Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 апр. 2008, 16:21 ч.

За хорската лошотия...

 • 6 263
 • 229
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 745
Не знам дали темата е за тук,но просто съм адски ядосана и искам да споделя,че да ми олекне.
Вече ми дойде до гуша от лошотията и простотията.  Close
Още като бях бременна никой не ми е правил място в трамвая,нито на опашките в магазините,да не говорим,че в Метро 1-2 пъти припадах и сядах на земята до касите и пак си чакахме реда.  #Cussing out
В 8-мия месец в кварталното магазинче тъкмо взимам последните 3 банана и някаква лелка,която си слагаше ябълки ми заяви,че тя щяла да ги вземе след като си сложи ябълки.Много ми се извинява,много съжалява,но не се сети да ми даде да си купя поне 1 от трите банана.  Close
Като родих и ходя с бебка на пазар или да плащам сметки,пак си чакам реда,нищо,че едва я нося.
Поредната простотия ми се случи днес в полоклиниката.Нямаме рампа и си качих количката по стълбите с една ръка,а в другата държах бебка.Нямаше никой наоколо,който да помоля за помощ.На тръгване пак се повтаря процедурата,но в това време излезе една жена на средна възраст.В момента,в който ме видя,се върна обратно вътре и надничаше от вратата кога ще сляза.Като слязох си излезе и застана пред входа,явно да чака някой. Close Много ми стана обидно,криво и се ядосах,но както и във всички останали случаи си замълчах,може би от прекалено добро възпитание.
Та тука няма въпроси,няма отговори.
Възмутена съм от начина,по който днес се отнасят с бременните и с майките с малки деца.
Най-лошото е,че няма какво да се направи.Никой не може да повлияе на другия,но просто е жалко...Вместо да ставаме по-добри и да помагаме с елементарни неща,ние правим обратното...
Тъжно е!  Cry

# 1
 • Мнения: 3 424
Добре дошли в Европа!
Трябва си свикване!

# 2
 • Мнения: 909
Разбирам защо си ядосана.
На мен ми се е случвало и обратното.Да ми направят място, да ми вдигнат количката, приятно е когато видиш срещу себе си вежлив човек, който има желание да помогне!
Трябва да внимаваме как възпитаваме децата си, за да не прередят след години някоя бременна жена в магазина!

# 3
 • София
 • Мнения: 9 014
Виж, много често и аз се редя по опашки, а децата ми са сами вкъщи, но никой не се сеща да ми отстъпи на касата. Не мисля, че хората са длъжни да се съобразяват с това, че някоя жена е бременна или пък е решила да плаща данъци в последния срок, но пък е взела и бебето си.
Никога не съм разчитала на чуждата съобразителност. В края на краищата изборът да съм бременна или да върша работа заедно с детето си е лично мой, не мога да очаквам непознати да си затрудняват живота заради мен.
Аз лично винаги отстъпвам място в превозно средство, давам път, ако съм с кола, отстъпвам ред на опашката, но това го правя, защото такова ми е възпитанието, защото съм изпадала в подобни ситуации и съчувствам на хората. Но това не задължава по никакъв начин другите да го правят.
Честно да ти кажа, когато бях бременна и не съм се  чувствала добре, дори и през ум не ми е минавало да ходя в Метро.

# 4
 • Мнения: 1 745
baibibi,разбира се,че не можеш да задължиш никой да прави нещо,което той сам не осъзнава,че трябва да направи.Далече съм от тази мисъл.Просто споделих,защото ми стана кофти от отношението на хората.
Това,че децата ти са достатъчно големи,за да ги оставиш вкъщи е добре,но ние с бебетата... Rolling Eyes
Като бях бременна не излизах много,защото така,изведнъж ми прилошаваше и припадах.Но е имало случаи,в които мъжа ми е бил командировки и е трябвало да изляза и да се редя,с риск всеки миг да падна,главно заради задуха и топлината.
В Метро пък съм ходила,защото както казах,изведнъж ми причерняваше.Ходила съм 10 пъти и от тях съм припадала само 2,ако не се лъжа.  newsm78 Не мога да предположа кога ще ми стане лошо и кога не.А съгласи си,че е убийствено да седиш само вкъщи като затворник...

# 5
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 914
Никой с нищо не е длъжен на бременните. Въпрос на възпитание и човечност е.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 056
Никой с нищо не е длъжен на бременните. Въпрос на възпитание и човечност е.

Това е вярно. Но пък на мен доста са ми отстъпвали, като докато бях бременна, така и с детето после, макар че, когато ми е възможно ходя по такива места без него. Не всички хора са простаци, в края на краищата.

# 7
 • Germany
 • Мнения: 704
В Германия, и по-точно в Бавария, за другите републики не съм сигурна е неписано правило на обществени места майки с деца, бременни и инвалиди са с предимство. Но те си знаят правата и директно се възползват от тях, а не като нас да чакаме някой да се сети, че си бременна. Всичко е въпрос на възпитание и манталитет.

# 8
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 914
Никой с нищо не е длъжен на бременните. Въпрос на възпитание и човечност е.

Това е вярно. Но пък на мен доста са ми отстъпвали, като докато бях бременна, така и с детето после, макар че, когато ми е възможно ходя по такива места без него. Не всички хора са простаци, в края на краищата.
Да, и на мен са ми отстъпвали в 95% от случаите - не се оплаквам. Но в останалите 5% когато не са го правили, не съм си и "заявявала правата" /под това се разбира, че е напълно нормално и човечно да направиш така, че една бременна жена или човек с малко детенце да се почувства по-удобно, независимо къде/ именно защото както и казах по-горе - въпрос на възпитание и човечност е - или го имаш, или не. Няма как да го втълпиш на някой. И все пак се радвам, че карах наистина една лека и страхотна бременност.

# 9
 • София
 • Мнения: 30
Май pebs имаше предвид по-скоро, че вместо да срещат човечност, съчуствие и разбиране от околните, бременните и майките на малки дечица, все по-често се сблъсват с пълна незаинтересованост и безчуствие. Никой не им е длъжен разбира се, но е въпрос както на възпитание, така и на човещина. В крайна сметка те все пак са до известна степен в по-особено "затруднено" положение.

# 10
 • София
 • Мнения: 6 097
Била съм бременна два пъти, имам две деца. Изпадала съм в описаните ситуации по два пъти. Но едно от нещата, които най-мразя е, че бременните и майките с деца си мислят, че някой им е длъжен. Да, ама не е. Не се знае околните в каква ситуация са. Като не можех да ходя си седях вкъщи, целия март месец не съм излизала, защото не можех да ходя. Ако трябва да свърша нещо, намирам на кой да оставя поне едното дете и да взема с мен това, което ще ми пречи по-малко в конкретната ситуация, сметки плащам on-line, пазарувам само, където мога да вляза с количка или чакам друг да напазарува. Минавам само от там, от където мога да мина с количка и дете на 3г.7м., така че да не застраша живота им, ако трябва седим само на площадката до вкъщи. Като искам свобода - оставям и двете деца, ако не мога - няма свобода. Това е!


П.П. Днес два пъти имах проблем с вратите на магазини и двата пъти ми отвориха случайни хора.
Спрях да ходя на работа в седмия месец, защото пътуването с градски транспорт беше мисия невъзможна. Та така.....нищо не очаквам от никой.

# 11
 • у дома
 • Мнения: 961
За съжаление у нас е така. Хората са много студени и не проявяват човечност. Разбирам те напълно как се чувстваш. И аз съм попадала в ситуация да стоя 1/2 час в рейса права без никой да се сети да ми стане, а ми личи от 1/2 км, че съм бременна. При това стоях до жена, която чак като тръгна да слиза от рейса, се направи, че чак сега ме вижда.

На майките, които твърдят, че никой не е длъжен на бременните, искам само да им кажа, че и бременните не са длъжни на никой. И след като хората нямат елементарно възпитание да станат на бременна жена или на майка с малко дете, то ние трябва да си търсим правата, а не да мълчим.

И правилно беше казала една мама - трябва да внимаваме как възпитаваме децата си, за да не правят утре същото, на което се възмущаваме днес.

# 12
 • Мнения: 1 745
Еее,като се хванете за нещо и не пускате."Длъжен" или НЕ!
Не казвам,че някой е длъжен да ми помага,да ми прави място,да ми отстъпва ред и т.н.Всичко е въпрос на възпитание и човечност-да!Къде отиде тогава тази човечност?!!Защо нещата опират до това,дали някой е "длъжен"?Какво ще ковства на човек да помогне на майка с количка по стълбите,вместо да седи и да я гледа?...  Rolling Eyes
Излиза,че аз се глезя и искам някакво специално отношение към мен,а хората,които се държат като дебили и коне с капаци са прави...  Tired

# 13
 • София
 • Мнения: 769
Никога докато бях бременна и се редях по опашки, не съм искала да ме пуснат отпред, но почти винаги някой човек от опашката ме викаше и така минавах. Но мога да споделя случка, в която бременна най-нахално си мина пред всички в банката и не се обърна едно мерси да каже, което ми направи доста лошо впечатление. Така, че хора всякакви.

# 14
 • Мнения: 3 574
Историята има две страни...в магазина или аптеката бих отстъпила ред, но....
Преди 2 седмици бях в Агенцията по вписванията и докато треперех какво прави Мите в колата (макар, че не беше сам) дойде една майка с детето си. Ами хвана ме много яд защото всички сме работещи майки и да искаш предимство, за да си вземеш Булстат-картата ми се видя прекалено.  Crossing ArmsЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт