Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 май 2008, 10:24 ч.

Родителите ни и местния език.

 • 2 283
 • 38
 •   1
Отговори
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Когато говорим за децата и българския, казваме, че го правим и 'за да се разбират с роднините в БГ", защото е важно и е логичната крачка към комуникацията, факт. Но. Комуникацията е двустранен процес.
И изборът ни 'емиграция' засяга и езиково и тях - най-близките роднини ( особено, ако езика не е английски)
Бабите - те сякаш първи пристигат на мястото - преди  раждането, после остават за малко и после се установява някаква традиция бабата да идва да помага ( особено, ако е пенсионерка),  оставайки понякога с месеци. Настрана  комуникацията с малкия човек , който иска 'апълка', а тя не разбира, че иска ябълка, има и други проблеми, с които сигурно всички сме се сблъсквали малко или много -  от това да не могат да разчетат етикет в магазина,  до това изобщо да не могат да излязат навън без нас.  Битието им ' в къщата' също не е розово - изведнъж ТВ-то се оказва просто предмет, а радиото пуска само песнички.  Светът ужасно се стеснява и бързат ' да си ходят' възможно най-бързо.  Докато измислим абонамент за ITV partner, например, което е нож с две остриета.  Та, въпросът ми е за тях възрастните - правят ли усилия да понаучат местния език, как се справят, до колко им е самостоятелно съществуването, бидейки на 'дълго гости', оставяте ли ги сами да се оправят на улица, магазина.
Има ли при вас курсове за възрастни хора, на които 'проговарят' с магическа пръчица за месец-два, как ги зарибявате за езика... и тн.

# 1
 • залив на орловия щит
 • Мнения: 4 356
при нас живот и здраве предстои гостуване от бабата, но за кратко  Mr. Green
колкото само да ни види
няма да има бебепомощ, а и детето ни е голямо, ще бъде пътеводител един вид
та така поставеният въпрос не стои не дневен ред

за нищо на света не бих си пуснала БГ телевизия
даже и за майка ми
като знам как се беше вманиачила по разни сериали, тук ще се наложи една кратка терапийка
а и ще дойде лятото
тогава ще имат доста пълна програма за всеки ден с плаж и излети

но за курсовете - да, има курсове за възрастни
първите 2 месеца са на едно общо ниво
после си зависи от теб колко бързо ще напреднеш с езика

зарибяване за езика не е хеобходимо
в наше село англ много не се говори

# 2
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
нашите няколко пъти са идвали,и майка поназнайва ве4е няколко думи от езика-арабски,а и децата са големи и превеждат,ина4е може сама да излезе знае къде да слезе от микробуса за да отиде до дадено място,но пък не може да се върне сама,понеже тук маршрутките не са с номера а са с изписана линия в/у тях
курсове има но са на книжовния език,който много се разли4ава от говоримия=така 4е няма да са им от полза,а и мйак работи така 4е пове4е от 20 дена не може да остане
за тв-имам ITV partner

# 3
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 451
Майка ми знае отлично английски, а и голяма част от холандците го говорят. Миналата есен беше дошла на гости и ми беше много странно как не смееше да излезе сама, защото няма да се оправила. След това набра инерция и по цели дни я нямаше. Не знам дали би учила холандски ( а и са малко възможностите тук).

Но познавам една българка, чиято майка живее тук от години. Тя все се ядосва, че майка й не научила езика за толкова години, че не създала контакти. Аз все я защитавам, защото жената е болна ( с не знам колко инсулта), мъчно ходи, холандците са трудни за общуване и т.н. Но , може би донякъде е права, че инициативност липсва от страна на майка й.

# 4
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Майка ми иска да й вкл. ИТВ партнер, за да гледа българска телевизия, но аз, както казах мисля, че това е нож с две остриета.
Страхувам се, да не се изолира твърде така. Иначе, говори английски ( останалите не, обаче, хи-хи), много държи да е самостоятелна, т.е да излиза на разходки, на пазар сама.  Дори си говори с една съседка на някакъв странен език и най-смешното е, че се разбират и обменят информация. Опитва се да научи нещо от езика, но за няколко години научи само няколко думи, а с възрастта ( казва) по-трудно запомня. Сега, като дойде лятото мисля да я посвещавам аз в основи на езика,
да може да се справя поне с елементарни изречения...От това ми зависи и това как ще се чувства, защото искам все по-дълго да е с нас....

# 5
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
Майка ми е адски трудна по отношение на езиците (опредлено на нея съм се метнала в това отношение ooooh! ), мотивира се от време на време научава по една-две думи и след това 2-3 години се кани за следващите думички.... много ме изморява и изнервя постоянното"питай мъжа си....", "питай майка си...." Tired Tired но се дразня, че дори и с жестове не им идва отвътре и на двамата( и на мъжа ми и на майка ми) да се опитат(!!)  да се разберат поне за някои дребни нещица Tired
от друга страна мъжа ми постоянно повтаря, че когато иска майка ми може да дойде да живее с нас Heart Eyes
положителното е, че ходи сама до магазина с кеш пари и пазари Flutter

Последна редакция: нд, 11 май 2008, 17:48 от звездичка

# 6
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Баща ми и на български не е особено словоохотлив Laughing, на испански знае някоя и друга дума, но абсурд да се оправи сам тук.
Майка ми едно време е учила френски, и като ни бяха на гости в Швейцария, се оправяше, разбираше какво я питат, и се опитваше да отговаря. Но в Испания - почти нищо. Ако го види написано, добре, но да говори - не. Въпреки това реши да предприеме самостоятелна разходка из града, което беше достатъчно да ми изкара акъла.  Close Върна се росна-прясна след 4 часа, и каза, че и да иска, вече не може да се загуби. Хората я упътили  Shocked hahaha
Та така. Мисля, че когато се наложи, родителите ни, въпреки езиковата бариера, биха се справили.
А, и нямам българска телевизия у дома.

# 7
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Баща ми е с перфектен английски (доста лекции е изнесъл на него и продължава), майка ми го поназнайва малко. Обаче не желаят да стъпят в Канада и това е Cry Свекърва ми не знае езици, но и тя не желае да дойде. Само свекър ми е идвал и се чувстваше тук като у дома си, не спря на едно място. Но пък и голяма част от живота му е преминал по чужди страни. Та при нас проблемът не е с езиците, а в това, че изобщо не искат да дойдат.

# 8
 • usa
 • Мнения: 3 491
Майка ми е била тук за 5 месеца и понаучи някои думи, интересно й беше, даже си беше направила малък речник, определено можеше много добре да се справя с американските ми съседки. Как се разбираха с жестове и знаци, не знам, но като ми кажеха "майка ти ни каза", се оказваше, че вярно са се разбрали. Посприятели се с тях, помагаха си в гледането на децата, отиде си в България разплакана и натоварена с подаръци.
Курсове по английски има, но не съм виждала безплатни. Има обаче квалифицирани доброволци, които учат хората на английски в удобно за тях време, индивидуални уроци са, и са безплатни.

# 9
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
При мен положението е следното:

много ме изморява и изнервя постоянното"питай мъжа си....", "питай майка си...." Tired Tired но се дразня, че дори и с жестове не им идва отвътре и на двамата( и на мъжа ми и на майка ми) да се опитат(!!) поне да се разберат поне за някои дребни нещица Tired
Та при нас проблемът ... е ...  в това, че изобщо не искат да дойдат.

За който не е разбрал от цитатите - родителите ми и мъжът ми нямат общ език, всичко се предава през мен. Освен това, нашите не са ме посещавали прес петте години от както съм емигрирала, обещали са ми да го направят скоро, но се съмнявам, че дори и като родя, ще ме посетят за повече от две седмици. Езикът няма го учат поради абсолютна липса на желание, а за общуването с децата от сега ми се повтаря, че трябва да ги науча да говорят на български.
Трудни хора са, иначе на мен много ми се иска да идват от време на време и да се научат за някои малки неща да се оправят и сами тук - да отидат на пазар, да вземат автобуса, за да се разходят в града и пр. Първото им посещение е планирано като туристическо - с цел да обиколят и разгледат страната, после ще видим (но следя темата с интерес, все нещо ще науча от нея  Heart Eyes)

# 10
 • Мнения: 994
Нашите родители не говорят местния език. Гостували са ни, но не им харесва. Не мисля, че биха имали нещо против да идват за по месец максимум да се порадват на внуците си, но само толкова издържат. Не са се и опитвали да  го учат.

блажка, при нас се намират и безплатни - имам доста познати, които се възползваха от тях, включително и баби, но при нас % на мексиканските американци е много висок и мисля че безплатността  е начин да ги стимулират. Но приемат и други инакоговорящи.

# 11
 • USА
 • Мнения: 1 436
От двата комплекта родители само свекър ми говори английски. Майка ми говори само немски (който тук е супер екзотичен), но е толкова експресивна  blahblah, че някак си се оправя. Последния път успя да се разбере с един мексиканец, който пък не говореше английски, какво точно авокадо иска да купи от него  Crazy и докато се усетя, разменяха рецепти на немско-испански, примесен с български думи и много ръкомахане  Laughing. Баща ми и свекърва ми се плашат от дългия полет  Sad

# 12
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 451
Освен това, нашите не са ме посещавали прес петте години от както съм емигрирала, обещали са ми да го направят скоро, но се съмнявам, че дори и като родя, ще ме посетят за повече от две седмици. Езикът няма го учат поради абсолютна липса на желание, а за общуването с децата от сега ми се повтаря, че трябва да ги науча да говорят на български.
Трудни хора са, иначе на мен много ми се иска да идват от време на време и да се научат за някои малки неща да се оправят и сами тук - да отидат на пазар, да вземат автобуса, за да се разходят в града и пр. Първото им посещение е планирано като туристическо - с цел да обиколят и разгледат страната, после ще видим (но следя темата с интерес, все нещо ще науча от нея  Heart Eyes)

Бях в абсолютно същата ситуация до миналият август. Майка ми въобще не искаше да дойде . Като дойде, не искаше да си тръгне ( въпреки че,  само негативните неща тук ми открояваше, а в България колко е по.... Wink) Не би могла да живее без България и само това ми повтаря. Сега говори по телефона колко хубаво било и със сигурност иска да дойде пак ( тук следва другият проблем, че понеже е труден характер и виждам леко не искане в половинката, защото не бяха супер лесни 3 месеца, докато беше тук.) не би дошла да живее тук в никакъв случай.
Може би, и при твоите родители ще е така: само веднъж да дойдат и ще свикнат.  

# 13
 • Мнения: 1 783
Аз пък съм много горда от майка ми, която учеше английски от касети и понаучи някое друго изречение. С четене на надписи определено се оправяше, както и сама по магазини. На нас по-скоро ни беше проблем, че градският транспорт куца в САЩ  Rolling Eyes, а тя не шофира и е много зависима от нас. Но според мен би дошла пак и пак за дълго. Аз ги подбутвам, да идват по-често, като цяло и да са при мен повече. Баща ми знае английски, но каза че не можел да разбира американския акцент  Simple Smile.

# 14
 • DK
 • Мнения: 218
Maйка обикновено ни гостува за няколко месеца през зимата. Ако не води и прибира децата от детските институции и е доста скучно, затова съм доволна че винаги сме имали българска телевизия в къщи. Тя се справя добре с малко английски, комуникира със самочувствие. И в училището и в детската градина на децата вече познават "баба". 
Тази тема ме подсети за едно изненадващо за мене мнение на жена от съседна на нас улица. Жената изразила учудване пред наши съседи, как аз мога да лишавам майка си от личната и свобода за толкова месеци. За този аспект на отношенията ни не бях се замисляла. Но факт е, че мама идва с радост, но и с голямо нетърпение си заминава...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт