Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2008, 07:49 ч.

Първите лоши думи на децата ни

 • 3 846
 • 40
 •   1
Отговори
 • софия
 • Мнения: 3 423
Кога за първи път дечицата ви използваха лоши думи ?
Разбрахте ли, откъде са ги научили ?
Вчера майка ми погледа сина ми,че бяхме на сватба.Той плакал за мен и казал ,че иска при мама а не при "проклетата баба Ади"
Тя ми го каза разплакана и с упрек,сякаш аз съм го научила  Shocked
А всъщност аз не използвам думата "проклето"наистина  newsm78 Цяла нощ се чудих откъде я е чул,че и да я използва така логично newsm78 Мислех за телевизията(уж гледам да му пускам само BBC prime и baby tv)но превключвайки каналите може да е дочул нещо.
Мислих ,мислих, и сутринта малкия ми изясни ситуацията разказвайки ми ,как баба му се карала на котарака и го гонила от масата и тогава загрях,че всъщност тя като се кара на котарака го нарича "проклет"  Whistling
Другата лоша дума ,която сина ми знае е "тъпо"но за нея знам,че мъж ми го научи.Уж за да му казва, кое детско харесва и кое не  а той почна да я ползва за да обижда .
Мислите ли ,че понякога най близките неволно учим децата на първите лоши думи  а ни е по лесно да търсим причината навън?
Как отучвате децата?

# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
Зависи какво разбираме под лоши думи. Ако са псувните и думите, които гравитират около значението на някои полови атрибути, сексуална ориентация и др. е едно, ако са думи от вида "тъпо, смотано" и други жаргонни е съвсем друго.

Благодарение на това, че не се заседяха много в детската градина моите деца не успяха да научат значението и изговарянето на псувни и подобни. Сега да не се засегнат родителите, ползващи услугите на ДГ, защото те самите прекрасно знаят какви думички са в оборота на някои деца от групата и колко бързо всички ги усвояват, за да се покажат отракани.
Когато започнаха училище ме питаха няколко пъти какво означава тази или онази дума или израз, получили са от мен подходящ отговор и тези думи не са в активния им речник.

А думите от втория вид са по-скоро  части от жаргон и не са кой знае какво, стига да не са с цел обида. Но ако човек реши да обижда някого може да го направи и с подходяща комбинация от нелоши думи.

# 2
 • Мнения: 4 930
Не бих одобрила използването на псувни и грозни цинизми, но засега още не са влезли "в оборот".

По принцип, всички думи са елемент от езиковото богатство на езика, стига да са употребени в правилния контекст. В този смисъл обяснявам най-подробно какво е значението на думата, и съответно - дали и в какви ситуации употребата и е уместна, и кога е просто недопустима. В този аспект не ме стряскат нито "лайно", нито "тъпо" - когато са употребени в подходящ контекст, а не като обиди например.

# 3
 • София, Ларедут, София
 • Мнения: 247
Пътуваме с мъжа ми в трамвая, а зад нас 2 госпожи. Едната споделя на другата, че нейната две годишна внучка я е изгонила предишната вечер с думите: "Не те искам бабо. Ти си много гадна и лоша. Тивай си." Според същата таза госпожа, нейната снаха и майка й са я обсъждали и са настройвали детето срещу нея. В този момент ми стана едновремено и смешно и много неприятно, защото и моята дъщеря често гони гостите ни (майка ми, свекърва ми) с такива думи, а аз никога не съм я "учила" или насърчавала към подобно държание. Какво ли си мислят и те? Има моменти, в който се чудя от къде учи лоши думи, като у дома не се употребяват такива. Стигам до извода, че подобни думи и изрази се употребяват от децата в детската градина. Знам, че не може да се направи кой знае какво по този въпрос, защото когато седна да й обяснявам, че например тази дума не е прилична и така говорят невъзпитаните деца, тя усилено започва да я повтаря и ефекта е никакъв. Справям се като не обръщам внимание. Мисля, че за в момента това е единственото решение.

# 4
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Случва се.

И дъщеря ми използва "лоши думи", но подозирам, че не се и досеща за истинското им значение. Лошото за мен, в същност, е че опитвайки се да ги изкореним от речника й, те в същност й се набиват още по трайно в съзнанието. А моето дете е като попивателна, особено за думи, чието значение не й е ясно, а усеща че използвайки ги, предизвиква силен интерес у хората. Опитвам се да игнорирам. Неприятното идва тогава, когато по случайност т.н. лоша дума пада точно на място...и има обидени. Беше казала за другата си баба, която и без това вижда рядко, че е "проста селянка". Това словосъчетание не се използва от нас. Добре, че поне не й го е казала лично, защото предполагам, че жената щеше да се обиди и да подозре умисъл у нас. Редовно квалифицира като "дебелогъзи" или "дебелаци"хора по улиците. Има и други, в момента не се сещам, явно спряла е с употребата им

В заключение мога да кажа, че научаването на "лоши думи" и тяхното изплозване е неизбежно, както и рискът, само за нас родителите обаче, в изпадане на сконфузни ситуации.

# 5
 • Мнения: 3 663
ее, то проклето и тъпо не са лоши думички Simple Smile
и аз самата понякога си възкликвам пред таня, че едисикое е много тъпо, не виждам драма Simple Smile

радостина - детската градина/ясла не е неизчерпаем източник на "лоши думи", там само си ги обменят
достатъчно е да водиш децата си на спорт или балет или каквото и да е друго социално занимание (имам предвид, ако не ходят на градина), за да ги чуят и запомнят от там
причината едни деца да употребяват повече или по-малко лоши думи е основно в родителите (с редки изключения) за мен
не само ако самите родители ги използват, а също и ако не обясняват по подходящ начин какво значи и защо не трябва да се използва конректна дума

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Точно, достатъчно е двама-трима родители на деца от групата да не си мерят думите пред децата, децата ги научават като нещо естествено, използват го в комуникацията с другите деца в градината или яслата (с които са по цял ден) и така лошите думи се разпространяват като въшки.
А за социалните занимания - децата, които в яслена и градинска възраст посещават извънградински занимания са малцинство. Повечето занимания (танци, спорт и др.) са в яслите и градините, защото така е по-лесно за всички. И пак се получава така, че децата са в една и съща детска среда през почти целия ден.  Peace

# 7
 • Мнения: 3 663
не не, друго имах предвид
преди да тръгнат децата ти на училище (знам, че не са ходили на градина) не са ли посещавали някакви занимания - спорт или нещо друго
това "нещо друго" е също социална група и също източник на "богатства" за речника...

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Да, от 4-годишни се занимават с какво ли не като в една и съща учебна година са посещавали по два вида занимания. Но не са научавали оттам лоши думи, защото средата предполага сътрудничество между децата и децата са там поради някакъв талант, интерес към нещо. Учителите им много държат да не се говорят глупости. Родителите също пазят поведение, защото за тях има значение как се изразяват децата им.

# 9
 • Мнения: 3 663
...Учителите им много държат да не се говорят глупости. Родителите също пазят поведение, защото за тях има значение как се изразяват децата им.
ами същото е и в градините Wink не им позволяват да си крещят "нищожество", или "тъпак" и т.н., а родителите не умират от кеф да слушат подобни словоизлияния на децата си без да правят забележки
е, сигурно има и изключения
но като цяло е така
всъщност, предполагам ще се съгласиш, може би не е и толкова важно децата да не чуват изобщо лоши думи, а да не ги вкарват трайно в речника си

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 4 250
"Тъпо" и "проклето" не са лоши думички принципно, стига да не се ползват за бабите  Laughing или други хора.
Дъщеря ми ползва "гадно", понякога май и "тъпо", от нас ги е научила, но не нарича хората така! Само хлебарките и боклуците са "гадни", а някои песни са "тъпи". Ако тръгне да обижда хората, със сигурност ще има последствия за нея.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Последен офф, че да не се превръща темата в диалог между двете ти.
В градината учителките са по 1 на смяна на 30 деца и естествено не могат да огреят навсякъде. В извънкласните занимания рядко децата са повече от 10 в група, освен ако не става въпрос за големи ансамбли и обикновено заниманията продължават максимум 1-2 часа, което е малко време.
За влизането в употреба в речника си права.

# 12
 • Мнения: 59
Ти си лош! - когато му се скараш за нещо.  И тапо (т.е. тъпо) , ако не хареса детското, което му пусна, а той в този момент искал друго филмче.

# 13
 • в гората
 • Мнения: 2 979
"Майната ти"- в яслата, на 1.7м.
От друго дете, което го карали с кола до градината и бащата цветущо поздравявал, за добро утро колегите си! Rolling Eyes

П.П. Не и обръщам внимание и бързо забравя! Поне за сега.

# 14
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 464
Моята щерка ги носи от градината. Аз пък не се улавям, че понякога, разбирайки кое точно дете е казало някоя глупост (че и вългарни думики дори), правя коментар по адрес на детето. Например, имаме едно "другарче" в групата, чиято майка е детска учителка, но в друга градина, ами това дете пък ги изсипва точно най-грозните думички. И аз се възмущавам нескрито, без да се усещам, че коментара ми вероятно се споделя в градината.
Ама пък малко усещане да има в края на краищата.
Винаги, когато Валентина ме пита какво означават тези думички и обяснявам на по-елеменарен език и добавям, че това са грозни думи и не е красиво да се използват. За сега се вслушва, но понякога изтърсва по нещо ново-научено и се налага да си припомняме, че е грозно да се говори така.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт