Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Искам да ви попитам дали някой е давал хранителните добавки на Вижън ? И какво мислите за тях дали има ефект ?

# 1
 • Мнения: 3 112
ЦЯЛАТА ФИРМА Е ЕДНА ПИРАМИДА.Продуктите са с неясен да не кажем съмнителен състав и произход.Познавам 4 души ползвали различни продукти на фирмата и нито един не е постигнал подобрение.
Освен това цените са безумни,а контрол за състава и свойствата НЯМА.Всичко е  на юнашко доверие.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 984
Предлагаха ми, когато Ния беше на годинка и нещо. Аз твърдо отказах да давам хранителни добавки на детето си първо защото е вредно искуственото подхранване /децата не са бройлери Laughing/ и второ, ако детето е по-голямо, примерно на 2 и повече, даването на хапченца или гранулки от кутия възпитават търпимост към вземането на лекарства изобщо без видима причина. Пада прага на съпротива, а  това е много опасно за понататъшното поведение към дрогите и лекарствата.
Лично мнение.

# 3
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Хранителни добавки (независимо от фирмата) на бебе не се дават, освен по лекарско предписание.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 796
Не съм давала на моето бебе никакви хранителни добавки и не бих посъветвала никого да дава.
Всъщност, Иво е почти на 5 и още не е приемал такива неща.

# 5
 • Portsmouth
 • Мнения: 756
не давама и няма да дам без лекарско предписание , но какви са тези добавки ?

# 6
 • Мнения: 814
И аз да помоля за малко ограмотяване - какви са тези добавки?
А по темата - не съм давала никакви добавки, а сме на 2г2м.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 375
по принцип всички (или повечето)"хранителни добавки" т.нар.ОТС продукти са със съмнителни качество.За разлика от лекарствата отпускани по лекарско предписание,на тях не са им правени необходимите клинични проучвания,не са минали през необходимите регистрации и т.н.Затова повечето фирми ,които ги вкарват у нас ги регистрират,като добавки,защото и регистрацията е като "добавка"и не са минали през необходимите проучвания

# 8
 • София
 • Мнения: 2 375
 Основна отговорност за това какво се произвежда и какво се предлага като хранителна добавка носят производителят и търговецът

София, 20 септември /БТА/
Основна отговорност за това какво се произвежда и какво се предлага като хранителна добавка на българския пазар носят производителят и търговецът. Това каза д-р Нелия Микушинска, експерт в дирекция "Здравна профилактика и държавeн санитарен контрол" на Министерство на здравеопазването /МЗ/ в интервю за БТА по повод подготвяната Наредба за хранителните добавки. Нямаме регистър за броя и вида на българските и чyждeстранните хранителни добавки, предлагани на българския пазар, добави тя. По думите й подобен регистър съществува от май само за обектите, произвеждащи такива продукти и всички производители са длъжни да се регистрират по него.

Хранителните добавки са храна, а не лекарствени препарати и са регламентирани в Закона за храните. Всичко, което важи за храните, важи и за хранителните добавки, уточни д-р Микушинска. Контролът върху добавките се осъществява от фармацевти - инспектори и лекари, уточни тя. В една от директивите на ЕС е посочено, че основният състав на хранителните добавки е витамини и минерали. Може да се добавят и други вещества с хранителен ефект, но това е решение на държавата, която подготвя законодателството, допълни тя. По думите й директивата подлежи на промяна и в момента, в който в нея се регламентира нещо ново, ние сме длъжни да се съобразим с него. Експертите, подготвящи българската наредба, обмислят дали като добавки да се регламентират вещества с хранителна стойност, като белтъчини, мазнини и баластни вещества.

Хранителните добавки подлежат на разрешителен режим. За всяка хранителна добавка, която се внася в България, се издава санитарно разрешително за внос от МЗ. Разрешителното е за безсрочен внос, но по изключение се издават и разрешителни за по-кратък срок, обясни експертът. За добавките - българско производство важат изискванията на Наредба 7, която е издадена на основание Закона за храните. В нея е регламентирано какво трябва да се направи, за да се произвежда и разпространява една храна. При българското производство се изготвя технологична документация.

При всяка промяна в състава на продукта, той подлежи на нова регистрация. При съмнение, че продуктът не отговаря на нормите или е опасен за здравето, той се разглежда от Комисия по определяне принадлежността на продуктите към МЗ, в която работят специалисти от МЗ, Центъра по хигиена, Изпълнителната агенция по лекарствата и от Фармацевтичния факултет към Медицинския университет.

Хранителните добавки ще продължат да се продават в аптеките, каза д-р Микушинска. В европейските държави те се продават в аптеки и дрогерии, както и в големи магазини, където има специални щандове за тях, добави тя.

В САЩ хранителните добавки не се регистрират и не се одобряват от Агенцията по храните и лекарствата, добави д-р Микушинска.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт