Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • DE
 • Мнения: 7 637
Как и кога обяснихте на децата си за непознатите и как да се пазят от тях? Разбраха ли ви, ефект имаше ли от разговорите ви?

Вчера по спешност се наложи да поговорим по-сериозно с големия ми син (почти на 4) за лошите чичковци, непознатите, как да се пази и как да внимава. До сега бяхме маркирали само въпроса, но съвсем леко. Не искам децата ми да растат в страх, а и тук където живеем е супер спокойно и без особени опасности място.

Случката която провокира разговора е следната: В трамвая в ранния следобед почти няма хора. Аз съм с двете деца, с гръб към един мъж, седнал на около 2 метра от нас. По едно време ми се стори нещо необичайно, докато се оглеждах през прозореца и мернах бегло мъжа. Някак прекалено разсеян беше, но не му обърнах внимание. Докато големият ми син ме попита "Мамо, тоя чичко защо ми се плези и ми намига?" . Пак се обърнах, човека демонстративо заби поглед навън. Като бях с гръб към него, бебето също го гледаше вторачено, явно им правеше енергично някакви знаци зад гърба ми.Майчинският ми инстинкт моментално проработи и сигнализира че нещо не е наред. Слязохме на първата спирка с повече хора наоколо, седнахме и обясних надълго и нашироко за лошите непознати. Гледах да съм възможно най-ясна и най-спокойна, да не травмирам излишно детето.
Не знам какви са били намеренията на мъжа, наясно съм че педофилите и престъпниците избягват да се издават в присъствието на родителите, вероятно случката е била съвсем безобидна. Просто тя беше провокацията, катализатора, стимулатора за по-подробни обяснения по въпроса.

Не искам да коментирате случката, трябва ми Вашия опит по въпроса - кога и как обяснихте и говорихте по тази деликатна тема с децата си. Иска ми се хем да не са прекалено подозрителни към непознати, хем и да успяват да се пазят , доколкото е възможно. Как обаче?

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Още едвам бяха проходили и не можеха да говорят, когато започнах да набивам в главите на децата си, че с непознати не трябва да разговарят, не трябва да приемат нищо от тях - нито играчки, нито храна. Вече са на 8 и 7 г. и се надявам, че нещо поне им е влязло в тиквичките.
А нещото, на което наблягам най-много е, че в никакъв случай не трябва да тръгват с непознати. Освен ако не са полицаи.

# 2
 • Мнения: 1 134
Еее, стига деее... Не може от такава ситуация да правиш подобни заключения. По тази логика и на мен ми има нещо, защото се усмихвам и намигам на чужди деца...

По темата: обяснявам, че има лоши хора, които могат да й навредят. Тя не би могла да ги разпознае сама, затова не бива да се доверява на чужди хора и да тръгва с тях, където и да било.

# 3
 • Мнения: 2 437
Ами аз не съм могла да му обясня и до сега, не знам дали изобщо ме разбира. Sad
Но докато като бебе /около 1 годинка/ можеше да тръгне за ръка с всеки непознат, сега е толкова мнителен, че ако аз не тръгвам, дори и да го карам да отиде с някой друг трудно се получава.

# 4
 • DE
 • Мнения: 7 637
MamaZ, явно не си прочела внимателно. Ето какво съм написала:
Не знам какви са били намеренията на мъжа, наясно съм че педофилите и престъпниците избягват да се издават в присъствието на родителите, вероятно случката е била съвсем безобидна. Просто тя беше провокацията, катализатора, стимулатора за по-подробни обяснения по въпроса.

Не правя никакви изводи, просто описах случката, която ме провокира да обърна по-сериозно внимание на детето с обяснения по въпроса.
И поисках Вашия опит, а не оценка за ситуацията.

# 5
 • Мнения: 1 134
 Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 4 813
Освен обясненията какво не трябва и защо, отделих специално внимание на това да дефинирам понятието "непознат". Уча децата си да не общуват (говорят с , доближават до, взимат от) хора, които аз и/или баща им не познаваме и не знаем, че се опитват да установят контакт с тях.

# 7
 • Мнения: 18 820
Говорили сме, но всичко си остава само на думи
На практика, има хора, които веднага спечелват доверието им и забравят всичко, което сме говорили
Да не забравяме, че и сред познати хора може да има лоши и откачалки- например съсед, далечен роднина
Много е сложно да обясниш кога да се държиш добре, учтиво и възпитано с непознат и кога да страниш и бягаш от непознат...
Аз лично нямам много напредък по темата

# 8
 • незнам точно и аз
 • Мнения: 1 103
Баткото се справя няма проблеми с него но малката като и кажеш аиде да идем за бонбонки ,дъвка ,вафла или друго нещо и е готова да тръгне с всеки.Гледам да съм до нея и да не я изпускам от очи  Shocked  Shocked Shocked иначе незнам. И аз постоянно говоря  но нищо не и влиза в малката главичка  #Cussing out.
Да ги пази господ  Praynig

# 9
 • София, Овча купел 2
 • Мнения: 512
Страхотна тема!
Преди време гледах интересно предаване по тв-то - на деца от детска градина задаваха въпроса "Как изглеждат лошите хора?", "Как ще познаеш, че някой човек е лош?"
Децата без изключение отговаряха, че това са хора, облечени предимно в черно, може да куцат, да са гърбави, да имат лоши зъби и да говорят със страшен дрезгав глас.
 #Crazy
След това пуснаха интервюто с децата на психолози и доколкото си спомням, коментарът беше, че децата са напълно неподготвени, че лошите хора могат да са чисти, хубави и усмихнати, да са облечени добре и да говорят с мил и нежен глас.
Много се замислих по въпроса. Как точно да направим пред децата разликата между лошия вълк от приказките и миловидния чичко от детската площадка?

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
говорих, говорих... Не съм преставала години наред да говоря и да казвам кое и как да става...
Всякак обяснявах и точно в миг, в който детето ми беше с мен и наши приятели в парка, играещи на дет.площадка без пряка видимост от мен, им налетял някакъв педофил  Close ... дето "си пипаше много, много па*ката и тя накрая изпусна нещо бяло...".
Мъжа ми не беше с нас, но другия татко беше... Обикаляхме парка да търсим мръсника и добре, че не го намерихме, че жив щеше да бъде разкъсан  #2gunfire #Cussing out

Та исках да кажа, че въпреки нашите приказки, въпреки, че с децата милион пъти е говорено на тази тематика, те в повечето случаи не реагират правилно и адекватно.
Та трай, бабо да не ни стига  Praynig Praynig

# 11
 • София
 • Мнения: 3 416
 Говоря, говоря, говоря. Ама на практика не знам доколко ще реагират адекватно при конкретна ситуация. Да се не случва!
 

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 967
Как точно да направим пред децата разликата между лошия вълк от приказките и миловидния чичко от детската площадка?
Аз по тази причина съм сложила всички под един знаменател "непознати"-не се говори, не се взема нищо и в никакъв случай не се тръгва с тях, дори ако обещават нещо забавно и интересно. Ако някой посегне да я хване е инструктирана да вика с най-силния глас, който има. Няма значение какво, просто да вика, за да привлече вниманието или да притесни и стресне непознатия. Полицаите не правят изключения-всеки може да се снабди с униформа и значка, а детето ми не би могло да прецени дали са истински.
Тя е още малка и е винаги пред очите ми или с придружител, но се моля Господ да я пази.

# 13
 • София
 • Мнения: 31 570
Говорила съм и говоря с Дияна. И на улицата съм говорила с нея и съм обяснявала. Дребната има отвратителният навик като излезем 3мата и тя да тича като пале пред майка си. Мъж ми само ме ръга да не крещя по улицата. Ама като я видя на 10-15м пред мен. Някой ще си каже "я, едно безпризорно се щъка наляво-надясно".

# 14
 • София
 • Мнения: 959
Много се притеснявам и аз, по този така деликатен въпрос.

Ами обяснявам че, не ние не познаваме всички хора и съответно не разговаряме с тях. Ако нещо някой предложи - храна и прочие да не взима, да дойде и да ми каже аз, ще купя и така...

Много е сложно, много.  Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт