Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 40
Ами това ми е и въпроса - бихте ли казали за вашите момчета?
Никола съвсем скоро ще навърши 3 години.  А в разговорите ни говори за себе си по-често в женски род - напр. готова съм, висока съм и прочие. Веднъж, ей така между другото, го попитах - ти момченце или момиченце си? Отговарът първоначално бе: Ами да! А после каза - момиче.
Тази вечер, вече 3 седмици след първончалния му отговор, отново вметнах въпроса, и пак каза - момиче...
Иначе казва, че като порасне ще стане принц!
Заниманията му са повече от момчешки - камиони с топка (така нарича бетоновозите), коли "пиу" (това са колите с лампи - линейка, полицейска и др.), кранове, багери...спъвам се в такива играчки, ляга и става с тях и с мисълта за тях или пък все говори за четките на автомивката, реди и преподрежда огромната колекция у дома.

Друго, което ни се случва, е че вече до полуда повтаря все едни и същи въпроси - къде е еди кой си или еди кое си, след което се започва поименно изреждане на всички деца, с които играе, баби, дядовци, лелки и т.н., еди кой си камион или кола. И когато приключим с проверката, се започва от начало. Влудява ме, побърква ме с многократното повтаряне и зацикляне на тези въпроси. Веднъж докато чакахме пред лекарския кабинет, попита едно момиченце 7-8 пъти как се казва. Момиченцето спокойно рецитираше всеки път  и трите си имена, но накрая изгуби търпение и му се сопна - за мен тя дори прояви много търпение...

Моля ви, кажете, имате ли подобни ситуации с вашите деца?
Аз честно казано започвам сериозно да се притеснявам, сега е възрастта, в която се осъзнава половата идентичност.
А повтарянето на едни и същи въпроси - всеки ден, по 100 пъти?

Ще се радвам на всяко нещо, което кажете, споделите или просто обсъдите с мен.
Поздрави


# 1
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
За момченце е все още рано да се правят квалификации . Най- вероятно бърка понятията и ако е с теб по цял ден те копира в приказките .

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 4 248
А ти обяснила ли си му кой е момче и кой момиче? Може да не прави разлика.
На дъщеря ми се наложи да й обясним набързо за мъжете и жените, защото по необясними причини думата "жена" я плашеше.

Изнервящите въпроси и при нас ги има - гледаме всички заедно телевизия и тя пита "Тоя какво прави/какво каза?" и още не съм отговорила - "А тоя какво прави?" и така до безкрай, аз само се напъвам да отговарям и ме прекъсва, което ме изнервя повече от самите въпроси.
Или някой казва нещо в нейно (и мое) присъствие:
 - Той какво казва?
 - Ти не го ли чу?
 - Да, ама какво казва?  Crazy
Другият вариант е аз да отговоря какво е казал, и следващ въпрос: "А после какво казва?"  Banghead
Предполагам, че някога ще отмине този период, засега не го намирам за ненормално.

# 3
 • Мнения: 1 877
Миличка,не се притеснявай - той е още бебе и не осъзнава много неща.Понякога и мой Боян говори в женски род за себе си,но бързо се поправя...все пак е на 4,5г.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 726
Детето ти е още малко и едва ли осъзнава каква точно е разликата межу мъжки и женски род. Моят син вече навърши 3 години и също понякога говори за себе си в женски род. Остави това, ами мен пък ме "мъжосва". Освен това много обича като си изкарам фибите и иска и на него да му сложа.  Crazy Детето просто копира моето поведение. За думичките - също непрекъснато повтаря. Може хиляда пъти да каже едно и също нещо. И неизменния въпрос "Защо?" казан абсолютно след всяко мое изречение. Ми човечето опознава света, иска да знае и това е. Ще му мине. И родовете ще оправи и така.

# 5
 • Разград
 • Мнения: 3 047
И моят син говори по този начин,на 3,2 г. е.Мисля си,че е от това,че по цял ден е или с мен или със сестра си и говори по начина,по който говорим ние-в женски род.Обяснявам често за това-момче/момиче,но пак така си говори.Не се притеснявам на този етап.Още малко като поотраснат ще се оправят.
То и големи има,които бъркат родовете.Не е лесно език да се учи,а те на този етап имат толкова много да учат.

# 6
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 636
Имаше период, в който дъщеря ми бъркаше мъжките и женски окончания и местоимения. Казваше например- на мама колата му, аз съм голям момиче, мама е хубав и т.н. Постепенно нещата се избистриха и вече говори правилно.

# 7
 • Мнения: 6 395
дъщерята често говори в м.р. - нормално за възрастта им ще да е  Wink

# 8
 • в Надежда-та
 • Мнения: 4 924
Имам приятелка с тризнаци - 2 момичета и 1 момче.
То така говореше в женски род - нали е все сред момичета.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Абсолютно нормално е за възрастта. Особено ако през деня е главно с теб (или друга жена), т.е. главно слуша говорене в женски род.

# 10
 • в офиса
 • Мнения: 737
Минава с възрастта.Но има и нещо друго :ако усеща,че със своя отговор те притеснява просто нарочно ще продължава да ти отговаря така и то не за да те дразни, а защото реакцията ти му е интересна.За него е вид игра.

# 11
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
Абсолютно нормално е за възрастта. Особено ако през деня е главно с теб (или друга жена), т.е. главно слуша говорене в женски род.
моята пък кара вси4ко в женски род-нали сме само жени изкъщи-баща и е по цял ден на работа-ина4е за въпросите -напълно нормално си е за възрастта,ще премине

# 12
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
И моят Голям трол понякога бъркаше рода, но все пак по цял ден беше само с мен. Той държи да говори правилно и бързо се научи. Все още бърка понякога или си измисля думи, но това правят и възрастните.  Laughing
Днес сутринта ме пита: "Какви дрехи да облека - домашни или разхождащи се?" Joy

# 13
 • Мнения: 3 479
И Матей говореше за себе си в женски род, обаче някъде преди да навърши 4г - престана. Даже и не съм забелязала кога точно. На тази възраст е нормално, нали в повечето случаи децата се отглеждат от жени и ги копират.
За въпросите - и Матей ги задаваше, обаче предимно за баща си. Всеки ден ме питаше по 100 пъти: Къде е тати? Аз отговарях: На работа. Според мен беше някакъв период на несигурност, защото този отговор го успокояваше. Няколко пъти се опитах да се пошегувам и просто да видя как ще реагира, ами изнервяше се, явно нещо го е тревожило, но така и не можах да разбера какво. Затова на подобни въпроси: Къде е тати, Пепи, дядо, някое приятелче ... , отговарях винаги с един и същи отговор: на работа, на училище, в къщи, с майка си (за децата) и след време сам престана да пита. Явно стана сигурен, че всеки си е на мястото и няма да изчезне току-така.

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 332
За момченце е все още рано да се правят квалификации . Най- вероятно бърка понятията и ако е с теб по цял ден те копира в приказките .
съгласна съм  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт