Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 май 2008, 11:53 ч.

педагогика Френе

 • 9 326
 • 40
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 405
Знаете ли нещо за нея? Интересува ме най-вече има ли тук родители на деца обучавани по тази система? Реших да запиша хлапето на занималня, обаче тя се оказа маалко по-особена и съм доста объркана.  Още първото изречение на директорката в занималнята беше: Тук не възпитаваме отличници, тук възпитаваме  човеци. Работи се с непрекъснатото участие на психолог, не се толерира изучаването на  чужди езици и компютри, набляга се усилено на  емоционалното развитие и пр. учебната подготовка остава сякаш между другото.   Въобще малко ме смущават някои неща, затова ми се ще да чуя за нечии личен опит, ако има такъв.

# 1
 • Мнения: 9 052
прилича ми на монтесори, които пък ми приличат на секта ...

# 2
 • Мнения: 588
       Мисля, че грешиш.
       Ето инфо за Монтесори-терапията:
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=343

# 3
 • Мнения: 9 052
Не съм сигурна, че греша. Специално ходих на представяне на нова монтесори ясла и градина и чЕстно да ти кажа не го zапсиах въпреки, чЕ ми дадоха място. 

# 4
 • Мнения: 15 133
Пуснах я на гугъл и хвърлих едно око. Много общо са дадени нещата, не знам как и доколко са претворени в практиката. Може би няма лошо подобни педагогики да се изтупват от праха и да се опитват да се внедрят в нашето съвремие, но има нещо, което ме безпокои. Всичко е добре, ако има създадени училища, които да продължат идеите и развитието на децата, в насоката, която са се запътили. Но какво ще стане с тези деца, които отидат в обикновено училище? Дали няма да са поизостанали в някои области от връстниците си, което да доведе до проблеми? Изобщо, въпросът с интеграцията на ДГ и училището е главното в случая, защото градините подготвят децата и за учебна дейност, а не са само място за отглеждането им, докато родителите са на работа.

# 5
 • Мнения: 104
jabata_jil това,което казваш за монтесори,са пълни глупости.и не е правилно да отри4аш нещо,което не разбираш.живеем половината време в германия,където има доста не само градини монтесори,но и у4илища.абсолютно одобрявам методите им на обу4ение.най общо казано,се стараят да представят на децата реално нещата от живота,и да ги нау4ат на практи4ни неща.агресията при тези деца е в пъти по малка.индивидуалността се поощрява,което прави от децата едни хора които са наясно със себе си и с възможностите си.
минзухар,не съм 4увала за тази педагогика,но думите на директорката много ми допаднаха.това е по важно от вси4ко друго,да възпитат децата ни да бъдат 4овеци

# 6
 • Мнения: 9 052
 мартинчо аz пък непрестанно живея в Германия и детето ми тук ходи на градини и ясли и учи ... Да добри са zа деца с проблеми със синдром ха хиперактивност и пр. , но иначе не ги намирам подходящи. А zащо ми приличат на секта ? Най малкото по това, че ми искаха при zаписването да подпиша , чЕ при фалит на градината ще ги спонсорирам финансово    #Crazy което е практика в доста секти....
И аz съм се поинтересувала и попрочела доста , даже вzимам доста идеи , но и доста ги рпечупвам. НЕ можешда ме ужбедиш, че детzе в днешно време до 5 клас трябва да се учи да сервира правилно чай и да работи с магнити, zа да може после да чете и смята по добре. Иzвинявай, но zа деца със специфични проблеми може да е по добре, но на моето на 2 г. му покаzах буквите и ги zнае ... и какво сега? да не го уча да чете , а да сервира чАй?????
 Не отричам нещо, което не раzбирам. Напротив.Ето ти и един линк http://www.michaelolaf.com/CWcontents.html ъ. Всичко е ОК , и zанимания и книги и колко съм поръчала от нещата в Амаzон ги има, НО това zа мен са допълнителни zанимания и умения . Основното си е нормалното училище.

# 7
 • Мнения: 52
Къде е тази занимялня? 

# 8
 • София
 • Мнения: 1 459
не се толерира изучаването на  чужди езици и компютри

Това ми мяза на някаква секта.

# 9
 • София
 • Мнения: 36 893
За пръв път чувам за това чудо.
Хубаво искат да възпитават човеци, но все пак децата са там И за да си научат уроците и да си напишат домашните.

# 10
 • Мнения: 2 405
не се толерира изучаването на  чужди езици и компютри

Това ми мяза на някаква секта.

В  първия момент и на мен ми щракна нещо такова в тиквата, обаче в договора пише, че не се допуска  разпространяването на политически и религиозни идеи.
Този Френе между другото е представител на школата на Макаренко, това може би ще ви подсети за какво става дума.

# 11
 • Мнения: 15 133

Този Френе между другото е представител на школата на Макаренко, това може би ще ви подсети за какво става дума.


За какво?  Joy

# 12
 • София
 • Мнения: 1 459
В  първия момент и на мен ми щракна нещо такова в тиквата, обаче в договора пише, че не се допуска  разпространяването на политически и религиозни идеи.
Този Френе между другото е представител на школата на Макаренко, това може би ще ви подсети за какво става дума.

А пише ли нещо за националистични идеи? Нетолерирането на чужди езици ми намирисва точно на това.

Освен това мисля, че школата на Макаренко е неосъществима в съвременни български условия. Родителите ще изврещят, че или на децата не им остава време за почивки от много учене, или заради желязната дисциплина. А и се чудя, по какъв начин биха могли да я постигнат тази желязна дисциплина?  newsm78

# 13
 • Мнения: 2 405
Имат си методи, нали горе писах, че психолога копа непрекъснато.  Има написани правила, срещу тях - наказанията при нарушаването им.  Едно от тях, което ми се наби в главата гласеше: СЛУШАМ И ИЗПЪЛНЯВАМ БЕЗ ДА ПРОТИВОРЕЧА!
А за езиците и компютрите - просто смятат, че няма особена полза от тях, не го забраняват, абе назадничави такива едни..  Учат ги на добродетели - да бъдат честни, всеотдайни, трудолюбиви, никога да не лъжат..   Питах аз, смятат ли, че  ще оцелеят такива деца днес. А те - така трябва и все някой трябва да го започне, нали днешните деца ще ни управляват утре..такива ми ти..

# 14
 • София
 • Мнения: 1 459
А какво е наказанието, ако противоречат?

Иначе би било хубаво да научат децата на честност, всеотдайност, трудолюбие и т.н. Точно както ние трябва да ги учим на това  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт