Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 85 отговора

в средата на мъглата

Мнения: 3 804
продукти
5 литра прясно мляко
1 кофи4ка кисело мляко
сварява се прясното мляко и в момента в който заври се добавя киселото мляко-бърка се постоянно-докато млякото стане на " парцал4ета" и се отдели водата.След това се сваля от огъня и се прецежда през тензух ,завива се в овална форма и се затиска с нещо за 5 минути
след тези 5 мин. се слага в кофи4ка със солена вода
Бързо,лесно и вкусно
Цитирай


Мнения: 22
Това не става ли извара?  Rolling Eyes
Цитирай

в средата на мъглата

Мнения: 3 804
ето го сиренето
Цитирай


Мнения: 22
Баща ми прави сирене с мая за сирене и става по-хубаво от всяко магазинско. Може би и твоето е добро, но просто се изненадах. Ние така правим извара за баници.
Без лоши чувства  Wink
Цитирай


Мнения: 3 332
Баща ми прави сирене с мая за сирене и става по-хубаво от всяко магазинско.
И баба ми го прави така с мая за сирене и кашкавал. Така пише на маята. Обичам всякакви сирена. Приятелят ми често ми носи от неговото село, направени от неговата баба- овче, козе, краве, всякакво. Че даже и кашкавал. Дори и на dtti да и се е порлучило сиренцето се радвам, защото по- вкусно от домашното няма никъде по света.
Цитирай

Бургас

Мнения: 950
След като четох че сиренето го правят и него тарикатски с малко продукти се замислих да взема да си правя домашно а и знам че не е толкова трудно  Smile  само че трябва и млякото да не е от купешките а селско че да е още по вкусно и пълноценно  Love
Цитирай

София

Мнения: 6 036
Сирене се прави с мая за сирене. 101% съм сигурна. Това си е извара:)
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Извара е това. Слагам и сол.  Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Аз така правя извара... само че не я правя на калъпче а направо на баница  Peace
Цитирай


Мнения: 519
Някой приготвял ли е домашно сирене?
След многомесечни опити за откриване на истинско сирене по магазините и разговор с технолог от голяма мандра (много нишесте) тотално се отказах!
Четох разни рецепти, но някой има ли изпитана?

Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
имам , чудесна е , от майстор , като имам повече време ще я изпиша
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Дядо ми, Бог да го прости, правеше страхотно сирене. Много обичах още като беше меко да си го мажа на филийка. Със сигурност слагаше мая за сирене. Лошото е това, че трябва да се чака да узрее.
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
Ще следя темата и аз.
Извинете за тъпия въпрос, но от къде  да си купя мая за сирене? Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 140
На опаковката на маята за сирене има подробно упътване.Правенето на сирене си изисква много време,но става страхотно.Поставят се съответния брой капки мая в една чаша кисело мляко и се разбърква в млякото,което задължително трябва да е минало термична обработка и след това охладено малко се подсирва.Сипва се сместа в тензух за да се отцеди и след това се притиска в специален калъп.След като се е пресовало добре се реже внимателно на парчета,които се посипват с плътен слой сол и се оставят така ,тогава сиренето се втвърдява.В началото се отделя вода,която се изхвърля.Така сиренето трябва да престои поне 1 месец на хладно в най-долната част на хладилника и след това се измива и се слага в подходящ съд с вода.Сиренето което е правено от мляко което не е вряло или не е минало през задължителното време за зреене може да съдържа болестотворни бактерии.
Цитирай


Мнения: 506
Inna999, правила ли си сирене по тази рецепта?
Аз един път правих горе-долу по твоя начин, само че нямам такъв калъп за притискане и след тензуха направо го нарязах и го наредих в буркан и го залях с много солена саламура. Но след 1 месец, като извадих буркана от хладилника, беше много меко - почти на каша и го изхвърлих. Дали солта е била малко? Може би ще стане по-добре ако се посипе със сол на сухо, както казваш? А солта обикновена ли е или морска? И откъде може да се намери такъв калъп за притискане?
Напоследък и аз много се замислям пак да опитам, като слушам наляво и надясно какви били сирената, не че не знам де, че са пълни с боклуци ...
А иначе пак по този начин си правя катък - като махна изцеденото мляко от тензуха, сипвам го в една тава, посолявам на вкус и сипвам в бурканчета - предимството е, че може да се яде веднага, не е необходимо да отлежава 1 месец.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 85 отговора