Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 13 939
Може ли по време на 2годишния период на майчинство да се сключи допълнителен, срочен трудов договор, с лимитирано работнио време (примерно 4 часа седмично)?

# 1
 • София
 • Мнения: 653
Е нали си в майчинство, как ще сключваш договор? Предполага се че не работиш в този период и за това получаваш обезщетение да си гледаш детето... Можеш да се върнеш на работа, но трябва да прекратиш майчинството и тогава можеш да сключиш и втори трудов договор. Но в момента - не! Ако можеш работи си без договор - така е най-добре и за теб и за работодателя... Има малък риск да не си получиш парите (заплатата), но то и договор като имаш го има този риск...

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 332
И аз мисля,че неможе  Naughty

# 3
 • Мнения: 1 801
Може, но ще ти спрат майчинството.
По-добре сключи граждански договор, а не трудов. Така няма да за губиш правото си да получаваш обещетение за майчинство.

# 4
 • Хасково
 • Мнения: 931
когато си на граждански договор няма да ти спрат майчинството, а на срочен трудов ще ти го спрат.За да не губиш и за д ане плащаш повече осигуровки по- добре не склщчвай никакъв договор и ако можеш работи нелегално без дог.  bouquet

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 5 150
когато си на граждански договор няма да ти спрат майчинството, а на срочен трудов ще ти го спрат.За да не губиш и за д ане плащаш повече осигуровки по- добре не склщчвай никакъв договор и ако можеш работи нелегално без дог.  bouquet

Peace Съгласна съм.Аз от 5 мес. работя така.Водя се в майчинство, за да си получавам парите и работя без договор.Не плащам осигуровки и т.н., но аз попаднах на страхотна работодателка.Получавам си редовно заплатата, отсъствам ако се налага заради детето и т.н.Но нямам право на болнични, отпуски(пред държавата де, пред шефито не е така  Simple Smile).Това си е риск в крайна сметка  Peace

# 6
 • у дома
 • Мнения: 961
В началото на този подфорум има тема "Майчинството - счетоводно". Там компетентни мами могат да дадат най-добрия съвет на въпроса ти. Чети там, има много полезна информация.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 13 939
Попитах и там. Целта ми не е да доработвам нелегално, трябва ми договор. Детето си го гледам аз, няма да ходи на ясла или каквото и да било подобно.

# 8
 • София
 • Мнения: 653
И аз мислех че не може, но МОЖЕ!

В Кодекса на труда няма изрична забрана за работниците и служителите през периода. когато ползват платен годишен отпуск, да работят по трудово правоотношение при друг работодател. Не е предвидено също. че по време на ползване на отпуск по чл. 164. ал. 1 КТ. майките не могат да работят при друг работодател. Поради това би могло да се счита, че през време на ползване на този отпуск майките могат да сключват трудови договори е други работодатели, на пълно или непълно работно време. В тези случаи се счита, че това е един особен вид работа по външно съвместителство по чл. 111 КТ.

Съгласно чл. 111 КТ. в сила от 31.03.2001 г., работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване па работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение. Ако има такава уговорка в трудовия договор по основното трудово  правоотношение, майката пе може ла започне работа по външно съвместителство при друг работодател, тъп като ще наруши условията па договора. Що се отнася до въпроса относно работа при "възложител", това означава, че това е работа но граждански договор. Кодексът на труда не предвижда ограничение по отношение възможността работник или служител да работи по трудово правоотношение и по граждански договори.

Прекратяването на отпуска за отглеждане на дете до навършване на 2-годишпата му възраст по чл. 164. ал. 1 КТ е уредено в чл. 46, ал. 6 и 7 от Наредба! а за работното време, почивките и отпуските, когато:

1. майката (осиновителката) е лишена от родителски права или нейните родителски права са 0|раничени по установен ред:

2. майката (осиновителката) даде съгласие отпускът да бъде ползван от някое от лицата по чл. 164. ал. 3 КТ.

Отпускът по чл. 164 КТ се прекратява и когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение или почине. От тези разпоредби следва, че извън изрично посочените случаи, работодателят няма право да прекратява ползването на отпуск по чл. 164. ал. 1 КТ.

# 9
 • Добрич
 • Мнения: 956
МОЖЕ! Дори и на пълен работен ден. Ето ви и писмото на НОИ, което го доказва:

Изх.№91-01-272 от 23.11.2004 г. на НОИ

Във връзка с уеднаквяване на практиката за изплащане на обезщетение по чл. 53. ал. 1от КСО при ползване на отпуск за отглеждане на малко дете но чл. 1 64. ал. 1 от КТ в случаите, когато майката не е прехвърлила отпуска си по реда на чл. 164. ал. 3 от КТ и по време на ползването му започне работа при друг работодател, приложено Ви изпращаме становището на Министерство на труда и социалната политика.

Предвид действащото законодателство и становището на Министерство на труда и социалната политика даваме следните указания:


В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164. ал. 1от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53. ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.

При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл, 54. ал. 1 от КСО. тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат .


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт