Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Значи,става въпрос за конкретен тип курабийки - не са като сладки с глазура,а едни такива като сладки ронливи хлебчета,намазани с жълтък и поръсени със захар отгоре и са много трайни,ако се съхраняват в кутия - от дете си ги знам и обичам,ама все на гости съм ги яла Very Happy Знам,че тестото се меси и има кисело мляко вътре - но точната рецепта я нямам.Пробвах 1-2 други рецепти,които имам,но не са точно такива - все много твърди стават Sad
Пуснах търсачката,но не намерих точно такава рецепта за курабии.Май казанлъшки курабийки ги водят?Някой да има изпробвана рецепта?
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Тези курабий ги правеше мама,дано са същите. Rolling Eyes
2 яйца
1кофичка кис. мляко
1 кафена чаша олио
1 лъж. чаена сода
2 ванилии
1 вод.чаша захар
1 килограм брашно
настъргана лим.кора
Значи всички продукти се смесват подред:яйцата със захарта,кис.мляко със содата се прибавят,ванилията и почваш бъркане на ръка,добавяш олиото,докато бъркаш прибавяш брашното,но постепенно.Само че е много бъркането,после с намазнени ръце оформяш курабиите,слагаш в намазнена тава,мажеш с жълтък(отделно от 2-те яйца)ръсиш със захар и печеш на умерена фурна.От това количество стават 3 тави курабийки.Успех ти желая,ако нещо не е ясно-пиши ми Wink
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Аз тази година за пръв път правих сама курабийки (по рецепта на баба ми) и станаха много хубави.
Ето ти и рецептата:
6 яйца
1 чаена чаша топена мас
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши захар
1 кафена лъжичка хлябна сода
4 амоняка
Брашно колкото поеме за не много меко тесто.

В киселото мляко се слагат содата и амоняка, да се "угасят". Аз разбърках всичко без брашното с миксера и после добавих брашното. Добре е да поседи няколко часа тестото, но може и веднага да се режат курабийките. И понеже аз ги обичам да се поразлеят малко (т.е от по-меко тесто) ги правих веднага, но забелязах че последните вече си запазваха формата, само се надигаха нагоре. Отгоре се маже със жълтък (отделно от 6-те яйца) и се ръси със захар, а може и със сусам.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ето и моята рецепта:
Обикновени курабии[/b]
3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 = ч.л. сода за хляб, 2 амонячни соди, 2/3 ч.ч. олио, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 ванилии или лимонова кора, около 1 кг. брашно.
Омесва се тесто, от което се правят топчета с големината на орех, топват се в разбит жълтък, после в кристална захар и се пекат в намаслена тава в умерена фурна.
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Благодаря за рецептите,момичета - ще пробвам всичките и ще докладвам коя е най-близката до спомените ми Very Happy Иначе съм убедена,че всичките са много вкусни Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 2 323
Аз правя също, на без яйца и стават супеееер LoveЕто я рецептата:
1ч.ч. кис. мляко+1ч.л.равна сода бикарбонат
1ч.ч.захар
2/3ч.ч. олио
3-4-5 ванилии
брашно, колкото поеме до меко тесто
като се направят топчетата се натискат отгоре в чиниика със захар да се полепи. Правят се малко по-малки от колкото искаш да станат - нали знаеш, че се надуват hahahaи аз знаех, ама първият път направик една гигантска курабия - бяха се слепили всичките....е, пак ги изпапкахме де
пекат се на 200 градуса до порозовяване. На мойта фурна стават за около 15-20 мин. и ако ти е тонирано стъклото поглеждай на отворена вратичка, че малко не личи и нокрая стават негърски
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.