Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Пица Магитос

Необходими продукти:

6 средно големи картофа
100 мл прясно мляко
50 г масло
сол на вкус
доматено пюре (аз ползвах пиперено)
салам (може да е шпеков или пък кренвирши, колбаси,биренки...каквото ви дойде на ум)
кашкавал
сирене
маслини
кисели краставички
чубрица,червен пипер (може и други подправки)

Начин на приготвяне:

1. Обелете, нарежете на едри парчета и сварете картофите в леко подсолена вода. Изцедете и поставете в дълбока купа. Добавете маслото и млякото. Намачкайте до получаване на хомогенна смес. Добавете сол на вкус.


2. Разстелете картофеното пюре в намазнена тавичка и загладете с шпатула, за да се получи равна и гладка повърхност.

3. Намажете с доматеното пюре.

4. Нарежете на ситно салама,киселите краставички,маслините,сиренето,кашкавала.

5. Разпределете всичко (без кашкавала) върху така полученото картофено тесто и поръсете с подправките.

6. Пече се в умерена фурна (предварително загрята). Не мога да кажа точно за колко минути, тъй като моята фурна не е съвсем в изправност и малко сложно ми идва печенето. След като е готова, наръсвате и кашкавала и запичате леко до разтопяването му.





Получава се нещо наистина много вкусно!
« Последна редакция: вт, 22 апр 2008, 13:05 от sladunka_medunka »
Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Яйчно-млечен коктейл

Необходими продукти:

200-300мл. прясно мляко
1 яйце
1с.л. захар или 2с.л. мед

Начин на приготвяне:

Затопляте млякото на котлона, разбивате в него захарта (ако ползвате мед, млякото трябва да е с температура не повече от 40 градуса, защото иначе ще унищожите биологично ценните вещества, които се съдържат в него). Отделно си разбивате яйцето в чашата, в която ще поднесете напитката и изливате на тънка струйка млякото в нея, като постоянно бъркате.
Аз рабивам с машинката за фрапе и се получава много плътна пяна.






Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Оризова салата

Необходими продукти:
3-4 чаши ориз
8-9 кисели краставички
зехтин
копър

Начин на приготвяне:
1.Сварете ориза в подсолена вода, след което го оставете за около половин час да се отцежда.
2.Нарежете на ситно краставичките и ги омесете с ориза.
3.Овкусете със зехтин и копър.

Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Палачинки с лимонада

Продукти:

2 чаши брашно
2 чаши лимонада
2 яйца
1 с.л. захар
щипка сол


 
Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно със солта и захарта, добавят се лимонадата и яйцата и се разбърква до получаването на консистенция с гъстотата на боза.След това се излива по малко от получената смес в тиган и се пържи от двете страни до златисто.



« Последна редакция: пн, 30 юни 2008, 14:00 от sladunka_medunka »
Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Кашкавалени сандвичи

Необходими продукти:
бял хляб
сирене(по желание)
кашкавал
червен пипер
чубрица

Начин на приготвяне:
Вземате няколко филии бял хляб и поставяте върху тях много тънки резенчета сирене, които обилно покривате с кашкавал.Поръсвате с чубрица и червен пипер и запичате в скара.
>>Умишлено не мажа филиите с маргарин или масло, защото при запичане кашкавала изпуска мазнина, която хлябът поема.



Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Тиквени кюфтета

Необходими продукти:
2-3 бр. тиквички
4 бр. моркови
250гр. сирене
2 яйца
1 пак. галета
няколко скилидки чесън
сол, копър, чили на прах (по желание)

Начин на приготвяне:
Настъргвате тиквичките на едро ренде и изчаквате 10-ина минути да си пуснат сока,след което хубаво отцеждате. Прибавяте към тях настърганите (или нарязани на много ситно) морковчета, сиренето, яйцата, подправките и галетата. Разбърквате и от получената смес оформяте кюфтенца, които пържите в загрята мазнина.
>> Готовите кюфтета може да залеете със сос от кисело мляко, чесън и копър.



Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Салата с извара и печени чушки

Необходими продукти:
250гр. извара
4-5 печени червени чушки
3с.л. кисело мляко
3с.л. майонеза
2-3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:
Объркайте хубаво изварата с киселото мляко и майонезата. Обелете печените червени чушки,нарежете на малки парченца и добавете към изварата заедно с пресования чесън. Разбъркайте.



« Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 21:38 от sladunka_medunka »
Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Баница със сирене и яйца

Необходими продукти:

1 пакет фини точени кори (”Белла”, “Фамилия”)
4-6 яйца
400 гр. сирене
200 гр. извара
200 мл. газирана вода
олио

Начин на приготвяне:

Взимате една тавичка и намазвате дъното и обилно с олио (или масло). Поставяте една кора,след което ръсите няколко капки олио и с четчица леко и внимателно (да не се разкъса кората) го разнасяте навсякъде. Поставяте втора кора, върху която изливате от плънката, приготвена от сиренето, изварата и 4 яйца. Повтаряте същата процедура със следващите кори и така до изчерпване на продуктите. Трябва да завършите с две кори.
Разбивате другите 2 яйца и прибавяте към газираната вода. Разбъркайте хубаво.
С получената смес залейте баницата равномерно.
Включете фурната на 180 градуса и изчакайте 10 мин. преди да пъхнете баницата вътре. Печете около 35-40 мин.
След като я извадите от фурната, напръскайте със студена вода и я покрийте с кърпа за около 10-ина минутки.
>> От заливката с газирана вода, баницата става по-бухнала.
>> Баницата може да се направи само със сирене и яйца. В случая изварата се използва за балансиране на количеството сол в сиренето.



Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Сладоледен терин

Необходими продукти:

Блат:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно

Сладолед
I пласт:
1 пак. суха сметана (60гр.)
1ч.л. нес кафе
1 ч.л. захар
100 мл. вода
II пласт:
500 мл. прясно мляко
200 гр. течна сметана
1 пакет суха сметана
150 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия

сладко от череши/вишни
малини за декорация

Начин на приготвяне:

За блата:
Разбийте яйцата със захарта и постепенно добавете брашното.Разбийте отново. Поставете хартия за печене върху малка тавичка и излейте сместа върху нея. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 6-7 минути.

За сладоледената смес:
Разбийте нес кафето,захарта и водата и изсипете пакетчето суха сметана в полученото кафе. Разбийте с миксер до получаването на гладка кремообразна смес.
Яйцата и 150гр. захар се разбиват докато се получи пухкав крем. Млякото се сварява и се налива в яйчната смес, прибавя се ванилията. Сместа се връща на котлона, без да кипва. Бърка се непрекъснато докато леко се сгъсти. Оставя се да се охлади. Течната сметана се разбива на сняг и към нея се прибавя охладената млечна смес. Отделно се разбива другия пакет суха сметана и се добавя към яйчния крем.
В кутия от сладолед излейте млечно-яйчната смес. Оставете във фризер за около 2 часа. След това наредете парченца черешки от сладкото върху замразения пласт и излейте разбития в кафе сметанов крем. Замразете за 2 часа.

Изрежете блата във формата, която има кутията, в която се оставили сладоледената смес. Намажете го със сироп от сладкото и обърнете замръзения сладолед върху него.
Отгоре може да полеете с още сироп от сладкото и да декорирате с няколко малинки (или с плодчетата от сладкото).







« Последна редакция: вт, 08 юли 2008, 13:25 от sladunka_medunka »
Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Мусака от месо с картофи

Необходими продукти:

500 гр. смляно месо (2 пак. "Народна кайма" от 250 гр.)
1 к.ч. мазнина
3 глави кромид лук
750 гр. картофи
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус

За заливката:
500-600 мл. прясно(или кисело) мляко
4-5 яйца

Начин на приготвяне:

Дребно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто оцветяване, след което последователно се прибавят доматеното пюре и смляното месо, а като се изпари влагата, се прибавят и подправките - червен и черен пипер (може и къри).
Картофите се измиват и обелват, нарязват се на шайби или кубчета и се полуизпържват. В намазана с мазнина тавичка се нареждат на последователни пластове картофите и месото, като се завършва с картофи. Ястието се залива с малко гореща вода и се пече във фурна до златисто оцветяване. След това се залива с разбитото с яйцата прясно/кисело мляко.
Мусаката повторно се запича.



Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Макарони на фурна

Необходими продукти:

1 пакет макарони
1200 мл. прясно мляко
2 ч.ч. захар
6-7 яйца
бучка масло
1-2 пак. ванилия

Начин на приготвяне:

Сварете макароните в подсолена вода и ги отцедете. Затоплете прясното мляко и го подсладете със захарта. Добавете ванилията. Отделно разбийте яйцата, след което добавете към тях на тънка струйка млякото, като непрекъснато разбивате.
Разстелете макароните в тавичка и ги залейте с млечно-яйчната смес. Разбъркайте. Отгоре се нареждат парченца масло.
Пече се в умерена фурна до златисто.След като изстине може да се поръси с пудра захар или да се залее с плодов сироп.




Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Крем "Ванилия"

Необходими продукти:

1л. прясно мляко
5 яйца
5 с.л. брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 пак. ванилия
2-3 с.л. какао (по желание)

Начин на приготвяне:

Налейте прясното мляко в тенджерка и поставете на котлона с 1 ч.ч. захар до разтопяването и. През това време разбийте яйцата с 1/2 ч.ч захар и брашното на кашичка. Добавете на тънка струйка млякото към яйчната смес, като непрекъснато разбърквате. Върнете на котлона за няколко минути докато кремът се сгъсти (не забравяйте да бъркате през това време). Сместа не трябва да кипва.
След като отстраните крема от котлона, го оставете за около 10 минути да се охлади. Излейте го в десертни купички, като можете да гарнирате с някакъв плод (пресен,замразен или от компот), сладко, ядки, шоколадови стърготини, кокосови стърготини, стафиди, натрошени бисквити (използвайте въображението си).
Половината крем може да оцветите с 2-3 с.л. какао или разтопен на водна баня шоколад. В десертна купичка първо изливате от жълтата смес, след това кафявата и пак жълтата (или в обратен ред в зависимост от предпочитанията ви.







Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Сладоледена фантазия

Необходими продукти:

4 пак. суха сметана / две бели, една шоколадова, една ягодова/
400 мл. прясно мляко
50-60гр. масло
1 яйце
2 с.л. мед
1 с.л. нес кафе
1/2 пак. бисквити
сладко (череши, вишни,ягоди,смокини)
шепа стафиди
шоколадови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

Загрейте на котлона 100 мл. прясно мляко заедно с 2 с.л. мед. Разбийте яйцето и го добавете към млякото. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Оставете за 1-2 мин. на котлона, да се сгъсти мъничко, като през това време непрекъснато бъркате. Отсранете от котлона и добавете маслото. Разбийте и изчакайте няколко минути докато се охлади. Изсипете 1 пак. суха бяла сметана в млечно-яйчната смес и разбийте. В кутия от сладолед или друг подходяш съд излейте получената кремообразна маса и загладете добре с шпатула. Затворете с капак кутията и я поставете във фризер за 10 мин.
През това време разтворете в 100мл. прясно мляко 1 с.л. нес кафе, изсипете и другото пакетче суха бяла сметана и разбийте. Върху първият пласт (млечно-яйчният) наредете плодчетата от сладкото (аз използвах сладко от вишни) и залейте с кафената сметана. Загладете и поставете отново във фризера за малко. Отгоре наредете един пласт бисквити, предварително напоени в кафе (може и в компот, подсладено прясно мляко или захарен сироп).
В 100 мл. прясно мляко разбийте ягодовата суха сметана и я излейте върху бисквитите. Отново наредете плодчета от сладко.
Накрая разбийте и шоколадовата суха сметана в останалите 100 мл. прясно мляко и я изсипете върху ягодовата част. Загладете хубаво отгоре, затворете кутията и оставете във фризер поне 4 часа. /Добре е да престои малко повече/.
Обърнете сладкиша върху поднос, като преди това прокарате по стените на кутията нож, за да се отлепи сладоледената смес по-лесно.
Отгоре можете да декорирате с шоколадови стърготини или да залеете с топинг.



Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Салата с риба тон

Необходими продукти:

1 консерва риба тон
1 жълта пиперка
шепа маслини
1 краставица
2-3 с.л. грах

Начин на приготвяне

Нарязвате заленчуците, разрязвате маслините на четвъртинки, добавяте граха и накрая обърквате с рибата (накъсана на малки парченца).




Цитирай

~*iN a FaIrYtaLe*~

Мнения: 407
Тиквена запеканка

Необходими продукти

1 голяма тиквичка
1-2 пиперки
1 глава кромид
2-3 моркова
няколко скилидки чесън
шепа маслини
подправки (в зависимост от това с какви разполагате, аз сложих чубрица, но с копър или магданоз ще се получи по-добре)
100 гр. сирене (може и повече)
брашно
1-2 яйца

Начин на приготвяне:

Нарежете кромида на ситно и настъргайте морковите на едро ренде. Запържете ги в малко мазнина, докато омекнат. Настържете тиквичката, нарежете пиперките на лентички, а маслините разполовете на две. Смесете зеленчуците и добавете към тях пресования чесън, брашното, яйцата и сиренето. Объркайте добре, след което постелете сместа в тавичка. Печете на загрята фурна /200 градуса/ до готовност.
Поднесете със сос от кисело мляко, чесън и копър или няколко резенчета домат.




Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора