Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

заешко???

  • 25 апр. 2008, 23:56 ч.
  • Преглеждания  1 212  Мнения  8  Онлайн  1
Отговори
  • Ст.Загора
  • Мнения: 209
Здравейте, може ли да приготвя заешко ( както агнешко за великден) например книжен кебап , със пресен лук , масло и подправки във фолио?

Реклама
# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Може да си приготвиш каквото пожелаеш  Simple Smile

# 2
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 831
Една приятелка беше сготвила пълнен заек с ориз и гъби.
Още го сънувам тоз заек! Rolling Eyes Беше нещо неверотно Heart Eyes

# 3
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 818
Ето една рецепта от форума

Заешко със сметана

Взима се един заек и се реже на порции. Предни и задни бутчета и гръбнакът на 4 парчета. Днешният, който приготвих, беше 3.700кг , но аз ще напиша рецептата за стандартен заек - 1.5-2кг. Ако е по-голям, увеличавате и другите продукти 

Парчетата месо се посоляват и поръсват с млян черен пипер. Запържват се в краве масло /отива около 1 пакетче от 125гр./, колкото да се запечатат. Нареждат се в глинен гювеч или друг огнеупорен съд. Може да се приготви и в тенджера, но има голяма опасност да загори.
След това в същото масло се запържват заедно 1 голяма глава счукан чесън и 1 глава ситно нарязан лук. Гасят се със сока от един лимон, след което прибавяме 1 малка кофичка заквасена сметана, разредена с 1 кафяна чаша вода. Заливаме парчетата месо, захлупваме и печем на 200 градуса час - час и половина /брои се времето след завирането/.

# 4
  • Ст.Загора
  • Мнения: 209
благодаря ви, задължително ще приготвия и заешкото със сметана  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 308
ние най-много харесваме пълнен заек с ориз, гъби и маслини. за целта изпържвам в  тиган печурки като поомекнат добавям лук след това ориз. когато се изпържи оризът доливам малко вода и когато оризът я поеме слагам подправките- черен пипер, мащерка/бабина душица/ , малко соев сос и маслини без костилки. с тази плънка пълня заекът и го затварям с клечки за зъби. заекът се поставя в гювеч , намазнява се и се поръсва със сол и червен пипер. долива се вода и бира малко по-малко от средата на заека. пече се на около 200 градуса докато се изпари водата и бирата и остане само мазнината. тогава се добавят нарязани на едри кубчета картофи. когато и те станат всичко е готово.

# 6
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
благодаря ви, задължително ще приготвия и заешкото със сметана  Simple Smile

По-добре намери и прочети темата за този заек, защото авторката обясняваше за някакви корекции в соса, добавяне на повече вода. Аз го правих, стана много вкусен, но соса не стигна, така че виж в темата какво количество вода се добавяше.

# 7
  • тук
  • Мнения: 497
Ние редовно ядем заешко в къщи и според мен е най-вкусен по бабината рецепта - със ситни главички лук, много моркови, чушки и сушени сини сливи. Всичко се задушава на много бавен огън и става невероятно вкусно. На финал слагам домати и много магданоз. Охх, чак ми се прияде Simple Smile

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
За Великден правихме пълнен заек.
Рецептата която ще ви напиша е комбинация от няколко рецепти Wink

Пълнен заек

Продукти:
1 заек
заешки дреболии - сърце, черен дроб, бъбреци 
2 к.ч ориз
150 г. гъби
1 морков
1/2 к.ч. орехи
1 гл. стар чесън
1 ч.ч бяло вино
малко сланина (пожелание)
1 малка глава лук/или няколко стръка зелен
черен пипер, сол, олио, масло 

Начин на приготвяне:
Добре изкиснат заек, се намазва със сол и черен пипер, хубаво е да престои така около 2ч. в хладилник.
През това време се приготвя плънката.

Запържваме ориза в 2с.л. масло, до златисто. Отстранява се от огъня.
В друг съд/тиган запържваме в мазнина - лука за 3-4 мин., след това слагаме заешките дреболии, гъбите, чесъна и моркова, орехите, сол и пипер на вкус. Долива се 2 ч.ч вода и след като заври се добавя и ориза.Щом ориза попие течността, плънката се отстранява от огъня и се оставя захлупена за няколко минути.
Заешките бутчета се шпиковат със скилидки чесън и няколко парчета сланина.
Заека се пълни с готова плънка и се зашива с конец. Поставя се в тавичка и останалата плънка се разтила около него.
Залива се с виното и вода колкото да покрие плънка, покрива се с с алуминиево фолио и се слага да се пече на 180°С около 1 час. Когато заека е готов се отвива, намазва се с масло и се оставя за 10 минути да се зачерви.

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 14:45 от Миленика

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт