Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Мелбърн, Австралия

Мнения: 780
Тъкмо въвеждах ред в хладилника и се оказа, че имам 3 отворени бурканчета с различни сладка: от ягоди с аромат на ванилия, което децата явно недолюбват, домашно от съседката от сини сливи и половин бурканче мармалад от грейпфрутови корички. Да не говорим, че в шкафа имам още подарени сладка пак от сини сливи, от смокини, желе от ябълки.. все домашни.

Дайте предложения как да ги оползотворя, че така само място заемат.
Цитирай

София

Мнения: 927
Бисквитена торта и по средата на тортата слагам един ред сладко. Или тези торти с готовите блатове и заквасена сметана- напоявам с компот и пак един ред сладко слагам.Става много хубаво.
Цитирай

България / Варна

Мнения: 285
Ще ти напиша една рецепта, която знам от Бон Апети, казва се сладкиш "Търновската царица" - на нас много ни харесва!
1 бурканче сладко от сини сливи(около 400 гр.) се изсипва в купа, слагат се 2 ч.л. сода, разбърква се и се оставя около 20 мин. да престои и да шупне. Постепенно се прибавят между 400 и 600 гр. брашно(зависи колко е водно сладкото) и 400 гр. хладка вода, 200 гр. захар и 1 ванилия.Всичко се разбърква с лъжица много добре. Слагат се 4 .л. какао и 1ч.л. канела, 200 гр. олио и 150-200 гр. орехи+щипка сол.Разбърква се и се изсипва в намазнена и набрашнена тава. Пече се около 40 мин. в предварително загрята на 150 градуса фурна. Има и глазура, която аз никога не правя...не остава време....
Като изстине сладкиша се нарязва на ромбчета, които се потапят в шоколадова глазура(шоколад и кр. масло).
Да ви е сладко!!!
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Ето и една рецепта от мен. Smile

Чешки сладкиш

Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Руло с мармалад

4 яйца
 1 чаена чаша захар
 1 чаени чаша брашно
 1 чана лъжичка амонячна сода
 1 супена лъжица оцет
 2 пакетчета ванилия

пълнеж:
 сладко, конфитюр или някакъв гъст крем

Начин на приготвяне:
·   Яйцата се разбиват добре със захарта, постепенно се прибавят брашното със содата и накрая — оцетът.
·   Рулото се пече в голяма правоъгълна тава, върху намаслена хартия.
·   След като се изпече, се изважда върху мокра кърпа, намазва се със сладко, конфитюр или някакъв гъст крем.
·   Навива се на руло и се посипва с пудра захар.


Сладкиш с мармалад


Продукти:
1ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 с.л. канела
малко повече от 1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. смлени на по-едро орехи
1ч.ч. конфитюр /желателно е да на цели парченца - боровинки, череши, вишни, сливи/ за да се усещат.
Всичко се слага по описаният ред и се разбърква добре . Сипва се в намаслен и поръсен с брашно съд и се пече на 160*- 180


Сладкиш с мармалад

2 яйца - разбиват се малко
1 1/2 ч.ч захар
1 бурканче кисело мляко+1 ч.л хлебна сода
2 1/2 ч.ч брашно


Тестото се разбива като се добавят продуктите  в посочения ред. Половината от сместта се изсипва в предварително намазана и посипана с брашно тавичка.
Изпича се, изстива намазва се с мармалад, посипва се с орехи(около 1 ч.ч) Изсипва се останалата част от тестото. И се пече отново. След изстиване сладкиша се ръси с пудра захар(по желание) и се нарязва не желани форми
Цитирай

сред люляците

Мнения: 684
Аз ти предлагам Пастички Hug Снимката не е много хубава, но пастичките са много вкусни Wink

Цитирай

Мелбърн, Австралия

Мнения: 780
Страхотни сте!!!   bouquet И както ми се хапва сладичко, всичко ми звучи много вкусно! Чешкият сладкиш много ми напомня на вид на един сладкиш, който тук съм опитвала на заведение, а този търновския - бях го забравила, но на времето доста често го забърквахме у нас и наистина беше много вкусен!

Ще се отчета непременно!!!
   chef Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Кексчета в чашки  Smile
Цитирай


Мнения: 8 577
Ето още едно предложение:

Продукти:
1 ч.чаша сладко /аз използвах останало от ягоди в две бурканчета/
1 ч.чаша захар
3 яйца
Всичко това се обърква хубаво в купа и се добавят:
3 ч.чаши брашно
бакпулвер или сода, угасена с оцет, или дом.бакпулвер - 1/2 ч.л. сода + 1/2 ч.л. лимонтозу.
Всичко се разбърква хубаво, слага се в намазана с олио тавичка и се пече. Аз пека в ненагрята фурна на около 150-160 град. 30 мин. Печенето вече си зависи от фурната. Проверяваш с клечица или с каквото си проверяваш кексовете и др. сладкиши дали са опечени.

Не съм слагала, но според мен ще му ходят орехи, следващия път ще сложа. Пека го в долната част на старите ел.тенджери
.

Цитирай

Под звездите

Мнения: 512
Ето и от мен една рецепта,която права от 20 год.Женски каприз.Продукти:4 жълтъка,1 пак.масло от 125гр (може и олио) 1 ч.ч.захар,1 ч.ч.кисело мляко,1 бакпулвер и 1 1/2 ч.ч.брашно.Всичко това се разбърква и се пече в умерена предварително загрята фурна.Изпечения блат се намазва с мармалад или сладко по избор поръсва се с начукани орехи.Белтъците се разбиват с 1/2 ч.ч.захар до твърт сняг и се изсипват в/у сладкото.Пече се до леко розово на горен реотан.
Цитирай

гр.София

Мнения: 285
Ето и един сладкиш от мен, който е много лесен за приготвяне и няма начин да не стане  Wink

Сладкиш №1

1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. захар
1 бурканче (пюрено) сладко на парчета
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.л. сода
1/2 пакетче канела
3 ч.ч. брашно (пресято)
 В тази последователност всичко се разбърква с миксер.
В намазана с олио тава и набрашнена се пече сместа в умерена фурна до готовност.
След изпичане се поръсва с пудра захар.

и още един

Сладкиш №2

1-2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + 1 к.л. сода
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. олио
ванилия / лимонена кора
около 1 1/2 ч.ч. брашно (пресято)

Яйцата се затоплят и всичко се разбива с миксер в тази последователност на продуктите.
Изсипва се в намазнена и набрашнена тава. Пече се до розово (проверява се с клечка).
През това време същото кексово тесто се разбива още веднъж.
Изважда се вече запеченият първи блат, веднага се намазва с мармалад и върху него се изсипва второто кексово тесто.
Запича се отново до розово.
След изваждане се поръсва с пудра захар.
Цитирай

гр.София

Мнения: 285
за втория сладкиш може да не разбиваш още едно кексово тесто, а след като намажеш със сладкото, разбиваш белтъци+захар, слагаш върху тях орехови ядки и допичаш до розово.   chef
Цитирай


Мнения: 195
                                       Бърз и фин сладкиш
 
Наредете в дълга чиния половината от 300 г бишкоти, като ги потапяте за кратко в рядък захарен сироп. Покрийте ги със сладко (по желание) и наредете останалите бишкоти, също потопени в сиропа. Покрийте десерта с подсладена сметана и го оставете да престои няколко часа.
Цитирай

София

Мнения: 2 409
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=218144.20
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Ето и от мен една рецепта,която права от 20 год.Женски каприз.Продукти:4 жълтъка,1 пак.масло от 125гр (може и олио) 1 ч.ч.захар,1 ч.ч.кисело мляко,1 бакпулвер и 1 1/2 ч.ч.брашно.Всичко това се разбърква и се пече в умерена предварително загрята фурна.Изпечения блат се намазва с мармалад или сладко по избор поръсва се с начукани орехи.Белтъците се разбиват с 1/2 ч.ч.захар до твърт сняг и се изсипват в/у сладкото.Пече се до леко розово на горен реотан.

О, miceva, този сладкиш майка ми преди го правеше много често, много го харесвах, мерси за рецептата   bouquet

ilrai78, пастичките изглеждат много апетитно  Blush
Цитирай
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора