«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ƒом

ƒом

13 959 членове ¬ключете се
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-25 от 25 отговора

¬арна

ћнени€: 1 044
«дравейте:)

Ќа път сме да си купим местенце с къща(отказахме се от празен парцел, че е война с разрешителните в района, където сме се ориентирали), ко€то да ремонтираме и достро€ваме в последствие. ѕроблемът е следни€: в момента в района е изграден нов водопровод, който обаче ще пуснат чак след половин година(а всъщност знам ли ги колко може да се забав€т), защото ще прав€т аквапарк и голф игрище в непосредствена близост, и не знам си там какво им пречело. ƒотогава съседите са си решили проблема с кладенци и с хидрофори. “а и ние така искаме да направим. ќбаче:

1. ¬ъзможно ли е да се определи какъв е дебита на кладенеца, преди да се изкопае, и към кого да се обърна(уж имало 2 подземни реки, дето минавали през парцела).
2.  олко струва(ориентировъчно) изкопаването на кладенец, и докарването му до нормално функциониране-захранване на домакинство?
3. Ќужна ли е пречиствателна станци€ за водата от кладенеца?јко да-колко струва?
4. —ептичната €ма се копае където решим, или тр€бва да искаме специално разрешително от ќбщина и т.н.
5. —ептичната €ма изц€ло бетонна ли да е, или с дупки, да пропива водата в почвата? » та€ вода от септичната €ма не се ли връща обратно в кладенеца, барабар с всичките фосфати и гадории?

Ѕлагодар€ на всички, които ще се включат по темата ми! ѕитането ми е спешно, уговорката с продавача е да ни приспадне част от сумата за кладенеца и €мата от продажната цена...
÷итирай

—офи€

ћнени€: 9 014
—ептичната €ма се копае в ниското, а кладенецът - на високото. јко е бетонирана, то тр€бва периодично да се вика лайнарка, да изсмуква гадното. «ависи колко е гол€ма.
¬одата от кладенеца се превежда до къщата посредством помпа и минава през филтърна система, ко€то гарантира пречистването на водата от механични замърсители /клечки, камъчета, песъчинки, листа и т.н./
Ќ€мам по-подробна информаци€, но дано н€кой се е сблъсквал с такава ситуаци€ и да е по-на€сно от мен.
÷итирай


ћнени€: 4 923
...
1. ¬ъзможно ли е да се определи какъв е дебита на кладенеца, преди да се изкопае, и към кого да се обърна(уж имало 2 подземни реки, дето минавали през парцела).
2.  олко струва(ориентировъчно) изкопаването на кладенец, и докарването му до нормално функциониране-захранване на домакинство?
...

Ќикой не може да ти каже колко ще ти излезе копаенето на кладенеца, защото не се знае на каква дълбочина ще избие вода - най-малкото по-дълбокото означава повече дни надница, повече бетонени пръстени и пр. —лед това ти тр€бва помпа, на ток или на батерии, филтри, регистриране на кладенеца в Ѕасейнова дирекци€... јко н€кой от съседите ви има кладенец, можете да питате на каква дълбочина му е избила неговата вода, но и тогава пак н€ма гаранци€, че във ваши€ имот ще бъде същото или че ще има вода.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 1924. —ептичната €ма се копае където решим, или тр€бва да искаме специално разрешително от ќбщина и т.н.

5. —ептичната €ма изц€ло бетонна ли да е, или с дупки, да пропива водата в почвата? » та€ вода от септичната €ма не се ли връща обратно в кладенеца, барабар с всичките фосфати и гадории?

Ѕлагодар€ на всички, които ще се включат по темата ми! ѕитането ми е спешно, уговорката с продавача е да ни приспадне част от сумата за кладенеца и €мата от продажната цена...

ƒоколкото знам, не тр€бва да се иска разрешително от общината, просто избирате най-подход€щото м€сто, но то тр€бва да е на отсто€ние около 5м. от оградата на съседите.
»зц€ло бетонна тр€бва да е, задължително. ћоже да си сложите домашна пречиствателна станци€ и пречистената вода да пускате в дренажна канавка за дъжд на улицата или пък в близка река, а може и да си поливате двора л€тото с не€. Ћошото е, че ако € използвате само за поливане зимата н€ма какво да € правите.
“акива пречиствателни станции вече има на пазара, аз съм виждала една за 12 000лв., но не помн€ каква кубатура беше. ћоже би има и по-евтини и по-малки, може да потърсиш нещо в нета и да кажеш параметрите на къщата и колко човека ще живе€т, а от фирмата ще ти изчисл€т обема й  Peace
÷итирай
—ептичната €ма тр€бва да е в ниската част на двора, а кладенеца в горната му част. ƒоколкото знам септичната €ма не тр€бва да е бетонирана, защото т€ тр€бва много често да бъде почиствана. ј що се отнас€ до кладенеца-зависи на колко метра ще намерите вода, а т€ ще се изпомпва до кухн€та или пък ще се използва за поливане.
÷итирай

густо майна ‘илибето

ћнени€: 5 378
Ние бихме сонда - 21м , засега излезе 600лв. Иначе вода излезе и на 8м, но не става за пиене, дори за готвене. Предстои закупуване на помпа, филтри и т.н., от тук нататък не съм наясно с цените. За сондите прочетох това, което намерих в интернет - колкото е по-дълбока, толкова е по-чиста водата.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 160
Доколкото ми е известно, официално са разрешени само изгребни септични ями, т.е. от бетон (за да няма замърсяване на почвата).
Има и друг вариант, но доста по-скъп като първоначална инвестиция - пречиствателна станция, от която обаче водата трябва да се отведе в река или дере наблизо.
Този вариант задължително се съгласува с Басейнова дирекция.
Друг е въпросът, че в Бг много често нещата се правят незаконно.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
ѕречиствателната станци€ не ме притесн€ва, около 1000 лв са за 4членно семейство.

ljuboznatelna , ти€ 600 лв не включват и бетонните пръстени на кладенеца, нали?

ј бетонната €ма долу-горе каква кубатура тр€бва да е? „уд€ се, ние сега плащаме по около 15 м3 вода, ама много ми се вижда като кубатура...» се чуд€, ти€ машини за почистване на €мите, имат ли дълги "хоботи"(не знам как се казват), че на парцела най-подход€щото м€сто е 50 м от улицата...
÷итирай


ћнени€: 4 923
... „уд€ се, ние сега плащаме по около 15 м3 вода, ама много ми се вижда като кубатура...» се чуд€, ти€ машини за почистване на €мите, имат ли дълги "хоботи"(не знам как се казват), че на парцела най-подход€щото м€сто е 50 м от улицата...

Ћайнарки се казват и имат дълги маркучи, споко.
÷итирай


ћнени€: 679
—поред «”“-закон за устройство на териториите-€мите могат да бъдат само безотточни.“.е. изгребни.ѕо тази причина могат да се сложат където ще е удобно да се изгребват с машина.«а обема-см€та се по норми за проектиране на ¬и  инсталации.»май предвид,че нормата на един обитател е 200 л/ден-това е за къпане,готвене,пране и клоз.казанче.“ова в случай,че е посто€нно обитаване,а не м€сто за отдих. ћоже да се предприеме след €мата заустване в дере или река,но за това се иска разрешение на Ѕасейнова дирекци€.» е необходимо първично пречистване.ѕо-горе н€кой спомена поливане-малко е рисковано.ямата тр€бва да е достатъчно гол€ма и двукамерна,за да може след по-дълъг престой органичните вещества /евентуални замърсители/ да преминат в неорганични.«а изтичане в дере или канавка-ще плачете за санкци€.√лобите започват от 1000 лв. нагоре.«а дебит и налични водни ресурси-допитайте се до хидрогеолог-те познават районите и са запознати с ресурсите.Ќо за водата-изчакайте си водопровода.јко вие си направите хубава €ма,съседите ви може да имат старовремска,от ко€то да ви се замърс€ва питейната вода.«амърс€ването може да дойде и от торене и пръскане с препарати.«а това около всеки сондаж за питейна вода се учред€ва санитарно-охранителна зона,в ко€то не са разрешени никакви човешки дейности.“ова е за големи ползватели,разбира се,но е направено точно с тази цел-да се предпази водата от замърс€ване.ўе ви тр€бва помпа,хидрофор,резервоар,евентуално пречистване .—ондирането върви около 100 лв. на метър в наши€ район.¬сичко може да се направи незаконно,разбира се,но нормите са направени точно за опазване на околната среда и здравето на хората.ћежду другото и за изграждане на водовземно съоръжение за лични нужди е нужно уведом€ване на съответната басейнова дирекци€ преди това и регистриране на сондажа-след това.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 38
¬ Ѕасейнова дирекци€  тр€бва да ви разреши и за сондата
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
”ф, аман от разрешителни... »наче водата в района минали€ месец € изследваха от ’≈»-годна е за пиене, дори без пречиствател за механични примеси. ј водопровода дори и скоро да го направ€т, пак ще е нужно резервно водозахранване, тъй като м€стото е високо, и ми се струва, че ще има проблеми с нал€гането(особено като направ€т и ≈ко селището и јквапарка). »нтересното е, че като ходихме до  метството да питаме за водопровода и т.н., човекъ каза смело да копаем кладенец, и точно в тази връзка ни препрати в ’≈», да ни покажат изследването за водата. «а Ѕасейнови дирекции и т.н. нищо не каза...’ем питахме за всички документи, които ще са ни нужни.
÷итирай


ћнени€: 607
  —амо ще кажа, че преди време на н€клко пъти изсипах едни бои в мивката и след малко ми се обаждаше един съсед който живее през 3 къщи да вид€ какво става с вадичката в двора му... ¬се едно извира мл€ко. јко наоколо има други къщи със септична €ма, просто от сега да си знаете, че от кладенеца ще вадите разредено клозетно съдържание. ѕринципно септ. €ми тр€бва да са от бетон, но дори и тези €ми пропускат от процепите между основата и стените, които се отливат по отделно. ј тези които са от "суха" зидари€, направо обогат€ват околните подпочвени води. “акава е нашата. ќще като € изкопаха и се напълни до горе с над 20 тона вода и за над 15 години викнахме веднъж "цветарката", ей така - профилактично. ¬сичко изчезва н€къде в земните недра....
÷итирай


ћнени€: 4 923
”ф, аман от разрешителни... »наче водата в района минали€ месец € изследваха от ’≈»-годна е за пиене, дори без пречиствател за механични примеси. ј водопровода дори и скоро да го направ€т, пак ще е нужно резервно водозахранване, тъй като м€стото е високо, и ми се струва, че ще има проблеми с нал€гането(особено като направ€т и ≈ко селището и јквапарка). »нтересното е, че като ходихме до  метството да питаме за водопровода и т.н., човекъ каза смело да копаем кладенец, и точно в тази връзка ни препрати в ’≈», да ни покажат изследването за водата. «а Ѕасейнови дирекции и т.н. нищо не каза...’ем питахме за всички документи, които ще са ни нужни.

«а кое село става въпрос?
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
Ќе е село, местност «еленика/Ѕоровец  се води, над ѕарка в кв. јспарухово-¬арна
÷итирай


ћнени€: 4 923
Ќе е село, местност «еленика/Ѕоровец  се води, над ѕарка в кв. јспарухово-¬арна

Ex, преди пет години и ние с мъжа ми щ€хме да купуваме една недостроена вила на Ѕоровец Crazy ама нещо се замотахме и взехме, че се се отказахме. —помн€м си, че тогава водопровода уж вече скоро щ€ха да го пускат, но хората не в€рваха и си б€ха направили частен водопровод.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
Ќаправен е вече...ама точно на 2 парцела зад нас ще прав€т лифт, и докато копа€т, н€мало да пускат водата. »наче частните водопроводи за 8000лв/100м, и като ги направиш-стават автоматически собственост на ¬и , без да ти плат€т кьорава стотинка. “ака че като пуснат водата, и ние ще си направим, за 3-4 дни става. Ќо дотогава-кладенец...
÷итирай


ћнени€: 4 923
Ќаправен е вече...ама точно на 2 парцела зад нас ще прав€т лифт, и докато копа€т, н€мало да пускат водата. ...

≈х, жалко... ако б€хме купили вилата, сега щ€хме да ходим на плаж с лифта  Laughing ще кажа на мъжа ми, да види той колко загубихме от това че сме блейки двамата с него - двор с къща на груб строеж щеше да ни струва 14 000 лв.  Tired
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
ћдаааа, баща ми продаде 2 места преди 4-5 години там, за по 3 000 лв, пък нас сега ни ръс€т 50 000 евро за двор декар и постройка 2 х 40 квадрата, ко€то е изц€ло за ремонт, реконструкци€, достро€ване, надстро€ване и т.н...јма какво да се прави...който не е бил далновиден навремето, сега си цака €ко, и това е Sad 

ƒано да успеем само ¬и  да оправим, че иначе н€ма да € купуваме къщицата...

ќчаквам още коментари по темата, и благодар€ на всички включили се  Hug
÷итирай

густо майна ‘илибето

ћнени€: 5 378
ljuboznatelna , ти€ 600 лв не включват и бетонните пръстени на кладенеца, нали?

—ондата е различна от кладенеца, представл€ва т€сна и дълбока дупка, има тръби и чакъл. ¬одата се вади с маркуч и помпа.
÷итирай
Nie imame ka6ta na Borovec i ot dosta godini sme s rezervoar i hidrofor. Sega oba4e iskame da nadsrtoqvame i pristroqvame i za da ni dadat razre6itelno za stroej trqbva da si napravim kladenec.
Izvikahme 4ovek i toj ni kaza 4e ima voda na 19m, no predi da kopaem kladeneca iskame da biem sonda, samo 4e ne moga da namerq sonda, namerih nqkolko 4oveka no vsi4ki sa zaeti za meseci napred . Taka 4e ako nakoj znae molq da kaje tel na takav 4ovek. 
÷итирай


ћнени€: 1 173
Ќие имаме сонда от 8-9 години при набиването не сме вадили разрешителни,но миналата година излезе закон да се декларират.
........јко наоколо има други къщи със септична €ма, просто от сега да си знаете, че от кладенеца ще вадите разредено клозетно съдържание. ѕринципно септ. €ми тр€бва да са от бетон, но дори и тези €ми пропускат от процепите между основата и стените, които се отливат по отделно. ј тези които са от "суха" зидари€, направо обогат€ват околните подпочвени води.........
«ел≈н ‘а—ул 3 лв. е прав и поради тази причина ние не сме сложили хидрофор да захранва водопровода от сондата когато н€ма вода.Ќашата септична €ма е от бетонни траверси и е дълбока 4 метра.ѕравена е преди 8-9 години и не е чистена досега.„истим само 2 пъти годишно преливника.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
Actorman, пусни в online ѕозвънете търсачката на —троителство->"кладенци", или "сонда", излизат за ¬арна около 6-7 фирми, които това прав€т. ј къде ви е къщата-—евер или ёг, към ќбръщача, или по- към јспарухово? » кой ви каза, че водата е на 19м? Ќашите, над€вам се, бъдещи съседи имат вече 15та година вода, помпат по 2-3 тона вода на ден, и кладенеца им е 9 метра.

Ќа мен ми тр€бва пък точно човек, който да каже къде и на колко метра е водата...—ептичните €ми не ме притесн€вам, защото м€стото е най-високо, и всички съседи са под него. ј и пречиствател ще слагаме. Ќо ако наистина кажат 19-20 метра, май сонда ще тр€бва да се бие...ј й доколкото разбрах, колкото е по-дълбоко, толкова е по-чиста водата, нали?
÷итирай
Ka6tata ni se namira v Borovec sever, tam kadeto be6e smeti6teto , okolo nas nqma dr ka6ti s kladenec i zatova iskame parvo da biem sonda za da sme sigurni predi da po4nem da kopaem. 4oveka kojto ni kaza kade ima voda se kazva Bulev i mnogo ni hvaliha, otkril e na dosta hora voda na borovec, vzima po 50lv nqkade. Ina4e i ne se nadqvame da izleze voda i na 9 m znaem 4e iam 4ovek koito vadi voda na 9 m i daje prodava no toj e po - nadolu kym gorata, dano i nie imame:)
÷итирай


ћнени€: 679
 акто казах по-горе замърс€ването може да стане и от торене и от пръскане.ћного тр€бва да се внимава ако се пие водата.» ако днес н€мате съседи-утре може да имате.¬ Ѕасейнова дирекци€ се подава уведомление за намерение за изграждане и след като изградите сондажа-за€вление за регистриране.Ѕезплатно ползване на подземни води е само за лични нужди и за имоти в регулаци€.¬ противен случай се изисква разрешително,монтира се водомер и се плащат такси.“елефонът на Ѕасейнова дирекци€ ¬арна е : 631447.Ћична нужда е задовол€ване на потребностите на семейството.јко имате 5 дка например и те са засадени с праскови е €сно,че не можете да ги из€дете,а се за продан.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 044
Ѕлагодар€ W, за изчерпателната информаци€. ¬одата ще € ползваме само за лични нужди на семейството, но не и за готвене и за пиене, так аили иначе дори и сега като сме на централен ¬и , пак не € пием от чешмата. «а поливане на райграса, щото само това мислим да оставим, ще ползваме пречистената вода от септичната €ма> ‘осфатни препарати не ползвам, не торим, основно чист€ със сода и оцет:) ј и съседи н€ма как да имаме-горичката зад парцела е в Ќатура 2000.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-25 от 25 отговора