиново.

Дюни - засега станцията там се справя.

Приморско - Китен - ММЦ Приморско - станцията работи, но няма построени адекватно довеждащи колектори и не постига необходимите нива на отстраняване на азот и фосфор. За тях трябват около 5 млн. лв.

Лозенец - станцията не може да поеме допълнителни количества, а строителството в района напредва бързо. Тя трябва да премине за стопанисване към община Царево и да се реконструира.

Царево - наскоро беше изградена пречиствателна станция, но не е въведена в експлоатация. Тепърва трябва да се доизгражда канализация на част от града и околните къмпинги и помпени станции, за да се отвеждат и техните отпадни води.

Варвара - има експериментален пречиствателен модул, но не е въведен в експоатация заради финансови проблеми. Община Царево трябва да се погрижи за това.

Ахтопол - има проект за пречиствателна станция и изграждане на канализация в града, като той се очаква да бъде един от първите, финансирани по оперативната програма за околна среда. Трябва да се доуточни обхватът на проекта.

Синеморец - има екпсериментален пречиствателен модул, който обаче не работи ефективно и водите се изхвърлят в морето, недостатъчно пречиствани. Според кметския наместник селото има нужда от собствена пречиствателна станция, за да поеме идващите туристи в големите хотели. Община Царево е в процедура по възлагане на проектирането на нова станция.

Последна редакция: сб, 19 апр 2008, 01:43 от MegiX

# 1
 • София
 • Мнения: 272
Тази информация я имам отдавна и именно затова, а не заради цени, липса на хубави места или нещо друго, не съм влизала в нашето море вече поне 4 години.
Но пък обожавам Варна и при всеки удобен случай съм там  Laughing

# 2
 • при моите трима мъже
 • Мнения: 1 636

Преди 2г се напатихме от мръсна морска вода - на Cлънчев бряг, но може да сме си го донесли от Албена, защото преди това бяхме там. На Сл. бряг обаче определено водата изглеждаше мръсна. 2те ми деца на системи, разтройство, повръщания и висока температура (аз също) - ужасявам се като помисля, че сега може да ми се случи с 3 деца. Много съм благодарна на частната поликлиника в Сл.бряг, че ни оправи бързо, но не знам дали ще имаме късмет следващ път.

О,о. Това 2006 няма да го zабравя. И ние си напатихме. Бяхме в Поморие,всички с раzтройство,повръЩане и Т. Беz малко не zагубихме вторият ни син. Бе6е на 1 год.,точно бе6е проходил(2 месеца преди това) и му трябваха 2 месеца zа да може отново да ходи. Бяхме 6 дена в Бургаска болница,стая с 3 легла и 5 жени с деца,zа Щастие само първата ноЩ  ooooh!

# 3
 • София, България
 • Мнения: 1 880
една от причините да ходя само по командировки на БГ черноморието  Crossing Arms

Все пак вярвам. че българският бизнес е започнал да се осъзнава, и лека полека нещата ще се оправят.
Не може за 1 ден дъжд в Слънчев бряг да се наводнят паркингите  - не може но факт   Crossing Arms
В Албена например от тази година ще има ботанически градини! Браво!

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 116
Това е и една от причините да плануваме морска почивка с детето в Гърция. Бяхме там миналата година и няма такава кристална вода просто  Rolling Eyes
Благодаря за ценната информация и дано на никой не му се налага да преживява такива кошмари в болници, боледувания......  ooooh!

  bouquet

# 5
 • Мнения: 4 358
Станцията в Созопол не я ли построиха newsm78 - меналата година не миришеше на море и на риба а на................. Sick ooooh!.
Ядохме с повишено внимание само в препоръчани във форума места - нищо ни нямаше вно всяка сервирана храна беше замен едно голямо неизвесно Sick.
От тази статия разбирам,че Приморско що годе се преживява, Поморие, Лозенец, Черноморец, Ахтопол са ужас.

# 6
 • Мнения: 907
Къде са най-добрите плажове?

http://www.myholiday.bg/travel/news/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1% … 5/3258/index.html

"Наскоро Еврокомисията публикува доклад, в който пише, че водата на 9 български плажа не отговаря на европейските стандарти за къпане и носи риск за здравето. В този доклад за качеството на морските, речните и езерните курорти за 2007 г. комисията дори обяви Южния плаж на Варна за най-мръсния и забранен за ползване през летния сезон. От Варна, който бе обявен за най-добрия град за живеене от читателите на „24 часа" и слушателите на „Дарик", не приеха тази оценка. Брюксел ползвал стари данни от 2007 г., а от ВиК направили ремонт за 14 000 лева на преливника, откъдето ставали замърсяванията. Според доклада на Еврокомисията под европейските норми са били още плажът при пречиствателната станция и „Морско казино" в Златни пясъци, централният плаж на Кабакум, Офицерският и централният плаж на Варна и централният в кв. Аспарухово. "

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт