Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 май 2008, 17:24 ч.

Делници, празници...

 • 6 723
 • 72
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 091
Преди няколко дни като говорих с майка ми тя спомена в разговора, че в България сега има 6 почивни дни преди Гергьовден.Това доста ме шокира, предвид, че толкова е цялата отпуска на мъж ми тук за годината ( с течение на времето може да се увеличи на 2 седмици, но за повече от 2 седмици аз не съм чувала). Мине се не мине време, все някакви почивни дни в БГ се чуват. И покрай Коледа някаква безумна цифра.
Как е в страните, в които живеете? Колко са официалните почивни дни? Колко отпуски имате?

Ето ви и една много интересна статистика за отпуските:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_statutory_minimum_employmen … _leave_by_country

Аз съм в ступор направо- САЩ=0  Laughing
Има 8 държавни празника, които са задължителни, другите работодателя ти преценява дали да ти ги даде или не Simple Smile
Ето тука малко статистики още за празниците по държави:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_holidays_by_country#Australia

На какво се дължи тази разлика м/у отделните държави според вас?

Последна редакция: пн, 05 май 2008, 17:37 от Tandoori

# 1
 • Мнения: 9 216
В Германия обичайно се дават 24 работни дни, в които влизат така наречените "мостови" дни, както е в момента случая в България и както беше при нас - 1 май четвъртък и ти дават 2 май свободен и се получава дълъг уикенд.
Влизат и дните между Коледа и Богоявление и тези от Разпети петък до Светли понеделник покрай Великден.
Освен това се празнуват дните около карнавала - Сирни заговезни и там отиват дни от отпуската. После идват Възнесение господне, 50тница, 3 октовмри (националния им празник) и Вси светии. Карам по спомени, някои дни може да ми се губят.

# 2
 • Мнения: 7 837
Не знам, как е в другите щати, но имам усещането, че при нас учителите само си търсят поводи за дълъг уикенд (есента имаше дори и Hurricane makeup days  Laughing )

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 350
Тук този път се събраха 5 дни почивни-от 1 май до 5 май.....от утре вече се работи  Wink По празниците винаги почиват  Peace

# 4
 • USА
 • Мнения: 1 436
В България няма ли да се отработват част от почивните дни, като например днес (5ти)?

Тандури, ти ме шашкаш, как така 6 дни само? И аз, и мъжа ми имаме по 12 работни дни отпуска и като гледам приятели как си ходят за по 3-4 седмици в България, все ми се струва, че нашите отпуски са най-малки.

Аз почивам на всичките 10 национални (май са по-скоро банкови) празника, включително и по-малките като ден на ветераните, ден на Колумб, р.д. на Мартин Лутър Кинг, и затова майка ми е убедена, че в САЩ само сме си търсели повод за отпуска Crazy

Последна редакция: пн, 05 май 2008, 20:58 от Juturna

# 5
 • Монреал
 • Мнения: 1 466
Тук в Квебек, работодателите са задължени със закон да дават 2 седмици платен отпуск още от започване на работата. С повече стаж, този отпуск се увеличава. Допълнително националните празници са почивни и платени както и определен ден болнични, пак в зависимост от стажа.В Щатите имах 1 седмица платен отпуск, но след 3 месеца пробен период, както и болничните дни и националните празници. Но зависи от работодателя колко дава - не е прието като закон. Другият ми работодател ни даваше по 1 седмица платен отпуск на година, но на минимално плащане  Tired

# 6
 • Мнения: 3 367
Аз май не разбирам въпроса-разликите се дължат на различното законодателство и трудово право. Отдавна не ме очудват подобни статистки ; доколкото аз знам не 8,  а само 6 са почивните дни на година по закон тук,другото е опция зависеща от работодателя. Отпуската също не е право,а привилегия.

# 7
 • Мнения: 7 091
Анет, ами на мен просто ми беше интересно как е на другите места  Laughing

Juturnа, то и моят мъж се прибираше за по 1.5 месеца в България, ама на неплатена. Аз за платената отпуска и почивните дни имах предвид.  Peace

# 8
 • Мнения: 3 098
Изобщо не се 4удя на дългите по4ивни дни в България.Свикнала съм и тук да ги има,та дори между празници си правят в буквален превод "мостове",за да по4иват още пове4е. GrinningДоста 4есто това създава неудобства,но така е прието.
Ина4е отпуската ни е 20 дни лятото,15 на Коледа,някой друг ден по Великден,регионалните празници ако те хванат на работа,заплащането е двойно.
Всяка фирма си има собствена политика за тези неща.

# 9
 • Мнения: 3 804
тук куриоза /сирия/е още по голям-празнуват се официално вси4ки големи религиозни празници-мюсулмански+ католи4ески+ православни и така се събират към 15 дена годишно само от тези празници,отделно са празниците свързани с освобождението на страната,отделно са и други празници
в 4астния сектор -всеки си преценява сам

# 10
 • Мнения: 3 932
Разликите тук се дължат предимно на това какво ще договори синдиката при подписване на колективния трудов договор (за предприятията със синдикати-70%), иначе, минимумьт за работещи на пълен работен ден е две седмици след първата година.

Аз конкретно имам един месец платена отпуска+9 дни платени болнични. И тьй като във нашта фирма овъртайм не се плаща, а се трупат часове, към настоящия момент съм го докарала до месец и половина, построихме комунизЬма в Канада, дет се вика  Mr. Green

# 11
 • Мнения: 2 257
Не знам, как е в другите щати, но имам усещането, че при нас учителите само си търсят поводи за дълъг уикенд (есента имаше дори и Hurricane makeup days  Laughing )

Кейси, hurricane make up day означава, че се учи (отработва) на този ден, ако е имало ураган през месеците Август и Септември, когато децата са на училище и са в принудителна ваканция, заради ураган. Такива дни са по закон три в годината, по един през есента, зимата и пролетта/лятото (зависи от календара). Ако ураганът и последствията са се проточили повече от три дни, се удължава учебната година. Ако е нямало ураган - се почива в тези три дни.
Иначе, поне в нашето каунти, задължително всеки месец има някакъв ден офф (петък или понеделник, обикновено всевъзможни дребни и непразнувани от другите хора дни - Мемориъл Дей, Ветеранс Дей, Президентс Дей, Мартин Лутър Кинг Дей). Ако съвсем случайно няма някакъв ден за празнуване, се измисля такъв, но се учи само в "краен случай" общо взето. Плюс ваканциите - Коледна, Тенксгивинг, Великденска, пролетна и лятна. Плюс чести селебрейшъни петъците - било то Синко де Майо, било то А+ school, било то спортен ден, било то ден на майката, бабата, прабабата и лелята на учителката по математика, било то просто щото е петък и карай да е весело... Rolling Eyes А, и плюс един ден в края на всеки срок (4), когато децата не са на училище, щото учителите им приготвят рипорт картите.

Някоя мама от друг щат да каже и при тях ли е така лежерно и фриволно?

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 05:41 от Джи

# 12
 • Мнения: 7 091
Джи, при нас е коренно противоположното! Училището, в което ще ходи Калин не почива дори като има snow emergency! Shocked Съседкото хлапе ходи там и каза, че за 5 години са почивали само няколко пъти, а околните на това училище почиват за щяло и нещяло.
При нас е гърч отвсякъде един вид, и за таткото, и за дребните  Laughing

# 13
 • Мнения: 3 491

Някоя мама от друг щат да каже и при тях ли е така лежерно и фриволно?
При нас на Мемориъл Дей, Ветеранс Дей, Президентс Дей, Мартин Лутър Кинг Дей, и някои други, поне единият от родителите почива, нерядко и двамата  Simple Smile. Понякога пък има ситуации, когато родителите не работят, а децата учат (редовно го правят това за деня на Колумб, например). Но на мене не ми се струва лежерно и фриволно, нали все пак трябва и да се почива отвреме-навреме?. Чувала съм от позната в Делауеър, че техните училища затваряли веднъж месечно, да си усъвършенствали учителите уменията, и много бях учудена. При нас почивните дни са, когато и родителите почиват. Изключвам тук ваканциите, които не са особено дълги - по една седмица около Коледа, една около Великден, и толкова.
При нас пък има заделени настрани 3-4 дни за лошо време. До миналата година удължаваха учебната година според това колко дни трябва да се отучват. Сега фиксираха края на учебната година твърдо на 20-ти юни, а отделените за лошо време дни са около Мемориъл Дей. Тази година ще се отучва един.

# 14
 • Мнения: 1 147
Работодателят може да реши да работиш и в тези 6 дни, които се водят официални празници. Реално законодателството не регламентира нито задължителни отпуски, нито задължителни неработни дни. Някои бизнеси работят по всяко време, включително по официалните празници, други с малко по-леко темпо. В моята фирма имаме 8 официални неработни дни, стандартните плюс Президентс дей и незнам си къв дей.
По въпроса за отпуските, същата история, работодателя решава, задължение няма. Колкото по-ниско е новото, толкова по-малко отпуска. По правило корпоративните офиси имат повече отпуски, отколкото ритейл, строителство и т.н. Има отношение колко време си работил в съответната фирма ( някои фирми дават повече дни на всеки 2-3 години, или цяла седмица след първите 3 години примерно, но отпуски по-големи от 3 седмици годишно са по-скоро рядкост ...) Колкото по-високо си в йерархията, толкова повече отпуска. Това е също един от факторите, които се обсъждат при оферта за работа. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт