Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Варна
  • Мнения: 7 524
Предстои ни предсрочно погасяване на потребителски кредит от ДСК. Ще го рефинансираме с помощта на жилищен кредит, който изтеглихме в друга банка.
 Въпроса ми е - има ли някой, който е рефинансирал потребителски кредит към ДСК? Интересува ме каква наказателна такса сте платили? Каква е била процедурата?
В договора ни с ДСК пише, че в случай на частично или пълно предсрочно погасяване дължим 3-месечен еквивалент на ГПР ( или с други думи - 25% от ГПР) върху предсрочно погасената част от главницата. В нашия случай ГПР-то е малко над 8%. - значи би трябвало на ни удържат само 2% . Та искам да разбера има ли изобщо значение  какво пише в договора или масово се удържат по 5% по така наречената "наказателна" лихва?

Въпроса е от мъжа ми.  Благодаря.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 986
Не мога съвсем точно да ти отговоря, защото в Банка ДСК скоро промениха условията си по погасяването на заемите и то не в посока по-добро, за съжаление. Tired
Малко знам и ще ти го напиша.
Наказателната такса зависи от срока, който ви остава за изплащането на заема. Ако е минал половината период е по-лесно, но ако не е минал ....  Stop
Моят съвет е да отидете на разговаряте директно с някой от банката, който е оторизиран за това. За да ви обясни всичко, в цифри, а не с думи.

Успех!   bouquet
Дано дължите по-малко и да не давате пари напразно.  Heart Eyes

# 2
  • Варна
  • Мнения: 7 524
За съжаление дължим т.е. погасяваме почти целия кредит който изтеглихме преди 9 месеца. тогава изтеглихме 20000лв. и сега искаме да рефинансираме почти 19000лв - толкова е останало от главницата към момента.
Но нито в договора нито в общите условия към него нищо не пишеше за :

"Наказателната такса зависи от срока, който ви остава за изплащането на заема. Ако е минал половината период е по-лесно, но ако не е минал .... "

Да, накрая ,разбира се, че ще говорим с оторизиран служител от банката , но искаме да сме по-подготвени предварително.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 986
Киса,
Не мога да ти помогна с почти нищо, не съм банков служител, но виж тук и прочети. Задавала съм въпроси там и са ми отговаряли бързо и ясно. Опитай и ти.

Това, което знам е че с влизането във сила на Закона за потребителските кредити може да се погасяват предсрочно заеми без наказателни такси или с намалени такси.

Попрочети и товаPeace

Дано се включат такива, които знаят повече.  Rolling Eyes


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт