Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 59 отговора

Белгия/София

Мнения: 27 528
... искам да приготвя.  Smile
Обожавам, но не знам как. Рових тук за рецепти, но има с ориз и меса много. Не искам месо, не искам и ориз. Домати - ако се налага  Confused Искам да е препеченко, но не горчиво от прегорялото. Искам да е мазничко, но не прекалено. Искам леко да сладни, но не много. Пиша всичко това, защото съм яла многократно прясно зеле на фурна и много рядко е било това, което си представям за него като вкусно за мен  Blush Не искам да е като манджа, нито прекалено изсушено. И харесвам да стои меко, като преварено, не да хрупка  Very Happy Лук слага ли се? Запръжка има ли? Разкажете, моля.  Flutter От години насам днес се сдобихме с българска (турска) зелка (белгийските са невероятно твърди и жилави и каквото и да ги правиш, такива си остават  Mad) и нямам търпение да я метна във фурната, но толкова трудно се намират и толкова ми беше мерак да си я сготвя, че сега не знам откъде и как да започна и не искам да сбъркам Confused
Цитирай

някъде там

Мнения: 1 430
планувала съм го като идея за тази седмица, очаквам и аз каква е точната рецепта без ориз и т.н. Wink
Цитирай


Мнения: 6 328
По принцип и аз го обичам точно така,като описвашш ти-без месо,пресничко  Very Happy Нямам точно рецепта,но ще ти обясня горе-долу как го правя аз.
Нарязва се зелето и се покрива с вода (да се закрие) в тенджера.Слагаш само сол,без лук.Оставяш го така да омекне,както на теб ти харесва Smile Щом видиш,че е достигнало нужната мекота : ) слагаш червен пипер-зависи какъв е,затова не мога да ти кажа какво количество точно.Аз използвам домшен и 1 с.л. е напълно достатъчна.После го слагаш да се запече Smile О,забравих да ти кажа,че водата,която ще сипиш в началото най-вероятно няма да е достатъчна,затова периодично се налива по малко.Може и да сложиш домати,но може и без тях(ако решиш ги сложи непосредствено преди да го сложиш да се запече,отгоре,без да бъркаш зелето).Дано не съм го обяснила много объркано Smile
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Блонди, няма ли при вас едни малки триъгълни зелки? Тук се продават по турските бакалии и по големите супери. Това зеле е като нашенското и се готви нормално, а не с часове. За една манджа две такива зелки ти стигат. Ето от мен рецепта:

При зелето е хубаво, че всичко бухаш наведнъж и го оставяш да се готви, като от време на време го разбъркваш. Лично аз не пържа нищо, лук не слагам, само морков и домат. Значи нарязваш зелето, поръсваш го със сол и домати и го размачкваш с ръцете. Прехвърляш в го в тенджера, сипваш олио, червен пипер, чер. пипер, дафинов лист, добавяш морков и малко вода и оставяш да поври малко. След това прехвърляш в тава и печеш.
Цитирай

София

Мнения: 1 035
и защо му е толкова вода на това зеле? супа ли ще става? нищо подобно. зелето е толкова водосъдържащо, че като се сготви и му излезе водата, остава на половина.
аз го правя по следния начин - нарязвам, обърквам с малко сол,( посмачквам го, за да намалее като обем) и в тенджерата под налягане с малко мазнина - зехтин, олио, 1-2 лъжици вода на дъното, просто колкото да не залепне в първия момент. Подправките - червен пипер, черен на зърна, задължително дафинов лист. Домати - ако искаш. Ако са много доматите -  1 к.л. захар, може и без нея. Затварям капака, котлона на средна степен (пак за да не загори, докато си пусне водата), да поври около 15мин. След  това отваряме, прехвърляме зелето в тава (с решетъчна лъжица, за да извадим само зелето без водата Wink)и бухаме във фурната. Може да се долее още малко мазнина при добро желание.
Цитирай


Мнения: 6 328
Слагам повече вода,защото зелето е прясно и увира по-трудно Smile А супа от зеле не обичам  Laughing Забравила съм да напиша за олиото. Smile
Цитирай

uk-kent

Мнения: 577
...Лично аз не пържа нищо, лук не слагам, само морков и домат. Значи нарязваш зелето, поръсваш го със сол и домати и го размачкваш с ръцете. Прехвърляш в го в тенджера, сипваш олио, червен пипер, чер. пипер, дафинов лист, добавяш морков и малко вода и оставяш да поври малко. След това прехвърляш в тава и печеш.
и аз го приготвям по същия начин но му добавям 1/4 ч.л. лимонтозу или половин лимон.
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Аз го правя ,като запържвам лук като поомекне слагам червен пипер и след малко един нарязан на ситно домат(пресен или от консерва).Задушава се малко и след това дабавям нарязаното зеле.Доливам малко водичка.Зелето се задушава и намаля обема си.Като позаври водата наливам още малко вода и го оставям да поври.Слагам поправки(сол ,листенца целина,магданоз и черен пипер).Като е полуготовото зеле го изсипвам в тавичка и доливам малко вода(ако има нужда) ,но да не се покрива зелето и запичам. Smile
« Последна редакция: пн, 21 апр 2008, 00:55 от Pety »
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ето и моята рецепта за постно зеле на фурна:

Зелето се нарязва ,посолява се и се посмачква с ръце.В тенджерата се слага олио(на око) и 1 малка глава лук нарязана като за запръжка,добавя се зелето и се похлупва да се задушава.В процеса на задушаване зелето си пуска водичка и се свива.Аз добавям още зеле докато ми хареса количеството му.
 След като се задуши добавям червен пипер и 2-3 домата от консерва,1 китка магданоз (нарязан),черен пипер,дафинов лист.Вода слагам колкото да покрие зелето.Вари се докато омекне.При варенето част от водата се изпарява,така,че не става нито сухо-нито водно.После се прехвърля в тавата и се запича.
 Лимонтозу не слагам,защото има домат,който дава вкус и не е нужно да се слага кисело.
Цитирай

Мелбърн, Австралия

Мнения: 780
Хайде и аз в кюпа   chef

Зелето се нарязва в голяма тава и се овкусява със сол, домати и винен оцет (трябва на вкус да е като за салата). Омачква се добре. Блонди, ако не обичаш домати, използваш само винен оцет - направи си го както на теб ти пасва на вкус. Лимонтозуто прави зелето по-твърдо и по-стипчиво (зависи естествено от количеството), но за мен вкусът е много по-добър ако се подкисели с оцет. Слагаш мазнина в дълбока тенджера. Имай предвид, че зелето носи/поема доста, но като начало просто покрйй дъното с мазнина. Запържваш овкусеното зеле с постоянно бъркане - веднага ще започне да си пуска вода, а и би трябвало в началото да има вече от мачкането и оцета. След като зелето намали малко обема си, изсипвам в тава с всичкото сосче - би трябвало зелето да не плува във вода, но и да няма зеле на сухо. В зависимост от сорта, може да се добави половин чаша вода. Печеш на ниско във фурната. Когато се позапече леко, слагаш червен пипер и разбъркваш добре - ако не ти изплуват мазни кръгчета, значи маслото е малко - трябва да добавиш още. Когато се добави червения пипер, най-добре си личи колко е мазно зелето - можеш да прецениш дали го искаш по-мазно.

Аз обичам и леко лютичко и ако имам, прибавям едно цяло чорбаджийско чушле да се пече в зелето.
Цитирай

София

Мнения: 10 816
Хайде и аз да кажа...

На прясното зеле домати не слагам. Нарязвам го и го претривам със сол. На дъното на тенджера слагам олио и задушавам зелето на тих огън. След това добавям топла вода и дафинов лист и го оставям да се вари. Като се посвари слагам отгоре червен пипер и без да бъркам го оставям още 5 минути. След това разбърквам слагам по същия начин 1 лъжица брашно. След още 5 минути разбърквам и него и след това прехвърлям в тава и запичам.
Блонди, ако обичаш и ядеш и разбира се имаш под ръка свинска мас - можеш да сложиш 1 лъжица Wink
Цитирай


Мнения: 4 136
Аз правя прясно зеле с домати, червен пипер и брашънце, но нарязвам и 2-3 люти чушлета. Ние обичаме люто в къщи. След като стане готово - го поръсвам с пресен копър.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
По принцип и аз го обичам точно така,като описвашш ти-без месо,пресничко  Very Happy Нямам точно рецепта,но ще ти обясня горе-долу как го правя аз.
Нарязва се зелето и се покрива с вода (да се закрие) в тенджера.Слагаш само сол,без лук.Оставяш го така да омекне,както на теб ти харесва Smile Щом видиш,че е достигнало нужната мекота : ) слагаш червен пипер-зависи какъв е,затова не мога да ти кажа какво количество точно.Аз използвам домшен и 1 с.л. е напълно достатъчна.После го слагаш да се запече Smile О,забравих да ти кажа,че водата,която ще сипиш в началото най-вероятно няма да е достатъчна,затова периодично се налива по малко.Може и да сложиш домати,но може и без тях(ако решиш ги сложи непосредствено преди да го сложиш да се запече,отгоре,без да бъркаш зелето).Дано не съм го обяснила много объркано Smile

Е така го готвя и аз!  Peace
Цитирай


Мнения: 6 020
Зелето се задушава на тих огън в тенджера да остане на мазнина (поне 1-2 часа) и после се запича във фурна, като отгоре се нареждат домати, нарязани на колелца!   chef
Дояде ми се и на мен  Mr. Green
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
По принцип и аз го обичам точно така,като описвашш ти-без месо,пресничко  Very Happy Нямам точно рецепта,но ще ти обясня горе-долу как го правя аз.
Нарязва се зелето и се покрива с вода (да се закрие) в тенджера.Слагаш само сол,без лук.Оставяш го така да омекне,както на теб ти харесва Smile Щом видиш,че е достигнало нужната мекота : ) слагаш червен пипер-зависи какъв е,затова не мога да ти кажа какво количество точно.Аз използвам домшен и 1 с.л. е напълно достатъчна.После го слагаш да се запече Smile О,забравих да ти кажа,че водата,която ще сипиш в началото най-вероятно няма да е достатъчна,затова периодично се налива по малко.Може и да сложиш домати,но може и без тях(ако решиш ги сложи непосредствено преди да го сложиш да се запече,отгоре,без да бъркаш зелето).Дано не съм го обяснила много объркано Smile

Е така го готвя и аз!  Peace
И аз така, но после не го местя в тава, и от тенджерата е вкусно, само задушено Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 59 отговора