Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Крем-карамел

  • 21 май 2004, 01:12 ч.
  • Преглеждания  13 536  Мнения  9  Онлайн  1
Отговори
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Много ми се е приял КРЕМ-КАРАМЕЛ.
Някой знае ли как се приготвя?

Реклама
# 1
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
Продукти:

1л. прясно мляко
10 ванилии
6 яйца
22 суп.л. захар


Приготовление:

Млякото се вари и се оставя да истине.
Яйцата /на стайна температура/ се разбъркват с 10суп.л. захар и ванилиите.
12суп.л. захар се карамелизират във формата в която ще се приготвя крем карамела или в друга форма и после се сипва по малки купички.
Млякото се смесва с яйцата и се сипва при карамелизираната захар.
Слага се на водна баня и се пече 20-30мин. на 180гр.

Да ти е сладко Пела Wink

# 2
  • Мнения: 1 336
Моята рецепта пък е: /правиш си я в зависимост от наличните ти продукти в момента и наличните ти размери на тавите/
Можеш да си варираш с яйцата и млякото според случая - съответно и със захарта
Аз обикновено правя в печка Раховец - в такава големина тава в 12 алуминиеви форми и 1-2 стъклени чаши  - това ми е дозата

4-5 яйца
по 3 с.л. захар за всяко яйце
1.5-2л прясно мляко
2 ванилии

захар за карамелизиране

Млякото се сварява предварително
Яйцата се разбъркват със захарта до побеляване.
Добавя се към тях млякото и ванилиите. Пак се бърка.

В отделен съд на котлона се слага захар за карамелизиране - колкото искаш - примерно 10тина лъжици.
Постоянно бъркаш за да не загори.

Подготвяш си една тава и вътре нареждаш формичките или чашите в които ще сипваш.
На дъното сипваш по 3-4 мм карамел на всяка чаша.
Отгоре с черпак разливаш яйчената смес.
Пъхаш във фурната. Доливаш почти до ръба на тавата вода - за да станат на водна баня.

Печеш ги на максимум - стават за около 30 минути. Когато започнат отгоре да покафеняват са готови

 Grinning  Grinning  Grinning
Много е лесно, бързо и мнооооого вкусно!!!!!

# 3
Аз ти предлагам и рецептата на майка ми.

   1 л. прясно мляко
   6-8 яйца
   1 непълна ч. чаша захал/с 1 пръст по-малко/
   1/2 ч. чаши захар за карамела
   1-2 ванилии

   В дълбок съд се разбиват добре яйцата и захарта. Сварява се млякото и още докато е топло се сипва върху яйцата като постоянно се бърка. Прибавя се и ванилията.  Тази смес се сипва в купичките за крем /аз използвам дуралексови чаши/.
   В същото време на котлона карамелизираме захарта, като постоянно я бъркаме. Когато карамелът стане готов внимателно наливаме от него върху яйчената смес. Карамелът пада на дъното е когато кремът се опече той не е залепнал по чашата.
   Има четири основни правила за да стане крема гладък :
1. Млякото да е топло докато се разбива с яйцата.
2. Пече се на водна баня, като водата предваринелно трябва     да е затоплена.
3. Водата никога не трябва да завира. /ако започне да ври долейте малко студена вода или лед/
4. Фурната трябва и тя да е предварително затоплена.

   Кремът се пече докато се зачерви отгоре. След това се изкрючва фурната и се оставя още 10-15 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!

# 4
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
БЛАГОДАРЯ ВИ момичета за отзивчивостта. Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower  Flowers Sunflower

Какво щях да правя без Вас?
Да-щях да умирам от глад в тази страна, където всичко е изкуствено, готово и замразено. Cry  Cry  Cry

Имахме гости, но още утре ще купя подходящи съдове и ще пробвам.  chef

# 5
Цитат на: Collibri
Моята рецепта пък е: /правиш си я в зависимост от наличните ти продукти в момента и наличните ти размери на тавите/
Можеш да си варираш с яйцата и млякото според случая - съответно и със захарта

Печеш ги на максимум - стават за около 30 минути. Когато започнат отгоре да покафеняват са готови

 Grinning  Grinning  Grinning
Много е лесно, бързо и мнооооого вкусно!!!!!



съгласна съм, че всеки може да варира с количеството продукти според броя и големината на формочките за печене, а за захарта според вкусовите си предпочитания. Аз също го правя на око, НО най-важното за крем-карамела е правилното изпичане, а то трябва да е наистина на водна баня, НО на такава температура, че водата никога не трябва да ври, т.е. около 160 градуса. Е, така не се изпича за за 30 мин, а за повече от час, но така изпечен крема не става на шупли, което е признак, че е качествено направен.

Това го знам от кулинари с над 30-годишна практика.

# 6
  • Мнения: 3 452
забравих да се логна....

филисофстването по-горе за начина на печене е мое Wink

# 7
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Момичета БЛАГОДАРЯ ВИ!
Снощи го направихме този КРЕМ-КАРАМЕЛ  chef   chef   chef .
До 2:00 часа го пекохме. Embarassed  Embarassed  Embarassed

Е днес сутринта вече не съжалявах.  Wink  Wink  Wink Татко стана от леглото с мисълта за КРЕМ-КАРАМЕЛА.  Wink Хапнахме го преди половин час, а той още се облизва.  Stuck Out Tongue Winking Eye   Stuck Out Tongue Winking Eye   Stuck Out Tongue Winking Eye
Станал е страхотен.  Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap
Направих рецептата на Valeria, но спазихме правилата написани от Collibri. Wink

МОЛЯ другите мами да не ми се сърдят, защото следващите пъти ще пробвам и техните рецепти и пак ще Ви пиша.

Татко стои до мен и каза да Ви поздравя за готварските умения. Wink  Wink  Wink  
Много е доволен и си дооблизва чашата. Wink

# 8
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Цитат на: bendzi
Аз ти предлагам и рецептата на майка ми.

   1 л. прясно мляко
   6-8 яйца
   1 непълна ч. чаша захал/с 1 пръст по-малко/
   1/2 ч. чаши захар за карамела
   1-2 ванилии

   В дълбок съд се разбиват добре яйцата и захарта. Сварява се млякото и още докато е топло се сипва върху яйцата като постоянно се бърка. Прибавя се и ванилията.  Тази смес се сипва в купичките за крем /аз използвам дуралексови чаши/.
   В същото време на котлона карамелизираме захарта, като постоянно я бъркаме. Когато карамелът стане готов внимателно наливаме от него върху яйчената смес. Карамелът пада на дъното е когато кремът се опече той не е залепнал по чашата.
   Има четири основни правила за да стане крема гладък :
1. Млякото да е топло докато се разбива с яйцата.
2. Пече се на водна баня, като водата предваринелно трябва     да е затоплена.
3. Водата никога не трябва да завира. /ако започне да ври долейте малко студена вода или лед/
4. Фурната трябва и тя да е предварително затоплена.

   Кремът се пече докато се зачерви отгоре. След това се изкрючва фурната и се оставя още 10-15 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Харесва ми тази рецепта, аз правя крема по аналогичен начин, ама сега ме мързи да описвам. Така или иначе, Пела вече е успяла, браво!  Hands Clap

# 9
  • Monaco di Baviera
  • Мнения: 545
Obojavam krem karamel no ne sum go pravila ot dosta vreme, mug mi ne obi4a  Imp , no edin ot lubimite mi deserti e torta s krem karamel po slednija na4in:
  -v po-dulboka tavi4ka, forma za torta/sladki6 (ili  elektri4eska tengera kato na baba) se karamelizira zacharta,
  -  slaga se blat za torta (susto sum go pravila s poisuchnal kozunak)
 -  vednaga otgore se izliva smesta za krem karamela, blata trjabva da izpluva otgore, ako e neobchodimo se izrjazva po kraja (5mm)
- pe4e se na vodna banja kakto obiknovenno
- Sled kato isine se obrusta v/u 4inija  za torta.
Dano sum uspjala da vi go objasnja dobre....  Neutral Face

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт