Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 май 2008, 15:12 ч.

Лесно ли е да ти вземат детето при вас?

 • 2 392
 • 23
 •   1
Отговори
 • Монреал, Канада
 • Мнения: 1 198
Моето мнение за Канада - на мои познати не се е случвало, но от това което наблюдавам, мисля че изобщо не е невъзможно да ти вземат детето без сериозни основания. Тук децата от училище ги учат че родителят е потенциален експлоататор и сеексуален и всякакъв насилник. И държавата е тази, която ще му защити интереса. Знаят на кой телефон да се обадят ако родителите нещо им направят. Когато детето е ядосано на родителя си и афектирано, нали знаете колко е лесно просто да се обади и да се оплаче от него на когото трябва. Тук пристигнахме когато синът ни беше на 6 години, веднага постъпи на училище. Още същата учебна година им бяха раздали от училище някакви книжки за оцветяване с такъв сюжет - как момиченцето е малтретирано (бяха намерили подходящ начин, нямаше натуралистични сцени) и как казва на чичко полицай. Децата на не едни мои познати заплашват родителите си че ще се оплачат от тях на социалните служби. Това обикновено става след спор, защото  родителят иска да наложи на детето си някакво ограничение, особено когато детето е навлязло в пубертета. От цялата тази кампания на държавата децата просто усещат че родителите им са в слаба позиция и когато нещо не угодят на децата, винаги има начин да се разправят с тях чрез социалните. Знаете че по принцип през пубертета е ноормално детето се противопоставя на родителите си. На мои приятели, на които 3-годишното дете беше ревало силно около 15 минути след като получило не подаръкът който си е попъчало, а някакъв друг подарък, съсед се беше обадил в полицията. Пристигат в дома им двама полицаи, разпитват двете деца насаме без майка им в една стая (без нея защото не я допускат), след това се извиняват и си тръгват. Само защото едно малко дете е плакало силно 15-ина минути в дома си! Иди после обяснявай на тези деца че родителите им имат авторитет.  Sick

Та как е във вашите страни?

Последна редакция: пт, 02 май 2008, 17:48 от Дивиана

# 1
 • Монреал
 • Мнения: 313
Като чета това започвам все повече да си мисля за смяна на провинцията или държавата Sad С какво ли, обаче Sad

# 2
 • Веган-аболиционист
 • Мнения: 8 163
Аз пък си мисля, че не може всичката хубост на едно място. Все нещо няма да е наред. Просто трябва да си преценим с кое можем да се примирим и с кое - не.

Що се отнася до заплахите със Социалните, на това единствената правилна реакция е да се обясни какъв точно ще е животът в приют, при евентуално приемно семейство и изобщо без родителската закрила.

# 3
 • varna/ va beach
 • Мнения: 90

Що се отнася до заплахите със Социалните, на това единствената правилна реакция е да се обясни какъв точно ще е животът в приют, при евентуално приемно семейство и изобщо без родителската закрила.
и аз това обяснявам на моята дъщеря Peace
 

# 4
 • USA
 • Мнения: 1 169
Да да... На моя позната дъщеря  й (тинейджър) и спретна такава сцена, но... не мислете, че тези хора нямат начин да разберат, кой е прав и кой не.
След месеци с лоши оценки в училище, абсолютна безотговорност, разхвърляна и мръсна стая, младата госпожица беше решила да каже на майка си, колко я мрази, че непрекъснато и натяква за това. Майката е един прекрасен човек, работещ от сутрин до мрак, готова на всичко за семейството си.
Последвал скандал и в скандала един шамар. След, което малката се обажда на 911 и вика полиция, като им обяснява, че е пребита.
Когато полицая идва много бързо разбира как стоят нещата. Дори предлага помощ на майката, а на госпожицата бяха казали, че при още едно обаждане ще е в голяма беда. Абсолютна подкрепа на майката.
Да ви кажа и аз така си мислех, но след този случай разбрах, че хората преценяват и могат да различат насилие от пубертетски скандал.
Аз съм абсолютен противник на шамари и всякакви такива. Никога не съм ги получавала и не смятам, че децата ми ги заслужават, но не искам да се заричам...

# 5
 • Монреал, Канада
 • Мнения: 1 198
Ами в коя страна да се преместим? Темата ми беше по повод тема, пусната от жена в западноевропейска страна, която много ме разстрои (модераторът ми е редактирал постинга и изтрил линка). Та явно и в други западни страни е така. В случая за който ВанХорн споменава може веднага да се докаже че тийнейджърката не е била пребита. Ами ако беше казала че баща й я изнасил? Защото точно за такъв случай знам в Британска Колумбия. Бащата - индиец мюсюлманин се опитвал да контролира дъщеря си, която вървяла по лош път, тя за да се отърве от него го обвинила в сексуален тормоз. Майката свидетелствала в негова полза, не успели да го осъдят, но ги лишили от родителски права. Когато след известно време момичето умряло от свръхдоза всичко се разнищило.
Ще ми бъде интересно мамите от Европа и други места да споделят как е при тях.

# 6
 • usa
 • Мнения: 3 367
Понеже съм работила от стрната на "социалните" в САЩ, искам само да кажа че "взимането" не е лека процедура,минава се през камара хартии,хора,протоколи и пр. Винаги целта е детето да не бъде отделено от родителите ако е възможно да се помогне с други средства,та не бих вадила страховити заключения от 1-2 чути-недочути случки..

# 7
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Понеже съм работила от стрната на "социалните" в САЩ, искам само да кажа че "взимането" не е лека процедура,минава се през камара хартии,хора,протоколи и пр. Винаги целта е детето да не бъде отделено от родителите ако е възможно да се помогне с други средства,та не бих вадила страховити заключения от 1-2 чути-недочути случки..

И аз като работила в системата потвърждавам. И дори когато детото е отнето, в повечето случаи се търси възстановяване на семейната връзка и връщане в семейството.

Честно казано сюжетът "детето се обади и социалните му повярваха" ми звучи смешно. Социалните не са вчерашни, че да не знаят всичките номера на децата. Но когато детето ти реши да те манипулира по този начин, проблем явно има, дори и да не си го ударил или изнасилвал. В такъв случай се разследва и се търси помощ за родителите и детето - терапия, интервенции.

Мен лично ме радва, че има такава система и че хората подават сигнали. Детето може и да реве за играчката, но може и наистина да го насилват. Съгласна съм да идва полицията и да разпитва, ако така се спасяват деца.

# 8
 • Мнения: 452
Защото точно за такъв случай знам в Британска Колумбия. Бащата - индиец мюсюлманин се опитвал да контролира дъщеря си, която вървяла по лош път, тя за да се отърве от него го обвинила в сексуален тормоз. Майката свидетелствала в негова полза, не успели да го осъдят, но ги лишили от родителски права. Когато след известно време момичето умряло от свръхдоза всичко се разнищило.

A 16-годишното момиче от Mississauga, което беше убито от баща си - индиец   през декември, щото ''не си носело забрадката''? Насилието над деца и педофилията са едни от най-ужасните проблеми на обществото, според мен е много по-добре децата да знаят, че има към кого да се обърнат в такъв случай.Злоупотребата на единици е по-малкото зло.А и  не си мисли, че от едно обаждане веднага детето заминава в ''приют'', социалните не падат от небето, както anette1104 ,vanhorne и Hear Again  вече писаха Peace  Бтв ако и аз слушам съседското дете да реве 15 минути, и аз бих се обадила - ами ако са го оставили само, ако нещо е станало с майката, може да е припаднала примерно, всичко се случва...15 минути рев хич не е малко Peace

# 9
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
Бащата - индиец мюсюлманин се опитвал да контролира дъщеря си, която вървяла по лош път, тя за да се отърве от него го обвинила в сексуален тормоз. Майката свидетелствала в негова полза, не успели да го осъдят, но ги лишили от родителски права. Когато след известно време момичето умряло от свръхдоза всичко се разнищило.


Както са се развили събитията, мисля, че обвиненията, предявани от дъщерята, са били най-малкият проблем на тези родители. Sad

Що се отнася до заплахите със Социалните, на това единствената правилна реакция е да се обясни какъв точно ще е животът в приют, при евентуално приемно семейство и изобщо без родителската закрила.

Всъщност това отново е заплаха  newsm78  с приемно семейство...

Все пак да отговоря на авторката на темата - и при нас е забранено оставянето на дете до 12 години само вкъщи, или пък в колата (няколко случаи на задушили се деца, оставени в кола). Ако детето плаче дълго време, е прието да се обаждат в полицията и децата си знаят правата от детската градина. Случвало се е да гледам племенницата ми, когато тя беше на възраст 3-4 годинки и викаше до несвяст, ако и кажех, че е време за следобеден сън. Съседите първо съобщиха на родителите и.

Ако отношенията с децата са проблемни, най-добре е родителят да се обърне към специалист и да потърси помощ. Те не само могат да помогнат да се възстанови комуникацията с детето, но и биха свидетелствали пред социалните относно отношенията (родител-дете), каквито те ги познават.
По-горе вече са обяснили, че не е толкова лесно да вземат едно дете от родителите, но за разлика от това е ужасно лесно детето да бъде насилвано вкъщи - случаят в Австрия само потвърждава това. Rolling Eyes

# 10
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
В Испания също не е лесно да се лишат родители от род.права. Най-често това може да се случи за физическо насилие.
Но и тук децата си знаят правата и понякога злоупотребяват с тях. Най-куриозния случай е, че и на колкото години да стане (30-40 и повече), човекът е дете на родителите си, и те примерно не могат да го изгонят от дома им, за да започне той свой живот в свой дом  Laughing, не могат да продадат дома си, ако не докажат, че "детето" има къде да живее.
Забранено е да се удрят деца. Ако някой те види да удряш шамар на детето си, и се обади на полицията, може да пренощуваш една нощ в полицейското, изписвайки кофа с мастило защо, как и кога.

# 11
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
Но и тук децата си знаят правата и понякога злоупотребяват с тях. Най-куриозния случай е, че и на колкото години да стане (30-40 и повече), човекът е дете на родителите си, и те примерно не могат да го изгонят от дома им, за да започне той свой живот в свой дом  Laughing, не могат да продадат дома си, ако не докажат, че "детето" има къде да живее.

#Crazy Mr. Green

# 12
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Тук също се минава през куп бюрокрация, за да ти "вземат"детето. Зълвата е имала вземане-даване със Службата за младежта в нейните тийн-години, но не са я взели, а просто са намерили начин заедно с родителите и бабата+дядото да я предпазят от кръшване в грешната посока.

# 13
 • Bristol
 • Мнения: 7 145
Не е толкова лесно, въпреки, че ако има съмнения на такъв кръстосан разпит се подлагали родителите, че накрая и те не били сигурни, дали си гледат добре детето  Rolling Eyes
Имам приятелка, която беше в лоши взаимоотношения с едната си съседка и тя взела че подала сигнал на социалните  Confused Приятелката ми с ужас разказва за преживяното и стреса. Социалните не открили нищо нередно, сега приятелката ми съди съседката за тормоз и клевета  Peace
На едно парти пък се запознах със симпатично семейство, което имаха 2 деца и бяха станали приемно семейство за трето. То си имало майка, но тя била алкохоличка и детето й било отнето, докато не се излекувала и докажела, че е способна отново да се грижи за него. Един вид детето беше временно отнето и не можеше да бъде осиновено. На определен период те го водели при майка му, продължаваше да учи в училището в квартала, в който е живеело преди.

# 14
 • Мнения: 361
тук навсякъде има табелки с надписи: "съседите те наблюдават"- ужас. и аз започвам да се страхувам някой загрижен съсед да не се обади в полицията или на социалните, когато моята дъщеря в предпубертетна възраст започне да крещи вкъщи по дребен повод. тя не се съобразява с това, че трябва да пази тишина, крещи, все едно я колим, когато започне да се реше и съответно се оскубе, крещи, когато не й дадем нещо или наложим някаква забрана. на всичкото отгоре започна да ни заплашва, че ще се разпищи и ще дойде полицията. направо настръхвам като си помисля какво може да ни се случи някой ден...единственото, което ме успокоява е, че все още не сме австралийски граждани и може би няма да е толкова лесно да приложат някой закон за отнемане на дете. но едно дете в пубертетна възраст наистина би могло да причини много лоши неща на семейството си. и тук има забрана за шамаросване, даже във вестника наскоро имаше дискусия дали тази забрана е правилна или не е...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт