Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 май 2008, 10:20 ч.

Толерантност или???????

 • 2 296
 • 49
 •   1
Отговори
 • София, Ларедут, София
 • Мнения: 247
Иска ми се да споделя с Вас случка, която ме изуми и обърка.  Вчера следобяд изведох малката ми дъщеричка в близката градинка. Взехме кофичките, лопатките, една топка и се запътихме на игра. Купих си едно кафе от близкото заведение и се настаних на една пейка в близост до пясъчника. След 10-на минути пристигна и моя приятелка с нейното момиченце. Пиивахме си с нея кафенцето и наблюдавахме дечицата си. Те така хубаво се заиграха заедно, до момента в който не пристигнаха 2 ромки с три дечица. Малките бяха одърпани, мръсни и сополиви на всичкото отгоре. Направи ми силно впечатление че 2-те госпожи си бяха купили по една бутилка от 2л. бира и се наливаха на съседната пейка и то с гръб към децата. Пушеха и скъпи цигари, смееха се и викаха, като на пазара. Ние спокойно продължихме да си пиеме кафето и да си приказваме до момента, в който ромчетата не започнаха да блъскат децата ни и да им взимат играчките. Аз никога не съм била расистка, винаги съм се отнасяла с хората от друг етнос и религия нормално, както към всички останали. Дори смятам, че и в този момент постъпих много разумно, просто станах и с най-учтив тон, помолих ромките да направят забележка на децата си. Но тук беше грешката ми, тези двете "госпожи" така се нахвърлиха върху мен, че аз направо се втрещих. Започнаха да ни обиждат, че ние българите сме били много нахални, расисти, че сме ги подценявали и подтискали. Те горките били без работа и бедни, защото ние сме заемали всички работни места и сме се възползвали от всички привилегии на държавата. Използваха изключително вулгарни думи. Бяха изключително нагли и на моя въпрос: Защо вместо бира и скъпи цигари не са купили на децата си две кофички и две лопатки, едната важно ми заяви, че " Веднаж се живее ма и ти кава си та да ми каеш". Основното, което ме огорчи, бяха клетвите, който ни хвърляха, на нас и децата ни. В този момент разбрах, че е безмислено да спорим, станахме, прибрахме си нещата и си тръгнахме. Бях наистина разтроена, кажете ми как в такива случай да бъдеш толерантен, как да се опитваш да разбереш другия? След когато се успокоих и премислих ситуацията си направих извода, че има хора всякакви и във всяко стадо има мърша.

# 1
 • софия
 • Мнения: 3 423
Отвартителна случка.
Съчувствам ти .Чак не знам,какво да ти кажа.
Жал ми е за циганчетата,но съм адски гнуслива и не бих оставила сина ми да играе с мръсни,сополиви деца.Ако са чисти изобщо не ме притеснява циганчета ли са или не.
Но не съм толерентна към зарази,сополи и простотия.

# 2
 • Мнения: 656
Има различни, има гадни крадливи българи, има и свестни хора от други етноси.
Като бях бременна ми се случи един ... да ме блъсне с колата на заден ход, не беше силно но така се уплаших, че седнах на стълбите пред магазина и се разревах - бях 9ти месец. Хората минаваха и ме гледаха, само 2 войничета ромчета се приближиха да ме питат има ли ми нещо и могат ли да ми помогнат.
Като цяло подстрекаването на омраза и разделянето (затова религията няма място в държавното училище) ни правят вълци един срещу друг.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 309
Расистка съм, не съм толерантна, предубедена съм. Не ми се разправят пак случки, които са ме превърнали в пасивен враг на циганите.

# 4
 • София, Ларедут, София
 • Мнения: 247
Има различни, има гадни крадливи българи, има и свестни хора от други етноси.
Като бях бременна ми се случи един ... да ме блъсне с колата на заден ход, не беше силно но така се уплаших, че седнах на стълбите пред магазина и се разревах - бях 9ти месец. Хората минаваха и ме гледаха, само 2 войничета ромчета се приближиха да ме питат има ли ми нещо и могат ли да ми помогнат.
Като цяло подстрекаването на омраза и разделянето (затова религията няма място в държавното училище) ни правят вълци един срещу друг.
Така е, аз съм на същото мнение, въпреки гадната ситуация, в която изпаднах. Не искам да подстрекавам расизъм, нито омраза, просто исках да споделя.

# 5
 • Мнения: 958
Аз пък съм расистка! Към всички тези, които за мен са цигани. Мръсни, одърпани, мързящи ги да работят, раждащи н-на брой деца, само заради издръжката. Кълнящи, викащи, псуващи,, живеещи на наш гръб. (отнася се и за уж българите)
За тези, които работят, грижат се за семействата си, спазват елементарна хигиена и възпитание, за тях и аз не съм расистка. В офиса в който съм в момента, работи една прекрасна жена. За мен тя си е българка  Peace
По темата, правилно си реагирала, че си се обадила. Достатъчно си развяват коня, такива елементи и ние търпим. Обикновенната реакция е, да станеш и да се преместиш, а нафуканата ромка да каже " ето тях ги е страх от нас". Защото те се делят повече от колкото ние ги делим. Толкова са нахални, че обикновенно нямаш друг избор, освен да отстъпиш.
Аз също ти съчувствам за случката, която си преживяла, представям си дечицата как са се чувствали след това Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 902
Не съм расистка, но не бих позволила детето ми да играе с някое смърдящо, немито с месеци дете ( независимо от кой етнос е то), а отгоре на всичкото и сополиво. А и бих заформила един доста грандиозен скандал на ромките по този повод. Иначе нямам нищо против детето ми да играе с циганчета, стига да са чисти и здрави.
Аз също скоро имах една подобна случка с една баба ромка. седяхме с детето пред кабинета на педито и дойде бабата ромка с внучето( което беше по-малко от моето дете) и рече на всички търпеливо чакащи ( защото пред нашето педи винаги има много хора, всеки си знае реда, няма никой с предимство, независимо от възрастта), че тя щяла да влезе преди всички нас, защото детето й било малко и имало температура. След нашия отговор, че и ние сме чакали пред кабинета с малко бебе и с висока температура, и че тук се спазва реда, в който си дошъл, а не други критерии, тя започна да ни обижда всички, че не сме били никакви майки, че сме я дискриминирали и т.н. и т.н. Но ... простотията върви по хората, не по дърветата ( независимо от кой етнос са).

# 7
 • Мнения: 4 879
ужасно, наистина.
Мен обаче ме втрещи какви "клиширани обяснения" използват. Нали разбирате, че някой точно това им говори и не са мисли ей-така случайно породени. Особено за работните места и българите.  Shocked Shocked ShockedТова е страшното!

Иначе другото страшно - нямам нищо против децата ми да играя с всякакви деца, но без сополи и други зарази. Тук няма значени малцинство/не...  , а става въпрос за нещо друго. Така че толерантност към етнос е едно, друго е нормална защитна реакция към болести, мръсни думи и т.н.

Много съжалявам за случката!

# 8
 • София
 • Мнения: 1 479
От както сьм по майчинство сьм се сбльсквала и с "такива"майки от неромски произход.

# 9
 • Ботевград
 • Мнения: 2 289
 ShockedУЖАС!
Съжалявам за това, което си изживяла, наистина потресаваща случка Outta Joint

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Съчувствам ти за това, което си изживяла. Аз не съм расистка, но ромите нещо много взеха да си позволяват напоследък. Не ме учудва поведението им честно да ти кажа. Такива са вдигат скандали, крещят като побъркани, това ги спасява в такива случаи. Аз не съм видяла глобени роми в градският транспорт. Те правят панаири и така се отърват винаги.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 197
Аз определено съм расистка и ако мога не бих позволила дъщеря ми да контактува с цигани и/или деца, чиито религиозни убеждения са свързани с някакъв вид фанатизъм.
Но описаната от теб случка би била аналогична ако ставаше въпрос и за деца от друг етнос - за мен всяко грубо отношение към собствеността на детето ми е доста неприятно, а в съчетание с  останалите "екстри" - направо пък е върха!
Иначе доста вярно е и че във всяко стадо има мърша. Не мога да кажа, че циганите (както и българите а и всички останали) са еднакви. Примерно докато лежах в болницата при раждането през стаята ми се изредиха 3 циганки. Всичките бяха изключително чисти, работеха и бяха много симпатични. Да не говорим, че едната имаше прекрасни зелени очи и страхотна бяла кожа. И трите раждаха за първи път. Та тях примерно не съм ги възприемала негативно. В интерес на истината при цялата мизерия на предлаганата от Майчин Дом баня (топла вода до обяд и порядъчна мръсотия) само аз и циганките се къпехме всеки ден. Пък след раждането имаше много симпатични българки в стаята ми, които така и не се изкъпаха. За сравнение всички в стаята бяхме родили секцио и общо взето нямаше разлика между нас, но не знам защо къпането не беше приоритет.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 309
само аз и циганките се къпехме всеки ден. Пък след раждането имаше много симпатични българки в стаята ми, които така и не се изкъпаха. За сравнение всички в стаята бяхме родили секцио и общо взето нямаше разлика между нас, но не знам защо къпането не беше приоритет.

След моето секцио се изкъпах като се прибрах вкъщи след 5-тия ден и то с помощ. Поддържах се доколкото можех в болницата, но беше абсурд да се изкъпя под душа права. Всеки си знае неговите болки и неговия случай.  Моя беше и продължва да не е от леките.

Извинете за отклонението!

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 550
В нашия квартал понякога идват ромки с децата си,не позволявам детето ми да си играе с тях!Ставаме и си тръгваме,това е!

# 14
 • София
 • Мнения: 581
 Не бих могла да постъпя така цивилизовано, както авторката в подобна ситуация.Мразя цигани, ако на мен ми се случи подобно нещо, ще стане голям сеир.

 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт