Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 328
реших да я въведа в менюто на 9 месечното си бебе,но знам че е много алергична -вие как захранихте с нея?
Цитирай

София

Мнения: 2 604
Не,не е чак толкова алергенен продукт,не се притеснявай.Аз лично купих елда от магазина,изпекох я за 1 час на 150 градуса във фурната.После я смлях в кафемелачката и стана фино брашно.От него варя каша,като го накисвам предварително във вода за няколко часа,така става по-лесно смилаемо.Дъщеря ми много харесва кашата от елда.Другият по-лесен вариант е да си купиш инстантна бебешка каша,Хип например имат такава от елда.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 62
Аз лично скоро я въведох с каша на HIPP- има само елда, а има и елда с банан и ябълка. Вторият вариант при нас се хареса повече.
Цитирай

София

Мнения: 1 597
Има и брашно от елда.За бебета става.
А аз дадох,не си спомням кога-някъде 9 месец,много я обича,сварявам,пасирам с АМ+сирене и е много вкусно за закуска.
Цитирай

София

Мнения: 5 940
Захраних с каша на Хипп. След това започнах да купувам елда. Накисвам предварително, варя и давам с плодове за по-добро усвояване на желязото.
Цитирай

София

Мнения: 1 554
И аз въведох скоро с инстантната каша на ХИП. Първо прибавих една чаена лъжичка към друга каша, на втория ден 2-3 и така постепенно увеличих. Реакции не е имало. Давам я следобед с плодово пюре.
Цитирай

София

Мнения: 328
много много ви благодаря... Love
Цитирай


Мнения: 1 449

Може готова каша.
Може домашна каша.
Може сварени и пасирани зърна.

Домашно приготвеното брашно е по-добър избор от готовото.
Има био елда.

Каша от елда с домашно брашно
- елдата се суши на фурна на 80-90 градуса за час (не се пече на по-високи градуси, защото това унищожава био-активните ензими, които освобождават минерали при накисването)
- смила се в блендер или кафемелачка
- брашното се съхранява в плътно затворен съд, на хладно, годно е поне 1-2 месеца
- накисва се преди употреба (8-12 часа са достатъчни)
- съотношението вода-брашно е 2:1
- оставя се на стайна температура
- водата от накисването може да се излее, може да се ползва при варенето (тук няма единодушни теории)
- брашното се вари около 5-7 мин.
- оставя се под капак да се задуши още 5-10 мин.
- смесва се с плодове, зеленчуци, кърма, АМ, масло, сирене, кисело мляко и др. според етапа на захранването – комбинира се чудесно с почти всичко

Сварена и пасирана елда
- елдата се измива добре
- накисва се предварително за 8-12 часа на стайна температура (това елиминира фитиновата киселина и освобождава ценните минерали като желязото; освен това значително скъсява времето на варене и още веднъж повишава хранителната й ценност)
- съотношението елда-вода е 1:3 (елата увеличава обема си около 2-3 пъти при накисването)
- може да се ползва водата от накисването; може да се излее; може да се сложи толкова вода, колкото елдата да поеме при накисването и не се добавя друга
- вари се за кратко
- оставя се под капак, за да набъбне още
- комбинира се с всичко; може да се използва като заместител на ориза, въпреки че има доста специфичен вкус и аромат

Елда и плодове
Добре е елдата да се комбинира с пресни плодове, особено такива богати на витамин С, тъй като това подобрява усвояването на желязото в нея.
Може да се комбинира със сирене, но на теория калцият от млечните продукти измества конкурентно желязото и не е удачна комбинация.
В началото е добре елдата да се дава приоритетно с пресни плодове. С напредване на захранването може да се предлагат всякакви комбинации, тъй като детенцето може да си набавя нужните минерали (като желязото) от по-разнообразни източници.

Елдата като алерген
- Може спокойно да се включи в детското меню през 8 м., дори по-рано
- Елдата е силен алерген по принцип.
- Но елдата като хранителен алерген е слабо позната в Европа. Като храна е проблем по други географски ширини и при други кулинарни традиции.
- Другите й алергенни изяви са доста специфични - при заетите в хранителната промишленост, при вдишване на брашно, при използването й за пълнеж, при кръстосани алергии и т.н., което няма отношение към детското хранене.
Цитирай

София

Мнения: 328
малеее,КОСЕ бОСЕ  адски ти благодаря за незаменимо изчерпателния отговор,трогната съм! блАГОДАрЯ!
Цитирай

sf

Мнения: 4 540
дадох елда с пюре на Сънвал- ябълка, банан.   и елда. виждала съм и ядки от елда, може да се4 дават с кисело мляко
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.