Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 май 2008, 11:44 ч.

за майките, за абсурдите, за децата, за толерантността

 • 1 865
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 940
Подхващам тази тема с ясното съзнание, че сигурно няма да бъда разбрана. Форумът е измислен като място за обмяна на опит, за взаимопомощ, за споделяне на радостите и тревогите около майчинството. Да, ама на теория.
 Все по-често обаче попадам на теми, които се превръщат в писмено бойно поле. Кърмене и хранене с адаптирано мляко, ползахте или не  проходилка, домашна храна или купени пюрета, кухня, привързано или "отвързано родителство". Участвам в такива теми, защото бързо се паля, защото ме дразни невъзможността да разбереш другия.
Колко от нас дават съветите си добронамерено и колко просто защитават една теза, за да се самодокажат и да се издигнат в собствените си очи? Вълнува ли ви детето на другия? Кой е приоритетът на майчинството? Толерантни ли сте? За какво не сте, какво открито бихте казали, че ви дразни в другите? Какво разбирате под добра грижа за децата? Превръщате ли майчинството в състезание?
Ако ви се споделят мисли в тази насока, направето го честно. Знам, че всички сме благородни на теория, сигурно такива ще бъдат и мненията...

# 1
 • Мнения: 1 516
И аз съм от бързо палещите се  Rolling Eyes. Като подпаля подметките и ела ме виж...
А тук битките се разразяват ,заради непреодолимото желание на някои да са навсяка цена прави. Други пък се чувстават обидени от едно или друго мнение, различно от тяхното, обръщат го на " ти ли ще ми кажеш ,че съм лоша майка" и резултатът пак е хиляди постове в караници и препирни... Признивам си ,че и аз съм излизала от равновесие  и то често... На последък обаче тренирам самообладанито си  и гледам да не се хващам на евтини примамки за скандал...
Аз пък се чудя друго нещо , дали пък всички , които отстояват позицията си яростно ТУК, понякога с откровени обиди, са същите и в реалния живот. Дали така се палят и подскачат срещу всеки инакомислещ ?
А приоритетът на майчинстовото е ясен - да отгледаш и възпиташ Човек  Hug!

# 2
 • Мнения: 1 092
Според мен тъй като "всички сме благородни на теория" малко вероятно е да получиш честни отговори. Със сигурност има майки които пишат само за да докажат някаква си своя теза, без да им пука за проблемите на другите, ами само за да се изтъкнат по един или друг начин; нооо едва ли някоя ще си каже Simple Smile)))

Иначе тези словесни битки на мен много ми допадат - в спора се ражда истината! Е евентуално без грубите - "щом не си раждала нормално и не си кърмила 3 години - не си майка". Както и биха могли да бъдат избегнати злостните забележки - ''тя не го кърми щото иска да отслабва и са затова детето е все болно".

Аз лично под добра грижа за децата разбирам - да бъде обградено с любов, да бъде възпитавано (не само лигавено), да получава добър пример от родителите си и да бъде отглеждано основно от тях.

А за толерантността - ами май не съм от най-толерантните - когато дадена теза е изцяло в разрез с моито разбирания и представи - ами влизам в спор и се опитвам да докажа правотата си.

# 3
 • Мнения: 1 763
Да ти кажа и аз съм забелязала такова нещо. Не мога да говоря за другите, но ще кажа за себе си. В такива теми обикновено не се включвам. Ако случайно се включа, си казвам мнението и повече въобще не поглеждам темата, защото знам какво да очаквам-неприятни изказвания по мой адрес или неразбиране. В защита на пишещите и палещите се в такива теми-това като че ли е често срещано в подобни форуми. Преди да се роди детето ми четях и пишех в друг форум за собственици на домашни животни. И там са ме правили на пух и прах за това, че храня котката си с определена марка котешка храна, а не с предполагаемата най-добра на пазара. В този смисъл съм толерантна към майките, които защитават някоя абсурдна теза с обиди и нападки, просто такъв им е начинът на изразяване, представата за света, а интернет пространството го позволява. Аз гледам да не го правя, но на моменти се изпускам, сигурно и при останалите е така  Hug

# 4
 • Мнения: 411
Разни хора,разни идеали!
Не виждам защо трябва да се палиш,valerie!Това е нещо закономерно - някои теми се превръщат в бойно поле,а някои мами пишат за неща за които само им се иска да е така...,но какво да се прави?И да,за някои майчинството е състезание не само тук във форумите.Аз лично извличам само тази иформация ,която ще ми е полезна и питам за това,което ме интересува ,понякога без да се замислям дали е "глупав" въпроса ми за някои мами.С останалото просто се забавлявам.  bouquet

# 5
 • Мнения: 236
Ако трябва да съм честна, единствената възмутителна тема и коментари, които съм срещала, беше една тема за абортите. Аз лично винаги съм намирала подкрепа тук, и отговори на много въпроси. Винаги, когато чета или давам мнения се успокоявам, че съм взела правилния избор за детето си, а когато съм споделяла информация, съм го правила с добро. Вярвам, че това важи за 98% от майките тук. Затова и всеки ден влизам във форума. Моето впечатление е, че мамите съветват за това, което биха приложили върху собственото си дете, но винаги съветват майката да слуша вътрешния си глас. А иначе ти самата казваш, че бързо се палиш. Може би няма нужда. Хората сме различни, децата ни са различни, важното е, че си помагаме.
Надявам се, че повече мами ще имат същото впечатление

# 6
 • Мнения: 2 376
А също се паля бързо,може би по същата причина поради,която и ти!
Давам съветите си съвсем добронамерено,не за да защитавам дадета теза(въпреки,че понякога и така се получава),нищо не ми струва,пък и се радвам когато мога да помогна на някой.Вярно е,че темите вече са се превърнали в спорове,в място където хората да си изкарват нервите,а не да дадат адекватно мнение по въпроса,някой казал нещо,друг се издразнил от казаното и айде почнал спора.Нали за това е форума-всеки човек е различен,всеки има собствено мнение,никой не обвързвам с моето мнение нито пък мен някой с неговото.
По темата мога да напиша много,но вероятно пак ще прерастне в спор както повечето.За сега ще се въздържа.

# 7
 • Мнения: 4 111
Радвам се, когато майките се интересуват и се старая да дам насока според възгледите си. Всеки сам си решава как да действа, но щом има въпроси има и отговори. Хората са различни и е нормално да има разногласия по много въпроси, да не кажа всички, но нали в спора се ражда истината. Но съм за "културният" спор. Обидите  не се нравят никому, темите бързо биват заключвани. На мен също не ми харесват някои мнения,  но си премълчавам, говоря по темата или я подминавам. Има случаи, когато не успявам да се въздържа от коментар, но се старая да не е често. Доста ме дразнеха повтарящите се всеки ден теми, вече ги пропускам, изобщо не ги отварям.
Дали ме вълнува детето на другия - да, ако мога да помогна с отговор винаги го правя. Ако според мен майката не постъпва правилно - казвам го с добър тон. 
Превръщате ли майчинството в състезание? - категорично не.
Какво разбирате под добра грижа за децата? - не знам има ли правилен отговор. За мен е важно майката да е информирана, да може сама да преценява на момента какво да прави, да не разчита единствено и само на форума, но да търси информация и "проверява" съветите на педиатъра. Вманиачаването също не толелирам. И все пак - нищо до тук не е задължително. Има майки, които от единия инстикт се оправят и децата им са добре гледани.

# 8
 • Мнения: 35 113
Съветите ми са 100% добронамерени, с една единствена цел - информиран избор.
Вълнува ме детето на другия, защото не мисля, че то по нещо се различава от моето.
Толерантността е относителна  newsm78 но в темите не казвам "Направи това, щото така!", а се опитвам да изредя причините (според специалистите), до какво може да доведе правенето на "това". От тук всеки да си направи сметката дали иска да поеме рискът и защо.

Когато детето ми беше на 4 месеца, педиатърката ни замина за 1 година извън страната, всеки месец я заместваха различни лекари, които даваха противоречащи съвети. До тогава не се бях замисляла, но видях, че няма на кой да разчитам и започнах да чета (горе долу по това време се регистрирах и тук Simple Smile). Установих, че съм гледала до сега детето си така, както гледат другите по света, но почти всичко беше обратното на практиката в България и то без никакво разумно обяснение, просто експериментът от 70-те години не е прекратен Rolling Eyes

Ако това, което съм изровила за близо 4 години, някой можеше тогава да ми го поднесе на готово, хич нямаше да му се сърдя, затова и сега се опитвам да отговарям редовно  Mr. Green на който му върши работа - да се възползва, който се дразни  Rolling Eyes да се дразни Simple Smile

Що се отнася до бойните полета, в 99% от случаите скачат тези, които не могат да изкарат разумен довод, за да защитят тезата си.

Аз не паля и не се дразня, доста спокоен човек съм Grinning

# 9
 • Мнения: 5 940
Иска ми се да бъдем честни за това, което наистина ни дразни. Да призная към какво не съм толерантна- не приемам майки, които оставят децата си да реват, не ги гушкат, не са нежни,  не харесвам превръщането на кърменето в панацея /кърмила съм четири месеца/, не одобрявам оставянето на дете по цял ден в някои от приспособленията за бебета-кошара, проходилка и т.н. Не одобрявам даването на захар преди година, глупаво, но за това се сетих Embarassed. От захранване със сок на 40 дни се изприщвам, дразни ме, когато, ако някоя майка сподели, че детето й иска да сяда на пет месеца, стотици се нахврълят да я обвинят в амбициозност. Има и още, но това ми хрумна за момента...

# 10
 • Мнения: 4 111
valerie, ако изредим всичко което ни дразни това ще се превърне в поредната тема - бойно поле и катинар.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 518
Толерантна съм. В словесни схватки не влизам тук. Не виждам какво мога да защитавам или за какво да се боря. Това, че някой не си гледа детето според моите възгледи не го прави автоматично некадърник заслужаващ публично порицание. Чесно казано не ми пука кой как си храни бебето, дали го слага в проходилка и т.н. Включвам се в такива теми, изказвам мнение, понякога се аргументирам, но всичко това е пречупено през моя опит и моята гледна точка и естествено всеки е в правото си да не се съгласи. Разбира се,  дразня се когато някой с подчертано подигравателен или злобен тон коментира мое мнение, но какво пък, живота продължава и определено имам по-важни неща за които да се грижа от това да се заяждам виртуално.

# 12
 • Мнения: 5 940
valerie, ако изредим всичко което ни дразни това ще се превърне в поредната тема - бойно поле и катинар.
Така е. Проблемът е обаче, че понякога собствената си нетолерантност се опитваме да я прикрием под уж загриженост за другия или да я замаскираме зад поредното безумно твърдение на група учени от не знам кой си университет ....Затова просто ме вълнува честността на отсрещния, възможна ли е.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 061
Да, дразни това, че темите се превръщат в бойно поле. Най-дразнещо е когато някоя дама се мисли за по-добра майка, защото... нещо си е направила по някакъв начин. Предполага се, че жена, четяща и пишеща във форум за майки ще да е добра майка - най-малкото, интересува се. Това не значи, обаче, че тези, които не четат не са.  Аз се опитвам да бъда толерантна,  както съм в реалния живот. Е, тук си позволявам да съм малко по-остра. Но, само си представете, какво биха представлявали кварталните градинки, ако майките в тях общуваха както тук - не ми се мисли Mr. Green

# 14
 • Мнения: 514
Иска ми се да бъдем честни за това, което наистина ни дразни. Да призная към какво не съм толерантна- не приемам майки, които оставят децата си да реват, не ги гушкат, не са нежни,  не харесвам превръщането на кърменето в панацея /кърмила съм четири месеца/, не одобрявам оставянето на дете по цял ден в някои от приспособленията за бебета-кошара, проходилка и т.н. Не одобрявам даването на захар преди година, глупаво, но за това се сетих Embarassed. От захранване със сок на 40 дни се изприщвам, дразни ме, когато, ако някоя майка сподели, че детето й иска да сяда на пет месеца, стотици се нахврълят да я обвинят в амбициозност. Има и още, но това ми хрумна за момента...

Абсолютно права си!
Аз също съм забелязала че има няколко потрибителки всезнайки и тяхното мнение едвали не трябва да е единствено!
Аз когато пиша и отговарям на някого е защото искам да помогна с най -добри чуства!На никого не налагам мнението си !Само споделям опита си до момента!
Има много по - важни нища в живото да си затормозявам мозъка за  някакви хора който дори не познавам!
Старая се да бъда нежна и грижовна майка и един ден когато порасне моята дъщеря да се гордее с майка си! Peace Peace Peace Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт