"Терминът имплантационен спад е често използван за обясняване на спада в лутеалната фаза около периода на очакваната имплантация (7-10 ден след овулацията). В същото време този пример не е винаги реултат от бременност, терминът е често използван защото е подходящ за обяснението на спада и защото този пример по-често се появява по графики с бременност, отколкото при липса на бременност. Има няколко фактра, които ще ви помогнат да разберете защо това спадане или покачване на температурата е по-често срещано при графики, завършили с бременност.
1. Жълото тяло нормално достига върха на продукцията на прогестерон и започва да се редуцира в средата на лутеалната фаза. При цикъл, в който е настъпило оплождане това е спасено когато ембриона се имплантира и продължи производството на прогестерон, докато плацентата не започне сама да произвежда хормони.
2. Естрогенът обратно на прогестерона намалява температурата. Вторичното повиашаване в средата на лутеалната фаза може да е причина за рязко понижаване на БТ. Това може да обясни защо понижаването на БТ около средата на лутеалната фаза при цикъл без настъпило оплождане. Нивата на естроген при настъпила бременност са по-вискоки от тези при един овулаторен цикъл.
Когато видите такова покачване/понижаване на температурата в средата на Вашия цикъл, това не дава 100% гаранция, че е застъпила бременност. Докато сте имали полов контакт във фертилните дни имате шанс да сте бременна без значение как изглежда графиката Ви"