Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 116
Търся майки чийто дечица са били подлагани на обследване за училищна готовност?
Кои специалисти извършват таково обследване - психолози,логопеди или учители от инспекторатите по образование?
Нашият случаи е следният - Дъщеря ми е на 6г. към предучилищна група в детска градина .Учителката и твърди ,че не е готова за първи клас.Не може да разказва по картинка и да срича думички.Отказва да участва в заниманията.Според учителката изостава умствено и по малко в говора .
Иначе късно проговори и трудно ,сега говори вече добре въпреки че изговаря неправилно думите.Може да пише числа ,а букви съвсем малко.
Доста теми изчетох тук има доста изброени специалисти,но вече съвсем се обърках от къде да започна?!
 

# 1
 • Мнения: 919
Ами ние отдавна минахме по тоя път,но и при нас решението беше взето също от госпожите в градината ,логопеда и мен. PeaceПовтаряхме две години предучилищната група в градината.Но пак казвам,беше преди много години/тя е вече на 15/ и сега не знам как стоят нещата. Grinning

# 2
 • София
 • Мнения: 7 412
Ние с Бубка сме на комисия в сряда-ще я отлагаме от първи клас.Трябва да се поинтересуваш в РИО кога има такава комисия,обикновенно са месец май.Не е задължително обаче да ви отложат,не знам..госпожата чак сега ли ви каза своето мнение?

# 3
 • Реъкйавик
 • Мнения: 378
хъм  Thinking от кога ги прилагат тези неща в БГ?
ние тук минахме нещо подобно в децката градина но при нас нещата са по разли4ни в смисъл тук децата по4ват 1 кл. на 6 години. теста които му правиха е горедолу такъв - имената да си знае адрес, тел, цифрите до 10, евентуално името да си напише да си познава буквите от името, в социалната сфера как е детето и т.н.
ние се справихме добре с този тест даже сме над нивото но това е друг въпрос. на друг тест ще ходиме които за мен е по важен на есен и тогава ще се види то4но развитието на детето. на диагнозата ни преди 2 години бяхме с развитие за 1г и половина надявам се сега да сме на поне 6г развитие Wink

# 4
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Аз дори за първи път чувам, че се прави училищно обследване.  Rolling Eyes В предучилищна възраст доколкото знам, вече не ги учат да сричат и съответно не е задължително да могат да го правят, когато постъпят в първи клас.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 311
Всички деца преминали предучилищна група получават диплома с която се записва детето в училище.В дипломата издадена от директор на ДГ пише - детето психически и физически може да посещава учлище./нещо подобно /Ей тази диплома ми е мечта да получа - ей тъй от самосебе си.

# 6
 • Мнения: 919
Аз дори за първи път чувам, че се прави училищно обследване.  Rolling Eyes В предучилищна възраст доколкото знам, вече не ги учат да сричат и съответно не е задължително да могат да го правят, когато постъпят в първи клас.
Ами при нас не куцаше само сричането ,а и говора.Например тя не можеше все още да изговаря правилно някой звуци-Ц ,Ч,Р,Ш...  и после дори в първи клас при диктовките пишеше думата така,както я изговаряше-неправилно.Дори разменяше букви и срички #CrazyНямаше начин просто да я пусна с наборчетата и. Grinning

# 7
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 196
Аз дори за първи път чувам, че се прави училищно обследване. .........

И аз така. Дори потърсих свидетелствата на децата и се оказа, че на по- голямото ми дете което беше в градината предучилищна нищо не пише. Единственото което е записано е първо свидетелство на ........................ випуск ......................  Е то това беше преди 5-6години.Сега може нещата да са се променили.

По малкото ми момченце беше в училище неговото свидетелство е по подробно ,но пък то е и по ново. От преди 2г. Изредени са нещата които умее да прави и от долу има заключение, че детето показва училищна готовност. 
Както е казала Катина с тези свидетелства децата се записват в училище. А и към края на май или началото на юни има родителска среща за родителите на  бъдещите първолаци.

# 8
 • в себе си
 • Мнения: 128
Октомври отложих моята принцеса.Подава се молба в инспектората придружена с медицинско свидетелство или ЛКК,че детето не е готово за първи клас.Назначават комисия от преподаватели , психолози и представител от Ресурсен център,която дава крайното становище.

# 9
 • Някъде
 • Мнения: 199
Без да ми се сърдите,ама не мога да разбера защо при положение,че детето говори,пише та макар и малко се налага изобщо такива неща.Я вземете да погледнете нещата с повече самочувствие и положение,без да ви мачкат само защото детето е по-палаво.Много бързо и самите учителки забравиха онези години,когато бяхме по 30-40 деца в клас и тогава също имаше деца които трудно си задържаха вниманието,бяха по-разсеяни от другите,ама сега щото им се углеждат за да намерят оправдание за собствената си неспособност да работят #Cussing out,аман от такива "педагози".
Проглуших ви ушите,ама от есента дъщеря ми ще бъде в първи клас,как ще сме еднит господ знае,защото детето ми не говори добре,трудно си концентрира вниманието,не може да говори по картинка/мечтая си за това/ или пък да отговори на дълго и широко на някой въпрос,който и е зададен..... Тази седмица ще се видя с бъдещата класна,най-вероятно ще поканя психоложката,логопедката и ресурсната,а след това ще се видя  и с допълнителен консултант от София за всички неща които аз самата не зная,защото има такива,а да не говорим и за хилядите неразбории от Министерство на образованието ,които допълнително усложняват с неизяснените наредби и пр.дечица като моето.
Много се отнесох,но по темата,в крайна сметка,се консултирайте с психолог, и логопед,но аз определено смятам,че на база написаното в началото това е излишно.Просто детето е с характер,и учителката мнооого силно преувеличава Peace  bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 2 311
Когато дете минава на тази комисия винаги се взима под внимание желанието на родителите.Препоръчва се или не отлагане - желанието на родителя е водещо.
Предполагам на авторката на темата ще препоръчат консултация и евентуално обследване от психолог.Изисква се съгласие на родител за такова обследване  Naughty.
Умишлено ще кажа аз как ще постъпя.Ще отложа детето си с една година.Поне ще се явя на комисия за отлагане.Детето ми още няма навършени 6 год. - може да срича, и знае какво е плюс и минус.Но не може да разкаже по картинка, не задава въпроси, не може да води диалог и да поддържа разговор.Много неща не може де  CryАко се работи индивидуално с него би седял и два астрономически часа на стола.Но не би седял в час без да му се говори директно на него - предполагам ще стане да се разхожда и да си приказва ехолалично.Още не е готов даже за предучилищна в училище.Целта ми не е да избута някак първи клас - целта ми е да се внедри трайно в класа.Целта ми е да завърши училище максимално безболезнено.Една година е много време и се надявам в този период да намалим проблемите.Това е мое мнение, и всичките му терапевти ме подкрепят/с изключение на госпожата му от специалната група - но мисля, че го надценява/

# 11
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Kaтинка, аз малко в страни от темата, но на мен ми се струва, че подценяваш Мишо. Казваш че може да срича, което е чудесно! Имате още цяла година, през която той ще продължи да напредва и най-вероятно ще е почти готов да тръгне с набора си. Казвам "почти", защото дори мамите на здрави дечица имат съмнения дали техните са готови.
Мими не умее още да срича,  умее да разказва по картинки, но пък не умее други неща. Не мога да заява твърдо, че тя ще тръгне с набора си, но моето желание е такова - не ми се ще да я отлагам. При нас обаче има и други фактори за това ми желание. Децата от нейната групичка в ДГ много я обичат и са я приели такава каквато е. Те ще бъдат и нейни съученици след година и нещо и съм сигурна, че ще и помагат. Мисля и ресурсен учител да взема, който да стои с Мими в час и да и "превежда" задачките.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 311
Много Оф.  Embarassed
Настъпи ме неволно по мазола.Извинете, но ще се оплача имам нужда  Cry.Мишо ходи в в специална група в масова детска градина.Няма приятелчета там - той е единственият с реч  Confused.В масовите групи, където го интегрират също няма точно приятели.Допълнително пък градината не е в нашия квартал така, че приятелите са ни болна тема.Не можа да се сближи с децата в квартала - не са заедно на градина и тъй или иначе ще завързва тепърва приятелства в І клас.
Ти не го мисли - приятелите на Мими ще и помагат повече от госпожи или ресурсни.Не се влияй от моето мнение.Мими е готова ученичка  Hug.
Само дет` не мо`им я овардим там  ooooh! от ухажори  Crossing Arms

# 13
 • София
 • Мнения: 7 412
Катина,Мишо в 17ЦДГ в Младост ли е?После от там не препращат ли заедно децата в някое училище?
Иначе за първи клас..Бубка след месец и половина ще направи 7г.Никак не е готова за училище,поне,поне с година ще я отложим.Но една година е много време.И тя,като твой Мишо,ако се работи индивидуално с нея часове няма да мръдне от стола,но в училище не си я представям.Ясно е,че и аз ще ходя с нея,но на този етап не ми се мисли за това.За изминалата година толкова се разви говорно,че силно се надявам другата година нещата да са още по-добре.При нас "разви се говорно" е далеч от "говорене",обаче като знам че преди година казваше 6-7думи,а сега някакво подобие на диалог дори може да се води,макар и с едносрични думи... Grinning

# 14
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Катинка, извинявай, написах го неволно, изобщо не се усетих, че мога да те нараня.  Embarassed То и при нас не могат да се нарекат точно приятелчета, защото на нея все още и е трудно да се включва в игра с децата. Но понеже живеем в много малък град и дечицата от групичката ги познаваме още от бебета. И те са свикнали много с присъствието на Мими. изобщо не им прави впечатление, че е различна. Отнасят се с нея като с по-малко дете, обгрижват я.
А в Мишо има много потенциал, аз го видях. Сигурна съм, че ако продължавате все така упорито да работите с него, като му дойде времето ще е готов за първи клас. И приятели ще има, всичко с времето си. Hug
На най-добрата ми приятелка тук, момиченцето ще е в първи клас сега на есен. Здраво дете, няма никакви проблеми. Не умее да срича, познава само буквите. До края на м.май ще завърши предучилищна (това само за сведение). И майката също се притеснява, като нас. Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт