Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 апр. 2008, 20:44 ч.

Детските влогове и такива ми ти тесли

 • 12 975
 • 40
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 936
Преди половин година решихме да открием детски влог на детето. ХЕй така - да си има негови парички, които ако дотрябват да се използват за образование и разни работи. Отидохме в Булбанк, сегашната Пощенска дни след обединението. Или беше обратното  newsm78 - все тая е. Идеята за детски влог ни се виждаше много добра, с безоблачни перспективи... Рекламата, която течеше за банката, беше 6.5 % лихва... Попитахме служителката на гишето какви са условията за теглене и тя просто каза, че трябва да отидем в брачна колегоия двамата, да вземем едно разрешенийце от съдията, че сме съгласни и двамата да се тегли и после да си теглим от банката... Направихме влог, но... не ни издадоха договор.

Половин година след това случайно разговарях с една позната с починал съпруг, на която детето учи в частно училище и съответно за целта се плаща такса. Жената няма друга опция да плаща таксата на детето си, освен тази да тегли от детския влог. Сумата обаче е над 500 лева за такса... А условията за тегленето се оказват следните:
- при сума под 500 лева се иска разрешение само от дежурния съдия, като той трябва да одобри причината, поради която ще се теглят пари.
- при сума над 500 лева - първо се иска разрешение от дежурния съдия за причината за тегленето и за конкретната сума, после се иска разрешение от Агенцията за закрила на детето и ако и от там разрешат - отново се иска разрешение от съдията
НА моята позната от Агенцията за закрила на детето й заявили нещо от сорта на това какво било това скъпо частно училище, им,ало държавни училища, като не можела да си позволи да плаща таксата - да вземела да си премести детето в държавно училище, а не да тегли от детския влог  Shocked #2gunfire #Cussing out И съответно моята позната успяла някак да се договори със съдията да тегли по 500 лева периодично, т.е. да не минава през Агенцията за закрила на детето... За целта се ходи един ден да се подава молба, плаща се такса 26 лв (лихвата от влога така заминава), после се отива на другия ден за разрешението, после се отива (ако има разрешение) в банката. А освен това, ако детето е над 10 годишно - то се води в съда всеки път, трябва да има и документ за вменяемост, иска му се съгласието... И така де факто 2 дни трябва да си в отпуск, детето да не ходи на училище...

Изводът дотук е : ако ти трябват пари за детето ти преди 18-тата му годишнина - може и да нямаш късмета да ползваш спестяванията си от детския влог. Ми че то се обезсмисля почти напълно този влог!

Другото, което е - банковата страна на нещата:
- Банката има право да променя както си иска лихвата
- банката не издава договор, в който пише, че при фалит или такива подобни, има отговорността да възстанови паритре до определена сума

А друг е въпросът, че като на нас ни издадоха сметката, не ни издадоха и договор, а на месец след това на другите хора са издавали...

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 821
Е, хубаво. Не ви разбирам. Ако правя детски влог на децата ми, той ще е с идеята детето само да си ги изтегли, когато порасне и да си ги харчи за каквото сметне. А ако сте решили да ги харчите пак за децата си, но да теглите скоро, тогава си го направете на ваше име.
Аз пък съм съгласна с поставените условия от банката. Дори още по-трудно трябва да е тегленето от детски влог. Това не е тесла, това е осигурена сигурност за детето.
Нищо лично, само си разсъждавам.

# 2
 • на пистата
 • Мнения: 3 110
позаната в банката ме посъветва да направя на мое име точно заради тези разправии.

# 3
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Прави се влога на родителя на името най-добре. Ако детето е малко пък съвсем не си струва. Отделно детски влогове няма във чужда валута.

# 4
 • Мнения: 4 302
Има детски влогове в чужда валута. И условията по тях от край време са такива, не зависят от банките. Питайте преди да правите нещо.
ОСвен това банката не ти пише какво гарантира, щото се гарантира със закон Mr. Green т.е. еднакво е навсякъде в страната и не зависи от това какво е написала банката ( тя затова не го и пише).
И накрая- Хеброс, Биохим и Булбанк се обединиха в Уникредит. Немат нищо общо с Пощенска.
Щом не си разбрала дори името на банката, как да очакваме да прочетеш или запомниш условията по договора? ooooh!

# 5
 • София
 • Мнения: 581
Отделно детски влогове няма във чужда валута.
Има, направили сме на дъщеря ни в евро.
 Мнението ми за детските влогове съвпада с това на Lilqna.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 1 738
P-r-o-l-e-t , при положение,че влога е на името на детето как ще разрешат да се тегли от друг без определени изисквания. Все едно мъжа ти или някой друг да тегли от твойта сметка без пълномощно. Приятелката ти гледа детето сама и за това има такива процедури. Поне до последно когато ходех на работа, за да се тегли от детския влог се изискваше и двамата родители да присъстват. По всички депозити и продукти банката може да променя лихвения процент.
 
- банката не издава договор, в който пише, че при фалит или такива подобни, има отговорността да възстанови паритре до определена сума
А друг е въпросът, че като на нас ни издадоха сметката, не ни издадоха и договор, а на месец след това на другите хора са издавали...
Според Закона за гарантиране на влоговете в банките сумите до 40 000 лв на едно лице в една банка са гарантирани и се изпащат от Фонд за гарантиране влоговете в банките. По тази причина няма клаузата,която искаш.
А това,че не сте си искали договора не знам какво да кажа Crazy Давате си парите и какво получавате в замяна? Отидете и си го поискайте сега. Търсете си правата!

# 7
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Мда, и аз направих на сина ми влог на мое име. По простата причина, че и лихвите по срочните депозити са по-високи, а и защото искам да имам възможност да разполагам с парите, в случай на "черни дни".

# 8
 • Алпите
 • Мнения: 10 127
Отделно детски влогове няма във чужда валута.
Има, направили сме на дъщеря ни в евро.
 Мнението ми за детските влогове съвпада с това на Lilqna.
Моите деца имат влогове в щатски долари (отпреди да падне курса Confused). И аз съм съгласна с Lilqna Peace

# 9
 • Балчик
 • Мнения: 7 302
Точно така. Съвсем наскоро теглихме голяма сума от книжката на детето.Първо ни пратиха в отдела за закрила на детето. Там разговаряха с нас и децата, после писахме молба с мотиви за какво ще ползваме сумата. Сле доколо 2-3 дена бяха готови с доклада, който беше с положително мнение. Отидохме в деловодството, платихме си таксата, която е за завеждане на гражданско дело. Съдията даде решението на другия ден. За 4-5 дена цялата работа. Много зависи за какво ви е сумата, защото отдела може да не разреши , защитава интересите на детето. Peace

Между другото същата процедура се мйинава, ако искате да продадете  имущество на името на непълнолетно дете.

# 10
 • Мнения: 4 966
Отделно детски влогове няма във чужда валута.
Има, направили сме на дъщеря ни в евро.
 Мнението ми за детските влогове съвпада с това на Lilqna.

Само дето дъщерите ни са 2. Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 1 936
Ех, не знам - моята специалност няма нищо общо с банковото дело, нито с икономическите профили. Въобще не бяхн наясно със законодателството и процедурите, нито пък съм наясно коя банка с коя какво се обединила, коя се разделила. Първият ми влог в банка е именно детския. Дотогава си държех нещата в трезор и там издават договор, в който пише, че при злополуки с вложеното в него се изплащат суми до 20 000 лева за обезщетение. Иначе наистина законът се оказа, че е така - всички банки връщат до 20 000, ако има неудачи.

Но темата има едини други нюанси, които исках да изложа, за да си имат съфорумците едно наум, ако им хрумне да правят детски влог. Първо - да си искат договор, защото хич не е за вярване, че само спестовна книжка е достатъчна, за доказване, щом банките задължително издават и договори. А на нас защо не ни дадоха - не знам (не ми изглежда чиста работата), но така или иначе си взехме впоследствие. Другото което е - в банката ние разпитвахме като правихме влога, но там премълчават неприятните подробности около детските влогове. Все пак за тях детския влог е много изгоден. А това да не можеш да теглиш пари за частно училище от дески влог е доста неприятно. И да ти държат сметка защо не си си записал детето в кварталното училище, ами искаш за него нещо по-добро! А и като се мени лихвения процент - след 18 години кой знае каква сумица ще е в книжката...

# 12
 • Разград
 • Мнения: 2 077
че само спестовна книжка е достатъчна, за доказване, щом банките задължително издават и договори.
Банките не издават спестовни книжки от преди около година и половина, а само договори.

# 13
 • в моя свят на мир и любов
 • Мнения: 1 996
Темата всъщност е доста важна.

Онзи ден и аз се засилих да правя детски влог на детето, с идеята да събирам суми за образование, или ако се наложи нещо друго.
Добре, че в последният момент  забелязах в брошурата условията по детските влогове, няма да ги повтарям, същите са както са описани по-горе.

Вярно е, че са за детето, но парите внасям аз. Ако семейството ми се нуждае от пари за лечение на другото дете, или защото сме останали без доходи, или поради друга важна причина, излиза че няма да можем да ги използваме.

Още повече, че моят детски влог, грижливо събиран толкова години, накрая съвсем се обезцени и обезсмисли.

Бабите и дядовците да си правят такива влогове, аз специално ще си държа парите на мое име, дори и лихвата да е по-ниска.

# 14
 • Мнения: 4 916
... Банките не издават спестовни книжки от преди около година и половина, а само договори.


Това вероятно е така в твоята банка
Има банки, които издават книжки и държат да ги носиш за отразяване на движението по сметката.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт