Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна до морето

Мнения: 2 655
Много ми се е приял КРЕМ-КАРАМЕЛ.
Някой знае ли как се приготвя?
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Продукти:

1л. прясно мляко
10 ванилии
6 яйца
22 суп.л. захар


Приготовление:

Млякото се вари и се оставя да истине.
Яйцата /на стайна температура/ се разбъркват с 10суп.л. захар и ванилиите.
12суп.л. захар се карамелизират във формата в която ще се приготвя крем карамела или в друга форма и после се сипва по малки купички.
Млякото се смесва с яйцата и се сипва при карамелизираната захар.
Слага се на водна баня и се пече 20-30мин. на 180гр.

Да ти е сладко Пела Wink
Цитирай


Мнения: 1 319
Моята рецепта пък е: /правиш си я в зависимост от наличните ти продукти в момента и наличните ти размери на тавите/
Можеш да си варираш с яйцата и млякото според случая - съответно и със захарта
Аз обикновено правя в печка Раховец - в такава големина тава в 12 алуминиеви форми и 1-2 стъклени чаши  - това ми е дозата

4-5 яйца
по 3 с.л. захар за всяко яйце
1.5-2л прясно мляко
2 ванилии

захар за карамелизиране

Млякото се сварява предварително
Яйцата се разбъркват със захарта до побеляване.
Добавя се към тях млякото и ванилиите. Пак се бърка.

В отделен съд на котлона се слага захар за карамелизиране - колкото искаш - примерно 10тина лъжици.
Постоянно бъркаш за да не загори.

Подготвяш си една тава и вътре нареждаш формичките или чашите в които ще сипваш.
На дъното сипваш по 3-4 мм карамел на всяка чаша.
Отгоре с черпак разливаш яйчената смес.
Пъхаш във фурната. Доливаш почти до ръба на тавата вода - за да станат на водна баня.

Печеш ги на максимум - стават за около 30 минути. Когато започнат отгоре да покафеняват са готови

 Very Happy  Very Happy  Very Happy
Много е лесно, бързо и мнооооого вкусно!!!!!
Цитирай
Аз ти предлагам и рецептата на майка ми.

   1 л. прясно мляко
   6-8 яйца
   1 непълна ч. чаша захал/с 1 пръст по-малко/
   1/2 ч. чаши захар за карамела
   1-2 ванилии

   В дълбок съд се разбиват добре яйцата и захарта. Сварява се млякото и още докато е топло се сипва върху яйцата като постоянно се бърка. Прибавя се и ванилията.  Тази смес се сипва в купичките за крем /аз използвам дуралексови чаши/.
   В същото време на котлона карамелизираме захарта, като постоянно я бъркаме. Когато карамелът стане готов внимателно наливаме от него върху яйчената смес. Карамелът пада на дъното е когато кремът се опече той не е залепнал по чашата.
   Има четири основни правила за да стане крема гладък :
1. Млякото да е топло докато се разбива с яйцата.
2. Пече се на водна баня, като водата предваринелно трябва     да е затоплена.
3. Водата никога не трябва да завира. /ако започне да ври долейте малко студена вода или лед/
4. Фурната трябва и тя да е предварително затоплена.

   Кремът се пече докато се зачерви отгоре. След това се изкрючва фурната и се оставя още 10-15 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
БЛАГОДАРЯ ВИ момичета за отзивчивостта. flower2  flower2  flower2  flower2  flower2

Какво щях да правя без Вас?
Да-щях да умирам от глад в тази страна, където всичко е изкуствено, готово и замразено. Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad

Имахме гости, но още утре ще купя подходящи съдове и ще пробвам.  chef
Цитирай
Цитат на: Collibri
Моята рецепта пък е: /правиш си я в зависимост от наличните ти продукти в момента и наличните ти размери на тавите/
Можеш да си варираш с яйцата и млякото според случая - съответно и със захарта

Печеш ги на максимум - стават за около 30 минути. Когато започнат отгоре да покафеняват са готови

 Very Happy  Very Happy  Very Happy
Много е лесно, бързо и мнооооого вкусно!!!!!



съгласна съм, че всеки може да варира с количеството продукти според броя и големината на формочките за печене, а за захарта според вкусовите си предпочитания. Аз също го правя на око, НО най-важното за крем-карамела е правилното изпичане, а то трябва да е наистина на водна баня, НО на такава температура, че водата никога не трябва да ври, т.е. около 160 градуса. Е, така не се изпича за за 30 мин, а за повече от час, но така изпечен крема не става на шупли, което е признак, че е качествено направен.

Това го знам от кулинари с над 30-годишна практика.
Цитирай


Мнения: 3 452
забравих да се логна....

филисофстването по-горе за начина на печене е мое Wink
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Момичета БЛАГОДАРЯ ВИ!
Снощи го направихме този КРЕМ-КАРАМЕЛ  chef   chef   chef .
До 2:00 часа го пекохме. Embarassed  Embarassed  Embarassed

Е днес сутринта вече не съжалявах.  Wink  Wink  Wink Татко стана от леглото с мисълта за КРЕМ-КАРАМЕЛА.  Wink Хапнахме го преди половин час, а той още се облизва.  cheeky013   cheeky013   cheeky013
Станал е страхотен.  action033   action033   action033   action033   action033
Направих рецептата на Valeria, но спазихме правилата написани от Collibri. Wink

МОЛЯ другите мами да не ми се сърдят, защото следващите пъти ще пробвам и техните рецепти и пак ще Ви пиша.

Татко стои до мен и каза да Ви поздравя за готварските умения. Wink  Wink  Wink  
Много е доволен и си дооблизва чашата. Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Цитат на: bendzi
Аз ти предлагам и рецептата на майка ми.

   1 л. прясно мляко
   6-8 яйца
   1 непълна ч. чаша захал/с 1 пръст по-малко/
   1/2 ч. чаши захар за карамела
   1-2 ванилии

   В дълбок съд се разбиват добре яйцата и захарта. Сварява се млякото и още докато е топло се сипва върху яйцата като постоянно се бърка. Прибавя се и ванилията.  Тази смес се сипва в купичките за крем /аз използвам дуралексови чаши/.
   В същото време на котлона карамелизираме захарта, като постоянно я бъркаме. Когато карамелът стане готов внимателно наливаме от него върху яйчената смес. Карамелът пада на дъното е когато кремът се опече той не е залепнал по чашата.
   Има четири основни правила за да стане крема гладък :
1. Млякото да е топло докато се разбива с яйцата.
2. Пече се на водна баня, като водата предваринелно трябва     да е затоплена.
3. Водата никога не трябва да завира. /ако започне да ври долейте малко студена вода или лед/
4. Фурната трябва и тя да е предварително затоплена.

   Кремът се пече докато се зачерви отгоре. След това се изкрючва фурната и се оставя още 10-15 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Харесва ми тази рецепта, аз правя крема по аналогичен начин, ама сега ме мързи да описвам. Така или иначе, Пела вече е успяла, браво!  action033
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Obojavam krem karamel no ne sum go pravila ot dosta vreme, mug mi ne obi4a  Evil or Very Mad , no edin ot lubimite mi deserti e torta s krem karamel po slednija na4in:
  -v po-dulboka tavi4ka, forma za torta/sladki6 (ili  elektri4eska tengera kato na baba) se karamelizira zacharta,
  -  slaga se blat za torta (susto sum go pravila s poisuchnal kozunak)
 -  vednaga otgore se izliva smesta za krem karamela, blata trjabva da izpluva otgore, ako e neobchodimo se izrjazva po kraja (5mm)
- pe4e se na vodna banja kakto obiknovenno
- Sled kato isine se obrusta v/u 4inija  za torta.
Dano sum uspjala da vi go objasnja dobre....  Neutral
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.