Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

ВАРНА морето сините вълни

Мнения: 431
днес купих мозък но не съм сигурна как се приготвя ако някой ми даде идея ще съм му много благодарна newsm78
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
 Shocked
Въх, това яде ли се?  Sick
Цитирай


Мнения: 7 473
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4634

http://www.receptite.com/recepta.php?r=4633
Цитирай

София

Мнения: 1 671
Свекърва ми го прави с масло на фурна, става великолепно. Никакви подправки не му слага, само сол. В началото не знаех какво ям (не ми казаха, защото иначе не бих опитала), но наистина е хубаво. И език се научих да ям. Само за червата, свинските крачета и пачата не можах да се пречупя Sick. Тях ги оставям на мъжа ми да ги яде.
Цитирай
Мозък пане е страхотен специалитет. Предварително трябва да е сварен (на пара), нарязва се на филийки, панира се в паста пат-а-фри и се пържи на маслена баня.   chef
Цитирай
Свинският мозък не се яде!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Свинският мозък не се яде!

И аз така знам  Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 2 546
аз знам, че може да се прави на пастет
Цитирай

uk-kent

Мнения: 577
и аз.  Confused  newsm78
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
Свинският мозък не се яде!
Защо? Няма никаква логика да се яде телешки, агнешки, а свински да не трябва.

Аз лично не бих опитала какъвто и да е, но си се води деликатес.  Брррр...

Ето каква рецепта намерих в нета:

1 бр. свински мозък (може и друг)
* 1 глава кромид лук
* 60 г масло
* 1/4 ч.ч. (50 г) брашно
* 1 л костен бульон
* 2 бр. яйца
* 1 филия бял хляб
* черен пипер
* индийско орехче
* магданоз
* сол

Начин на приготвяне

Ситно нарязания магданоз се изпържва в 50 г масло, прибавя се брашното, изпържва се, постепенно се налива бульона, разбърква се добре и се прибавя ситно нарязания мозък, на който е отстранена ципата. Супата се вари 20 минути, пасира се, подправя се, посолява се, възварява се и се прибавят разбитите яйца. Поръсва се ситно нарязан магданоз и се поднася с изпържени в масло хапки бял хляб.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Деликатес едва ли е.  Thinking Първо - в заведенията не се предлага свински като деликатес, а само агнешки. Второ, рецепти в разни реномирани сайтове с такъв продукт няма, както и изобщо много рецепти за свински мозък. Е, отровен не е, но деликатес...  newsm78 И като най-голям довод - хората по селата, дето колят свиня и прасета, винаги го хвърлят, хем те общо взето не употребяват само козината и копитата на прасето  Very Happy Така поне знам аз, де, но може и да греша. Както например в някои краища ядат белите дробове на животните, в нашия край (Врачански) не се ядат  Stop  Знам, че и около Монтана не ги ядат. Да споделят и други как е  Smile
Цитирай


Мнения: 2 546
упс, сега видях, че Лео е дала линкове към рецептите...
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
Блонди, имах предвид, че мозъка като цяло се води деликатес, а не че точно свинският е такъв. Изобщо не ги разбирам аз мозъчните работи.
Наскоро чух Кошлуков, май беше, да обижда Стела Богомилова, че ако изяде една агнешка главичка ще има повече мозък в стомаха си, отколкото в главата...
Извинете за спама   bouquet
Цитирай


Мнения: 533
По нашия край- Старозагорския свинския мозък също не се яде  !
Когато колят прасета на село - мозъкът се хвърля.
За съжаление - незная защо
Цитирай

София

Мнения: 492
днес купих мозък но не съм сигурна как се приготвя ако някой ми даде идея ще съм му много благодарна newsm78

betina33, можеш ли да ми кажеш откъде си го купила? Ние много обичаме паниран мозък, но напоследък никъде не мога да намеря, а и по заведенията няма Sad
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора