Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 апр. 2008, 08:09 ч.

Малтретирано дете

 • 4 095
 • 29
 •   1
Отговори
 • Мнения: 262
Здравейте мами, незнам дали някой от вас е гледал "Здравей България" тази сутрин, говориха за случай в който осиновено детенце е малтретирано от осиновителите си, понеже им скъсало тапетите и счупило дистанционното на тв. Това просто ме потресе толкова от рано ми развали настроението и ме натъжи.
Изглежда детенцето не е могло да намери обичта която е трябвало да му се даде и осиновителите не са били подготвени за  целта - да бъдат мама и тате на това дете.
Желая ви успешен ден. Hug

# 1
 • Мнения: 998
Не съм гледала репортажа ,но е възмутително.
Нищо не оправдава насилието над деца ,независимо каква беля са направили.
Поне аз съм от родителите ,които не смятат ,че е средство за възпитание.
Свекърва ми веднъж каза ,че е биела мъжът ми.Единият път чак се задъхвал от рев.Детето ми сега е малко и не го оставям на никой да го гледа ,но и като порастне не смятам да го оставям точно на нея.
Ако недай Боже разбера някога ,че го е ударила просто ще я изравня със земята.

# 2
 • Мнения: 737
Не гледах предаването. Какво е предприето за детето?

# 3
 • Враца
 • Мнения: 4 534
Върнато е в дома, ще съдят осиновителите.
С две думи казаха, че е добре, повече не могат да кажат, защото тече разследване.
Споменаха, че явно е имало проблем с адаптацията, за която много помагали първоначалните срещи преди осиновяването.

# 4
 • София,Младост
 • Мнения: 109
Жената,която беше събеседник според мен не беше много запозната.Това ,което се разбра е ,че детето е върнато в дома и тече дело по разсиновяване.И може би Агенцията за закрила на детето ще съди осиновителите за тормоза.А детенцето е в една от най-трудните възрасти -осиновено е на около 3 ,а сега е около 5.

# 5
 • Мнения: 3 672
А кой ще съди, тези, които са решили, че родителите са подходящи за осиновители или тези, които не са се погрижили осиновителите да получат някаква представа за това какво е да осиновиш дете на 3 години, раснало в институция.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 843
За две годишен срок проследяване, не са обърнали внимание, че има проблеми...

Дано е недоразумение и пак търсене на журналистическа сензация, защото ще ви кажа какви може да ги наговори едно ядосано дете, осиновено в по-висока възраст и наясно, че може да спекулира, когато нещата не стават, както желае.

Ирина не искаше да се храни цяла седмица наред и претендираше само сладолед насред зима. Опита с инат, с глад, с истерия... разиграваше ме както си иска. Една вечер, в беса си, тъй като видя, че така или иначе няма да получи сладолед, ако не е хапнала и храна преди това, се метна на пода по лице и на челото й излезе за миг огромна цицина.
Веднага се втурнах да слагам замразени мръвки, да търкам с олио и донякъде хематома спадна, но остана голяма синина.

На следващия ден сме навън и тя играе с кварталните деца. За секунда я оставям със съседката и скоквам до павилиона да купя на горкото детенце някаква глезотийка. Връщам се и съседката ме гледа укорително, пита ме: наистина ли си я ударила с кутията сладолед по главата?!  Shocked

Наложи се да кажа на хитрата лисица, че разбирам гнева й, но ако си измисля подобни неща, има опасност да ни разделят... три дена преди това, социалните бяха у дома и наблюдаващата ме пита: Тя се адаптира лесно, нали?
И подскочи с учудване при отговора ми: Разбира се, че не! Та тя дойде у дома на 4 години!

Не казвам, че случаят задължително е такъв, но преди да се правят констатации, наистина хубаво трябва да се провери: Кой реши, че тези хора са 'годни", все пак има доклад? Кой е проследявал семейството през двугодишният период за наблюдение? Кой и как е констатирал наличието на малтретиране?

Понякога осиновяването в по-висока възраст наистина е голямо изпитание за търпението на човек.
Разследване или не, би било добре след като хвърлят подобна бомба, поне да прецизират как точно е малтретирано детето.

# 7
 • София
 • Мнения: 9 408
Ми тя Дар всичко е казала...

# 8
 • Мнения: 262
Каквото и да е направило детето това да се бие с маша и такива подобни не оправдават осиновителите му.Никога не бих си ударила детето по тоя начин има други поучителни методи  и тип наказания, но това за мен е абсурдно.
А и да ви кажа майката- осиновителка звучеше доста изнервена в тел. разговор просто или се е прикривала пред социалните, което е адски трудно да се постигне или въобще не е била готова да се сблъска с тая огромна отговорност.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 843
Добре де, не питаме теб дали би ударила детето си. Питаме за подробности около тази така "небрежно" поднесена информация...

Кофти е да се прави сензация от едно фалирало осиновяване, вместо да се търсят причините, след всички проучвания, въпроси, периоди на проследяване, кой знае - може би и обучение!

Извън темата, мен ако питаш - не само осиновителите, които и да е родители нямат оправдание, ако бият детето си с маша... макар, аз да съм от поколението деца, когато боят се смяташе за отлично възпитателно средство.


# 10
 • Мнения: 847
бе "изнервена" е много евфемистично казано за тая жена, както звучеше в разговора ... тази не знае за какво става дума въобще, ужас ... може би е очаквала кукла, която в бяла бална рокличка да краси хола й, пък получила дете, което иска грижи и екстра внимание и подход заради трите си години в дом, пък то даже и изненадващо кожата му нещо  ...
то това, че се случва, случва се, то не може никоя система да е съвършена, ама мен друго ме хвана яд - кво разпитват тази директорка и какво може да каже тя?! много вещи по социалните теми и още бъркат кой с какво се занимава ... що не бяха извикали някой от закрила на детето? да кажат те тия хора с какъв доклад са ги пуснали и какво казва наблюдението след това? щото като чуя за олекотена процедура, шест месеца и изпразване на домовете чрез осиновяване на всяка цена, ей така кампанийно ... и ми се изправя косата.

# 11
 • Мнения: 16
Здравейте,хайде и аз да се включа в темата с едно мнение.Прочетох едно мнение,че осиновителите не са били подготвени да вземат дете на 3 години, че кой родител е подготвен за това което го очаква.В никакъв случай не оправдавам насилието над деца но имайте над предвид че нас ни проверяват непрекъснато не само социалните но и хората край нас.Ако една "биологична "майка тупне детето си по дупето на никой няма да му направи впечатление но ако аз направя същото коментара ще е "за това ли го взе да го бие".Никой не може да каже какво се е случило в семейството дали детето наистина е било бито или се опитва да привлече внимание а за медиите това просто е поредната сензация.

# 12
 • космополитно
 • Мнения: 940
За две годишен срок проследяване, не са обърнали внимание, че има проблеми...


Питам се и доколко е имало проследяване и доколко качествено е било, ако го е имало!?... newsm78

У дома ни не е стъпил "проследител", а вече сме заедно с детето 1г3м.... Като само се замисля какво би могло да му се случи на едно дете за толкова време в  ненаблюдавано или некомпетентно  "контролирано" пространство...
... и ми се изправя косата.

# 13
 • Мнения: 65
Аз по някаква случайност гледах и двете предавания. В първото преди една или две седмици Лора набира по телефона жената и започва да я разпитва . Задаваше почти един и същи въпрос- вие защо малтретирахте детето. Жената каза , че не са го били , обясни за тапетите и дистанционното за това, че много трудно се е адаптирало, че никои от социалните не е идвал когато са се обаждали, че не им е казано че могат да ползват психолог и да им бъда назначен такъв. Каза, че и те имат вина понеже не са могли да се справят и когато започна да цитира имената на служителите към които се е обръщала за помощ и не са дошли Лора подскочи като ужилена започна да я прекъсва и постоянно да я пита вие защо го бихте. Попита я защо го е плашила с чудовището зад прозореца а тя отговори че не е успяла да го убеди, че чудовища няма. Доколкото разбрах детето е било близо две години при тях и чак сега кметицата е разбрала, че го малтретират писала е не разбрах до кого, но  идва полицията и води детето в дома.
  А във вчерашното предавана такава розова картина създадоха за домовете, че още малко и да ти се прииска да живееш там. Колко било хубаво как добре се се грижели за децата. Обаче не откриха телефон иначе щях де се обадя и така да ги подредя. Не съм защитник на тази жена но явно никои не им е помогнал и не е обърнал внимание , че тези хора имат трудности.
 Доброжелатели много. Преди известно време майка ми отива при нотариуса и там една баба започва коментари. Как до тях едно семейство са осиновили дете колко лошо било , как счупило прозореца, как викало и сигурно щели да го върнат.
 Аз само попитах майка ми не си ли е отворила устата защото ако бях там щеше да и се види тясно и да няма време да изчака нотариуса сякаш нейните внуци никога нищо не са чупили.
 

# 14
 • София
 • Мнения: 1 843
Попита я защо го е плашила с чудовището зад прозореца а тя отговори че не е успяла да го убеди, че чудовища няма.

Продължавам да не съм гледала предаването и все пак откривам някои сходства.

Детето ми повече от година повтаряше, че ще дойде "животното" и изпитваше неистов ужас от него. Какво ли не правихме! "Убивахме" го, "гонехме" го далече-далече, "затваряхме" в дупки, "пускахме" го в канала да изтече с водата... Много време мина, преди дъщеря ми да започне да повтаря "животно няма".

Лелите в "дома" така ги карали да стоят мирно в леглата. Иначе идвало животното!

Дълго време Ирина вдигаше ръка до лицето си, когато някой посегнеше към нея. Повече след година разбрах от нея, че там са ги биели с чехлите по главата. (А от един коментар в един блог по темата, разбрах защо - за да не остават белези. Там не личи)

Що касае, адптацията, изграждането на навици, да не говорим за това - да престане да се вдървява и стяга цялата, ако й се скарам за нещо... ами, още има подобни реакции.
Да добавим и факта, че детето ми все още често не може да изразява гладко мисълта си и само аз успявам да изтълкувам разказите й, които понякога звучат като сюжет от психо-трилъри...

Пак казвам, не знам нищо и не заставам зад ничия страна. Но се чудя, ако някой "доброжелател" ме бе нарочил, ако беше дошла някоя новоназначена социална като сегашната, която хал хабер си няма от спецификите на дете живяло толкова време в институция... дали нямаше да гледате мен по новините...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт