Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 май 2008, 14:45 ч.

Това,което обичаме в нашия дом.

  • 112 101
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 505
Боб със свинско месо на котлон

    1 буркан боб сварен;1 малка глава кромид лук;400 гр.свинско месо;1 малко бурканче печени червени чушки-2-4 броя;1с.л.брашно,1 зеленчуков булион-кубче;черен пипер;сол;червен пипер;джоджен;чубрица
      Запъряваме лyка до златисто,добавяме свинското месо,нарязано на хапки,когато се запържи добавяме боба с 1-2 водни чаши вода,булиона стриваме и добавяме печените чушки на лентички(може да се добавят и моркови),оставяме да поври няколко минути и след това разтваряме брашното в няколко лъжички вода,прибавяме от булиона на ястието и червения пипер и всичко изсипваме обратно в тенджерката,оставяме да поври още 10-15 минути и добавяме подправките,след 2 минути изключваме.
 
  *Може да се добавя вода според това колко гъсто го искаме яденето,аз го иcкaх гъст затова не добавях повече вода.



# 61
  • Мнения: 1 505
ментов чиизкейк
за блата-1 пакет смлени бисквити,100гр масло;1 яйце;75гр.какао;50гр.сладко вино;30гр.смлени ядки
за крема от мента-500гр.прясно мляко;80гр.захар;1с.л.нишесте;1с.л.масло;30-40ml.ликьор от мента;1пакетче за 500мл.течност желатин;2ч.чаши разбита сметана с 1с.л.захар
   Смесваме всичко за блата докато не се събере на топка,разстиламе във формата и запазваме в хладилника.
   Смесваме млякото със захарта,маслото,нишестето разтворено в малко мляко и ликьора от мента,слагаме всичко това на слаб огън няколко минути,бъркаме докато съвсем леко се сгъсти и го махаме.През това време си приготвяме желатина,добавяме го и него,разбиваме си и сметаната и нея я добавяме след като вече леко е истинал крема,смесваме всичко това и изсипваме върху бисквитения блат.Слагаме в хладилника за 6 часа или докато не се стегне.



   *Аз бисквитения блат го направих от 1 пакет бисквити,20 грама масло,пудра захар няколко лъжици,сушени плодове накиснати в сладко вино(използвах ламбрyско) и няколко лъжици прясно мляко,не слагах яйце и останалите неща,но така ни хареса много.А за ментовия крем използвах желатин с вкус на лимон и вместо сметана за разбиване сложих заквасена сметана и малко сирене крема.Ужасна вкусотийка.
източник- http://lacocinadeirene.blogspot.com/2007/05/tarta-de-menta.html

# 62
  • Мнения: 1 505
sopa castellana
100гр.хляб от предния ден;2ск.чесън;1л.булион от месо или зеленчуков;100гр.хамон на лентички нарязан;мащерка;1ч.л.червен пипер;яйца според броя на порциите(1 за всяка порция);олио;сол
   Загряваме олиото в огнеопорен съд,добавяме нарязания на филиики чесън,оставяме малко да се запържи и през това време нарязваме хляба на филиики,дъбавяме и червения пипер и чак тогава хляба,обръщаме го да се изпържи и от двете страни и добавяме булиона затоплен и хамона,оставяме да ври супата 5 минути,след това изключваме котлона.Малко преди да я изключим добавяме мащерката и сол на вкус(внимавайте,че булиона е солен).Включваме фурната на 180,разпределяме супата в 3 чинийки огнеопорни,във всяка една чукваме по едно яйце и печем 15-18 минути докато яйцето не е готово.

   *Това е една много типична испанска супа от областта castilla la mancha.Аз си изпържих едно пъдпъдъче яйце и го сложих  върху супата,не съм я пекла с него.Много е вкусна.  
 източника е едно готварско сипсание-cocina facil

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 17:15 от enamorada

# 63
  • Мнения: 1 505
мус от черен шоколад и бонбони мaршмауз
9 големи или 18 малки бонбони мaршмауз;150гр.черен шоколад без захар;1с.л.масло;1/2 ч.ч. прясно мляко;200мл.сметана;ванилия
   Слагаме на слаб огън бонбоните,шоколада начупен,млякото,ванилията,маслото,бъркаме до пълното разтапяне на всичко.Разбиваме сметаната и смесваме с дървена лъжица всичко,пълним в чаши и оставяме в хладилника за 2 часа.  

http://media.snimka.bg/4386/015027080.jpg
http://media.snimka.bg/4365/014985011.jpg
   *Страхотно съчетание,не е много сладко,но не е и горчиво,а бонбоните мaршмауз дават една лекота и въздушност на муса,и е много лесен и вкусен естественно.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2009, 20:39 от enamorada

# 64
  • Мнения: 1 505
огретен от хляб
  200гр,хляб от предния ден;200мл.прясно мляко;200мл.сметана;4 яйца;1 червена чушка;100гр.хамон(шунка или бекон);80гр.настърган кашкавал;сол;черен пипер;зехтин
    Разбиваме яйцата с млякото и сметаната,режем хляба на филийки и го добавяме към яйчената смес.Нарязваме чушката и хамона на кубчета и ги запържваме за кратко в малко зехтин.Включваме фурната на 180º.С малко зехтин намазваме формата в която ще печем,изсипваме яйчената смес с хляба и върху тях изсипваме пържените чушки и хамон,добавяме сол,черен пипер и настъргания кашкавал и слагаме във фурната за 20 минути и 5 минути само отгоре да се запече и е готово.

   *Това е рецепта за хляб останал от предния ден и се чудиме какво да го правиме,вкусно се получи и то доста.
   източник:cocina facil

# 65
  • Мнения: 1 505
Подаръчета
   нужни са ни:1 пакет бисквити;2с.л.сирене филаделфия;2с.л.кондензирано мляко;1с.л.ликьор за аромар(по избор),моделираща маса-захарно покритие
   Натрошаваме бисквитите(аз в пликче и с точилката минах няколко пъти отгоре),добавяме другите неща и омесваме добре,до топка,ако има нужда се добавя още сирене,правим топчета,с пръсти ги оформяме на квадрати и увиваме в разточената на квадрати вече моделираща маса,завиваме ги като подаръчета,отделяме малко от покритието,оцветяваме го в друг свят и правиме с ръце връзките на подаръчетата.
   


*аз моделиращата маса я направих от мършмаус бонбони като ги разтопих с малко лимонов сок на водна баня и добавих пудра захар до получаване на разтегателна маса,лесна за разточване и почти нелепнеща и оцветих в няколко цвята.
Много са вкусни,особенно сучетанието на вкусовете,вътре солено и сладкото покритие отгоре.

# 66
  • Мнения: 1 505
мраморни яйца
Нужни са ни няколко яйца и 1 пликче черен чай
Слагаме да варим яйцата с малко сол във водата,варим ги 8-10 мунути,внимателно вадиме 1 по едно и ги начукваме с лъжица на няколко места,връщаме ги отново във водата,където вече сме сложили черния чай,варим още 8-10 минути,охлаждаме ги и ги обелваме.Там където са били начукани,самите пукнатини се оцветяват от черния чай.Хапват се със соев сос.




 *Яъцата имат една ципа под черупката,която се оцветява най-силно,затова когато се белят трябва да се внимава да не се разкъса самата ципа.Аз ги направих със пъдпъдъчи яйца,за по-лесно белене,макар,че и с тях доста си поиграх докато ги обеля.Забелязах,че оставено необелено яйце 1 ден,след това когато се обели не само ципата е поела от мраморния ефект,а и на някои места и вътре белтъка.Източника на тези толкова ефектни яйца e от нета(просто много отдавна съм си ги записала на едно листче и чак сега ми се отдаде възможност да ги пробвам и естественно не съм записала от къде).

# 67
  • Мнения: 1 505
крем супа от бира

   1 малка глава кромид лук;50гр.масло;100гр.трохи от хляб;1л.пилешки бульон;250мл.бира;4с.л.сметана;сол;черен пипер;индийско орехче
Нарязваме на дребно лyка,запържваме го в маслото за кратко,добавяме хлебните трохи за кратко,след това бульона(или 1 литър вода и 1 кубче бульон по желание),бирата,оставяме 10 минути да ври,малко преди да свалим от огъня подправяме с подправките.Пасираме всичко,прецеждаме след това.Когато сервираме добавяме сметаната.



   *Бирата да не е много горчива,иначе се получава един интересен вкус(за мен странен,но ми хареса).Аз сервирах с разбъркана сметана вече и със няколко капки магданозен сос.
източник: една книжка secretos de cocina

# 68
  • Мнения: 1 505
Хайвер от картофи и яйца
   Продуктите са на око,според това какво количество искаме.
   1-2 картофа сварени;3-4 яйца сварени;2с.л.заквасена сметана;2с.л.крема сирене(филаделфия примерно);сол;черен пипер;2с.л.майонеза;чесън на прах
Много важно е да се стрият с вилица първо яйцата,след това картофите,така ще станат на трохи и повече ще прилича на хайвер,след това се добавят сиренето,сметаната и майонезата и накрая се подправя на вкус с останалите неща.Сервира се изстуден върху препечена филийка.


http://media.snimka.bg/4524/015303197.jpg

   *Една идейка за следобедна закуска набързо измислена,но много вкусна.

# 69
  • Мнения: 1 505
мус от манго
   2бр.манго;1 портокал;1/2 лимон;60гр.пудра захар;1-2с.л.кондензирано мляко;6гр.желатин;125гр.разбита сметана.
  Накисваме желатина в няколко лъвици студена вода да набъбне.Мангото с конден.мляко със пудрата захар и с лимоновия сок изстискан от половината лимон се разбиват на крем.Изстискваме портокала,прецеждаме го(да остане чист сок),загряваме го,оттегляме от огъня и към него добавяме вече втечнения желатин на водна баня и крема от манго и накрая разбитата сметана.Слагаме в купички в хладилника за 2 часа и декорираме с малкикубчета предварително отделени от мангото и нар.
   


*Макар,че е дълго обяснението е много лесно за приготвяне.А идеята е взаимствана от няколко рецепти за мус от испански блогове.

# 70
  • Мнения: 1 505
фъстъчени пънчета
1/2 4.4. печени фустъци без сол;1/2 4.4.фъстъчено масло;90гр.сушени кайсии;50гр.микс от други сушени плодове;2с.л.пудра захар;шепа бадеми листчета за украса и стопен шоколад

В робот кухненски поставяме всичко без бадемите и шоколада и смиламе всичко за около 30 секунди или на дребно.С намокрени ръце взимаме топче което го оформяме на пънче и на всяко едно пънче поставяме от бадемите.Стопяваме на водна баня шоколада,поставяме го във фунийка(аз във пликче със срязан връх) и украсяваме отговре.Поставяме в хладилника за 1 час да се стегнат и са готови за хапване.



   *Без печене са тези сладки което ги прави ужасно лесни и бързи за направа,а крайния резултат и ужасно вкусни.

източник:
испанско издание на книжка за сладки и бонбонки за коледа и нова година

# 71
  • Мнения: 1 505
кокосови кубчета
   за 30 бр.:2и1/2 ч.ч.пудра захар;1 белтък леко разбит с вилица;1/4 ч.ч. кондензирано мляко;1и3/4 ч.ч.кокосови стърготини,червена боя
   Пресяваме пудрата захар и към нея добавяме белтъка,разбъркваме до гладк асме и добавяме кондензираното мляко,след това добавяме половината кокосови стърготини,разбъркваме отново и разделяме на 2 еднакви части сместта,към едната добавяме 1 капка червена боя и за аромат може да се добави ликюор от ягоди(или друг по желание).Разпределяме останалия кокос в двете смеси и бъркаме до получаване на стегната смес(нетрябва да е течно,ако е се добавя още кокос).Намазняваме или покриваме с хартия за печене форма с размери 26x8x4,5см.(това е по рецептата-аз не я оставях сместта във форма,а директно върху хартия зе печена в плоска тава),Изсипваме розовата смес и върху нея бялата,притискаме леко,оставяме в хладилника за 1 час и след това се реже на кубчета.Аз запекох след това леко,заради суровия белтък и смятам,че така станаха дори още по-вкусни.



   *Съхраняват се в затворен съд до 2 седмици на хладно място.Много ароматни и вкусни.
   източник: книжка за сладки и бонбонки испанско издание

# 72
  • Мнения: 1 505
крем-чииз торта 3 шоколада
за блата:1 пакет бисквити;60гр.масло
150гр.черен шоколад;150гр.млечен шоколад;150гр.бял шоколад;150гр.захар;750мл.сметана;750мл.прясно мляко;3 пакетчета желатин(или колкото е необходимо за тази течност).
   Смесваме натрошените бисквити с разтопеното масло и тази смес я разстиламе на дъното на формата.
   Разделяме захарта,прясното мляко(250мл.) и сметаната 250ml.) на 3 части(всяка част ще използваме поотделно).
   Желатина трябва да отговаря 1 пакетче за 500 мл.течност.Него го накисваме(всяко пакетче поотделно) в малко прясно мляко,и пускаме в микровълновата за 3-4 секунди да се втечни преди да го прибавяме към смесите.
   Смесваме 1 част прясно мляко със 1 част сметана и ги загряваме на котлона,добавяме черния шоколад и 1-та част захар,като се разтопи шоколада(под непрекъснато бъркане),сваляме от котлона и към тази смес добавяме вече втечнения желатин,разбъркваме и изсипваме върху блата,оставяме в хладилника да се стегне и така продължаваме със всички други смеси,като редим сместта с черния шоколад,след това с млечния и накрая бялата смес.и след като са е стегнало малко и преди да изсипем следващата смес предишната я драскаме с една вилица(това помага да не се смесят смесите,защото се получава един каймак отгоре,които се вдига и се смесва с другата смес при изсипването и-аз го подминах това и при мен ясно се вижда на бялата смес как се е вдигнал каймака на предната млечна смес).След всяка смес оставяме по около 1 час в хладилника да стегне и тогава изсипваме следващата смес.Оставяме след последната смес 2 часа общо да се стегне цялата торта в хладилника,украсяваме и чак тогава разрязваме.


     


   *Аз за блат използвах руло черно и бяло купено от магазина,а не бисквити.Сместта ми с черния шоколад попи в блата и затова е толкова малкa разликата с него(за следващия път ще знам да направя повече от тази смес),и в нея забравих да сложа захар,но пък се вписа доста добре,заради много шоколадовия блат отдолу.Много е лека тази крем чииз торта,не е чак толкова шоколадово сладка както си я представях и  ще бъде вече редовно присъстваща на нашата маса,като идея също е да се прави в купички или чаши прозрачни.
   Източник:стъпка по стъпка   http://www.mundorecetas.com/recetas-de-cocina/recetas-postt120785.html

# 73
  • Мнения: 1 505
Варени гевреци
   500гр.брашно;1с.л.захар;1ч.л.сол;100мл.прясно мляко;1ч.л.суха мая;1 яйце;2с.л.масло;сусам или мак
   Стопляме половината мляко и към него добавяме 1 лъжица брашно,захартта и маята,разбъркваме да стане на кашички и оставяме 15 минути,като се образуват мехурчета добавяме яйцето,съвсем леко разбъркваме и добавяме прясното мляко,след това разтопеното масло и накрая малко по малко брашното,месим до меко тесто(лесно се работи с него),оставяме да втаса на топло място(аз във микровълновата на съвсем слабо за няколко секунди-втаса бързо,а след това го завих с безцветно фолио и оставих още 20-тина минути).След това се правят фитили които се съединяват да се получи кръг.
  Загряваме вода в тенджера и когато заври добавяме готовите вече гевречета(те падат на дъното),когато изплуват оставяме още 1 минути и вадиме с решетъчна лъжица и докато са още мокри ги поръсваме със семена(аз сусам и мак).Печем до почервеняване на не много силни градуси.Аз ги пекох за няколко минути на грила на микровълновата.


http://media.snimka.bg/4763/015780530.jpg

   *рецептата си я измислих в процеса на направата им,но от маслото станa едно много приятно за работа тесто,а като опитах и едно геврече се оказа,че са и много вкусни.

# 74
  • Мнения: 1 505
пилешко в сос от бадеми
   600гр.пилешко месо;40гр.пържени бадеми;1малка глава кромид лук;2-3с.л.олио;1-2с.л.брашно;1 булион;щ.сол;1 к.ч.бяло вино
   Олиото,лyка и изпечените бадеми ги пасираме,запържваме месото,може и на късчета,може и да бъдат бyтчета или само горната част на бутчетата,прибавяме виното като придобият цвят,пускаме булиона(неразтворен във вода,а го наронваме отгоре),разбъркваме и добавяме пасираната бадемова смес,оставяме 20 минути да се готви и ако след това ви се струва,че е рядък соса добавяте брашното да го сгъстите,като леко го разтваряте в малко водичка.Сервира се месце,полято със сосчето.



   *Печените бадеми прибавят един невероятен вкус на ястието,определено ме впечатли.
  Източника е испанската кухня като цяло.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт