Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Bath, UK / Варна
 • Мнения: 1 581
Значи случката е конкретна, но въпросите ми са доста по-общи. Ако, както предполагам, сте обсъждали темата вече, моля да ме насочите, че не можах да открия  Embarassed    bouquet

В училището на сина ми има едно момиченце, с 1 година по-голямо, т.е. не е в неговия клас, момиченцето е на 5-6 години. Тя, по думите на учителката, има проблеми с поведението. Не знам точно за какво увреждане се касае, с нея през повечето време има придружител. Вчера обаче нямало, когато си играели навън (там играят заедно всички класове). Харесала си Виктор, защото носел очила  Grinning  Казала му, че иска да си играе с него, а той й казал, че не иска, защото сега си играел с Джошуа и Тоби. Тя се ядосала и го блъснала, явно силно, защото той паднал, очилата му изхвърчали, та чак се изкривили. Това е по разказ на Виктор, учителката не е видяла какво са си казали, преди момиченцето да го събори, но е видяла как го блъска и т.н.

От една страна, това е детска разправия - скарали се, нормално. Дори се радвам, че детето ми участва в училищния живот  Grinning Обаче насилието не е хубаво. И трудната част е - как да реагираме ние като родители?
1. Да се скараме на Виктор защо не си играе с детето с увреждане. - Такава "съжалителна" позиция ми е чужда. Това, че момиченцето има увреждане, не значи, че не може да има истински приятелчета, които да си играят с нея, защото искат, а не защото има увреждане.
2. "Око за око" - щом те ударят, удряй. Такава е отчасти позицията на мъжа ми по принцип, обаче в този случай е момиченце и е с проблеми. От друга страна, обективно погледнато, тя е по-голяма и по-силна от него (по-едра е). На мене обаче ми е чужда тая позиция, може би защото съм жена.
3. Да пита "Защо ме удари?" и да й каже да не го прави повече. Какво става обаче, ако тя реагира агресивно и на това?!
4. Да я игнорира. Пак горния въпрос.
5. Да не му казваме нищо, да го оставим да си намери сам позиция и да я следва. Какво обаче става, ако Виктор заеме насилническа позиция, или пък става редовна жертва на такива агресии - и двете не ми харесват.
6. Да говорим с учителите да не допускат такива случки. Обаче това е малко бягане от проблема. Защото утре, някъде извън училище, ще попадне пак в такава ситуация и пак няма да знае(м) как да реагира(ме).

Та искам да ви питам, как е от другата страна? Ако това момиченце е вашето дете, какво бихте очаквали от мен? Иначе и Виктор е малко по-различен в средата си - принципно е доста тих, по-трудно се адаптира, чужденец е и не знае много добре езика. Освен това тук децата с увреждания и родителите им са доста по-уверени, защото получават доста повече помощ, но все пак ще ми е полезно да чуя другата страна какво усеща.

Благодаря предварително   bouquet

# 1
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Първо искам да те поздравя за хубавата тема!  bouquet Според мен е много актуална, защото всички родители тук имаме проблеми с възприемането на нашите деца от обществото (другите дечица, техните родители, за жалост не рядко и от самите учители).
Твоето детенце може да бъде ударено (блъснато) и от дете без увреждане. Но така или иначе това не е постъпка, която трябва да се поущрява. Според мен, в случая учителката е трябвало да обясни на момиченцето, че това, което е направило не е хубаво. Както би постъпила с всяко друго дете.
Моята Мария е Хиперактивност и дефицит на внимание, и също има поведенчески проблеми. Не е агресивна, но като всяко дете прави необмислени неща. В такава ситуация задължително я карам да се извини и обяснявам подробно къде е сбъркала. Като всяка майка. Такова отношение очаквам и от околните към нея - като към всички деца. За съжаление нашите дечица трудно се приемат от обществото, родителите пазят децата си от тях, не допускат своите до нашите, грешките на децата с увреждане като че ли по-трудно се прощават... Но това е друга тема.

# 2
 • Мнения: 42
здравейте .....по темата как да се държим с такива деца няма две мнения.това са преди всичко деца и като такива са най милото нещо на тоя свят.аз имам две и по независими от мен причини се грижа за още две та ..не се оплаквам а само споделям .всяко дете има нужда от любов и разбиране от помощ и подкрепа .те са толкова уязвими от всичко и всеки че ние родители или просто граждани сме длъжни да ги пазим и да помагаме .синът ми е с хемофилия и малко хора знаят що ето .а в училище е трудно да обясниш и по точно да те разберат че това дете не бива да се удря а точно обратно се получава.дори и една учителка която бе чувала че имаме проблем но му отпрашила един шамар на детето и се наложи да поговоря с нея по обстойно .аз не търся някакво по специално внимание за него а просто разбиране и съчуствие към проблема.който си е само наш.на децата небива да се внушава  че са болни или по различни .те са деца но малко по  специални бих казала но в никакъв случай и болни .вярвай те в това и ги обичайте

# 3
 • Мнения: 776
.....Освен това тук децата с увреждания и родителите им са доста по-уверени, защото получават доста повече помощ, ....


 bowuuАко ми позволите малко спам:
В БГ -хората с увреждания въобще не са хора ..кво остава за  поведение и държание..Смешната министърка си "избърса "ръцете с една програма ,която дори не е влезла в сила.. НО това  нещеш ли  са други въпроси!
Много ,ама много по-интересно би ми било да разбера ,ако бе пуснала темата при форума с "норамалните " деца ,какво биха ти отговорили нормалните им майки.В часност дали се е променило изобщо  нещо в българското ни общество като цяло,понеже се съмнявам...
Иначе българските мами на деца с увреждания са много,ама много  толератни към всички щом са още  тук.
Поздравявам те за темата иначе ,винаги е хубаво като попаднеш на някоя интелигентан личност ....

# 4
 • близо до Пловдив
 • Мнения: 120
  иВарна, съжалявам но въпреки деликатния ти начин на изразяване от твоята тема "лъха" дискриминация. Самият факт, че задаваш тези въпроси доказва това. Ние не сме " от другата страна".
  Питаш как да постъпиш!! Защо е нужно да имаш по-различно отношение към това дете - постъпи така , както би постъпила  в подобна ситуация с всяко друго дете.  Моят син не е по-различен от всички останали деца. Опитвам се точно така да го възпитавам - да не се срамува и да не се крие.  
  Извинявай, но точно този тип поведение ме дразни най-много. Не искам към сина ми да се отнасят по-специално. Когато е виновен си понася последствията. Не искам да го съжаляват, а да го приемат наравно с останалите деца.

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
 иВарна, съжалявам но въпреки деликатния ти начин на изразяване от твоята тема "лъха" дискриминация. Самият факт, че задаваш тези въпроси доказва това. Ние не сме " от другата страна".
  Питаш как да постъпиш!! Защо е нужно да имаш по-различно отношение към това дете - постъпи така , както би постъпила  в подобна ситуация с всяко друго дете.  Моят син не е по-различен от всички останали деца. Опитвам се точно така да го възпитавам - да не се срамува и да не се крие.  
  Извинявай, но точно този тип поведение ме дразни най-много. Не искам към сина ми да се отнасят по-специално. Когато е виновен си понася последствията. Не искам да го съжаляват, а да го приемат наравно с останалите деца.

въоблще не съм съгласна
аз съм в този форум от създаването му и мисля че такава тема ТРЯБВА да има
родителите на деца с увреждания НЕ искат децата им да са специални, но когато някой се отнесе с детето им като с обикновено дете и това не му се отрази добер защото поради специфичните си нужди и разбирания не може да се спарави със ситуацията - тогава започваме да се вайкаме, че няма интеграция, че никой не отчита нуждите на нашите вече специални деца....
хайде да се разберем - нашите деца дали са специални? имат ли специални нужди?
мисля, отговора е ясен - да те са специални имат специфични нужди
и ние искаме дургите да се съобразяват с това

сега разибрате ли защо жената пита какво да прави?
дори тук ще има полемики, поне дано тя се ориентира

# 6
 • Bath, UK / Варна
 • Мнения: 1 581
Мама Нина,
Наистина може и да е дискриминация.

Обаче аз съм в следната позиция - детето ми попада в ситуация на насилие, аз отивам и искам да получа обяснение, и обяснението на учителите е - насилникът е дете с увреждане. Ситуацията не е "едно дете го удари" - което е нормална ситуация, въпреки че не е за поощряване. Ситуацията в случая има "специално" обяснение, и в главата ми светва лампичка, че може да се изисква "специално" отношение. Което наистина лъха на дискриминация  Thinking

Знам, че дискриминацията е чувствителна тема и всяко зачекване на такъв проблем веднага се набива на очи. Ама всъщност да кажем, моят син е различен. Той реагира бавно - много често като го питаш нещо, мисли доста, преди да каже. И изисква различно отношение, особено в училище. Различно не значи НЕ-равно. Момиченцето с проблеми също изисква различно отношение. И аз затова се чудя в какво е "различното"...

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
считам, че ако резвитието на детето с увреждане позволява да се разбере проблема - трябва да се реагира с обяснение от страна на учителката и евнтуално и вас и неговите родители
ако детето не би могло поради проблемите си да разбере как трябва да се държи и продължава с насилието - лично аз бих отдръпнала своето дете като бих обяснила защо - че момиченцето не разбира постъпките си, че той трябва да е търпелив с нея ако иска да играе - да играе, но ако тя тръгне пак да го бие - да се оплаче на учителката и да я избягва в момнти на агресия...сложно обяснение, но за пред детето има и семпли обяснения...
обаче и още нещо - ако това продължи и ескалира ще науча сина си да се защитава, защото той не е мишена за бой...независимо дали биещия разбира или не постъпките си...считам, че ако това се случи - някой било преподавателката, било грижещите се за интеграцията на момиченцето няма да са си свършили работаат /или пък аз като майка това също не го изкл/ - и ще търся по-крути мерки за виновния...било детето ми или момиченцето....

# 8
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
да "дискриминацията" има винаги две лица и е много съмнително в този случай кой е дискриминираният...
щото битото момченце с нищо не е виновно, че момиченцето не разбира....
интеграцията е сложен въпрос и за мен за добър изход трябват добри педагози

иВарна, защо не поискаш от преподавателката да следи по-внимателно когато има специално дете в групата...пробвай първо с нея да изискаш нужното внимание или ако детето е задължително с придружители - те да са си на мястото, за да не възникват подобни проблеми. това по проблема

а за специалното отношение - аз считам, ,че специалните деца изискват специално отношение - трябва повече търпение и толерантност и когато детето не реагира според очакваниата на нашите деца - много разбиране и такт
така нашите деца се учат на гореизброените добродететели
но процеса е бавен и трябва съдействие и от родителите на деца с увреждания, защото иначе нищо няма да стане ако те твърдят, че няма проблеми, които да се решават... проблемите са както в детето със специфични нужди, така и в обикновеното дете, което не знае как да се държи в по-различната сиуация...процеса е двустранен! не едностранен

# 9
 • Bath, UK / Варна
 • Мнения: 1 581
catnadeen,
Ние говорихме с учителката на сина ми, но момиченцето е от друг клас, т.е. друг отговаря за него. Но децата играят всички заедно и 3-4 учители гледат всички деца навън. Казаха, че този случай е изолиран, защото придружителят си е с него през повечето време и го следят. Аз гледам да не превръщам това в голям проблем, нищо не му е станало на Виктор, дето е паднал, но сутринта не иска да отива на училище да не би Клои да иска пак да си играе с него  Confused  Така че все пак има проблем.

Опитвам се да се поставя и на мястото на майката на Клои, и ми става мъчно, защото явно детенцето просто не знае как да си изразява желанията пред другите деца, и да кажем моят син в случая ще я избягва, а сигурно има и други такива деца, а тя всъщност просто е искала да си играе с него, но не е успяла да си контролира реакциите. Така че аз не искам детето ми да го бият, но и не искам той да избягва момиченцето - по-скоро да проявява разбиране към различните деца, но и да не става жертва все пак.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 311
Напълно съм съгласна с catnadeen.

иВарна, време е явно да поговорите с твоето дете за различните.Тоест, цигани, негри, бедни, мръсни, клошари,с видим проблем, и за "невидим" проблем.Децата неволно копират нашето поведение и нашето отношение.Слушайки разговорите ни си изграждат и поведение към обекта на нашите разговори.След като живееш НЕ в България имаш много деликатният момент да подготвиш детето към толерантно мислене.Тук е по лесно.Въпрос на интелигентност е да възпиташ толерантност в нашата мила родина.Нацията ни все още се учи на това, за съжаление.
Вероятно е по добре да се консултираш с манталитета на държавата, в която живееш.Тук е различно и няма много да ти помогнем.

# 11
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
ДАни е бавен и муден
никога не ме е било срам да изисквам по-специално тоношение то познатите ни деца за това, че той е по-муден
баба ми е сляпа и не виждам нищо срамно да се иска специално отношение...боже че без него накъде?
специалното отношение би трябвало да е въ ввсеки от нас към всички ни...но отдавна разбрах, че това са утопични мечти...затова искам специално отношение поне къв тези, които наистина имат нужда от него
за децата ми "сляп" е нещо като "стар".....те се учат от мен, че слепите им се помага, че те се обгрижват....
но аз имам баба ми в къщи...а за другите проблеми, ще трябва да се учим...
но ако не кажа на децата ми, че "сляп" е равносилно на различен, на повече внимание и повече грижи, на търпение и т.н. те как да разберат, че все пак се изисква разлика в поведението? че баба ми не може да се блъска като другите,че тя не може да носи на ръце и да храни и пои....ако не им кажа, че тя е различна и изисква различно отношение как да ги науча на изброените неща, с които трялва да се съобразяват около нея???
различното отношение не винаги носи заряда на дискриминацията...в крайна сметка момчетата се държат различно с момичетата /уча сина си/, държат се различно с животните /те не са хора и не разбират/, и така продължават различията, но те съществуват и не може да ги изтрием......

# 12
 • Реъкйавик
 • Мнения: 378
Мама Нина,
Наистина може и да е дискриминация.

Обаче аз съм в следната позиция - детето ми попада в ситуация на насилие, аз отивам и искам да получа обяснение, и обяснението на учителите е - насилникът е дете с увреждане. Ситуацията не е "едно дете го удари" - което е нормална ситуация, въпреки че не е за поощряване. Ситуацията в случая има "специално" обяснение, и в главата ми светва лампичка, че може да се изисква "специално" отношение. Което наистина лъха на дискриминация  Thinking

Знам, че дискриминацията е чувствителна тема и всяко зачекване на такъв проблем веднага се набива на очи. Ама всъщност да кажем, моят син е различен. Той реагира бавно - много често като го питаш нещо, мисли доста, преди да каже. И изисква различно отношение, особено в училище. Различно не значи НЕ-равно. Момиченцето с проблеми също изисква различно отношение. И аз затова се чудя в какво е "различното"...
така до тук ддобре но много ми се иска да поставя темата и по друг на4ин
зна4и детето е с проблем в комуникациите наи вероятно хиперактивно или с аутизъм и идва твоят син питаго дали иска да играят та детето се обръща и казва 4е не иска и твоят син го блъска и така нататък. в пове4ето слу4аи родителите на това дете не коментират ситуацията а то4но обратното го приемат като един напредък във врзка с комуникациите на детето. и колко много други пъти това дете е блъскано и отхвърляно от децкото общество само защото е разли4но. в пове4ето слу4аи дете което се обу4ав интегрирано дори и в развитите страни то нокога не се интегрира в деиствителност пове4ето от децата с увреждания в нормален клас попадат на насилие и подигравки пове4ето са изолирани ( няма да посо4вам изто4ника на информация защото не ми се рови в книгите ми но писах курсова работа на тази тема и използвах то4но британски изто4ници като WHO за класификация на инвалидност)
така 4е от постинга ти лъха ама много дискриминация
Позицията която можеш да вземеш в слу4ая е да обясниш на твоето дете 4е има и разли4ни деца в слу4ая става дума за дете което не може да 4ете правилно от дадената ситуация и не разбира какво всъщност озна4ава отказа на сина ти.
другото което е бих насър4ила детето да играе с другото разли4но дете застото виграта си и двете деца могат да нау4ат много а другото дете ще се нау4и на "правилни" комуникации.
Англия е една от първит страни които са с интегрирано обу4ение и много добре знаят какво правят.
а ти не реагираи като пове4ето БГ мики които писаха в една друга тема 4е не желаят инвалиди в у4илищата защото това говори за тесногръдие и мнооооого предразсъдаци  и ......
това е има българи и българи и пак стигам за пореден пътдо това заклюЧение  4е българското общество или по голяма 4аст от него не е готовво за промени и си остава затворено. харесва му познатото и добре зау4ено положение
от колко години си в англия мила? би трябвало до сега да си свикнала с тези неща ...
Поздрави Валя от Исландия която у4и девелопментал терапия 

# 13
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
аз дискриминацияне виждам
продължавате да измествате темата и да си изсмуеквате от пръстите несъществуващи проблеми
жената пита КАК да подходи - какво ОЧАКВАТЕ ВИЕ от нея
тя няма вашите проблеми, но пък вие нямате нейните.....айде да сме равноправно толерантни и адекватни
за дискриминация продългавам да смятам че е повече от искуствено да търсим в тази тема....и просто си търсим отдушник да си излеем накипялото върху някой търсещ контакт и разбиране...

ей направо не знам как мислите за напред, когато всеки дошъл с въпрос "какво очаквате от мен" го изправяте до стената и почвате едни такива теми да мътите.....
това не е пъвата такава тема, но някой ден ще е последната и после се ч
удете що никой не иска дете със спец нужди около неговото...
ми той не може един въпрос да отправи към родителите на деца с проблеми без да бъде обвинен в безчувдствие, дискриминация,и куп др неща, та камо ли ако наживо се налага контакт.....

аз се чувствам понякога като иВарна - не смея и да питам в резултат на което веч
е и не искам да комуникирам с родители на деца с проблеми - да не бъда тесногърда и тъпа патка неразбираща и т.н. ...... срам ме е да предложа помощ, да не обидя и подценя някого в неравноправно положение, да не се строя смешна, че не разбирам нуждата на човека от свобода сам да се бори с проблемите си....
нее смея тук да пиша "увреждане" и най-много да си позволя "специален" и пак се оглеждам да не стане гаф, някой да не се засегне, и обиди.....
ей това аз чувствам напоследък, четейки такива теми и подобни....

# 14
 • Реъкйавик
 • Мнения: 378
catnadeen,
Ние говорихме с учителката на сина ми, но момиченцето е от друг клас, т.е. друг отговаря за него. Но децата играят всички заедно и 3-4 учители гледат всички деца навън. Казаха, че този случай е изолиран, защото придружителят си е с него през повечето време и го следят. Аз гледам да не превръщам това в голям проблем, нищо не му е станало на Виктор, дето е паднал, но сутринта не иска да отива на училище да не би Клои да иска пак да си играе с него  Confused  Така че все пак има проблем.

Опитвам се да се поставя и на мястото на майката на Клои, и ми става мъчно, защото явно детенцето просто не знае как да си изразява желанията пред другите деца, и да кажем моят син в случая ще я избягва, а сигурно има и други такива деца, а тя всъщност просто е искала да си играе с него, но не е успяла да си контролира реакциите. Така че аз не искам детето ми да го бият, но и не искам той да избягва момиченцето - по-скоро да проявява разбиране към различните деца, но и да не става жертва все пак.
ОООООО мила не се опитваи да се поставяш на неино място ти просто не можеш и не знаеш нямаш достатъ4но енергия за това
като ти гледам аватара си много млади4ка и нямаш никакъв опит така 4е както ти казаха и останалите маи4ета дошло е време ( макар 4е според мен сте малко позакъсняли ) за уроците в които се обяснява за "разли4ните" въпреки 4е това според мен е пак дискриминация да нари4аш някого разли4ен, инвалид, и т.н.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт