Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Монтана

Мнения: 162
Може ли някои да ми каже дали се съдържа глутен в ядките- лешници, индийско кашу, фъстъци?
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Списък на храните, съдържащи глутен:

Пшеница (жито): зърната съдържат високи нива глутен

Булгур: приготвя се от жито

Durum: вид пшеница със твърди жълти зърна, използван широко за производство на макаронени изделия и спагети (от там идва цветът им)

Бялото брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове (500, 1150, 1050 и т.н.): те се правят от пшеница

Овес: съдържа известно количество протеин, подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва.

Ечемик: съдържа известно количество протеин, подобен на глутена.

Ръж: съдържа известно количество протеин, подобен на глутена.

Triticale: хибриден сорт, лабораторно създаден чрез комбинирането на пшеница и ръж, съдържа известно количество протеин, подобен на глутена. (за щастие май не се използва у нас, но не съм 100% сигурна) --------- Използва се! (бел. моя)

Шпелта: вид примитивна пшеница, съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Грис: прави се от пшеница

Кускус: прави се от пшеница.

Всякакъв вид паста – макарони, спагети, фетучини и пр.: прави се от пшеница (durum).

Бакпулвер: някои производители добавят брашно, без да го упоменават на пакетчетата

Бульон на кубчета
: може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат.

Соев сос: обикновено се получава от ферментирането на соеви зърна с пшенично брашно. Някои марки не се произвеждат от пшенично брашно, така че не е напълно изключен.

Предупреждение:

Много видове зърнени закуски и царевични пръчици съдържат значимо количество ечемик като добавка за вкус.

Всичко, на чийто етикет пише "нишесте", "модифицирано нишесте", "хранитело нишесте", крие опастност от съдържание на глутен и следва да се избягва.

Млените подправки като бял/черен пипер и някои готови подправки съдържат брашно или нишесте като източник на допълнителен обем.

Всеки продукт, който съдържа неопределени (неописани подробно) подсладители или стабилизатори, може да е опасен, тай като последните могат да са произведени от пшеница.

източник: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3665.html
Ядки не са споменати.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.