Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • у дома
  • Мнения: 247
Здравейте мами,

В селото, където се преместихме да живеем с моя съпруг някога е имало ясла и детска градина. Яслата е закрита преди около 10 години поради некадърно управление от страна на директорката и непукизъм от страна на тогавашната кметица.
В селото ни живеят над 4000 души и слава богу има много български деца. Тъй като селото е на 6 км. от Пловдив (Катуница), много млади хора (като нас) си купуват къщи и се местят на тихо, чисто и спокойно, продължавайки да работят в Пловдив. От разговорите ми с бъдещи мами тук и с мами на бебоци, става ясно че имаме нужда детската ясла да бъде възстановена. Миналата седмица реших и влязох на разговор с новата кметица. Оказа се доста  любезна и ентусиазирана жена на около 50 и няколко години. За съжаление, обаче, явно не е много на ясно с точната процедура за откриване на яслена група. Насочи ме към министерството на здравеопазването, но от там (д-р Перчинска) ми обясни, че всъщност откриването на ясла/яслена група/ не зависи от министерството.
Надявам се ако някои от Вас са запознати с необходимите постъпки и процедури, които трябва да бъдат извършени за откриване на такава група, да споделят своя опит с нас. Имаме подкрепата на кметицата, но ни е необходима информация.

Моля да ме извините ако темата не е за тук...

# 1
  • София
  • Мнения: 3 337
Според мен точно от общината и от МЗ зависят тези неща.

Яслите са си към МЗ по принцип, а градините към общините, но ако е одз, тогава всичко е към общината, само заплатите на сестрите се дават от МЗ, а пък за останалия персонал в такъв случай плаща министерство на образованието.

Така че това, което аз като неспециалист мисля ,че трябва да се направи е вие майките на малки деца да си направите една подписка с точни и ясни искания и да я адресирате до Министерствата на образованието и на здравеопазването, както и до кметицата в общината, както и до районната община, ако ви се води Пловдивска. Също това което самата кметица от своя страна може да направи е да пише и тя на по-горните инстанции. Може да каже, че има помещения, че има няма предвидени пари за ремонт, че има подходящи хора за персонал, да речем и че очаква да бъде отпуснат бюджет за това. Писмата може да ги партите заедно ,да се види, че има единомислие по въпроса и наистина е налжителна такава стъпка.

# 2
  • Мнения: 3 574
И ние тук започнахме борбата за ясла с подписка, но подозирам че ще имам абитуриент докато се задвижи системата. В какво състояние е сградата на бившата ясла?

# 3
  • у дома
  • Мнения: 247
Здравей Dante,

Сградата на бившата ясла и детската градина е една. Яслата се е помещавала в едното крило, което в момента е заключено. Според думите на кметицата материалната база е в добро състояние. Аз лично не съм влизала в заключеното крило. Надявам се след празниците да се срещна и с директорката на яслата (по думите на други майки с по-големи деца тя е "душа човек") и да видя с очите си какво има и какво е необходимо да се отремонтира/купи.
Вие в кое населено място се борите за откриване на ясла?

# 4
  • Мнения: 3 574
Аз не участвам пряко защото тук няма подходяща сграда и тепърва ще се строи. При това положение да се започне с подписка ми е доста нереално за постигане на крайната цел. Много е важно да видиш състоянието на затвореното крило защото "добро" е относително понятие. Изключително скъпи са ремонтите и е добре да се знае колко ще струва и кой ще го плати.  ooooh!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт