Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 апр. 2008, 13:45 ч.

Няколко въпроси за кладенеца и септичните ями...

 • 21 064
 • 25
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Здравейте:)

На път сме да си купим местенце с къща(отказахме се от празен парцел, че е война с разрешителните в района, където сме се ориентирали), която да ремонтираме и дострояваме в последствие. Проблемът е следния: в момента в района е изграден нов водопровод, който обаче ще пуснат чак след половин година(а всъщност знам ли ги колко може да се забавят), защото ще правят аквапарк и голф игрище в непосредствена близост, и не знам си там какво им пречело. Дотогава съседите са си решили проблема с кладенци и с хидрофори. Та и ние така искаме да направим. Обаче:

1. Възможно ли е да се определи какъв е дебита на кладенеца, преди да се изкопае, и към кого да се обърна(уж имало 2 подземни реки, дето минавали през парцела).
2. Колко струва(ориентировъчно) изкопаването на кладенец, и докарването му до нормално функциониране-захранване на домакинство?
3. Нужна ли е пречиствателна станция за водата от кладенеца?Ако да-колко струва?
4. Септичната яма се копае където решим, или трябва да искаме специално разрешително от Община и т.н.
5. Септичната яма изцяло бетонна ли да е, или с дупки, да пропива водата в почвата? И тая вода от септичната яма не се ли връща обратно в кладенеца, барабар с всичките фосфати и гадории?

Благодаря на всички, които ще се включат по темата ми! Питането ми е спешно, уговорката с продавача е да ни приспадне част от сумата за кладенеца и ямата от продажната цена...

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Септичната яма се копае в ниското, а кладенецът - на високото. Ако е бетонирана, то трябва периодично да се вика лайнарка, да изсмуква гадното. Зависи колко е голяма.
Водата от кладенеца се превежда до къщата посредством помпа и минава през филтърна система, която гарантира пречистването на водата от механични замърсители /клечки, камъчета, песъчинки, листа и т.н./
Нямам по-подробна информация, но дано някой се е сблъсквал с такава ситуация и да е по-наясно от мен.

# 2
 • Мнения: 4 916
...
1. Възможно ли е да се определи какъв е дебита на кладенеца, преди да се изкопае, и към кого да се обърна(уж имало 2 подземни реки, дето минавали през парцела).
2. Колко струва(ориентировъчно) изкопаването на кладенец, и докарването му до нормално функциониране-захранване на домакинство?
...

Никой не може да ти каже колко ще ти излезе копаенето на кладенеца, защото не се знае на каква дълбочина ще избие вода - най-малкото по-дълбокото означава повече дни надница, повече бетонени пръстени и пр. След това ти трябва помпа, на ток или на батерии, филтри, регистриране на кладенеца в Басейнова дирекция... Ако някой от съседите ви има кладенец, можете да питате на каква дълбочина му е избила неговата вода, но и тогава пак няма гаранция, че във вашия имот ще бъде същото или че ще има вода.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 7824. Септичната яма се копае където решим, или трябва да искаме специално разрешително от Община и т.н.

5. Септичната яма изцяло бетонна ли да е, или с дупки, да пропива водата в почвата? И тая вода от септичната яма не се ли връща обратно в кладенеца, барабар с всичките фосфати и гадории?

Благодаря на всички, които ще се включат по темата ми! Питането ми е спешно, уговорката с продавача е да ни приспадне част от сумата за кладенеца и ямата от продажната цена...

Доколкото знам, не трябва да се иска разрешително от общината, просто избирате най-подходящото място, но то трябва да е на отстояние около 5м. от оградата на съседите.
Изцяло бетонна трябва да е, задължително. Може да си сложите домашна пречиствателна станция и пречистената вода да пускате в дренажна канавка за дъжд на улицата или пък в близка река, а може и да си поливате двора лятото с нея. Лошото е, че ако я използвате само за поливане зимата няма какво да я правите.
Такива пречиствателни станции вече има на пазара, аз съм виждала една за 12 000лв., но не помня каква кубатура беше. Може би има и по-евтини и по-малки, може да потърсиш нещо в нета и да кажеш параметрите на къщата и колко човека ще живеят, а от фирмата ще ти изчислят обема й  Peace

# 4
Септичната яма трябва да е в ниската част на двора, а кладенеца в горната му част. Доколкото знам септичната яма не трябва да е бетонирана, защото тя трябва много често да бъде почиствана. А що се отнася до кладенеца-зависи на колко метра ще намерите вода, а тя ще се изпомпва до кухнята или пък ще се използва за поливане.

# 5
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 958
Ние бихме сонда - 21м , засега излезе 600лв. Иначе вода излезе и на 8м, но не става за пиене, дори за готвене. Предстои закупуване на помпа, филтри и т.н., от тук нататък не съм наясно с цените. За сондите прочетох това, което намерих в интернет - колкото е по-дълбока, толкова е по-чиста водата.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 178
Доколкото ми е известно, официално са разрешени само изгребни септични ями, т.е. от бетон (за да няма замърсяване на почвата).
Има и друг вариант, но доста по-скъп като първоначална инвестиция - пречиствателна станция, от която обаче водата трябва да се отведе в река или дере наблизо.
Този вариант задължително се съгласува с Басейнова дирекция.
Друг е въпросът, че в Бг много често нещата се правят незаконно.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Пречиствателната станция не ме притеснява, около 1000 лв са за 4членно семейство.

ljuboznatelna , тия 600 лв не включват и бетонните пръстени на кладенеца, нали?

А бетонната яма долу-горе каква кубатура трябва да е? Чудя се, ние сега плащаме по около 15 м3 вода, ама много ми се вижда като кубатура...И се чудя, тия машини за почистване на ямите, имат ли дълги "хоботи"(не знам как се казват), че на парцела най-подходящото място е 50 м от улицата...

# 8
 • Мнения: 4 916
... Чудя се, ние сега плащаме по около 15 м3 вода, ама много ми се вижда като кубатура...И се чудя, тия машини за почистване на ямите, имат ли дълги "хоботи"(не знам как се казват), че на парцела най-подходящото място е 50 м от улицата...

Лайнарки се казват и имат дълги маркучи, споко.

# 9
 • Мнения: 972
Според ЗУТ-закон за устройство на териториите-ямите могат да бъдат само безотточни.Т.е. изгребни.По тази причина могат да се сложат където ще е удобно да се изгребват с машина.За обема-смята се по норми за проектиране на ВиК инсталации.Имай предвид,че нормата на един обитател е 200 л/ден-това е за къпане,готвене,пране и клоз.казанче.Това в случай,че е постоянно обитаване,а не място за отдих. Може да се предприеме след ямата заустване в дере или река,но за това се иска разрешение на Басейнова дирекция.И е необходимо първично пречистване.По-горе някой спомена поливане-малко е рисковано.Ямата трябва да е достатъчно голяма и двукамерна,за да може след по-дълъг престой органичните вещества /евентуални замърсители/ да преминат в неорганични.За изтичане в дере или канавка-ще плачете за санкция.Глобите започват от 1000 лв. нагоре.За дебит и налични водни ресурси-допитайте се до хидрогеолог-те познават районите и са запознати с ресурсите.Но за водата-изчакайте си водопровода.Ако вие си направите хубава яма,съседите ви може да имат старовремска,от която да ви се замърсява питейната вода.Замърсяването може да дойде и от торене и пръскане с препарати.За това около всеки сондаж за питейна вода се учредява санитарно-охранителна зона,в която не са разрешени никакви човешки дейности.Това е за големи ползватели,разбира се,но е направено точно с тази цел-да се предпази водата от замърсяване.Ще ви трябва помпа,хидрофор,резервоар,евентуално пречистване .Сондирането върви около 100 лв. на метър в нашия район.Всичко може да се направи незаконно,разбира се,но нормите са направени точно за опазване на околната среда и здравето на хората.Между другото и за изграждане на водовземно съоръжение за лични нужди е нужно уведомяване на съответната басейнова дирекция преди това и регистриране на сондажа-след това.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 38
В Басейнова дирекция  трябва да ви разреши и за сондата

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Уф, аман от разрешителни... Иначе водата в района миналия месец я изследваха от ХЕИ-годна е за пиене, дори без пречиствател за механични примеси. А водопровода дори и скоро да го направят, пак ще е нужно резервно водозахранване, тъй като мястото е високо, и ми се струва, че ще има проблеми с налягането(особено като направят и Еко селището и Аквапарка). Интересното е, че като ходихме до Кметството да питаме за водопровода и т.н., човекъ каза смело да копаем кладенец, и точно в тази връзка ни препрати в ХЕИ, да ни покажат изследването за водата. За Басейнови дирекции и т.н. нищо не каза...Хем питахме за всички документи, които ще са ни нужни.

# 12
 • Мнения: 607
  Само ще кажа, че преди време на няклко пъти изсипах едни бои в мивката и след малко ми се обаждаше един съсед който живее през 3 къщи да видя какво става с вадичката в двора му... Все едно извира мляко. Ако наоколо има други къщи със септична яма, просто от сега да си знаете, че от кладенеца ще вадите разредено клозетно съдържание. Принципно септ. ями трябва да са от бетон, но дори и тези ями пропускат от процепите между основата и стените, които се отливат по отделно. А тези които са от "суха" зидария, направо обогатяват околните подпочвени води. Такава е нашата. Още като я изкопаха и се напълни до горе с над 20 тона вода и за над 15 години викнахме веднъж "цветарката", ей така - профилактично. Всичко изчезва някъде в земните недра....

# 13
 • Мнения: 4 916
Уф, аман от разрешителни... Иначе водата в района миналия месец я изследваха от ХЕИ-годна е за пиене, дори без пречиствател за механични примеси. А водопровода дори и скоро да го направят, пак ще е нужно резервно водозахранване, тъй като мястото е високо, и ми се струва, че ще има проблеми с налягането(особено като направят и Еко селището и Аквапарка). Интересното е, че като ходихме до Кметството да питаме за водопровода и т.н., човекъ каза смело да копаем кладенец, и точно в тази връзка ни препрати в ХЕИ, да ни покажат изследването за водата. За Басейнови дирекции и т.н. нищо не каза...Хем питахме за всички документи, които ще са ни нужни.

За кое село става въпрос?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Не е село, местност Зеленика/Боровец  се води, над Парка в кв. Аспарухово-Варна

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт