Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 апр. 2008, 14:45 ч.

ново жилище - имаме акт 16, но няма ток и вода

 • 9 211
 • 18
 •   1
Отговори
Здравейте,

Купих си ново жилище. Строителят, за да го предаде в срок, направи някаква фалшификация и взе акт 16 (разрешение за ползване) преди да е готов блокът и сега вече 2 месеца си работи вътре и го довършва.

Аз нямам нищо против, но има един огромен проблем: няма ток и вода. По случая плащам и наем и кредит и не мога да се нанеса. Направил съм си бани, подови настилки и т.н., готов съм за нанасяне, но няма ток и вода. От фирмата само ни размотават.

Нормално ли е да имаме разрешение за ползване (акт 16) и да нямаме нито ток, нито вода?

Към кого мога да се обърна? Търся си адвокат, специалист по дела в строителството.

# 1
 • София
 • Мнения: 4 970
Е - времянка поне няма ли? Shocked Би трябвало да има ток и вода, макар и не  по индивидуални партиди, а за строителните нужди на обекта Thinking.(Всъщност   в  акт 16 се включват и  индивидуалното присъединяване на всеки апартамент към съответните дружества, така че не съм сигурна  какво е това вашето разрешение за ползване Thinking)
За адвокат- правех консултация преди време с такъв- специалист  по строителните неща, но   в момента нямам координати в себе си.... Rolling Eyes.Според мен си говори със строителя първо.
Успех Peace

# 2
Имам в ръцете си следния документ: "Разрешение за ползване", издаден от Дирекция за национален сторителен контрол (ДНСК) на сонование чл. 222 от СУТ, чл. 168 от СУТ, чл. 177 от СУТ и наредба номер 2 за въвеждане в експлоатация .... накратко - акт 16.

В сградата има ток само на първия етаж, който мога да ползвам, ако имам достатъчно дълъг разклонител. На първия етаж има вода, но трябва да я нося с туби.

Строителят ни каза, че щял да ни пусне тока някой ден (вече минаха 2 месеца), а за водата трябвало да се съберем всички собственици наведнъж (51 души - което е невъзможно) и да пуснем общо заявление във В и К София.

Знам от познати, че е нормално да ни пуснат от общия ток и от общата вода и след няколко месеца или 1-2 години да си направим индивидуални партиди. При нас, обаче това не става и не знам на кого да се оплача. Аз съм готов с довършителните работи и искам да се нанасям, но трябва да си мия тоалетната с минерална вода и да си светя със свещи.

Някой имал ли е такъв проблем?

# 3
 • София
 • Мнения: 353
Здравей,

Не съм на 100% сигурна, но доколкото си спомням, грижа на собствениците е да си открият индивидуални партиди за ток и вода. Наистина ще е трудно да се организирате 51 човека, но поне преди време, когато ние влизамхе във владение, беше така. Когато строителя ни "вкара" във владение, пожела да го направи на първото Общо събрание на собствениците, като пожела пред техни представители да се изберат председател и касиер на блока. Обясни ни, че именно този председател трябва да се погрижи за контактите ни със Софийска вода и електрото. Ама това беше преди доста време - 2001 г. та може някои неща да са се променили.

След като имаш разрешение за ползване, предполагам имаш и нотариален акт за имота си бих те посъветвала да направиш следното: обади се в Чез и ги попитай какъв е реда да ти пуснат лична партида ток, направи същото и със Софийска вода.  Вече те ще те насочат какво да правиш и общо взето как да се спасиш поединично. Вярно е, че решението е доста куцо, но ти си на зор. Не зная кой ти е строителя, но ти желая успех в борбата с него!

И извинете ме за дългия пост, понякога съм много обяснителна  Blush

# 4
Ама проблемът не е индивудуалната партида за ток и вода. Аз мога да ползвам от общата вода и ток години наред. Това не ме притеснява. Имам много познати, които плащат вода и ток общо в първите си месеци след нанасянето.

Проблемът е, че строителят отказва да ни пусне каквито и да е ток и вода по някаква причина. Ако беше читав строител, щеше да е пуснал ток и вода и щеше да се плаща общо. Така е във всички нови сгради - временно, докато се открият индивидуални партиди.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 3 621
"Разрешение за ползване" без да има ток и вода  newsm78 newsm78 newsm78, явно строителя има много сериозни връзки
Би трябвало да можеш да пуснеш жалба до РДНСК /Районната дирекция за национален строителен контрол /, обаче като се има едно наум че точно те издават т.нар. акт 16., там едва ли ще ти обърнат внимание.
Моя съвет е да се посъветваш с адвокат, предполагам в договора ви със строителя има и някакви неустойки

# 6
 • Мнения: 1 177
До колкото знам строителят не е длъжен да ви пуска ток и вода. Когато ние взехме акт 16 отидохме и си открихме партиди.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 3 621
До колкото знам строителят не е длъжен да ви пуска ток и вода. Когато ние взехме акт 16 отидохме и си открихме партиди.

тук изобщо не става въпрос за откриване на партиди, а затова че в сградата изобщо няма ток и вода  Naughty

# 8
 • София
 • Мнения: 712
Явно строителят плаща добре, за да извади акт 16 без ток и вода. 
Аз също ще се пренасям в нов дом. Докато излезе акт 16, че и след това всички собственици ползваха общо и ток и вода (за промишлени нужди май се води), а когато излезе документа за въвеждане в експлоатация, направихме общо събрание, определихме представител и той ни извади индивидуални партиди и за ток, и за вода, и за парно.
Нещо не му е наред на този.

# 9
 • София
 • Мнения: 353
Здрасти Накич, отново!

Значи при толкова приказки пак най-същественото не съм го обяснила.  Laughing Сам казваш, че на 1 етаж има вода, за тока не разбрах съвсем точно. Значи - промишления ток се води на името на строителя, същото се отнася и за водата (не знам как се казва дали и тя е промишлена, но ми схващаш идеята). Та самия строител, получава сметките и съответно ги плаща, т.е. той не е длъжен да даде на всички ви достъп до промишлениа ток и промишлената вода. При нас, нашия беше благороден, така да се каже и беше дал достъп на всички, като се сещаш, че личните ни електромери, респ водомери, не бяха свързани към нищо. И като дойде време да се закрива партидата, строителя каза - ха сега тази сметка не е наша, ние нямаме никаква дейност в този блок, тя е ваша обща, ха платете я. И веселбата настана... блока не знае как да си раздели тока. Щото имаше 5 живеещи смейства, имаше такива само дето са ползвали за инцидентно да си видят как им изглежда мазето примерно, имаше и такива, които в момента правеха ремонт. Съответно тия дето са пуснали лампата в мазето за 5 мин да си го огледат - казаха - ние няма да плащаме, тука хора живеят! Тия с ремонта изреваха - как ние ще плащаме наравно с живеещите, живеещите изреваха - ама как ние ще плащаме на всички дето си пускат всякакви електроуреди и бормашини... веселбата, както и сам се сещаш, беше пълна!  #Cussing out
Не си спомням какво стана и как точно се раздели тази сметка, но предполагам, че причината да се избягва пускането на тока преди откриването на индивидуални партиди, вероятно е тази. Сещаш се, че вие ако кажете, че няма да платите общонавъртяния ток, вас никои няма да ви търси, а строителя тази сума ще си я дължи на енергото. Затова виж пак предното ми мнение и действай  Mr. Green
П.П. Не знам, кой ти е строителя, не искам да го защитавам в никакъв случай, но мисля, че в тази ситуация има известно право да се презастрахова. Препоръчвам ти со кротце и со благо да питаш дали нямат някакви връзки в Чез и Софийска вода, дори и дето се вика да се нагърбиш лично за благото на блока да направиш нещо за личните ви партиди. Още веднуж, успех ти желая!  bouquet

# 10
 • Мнения: 343
Акт 16 без ток и вода ми звучи като измама.

Извикай нова телевизия да снимат и да зададат въпросите на този ,които и издал разрешение за ползване.

Пиши тук  как и какво си предприел ,за да сме подготвени за подобни проблеми.

# 11
 • В страната на ненаучените уроци ...
 • Мнения: 3 770
Може да опишеш проблема и да зададеш въпросите си тук:

http://www.dnsk.mrrb.government.bg/default.asp?r=24

И евентуално след това да решиш какво да правиш.

# 12
 • София,Витоша
 • Мнения: 660
И при нас е същият проблем,минава комисия за акт 16 тази седмица а няма ток и вода и няма сложени водомери и електромери.Сградата ни се намира в кв.Витоша на Й.Стубел,да не би и вие да сте там и при същия строител...Той  дори прескочи срокове за акт 16 пък не плаща неустойка Confused

# 13
 • София
 • Мнения: 2 954
Строителят какво ви обяснява, като попитате защо нямате? Говорете, кога ще се прави първото общо събрание на собствениците - както са ти писали, там ще се организирате и ще си извадите партиди. Практически всички инвеститори продължават да работят и след формалното завършване на обекта.
Ти как завърши жилището, ако нямаш ток и вода - бани, настилки - все си искат и ток и вода?

# 14
Майсторите имаха дълъг кабел и си пуснаха от временния ток. Водата се носеше с туби. Така си направихме довършителните работи - плочки, стени, боядисване и т.н.

Аз сега разбрах защо строителят не иска да ни пусне тока и водата по етажите - страх го е да не би да консумираме всички от общото и накрая да няма кой да плати сметката. Аз не знаех, че се води на негово име, ама като се замисля, няма на кой друг да се води.

Ами аз в такъв случай ще отида да се разберем да ми прехвърли партидата на мое име, персонално. Ще я плащам аз няколко месеца докато се разберем със съседите.

Ние общо събрание нямаме и няма кой да вземе решение за откриване на партиди за водата. Аз явно съм първия, който напира да се нанесе. Какво съм виновен, че бързо си организирах ремонтите и съм готов?

Като нямаме общо събрание, аз мога ли да го направя по някакъв начин? Абсолютно нямам време да съм домоуправител (обикновено се прибирам от работа след 22 часа и излизам сутрин в 9), но ако няма друг начин, ще го организирам.

Мога ли да накарам строителя да ми прехвърли на мое име сметките за ток и вода и да ги плащам аз (временно)? Знам, че е таралеж в гащите, но като давам пари за квартира, не е по-евтино.

Към кого мога да се обърна освен към тези ДНСК?

От къде да намеря адвокат, специалист по такива дела, свързани със строителството?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт