Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 май 2008, 22:37 ч.

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ В МАЙЧИНОТО МЛЯКО

  • 523
  • 6
  •   1
Отговори
Учените от университета в Западна Австралия първи откриха, че майчиното мляко съдържа стволови клетки.
Те са убедени, че до пет години с тях ще може да се лекуват заболявания като гръбначно – мозъчни увреждания, диабет, болестта на Паркинсон и др. Д-р Марк Креган от университетския екип учени споделя, че направеното откритие ще постави началото на много изследвания за потенциалните възможности на майчиното мляко.
Той вярва, че то осигурява не само хранителните съставки, необходими за растежа на детето, но съдържа и ключови маркери за превръщането на детския организъм във възрастен човек.
„Майчиното мляко е в основата на перфектното развитие на детето, има редица ползи за здравето на детския организъм и освен всичко това установихме, че кърмените деца са с по – висок коефицент на ителигентност от тези на изкуствено хранене. Смятаме, че ползите от кърменето несъмнено имат отражение върху формирането на зрялата личност.” – твърди д-р Креган.
Доказана е , че голяма част от клетките в кърмата имат характеристика на СТВОЛОВИ КЛЕТКИ.
Откритието дава възможност да си обясним както уникалните качества на кърмата, така и да се намери нов източник за добив на стволови клетки.

# 1
  • Мнения: 835
Стволовите клетки са първични.Как е възможно да са в млякото? Това ми си струва нещо много невероятно!Ако наистина беше така защо по медийте нищо не казват?И дали изобщо ще има нужда от замразяване на стволови клетки?

# 2
Медицината  непрекъснато  се  развива.
По  принцип  стволовите  клетки  се  намират  в  костния  мозък,  но  известно  количество  на  даден  период  от  време  се  излъчват  в  кръвта.
Не  е  изключено  да  попадат  и  в  кърмата.
Именно  това  обяснява  качествено  различните  и  специфични  свойства  на  кърмата. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 253
 Shocked  newsm78

Има ли някаква обосновка на казаното до тук? Имам в предвид, статии, трудове... Звучи много интересно.

# 4
  • Мнения: 1 216
Уау, ако наистина е така...

# 5
# 6
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 272
Има много инфо по темата в нета, изследването излезе преди няколко месеца - линк към оригиналните изследвания има тук:
[url6http://www.springerlink.com/content/k28h687mg3n433mj]Identification of nestin-positive putative mammary stem cells in human breastmilk[/url]

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт