Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 793
Рецептите намерих преди време в някакви списания. Не претендирам да са автентична френска кухня - просто под такива имена бяха дадени  Wink

Френска лятна супа

Продукти за 4 души:
1кг картофи
1 глава лук
40г краве масло
1ч.л. кимион
1ч.л. сладък червен пипер
1,2л зеленчуков бульон
4 филийки хляб
2 червени чушки
половин връзка зелен лук
сол, черен пипер
4с.л заквасена сметана


Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, а почистеният лук - на ситно.
Половината от маслото се разтопява в тенджера и се запържват картофите за около 5 мин.
Добавят се лукът, кимионът и червеният пипер.
Разбърква се добре, налива се бульона и сместа се кипва.
Покрива се с капак и се оставя да къкри на слаб огън за 15 мин.
Чушките се измиват, почистват и нарязват на ивици.
С решетеста лъжица се изваждат 1/3 от картофите, пасират се останалите зеленчуци и картофите се връщат обратно.
Прибавят се чушките и се вари на тих огън около 10мин.

Средата на филийките се нарязва на кубчета. Разтопяват се останалите 20гр масло в тиган, крутоните се запържват до златисто и се изваждат.
Зеленият лук се нарязва на едро.

Супата се подправя със сол и черен пипер.
Всяка чиния се украсява със супена лъжица сметана и крутони, украсява се със зеления лук.


Студена френска супа


Продукти за 4 души:
100гр кромид лук
400гр праз лук ( бялата част )
200гр картофи
15гр краве масло
1л пилешки бульон
100мл сметана
сол, черен пипер
зелен лук за украса

Кромидът се нарязва на ситно, бялата част на праз лукът на кръгчета, картофите на кубчета.
В дълбока тенджера се задушава кромидът в маслото до омекване, след това за 5мин и праз лука.
Прибавят се картофите и леко се запържват.
Налива се бульонът и се вари 30мин докато зеленчуците омекнат.
Пасира се, поръсва се със сол и черен пипер, добавя се сметаната, кипва се и се отдръпва от огъня.
Сервира се студена, поръсена със ситно нарязан зелен лук.


И двете супи са много приятни.
Цитирай


Мнения: 483
Аз съм абсолютен маниак на тема супи, мога само това да ям Laughing
Мерси за рецептите и двете изглеждат добре  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.