Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 май 2008, 12:35 ч.

За CV-ата и мотивационните писма

 • 7 229
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 424
Сигурно сте писали такива. Моля,
споделете какви са тънкостите при
писането им там, където живеете.

Изисква ли се поставянето на снимка?
Пишете ли каква националност сте и от какъв пол?
Дали сте омъжени и дали имате деца?
Как подреждате годините на завършване
на образование или на професионален опит -
от най-актуалната дата или обратното?
Чух, че във Франция мотивационните писма се
пишели на ръка? Истина ли е това и има ли го другаде?

Нека обменим опит.

# 1
 • Мнения: 3 242
Да, едно време са се пишели на ръка, но сега вече не Simple Smile

CV-тата: Принципно не си задължен да пишеш на колко си години, но повечето го правят.
Интересното е, че повечето пишат директно и семейното си положение и броя на децата.
В никакъв случай обаче не се пише религията (нещо, което съм виждала в  Германия).

В последно време явно е модерно да се слага след личните данни параграф с "качества и специални знания", в него общо взето има неща от предишните ти работи.

Следва професионалният опит - в обратно-хронологичен ред, и образованието ти по същия начин.

На края има стандартните - компютърни и езикови умения, както и хобита и т.н.

Това е от мен,  другите да допълват Wink

# 2
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Испания
СВ - Предпочита се със снимка. Пишат се имената, дата на раждане, адрес, телефон, ел.поща за връзка. Може да се пише семейно положение/деца, не е задължително, но негласно правило е, ако си в детеродна възраст/омъжена и все още нямаш деца, да избягват да те наемат.
Следва обучение, курсове започващи от най-старите до най-актуалните на последно място. После е професионален опит и стаж, подредени по същия начин.
В зависимост на кое иска да наблегне, кандидата може да смени местата на обучението и проф.опит. Ако е току-що завършил, набляга на обучението и го слага над проф.опит, а ако няма специално образование, но по-голям стаж, се започва със стажа.
Следват комп.умения.
Напоследък добавят също и лични, организационни, артистични качества/заложби, шофьорска книжка, личен автомобил дали има.

За мотивационното писмо - да е кратко, да не е банално (примерно: искам тази работа, защото ми харесва  Laughing).

# 3
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
аз не съм чувала тук за мотивационно писмо Thinking
 и св-то е без снимка и семейно положение Peace

# 4
 • Мнения: 9 117
Лис, със снимка, описание на семейно положение, националност в горната част. Задължително телефон, хенди и емайл адрес.
В образователната част - по години средно, висше (полувисше).
В работната част - къде по колко и на каква длъжност си работил.
В обща част - на какво ниво ти е компютърната грамотност (т.е. кои програми владееш - специфични за мястото на кандидатстване) и езиците на какво ниво са.
Мотивационно писмо - колко си добра в еди-кое си, колко работлива, организирана, боеспособна, с колективно мислене и други неща, свързани със спецификата на работата, за която кандидатстваш.

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 100
Аз към едно СВ бях добавила описание какво точно съм "изработила" с комп. приложения; мястото беше специфично и искаха да знаят какво мога да правя а предпечатна подготовка(така ли се казва newsm78 )
Аз пък не мога да се самопродавам в мотив. писмо, хеле пък да изтъквам колективно мислене - ако някой търсеше индивидуалисти, може би щях да съм идеалната кандидатка  Mr. Green

# 6
 • usa
 • Мнения: 3 367
САЩ ; унивеситетска среда
Изисква ли се поставянето на снимка?- не,дори мисля се счита за нередно,не съм видяла ни една снимка за 8+ години
Пишете ли каква националност сте и от какъв пол?-не определено,могат да се обвинят в дискриминация че не си поканил Мрс.Х на интервю защото е жена индийка
Дали сте омъжени и дали имате деца?-абсол.не,по горната причина ; нямам право и да питам това докато интерв.човека,ако си каже сам протоколът е да се подмине инфото без коментар
Как подреждате годините на завършване
на образование или на професионален опит -
от най-актуалната дата или обратното?-започва се с т.н релвантен опит отнесен към позицията за к' се кандидатства ; гледа се зле на "дупки" в резюмето,ако има е добре да има смислено обяснение защо  ; от най-високата титла надолу,без гимназия
Чух, че във Франция мотивационните писма се
пишели на ръка? Истина ли е това и има ли го другаде?-принтирано е; аз интерв.хора и много се дразня лично от разни смешни шрифтове,цветенца по ръбовете и пр. и определено ако мога не викам притежателите им на интервю..
[/quote]
няма част с езикови умения,хобита и шоф.книжка
ако има конкретни неща важни за тази позиция е добре да се пишат по-подробно (знаене на определен софт.продукт, владеене на инструменти,какво точно си правил на позиция Х защото тук всички имат едни гръмки титли и хич не се разбира какво баш включва работата)
задължително поне 3 имена за референции

# 7
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
За Франция е било така, защото там много са разчитали на графолози. Сега не знам до колко ползват услугите им в подбора на персонал, но преди няколко години споменаваха Франция в редица статии, в които се описваха техниките и начините за подбор, заради графологията...

Мотивационното писмо трябва да е конкретно написано за специфичните длъжност и фирма - с какво би допринесла, защо именно тази фирма и какво интересно намираш в предлаганата позиция. Трябва си предварително проучване на мястото  Wink

# 8
 • DE
 • Мнения: 1 215
Св-то ми беше сухо, изработено по немски стандарт,задължително със снимка. МП, също сухо, бих казала любезно, без изтъкване и суперлативи.
Мисля, че за поканата за интервю изигра голяма роля, не само описаните в Св-то курсове и квалификации, но  същите преведени, и приложени към папката документи.
Имах и препоръка, и независимо, че беше от бившият ми работодател/ БГ/, мисля,че това беше мотива, шефът ми да ме покани на среща.
Препоръки и курсове.
Успех ти желая! Peace

П.П. Ах, да...
По темата лични данни, писах само- омъжена, 1 дете/ без да упоменавам възрастта, въпреки ,че последната графа от Св-то ми беше- отпуск по майчинство.

Анете, снимката, гимназията, това да особеностти на различните държави и образователни ситеми. Пример- ако нямаш висше, но имаш гимназия, в немско това е еквивалент на Абитюра. Това е - положени зрелостни изпити. Това не го правят всички тук, които завършват средно образование...и т.н.

Последна редакция: сб, 03 май 2008, 15:26 от Шехи

# 9
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Да допълня към Анет. Резюмето се оформя според длъжността, като можеш да смесиш работата с доброволен опит, платени и неплатени стажове. Добавя се е и писмо, в което накратко обясняваш защо те интересува позицията и защо си подходящ за нея.

Лични данни и снимки никого не интересуват. Нямат право да ме питат за личния ми живот и ако го направят, мога да им откажа да отговоря.

Аз в резюмето си слагам и компютърни програми, езици и интереси, но само онези, които ми дават допълнителни умения за позицията. Активизъм чрез блогване - да, кино - не. Слагам и имиграционния си статут, въпреки че нямат право да питат. Просто искам да знаят, че мога да работя и нямам нужда от сложни процедури за разрешително за работа, визи и пр.

# 10
 • сред вятърните мелници
 • Мнения: 1 550
За Холандия cv-то, което аз пращам е по стандартен образец.
Започва се със лични данни:
- Име, като тук повечето омъжени жени имат двойни имена (запазват си собствената фамилия и добавят на съпругът). По този начин не е нужно да добавям семейно положение- личи си по двойната фамилия;
- Дата и място на раждане;
- Адрес и телефон;
- Националност;
Следват вече образование (започва се от последното завършено такова). Тук се споменават всякакви завършени курсове и всичко, което има връзка с придобита квалификация.
Езиково обучение.
Компютърни познания, напр. Ms Office.
След това трудовия стаж, като за всяка до сега заемана позиция се пише описание с прилежащите задължения. Отново се започва с последната функция и в обратен хронологичен ред се изреждат всички до сега заемани позиции.

Тук снимката не е задължителна. За деца не се споменава.

Колкото до мотивационното писмо- такова се пише ако кандидатстваш по обява. В него се представяш и обясняваш защо точно ти си подходящият кандидат. Тънкостта е да посочиш характеристиките, които са споменати вече в обявата. Например, ако търсят предприемчив, комерсиален и ентусиазиран младши менажер- споменаваш тези качества като ключови твой Wink За това внимателно се чете обява за да се изтъкнат търсените качества от работодателя като свой.
Писмото може да се напише и на ръка, НО внимавай! Доста рекрутири съдят по почерка за самия кандидат- образование, интелект, стил на изразяване та дори и характер.
Ако искаш да кандидатстваш към определена компания, но знаеш че нямат в момента свободни места се пише т.нар. "отворено" писмо. С него отново се представяш и съобщаваш за желанието си да работиш към съответната компания. Заедно с cv-то се регистрираш вече в база данни на самата компания. Ако се отвор място се проверява именно база данни за потенциален кандидат.

На сайта на monsterboard има съвети и образци.
Успех Peace# 11
 • Мнения: 3 424
Излиза, че навсякъде в Европа има
значение как изглеждаш, така ли?
И дали си омъжена с деца, както и
каква националност си. Добре.

# 12
 • Монреал, Канада
 • Мнения: 1 198
Тук стандартите са същите като в САЩ. Основен принцип - никакви лични данни като семейно положение, деца, и т. н., снимка пък е  съвсем недопустимо. Пони в моята провинция, която е двуезична, има и графа за езици. Съществува и храфа за компютърни умения. Сега ако позицията е за чистач такава графа едва ли ще е необходима Laughing

# 13
 • Мнения: 3 424
Предполагам, че никоя не пише, че е бременна.
Не е длъжна да отговаря, дори и да я питат, дали.

# 14
 • Bristol
 • Мнения: 7 143
Излиза, че навсякъде в Европа има
значение как изглеждаш, така ли?
И дали си омъжена с деца, както и
каква националност си. Добре.
Ами тук не знам Европа ли сме или не, но е като в Щатите  Laughing
Няма нужда от снимки, години, националност, семейно положение и деца. Пиша заемани длъжности, които са релевантни за позицията, за която кандидатствам, тези които не са от значение е желателно да ги пропусна. Кратко обяснение какви са били задълженията ми на съответните постове. Започвам от най-новите и преминавам към по-старите. Същото е и с образованието. Има и раздел, в който трябва да се упоменат какво можеш, свързано разбира се с позицията за която кандидатстваш. Желателно е СВто да не е повече от страница, максимум две, така че работодателят да не се отегчал да го чете  Laughing
Мотивационното писмо е според длъжността. Защо искам да работя това, какви са способностите ми отново и какво печели работодателя, ако ме наеме  Crazy Винаги като го съчинявам, съм с чувството, че пиша надгробно слово  ooooh! Embarassed

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт