Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 064
Днес ходихме с децата на кино - в Мола на Хемус. Онези от вас, които са ходили на кино там, знаят, че на входа му има един щанд на който се продават играчки-кукли.
Загледах се. И се шокирах от фигурите и играчките, които се предлагат на децата ни. Повечето от тях са екранни герои от различни филми. Но не какви да е филми / като изключим Астерикс и Обеликс и още един двама герои - като Спайдермен  Twisted Evil/, а филми на ужасите по моя преценка.Направих си труда да потърся тези играчки в нета, и ето  / макар, да съм убедена, че повечето от вас знаят за какво говоря/

http://www.sotatoys.com/itemdetails.html?products_id=90&categories_id=#

http://www.sotatoys.com/itemdetails.html?products_id=87&categories_id=#

http://www.sotatoys.com/itemdetails.html?products_id=84&categories_id=#

/картинките могат да се зуумват, за по-голям детайл/
Точно тези трима изроди ги имаше там като кукли, изглеждащи по начина по който се виждат и тук.

Мисля си, децата ни биват заливани със сцени на насилие от екрана, комтютърните игри, които играят - също изобилстват от кръв, убийства и екшън, играчките, които се предлагат -  не олицетворяват красиви хора, а напротив, дори класическите приказките са адаптирани към съвремието където насилието е част от ежедневието ни .
И се чудя - аз ли не съм в ред. Или цялото ни общество се е побъркало?
Защо постоянно се коментира насилието от и сред деца, дискутират се причините, търсят се начини за решаване. Приказки, приказки...,а отговори няма. Защото всички решения, които се предлагат са частични и очевидно насилето ескалира. Е как не, като същото това общество, което ужким се бори с проблема, всъщност възпитава в насилие?
Дали пък няма някакъв световен междуправителствен заговор целящ да възцари хаоса и безредието или може би самият дявол има пръст в тази работа ?!? Чудя се вече аз, толкова абсурдно всичко е...
Зная, че темата за насилието е много коментирана и може би всичко по нея вече е казано, но тези играчки....отвратителни са!  Sick
А децата са така впечатлителни, така лесно манипулируеми, така лесно се поддават на  моделиране....

# 1
 • София
 • Мнения: 1 771
И после ще се чудим защо деца стрелят с автомати по свои връстници, убиват деца, деца и не знам си още какви извращения.
Просто нямам думи.
Мога само да се моля това да не стига до моя син.

# 2
 • Ботевград
 • Мнения: 2 289
 Shocked Shocked Shocked
УЖАС!
А щом се продават, значи има и купувачи за тях, леле ooooh! накъде вървим #Crazy

# 3
 • София
 • Мнения: 581
 За първи път ги виждам, отврат.Боже, колко трябва да е извратен човек, за да измисли подобни играчки?
 Интересно би било да видя що за човек би купил такава гадория за детето си с цел да го зарадва. Аз не бих показала това на дъщеря ми дори за сплашване.

# 4
 • Мнения: 34 766
Според мен въпросът е не защо се продават, а кой ги купува.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 771
Според мен въпросът е не защо се продават, а кой ги купува.

Точно, защото, ако няма пазар, няма и предлагане  Naughty.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 4 064
Според мен въпросът е не защо се продават, а кой ги купува.

Точно, защото, ако няма пазар, няма и предлагане  Naughty.

Въпросът е малко спорен. По-големите децата, които ходят на училище и разполагат с някакви средства могат сами да си ги купят. В този случай факторът "родител" не е водещ. Друг вариант е родители, които  не одобряват въпосните играчки, но са неспособни да не задоволят прищявката.
В крайна сметка при положение, че играчките са на пазара - значи се купуват. Аз няма да купя такава играчка, но това не ме успокоява. Защото децата с които учат синовете ми, с които общуват при извънкласни занимания, тренират или просто дружат в квартала, може би имат. Т.е. от една страна тези играчки най-малко ще бъдат видяни от моите деца, а защо не и да поиграят заедно с нея / нещо, което дори няма да науча/? Дори и този сценарии да не се разиграе, децата които играят с тези играчки, общуват с моите деца. И доколкото една такава играчка може да даде принос  при формаране на характер, поведение, действия или бездействия - аз не съм спокойна.
Т.е. позицията " не са виновни продавачите, респ. производителите, а купувачите" и "аз няма да купя такава играчка на моето дете" не ми се струва достатъчно успокояваща.

# 7
 • Мнения: 34 766
dodo_dodo, аз например не мога да приема боксът за спорт, та било то и с "правила". Зрелищата не са нещо ново, винаги са привличали хората  Confused сега, в нашето време са тези  Tired от нас зависи само едно - да направим от децата си хора, които няма да им се поддават на изкушението, дали ще успеем е друг въпрос, но това е единственото.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 771
Определено и аз няма да купя такова нещо на сина ми  Naughty
dodo_dodo, И си права с горното.
Има две страни . . .
Света се променя, но не към по добро.
Имаме много удобства, много глезотии, но спокойствие, не . . .

# 9
 • Мнения: 14 732
И аз не съм спокойна. Всички тези явления съвсем умишлено се предлагат на инертния потребител. За мен е все едно дали ще имаш такава кукла или ще играеш всеки ден на игра, в която надупчваш противника си с метабо или му режеш крайниците с резачка.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Да така е, напълно подкрепям и без да имат страшните играчки децата играят на ужасни игри.

# 11
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Додо, миличка моя изчезнала птицо  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Какво да кажем тогава за приказките? За тези от тях, в които убиват децата, умират родителите, кълцат животните, дерат лошите и какво ли още не. Сега ги чета на сина ми и се потрисам безкрайно от ужас. Но - същите тези съм ги чела сама малко преди  неговата възраст и ни най-малко не съм била възмутена, учудена или изненадана. Предполагам, че и в този сучай е същото. То е като играта на чичо Доктор. Така и стрелянето. Така се превъплъщават в голи скелети. В Баба Яга. Така потъват в инет пространстовото -  с игри, гори, патици, листа; и всичко това с техните си докрай изпълнени емоции  Heart Eyes Ти най-добре го знаеш. Една сергия, пълна само с Барби и розови пеперуди не е показател, предпоставка и гаранция за нищо. Всичко идва от сърцето. Не би ли ти било хубаво да имаш твои дечица, попили от товята богата и прекрасна душевност, които да поискат все някога нещо да им вземеш, което ще стопли душата ти? Да, знам, че ще е така. Но и желанието им за един гнусен урод, в сферата на фантазиите, фактът, че те чувстват близка да ти го кажат, че го искат, вече е голям и топлещ  Heart Eyes Не мисли за външния вид на нензачителните неща. Прегръщам те  Hug

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 4 249
Трудно е да се нарекат играчки, това са по-скоро колекционерски фигурки. И едва ли са предназначени за деца. Сигурно на кутията им има ограничение за възрастта.

Както, между другото, има ограничения и на игрите с кървища и секс. Но няма кой да чете.

А дъщеря ми си е играла в офиса ни с фигурки от Диабло, които също биха потресли нежната майчина душа, но тя не ги възприемаше като гадни, лоши и гнусни. Само констатираше, че имат големи зъби/нокти и ги оприличаваше май на динозаври.

# 13
 • Мнения: 2 792
 Додо, аз лично бих се чувствала ужасно дискомфортно, ако децата ми научаваха основни неща, разбирания и тълкуване само от първичното възприятие на нещо, което виждат. Точно тези играчки не съм ги виждала, вероятно техния смисъл си има своя контекст с филма, в който участват изобразените герои. Извадени от контекста изглеждат брутални, но възприятията са манипулируеми при това не само при децата, възрастните се поддаваме на същите провокации. За това важното нещо, на което трябва да се набляга е не на страха от възможните манипулации, а на изчистването на понятията. Едно дете не трябва да разбира какво е насилие, какво е малтретиране от филмите (колкото и добре да са направени), едно дете не трябва да си формира изводите си само от играчките, които му купуваме. Тези неща то трябва да разбере от родителите си, ако те не са го направили не могат да обвиняват пазарната индустрия, че го е направила, защото пак те са тези, които са позволили това да се случи.
 Много е важно да се говори с децата, не да им се натрапва, а да можеш да говориш със собствените си деца.
 Родителството е много сложно нещо...

# 14
 • Мнения: 7 837
Това не са играчки в смисъла, който ние влагаме, а фигурки за колекционери. Не са малко маниаците на тема комикси.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт