Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Някой знае ли как се приготвя тази чорбица? Или по точно как се прави застройката? Майка ми, застройва с кисело мляко, но ми се струва че нещо не както трябва. Разбах, че се прави с прясно мляко,но точнно как става номера, не мие ясно само гадая...... искам да се пробвам този път аз, въпреки че не съм голяма готвачка и повече импровизирам в кухнята Very Happy
Цитирай
Когато сготвя шкембе чорба, мъжът ми и синовете не ядат нищо докато не свърши.  
Телешко шкембе 1-1/2 кг.

Шкембето се изчиства все пак да не са останали някои мръсотии. Измива се добре и се сварява докато омекне, като аз му сменям водата два пъти след като заври. Като се свари се реже на малки парченца (подобни на картофите за мусака) и се прави запръжката( кавармата).
Запържва се олио около 100-150 мл, 1-2 суп.лъжици брашно и се слага червен пипер 1-2 суп. лъжици.Трябва да се внимава да не почернее червения пипер, затова се дръпва от котлона и тогава се слага. След това се добавя шкембето и след това бульона от шкембето. Гъстотата трябва да е като супа. Ако бульона не е достатъчен се долива вода. Слага се ч.пипер на вкус малко кимион. Допълнително който обича се слага лютив червен пипер, счукан чесън с оцет.
да Ви е сладко!
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Благодаря ти SOKI за отговора.
Всъщност мен ме итересуваше застройката Rolling Eyes
Ти само с масло, брашно и червен пипер ли я правиш?
Никакво мляко или яйца?

Миналата седмица се пробвах да направя застойката така: Запържих 3-4с.л. брашно с червен пипер в олио+масло и после долях около 400гр. прясно мляко.
Брашното май дойде в повече, а мазнината малко и замалко да стане на тесто Very Happy  Embarassed  Very Happy , но млякото спаси положението Wink После по малко доливах от бульона на шкембето и стана.
Не беше лоша чорбичката.
Но ще пробвам и твойта рецепта и после ще споделя Wink

Но бих искала да "чуя" и други кулинарни рецепти Exclamation
Никой ли не обича шкембе чорба Question  Question  Question  Crying or Very sad

Поздрави на всички
Цитирай


Мнения: 299
аз не слагам брашно само запържвам червен пипер и добявям прясно мляко
Цитирай


Мнения: 1 460
Аз купувам от замразеното шкембе на Тодор Трайчев. Става за максимум 15 минути и е супер. То е замразено във вид на салам. Вадя го от фризера и го слагам да се размрази в тенджера с 1 литър мляко на котлона (може и по-малко мляко, за да не стане съвсем рядка). Като поври, колкото пише на опаковката ( не си спомням точно)махам тенджерата от котлона. В тиган сгорещявам 3-4 лъжици олио, слагам лъжица червен пипер и дръпвам от котлона. Запръжката изсипвам в тенджерата и шкембенцето е готово. Добавя се чесън, оцет и сол на вкус. Не добавям брашно, защото получавам киселини от брашно в ядене.
Цитирай

София

Мнения: 4 910
Аз правя шкембе-чорбата по рецепта, която съм научила от майка ми и баба ми и става изключително вкусно.

Шкембето се изчиства, измива и се слага да се вари без да се нарязва, заедно с 1-2 главички лук (обелени, но цели и надупчени, така че хем да си "пуснат", хем да могат после да се извадят) и 1-2 моркова (нарязани на 1-2, така че и те да могат да се извадят лесно после).
Като заври се намалява котлона и се оставя да къкри докато шкембето уври. Водата трябва да е почти извряла.
Изваждам шкембето, лука и морковите.
Нарязвам месото на дребни парченца и го връщам в тенджерата. Заливам го с около литър прясно мляко и го оставям да заври.
През това време разтопявам около половин пакетче (от малките, т.е. около 50-60 гр.) краве масло, в което запържвам 1-2 лъжички червен пипер.
След като шкембето, заедно с млякото заври, го дърпам от котлона и го заливам с маслото с червения пипер.
Отделно приготвям концентрат оцет с чесън за подправка, за който иска.
Яйца не слагам, защото съм алергична. Брашно - също не слагам.
Цитирай
6kembeto,dokoloto znam,ne mu se smenia vodata,a samo se otpenva!kato uvri,reje se na kus4eta,dobavia se priasno mliako,posle malko bra6ance,razmito sas stidena voda,za da ne e tolkova riadka 4orbata,da e malko po-plutna,sled koeto zastroika s olio i 4erven piper,kato se slaga pipera oiloto s edarpa ot ogania,za da ne pregori pipera,i se spiva,i tam ve4e si pravi6 kiselaja i 4esan
Цитирай

In transit

Мнения: 1 667
Аз я правя по рецептата на баща ми. Свареното шкембе се нарязва на ситно и се слага в тенджера с булъона в който е вряло, 1 глава лук нарязана на ситно и няколко счукани скилидки чесън. Отделно в малко олио запържвам 2 с.л. брашно, добавям 1-2 с.л. червен пипер и бъркам, разрежда се с бульона и се внимава да не станат бучки. Сипва се към чорбата и се добавя 1 ч.ч. прясно топло мляко. Оставя се на котлона 2-3 мин.  Да ти е сладко
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.