Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 61 отговора

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Кажете, кой какъв зехтин ползва и как човек да се ориентира кой какъв е.
Има много видове и марки.
Обаче последния, който купихме за мен не става. Много жълт (наситено жълт бих казала) и има лек дъх. Не на развалено и граниво... просто има дъх.

Предния, който ползвах го купихме от Гърция. Не беше с наситен цвят и нямаше никакъв мирис и вкус. Не може и в нашенско да няма хубави?  Rolling Eyes

Е, казвайте си  Smile
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Аз ползвам зехтин Costa doro http://supermarket-varna.com/product/688/
Цитирай

Бургас

Мнения: 187
Аз използвам San Lazaro, използвам го и за салати и за готвене. Изобщо готвя само със зехтин.
Цитирай

Torrevieja,España

Мнения: 1 505
Незнам има ли го в бг,но тук е номер едно-вирхен екстра.
Цитирай

Baile Átha Cliath

Мнения: 3 219
Хубавия зехтин е задължително екстра върджин-тоест студено пресован. Аз ползвам  ,няма силен дъх, много е приятен
Цитирай

София

Мнения: 580
 Никога не купувам зехтин, на който пише Pomace.Доволна съм от San Lazaro.Мисля, че при зехтина цената до голяма степен е определяща за качеството.
Цитирай

София

Мнения: 107
О, и аз не съм много наясно със зехтина. Попадала съм на зехтин с ужасен тежък мирис, все едно с изтекъл срок на годност, който отиваше направо в кофата. И ме заболяваше сърцето, защото хич не е евтин. Сега купувам само салатен зехтин на Costa d'Oro, много лек и без дъх, но не мога да го ползвам за готвене, само за салати.

МерСедес, Borges, който ползваш, става ли за готвене?
Цитирай

Baile Átha Cliath

Мнения: 3 219
Сигурно става, но е грехота да го ползвам за готвене, 14-15лв е литъра някъде.
Отзад на опаковката пише, че зехтините Borges се произвеждат в три разновидности-екстра върджин, зехтин и екстра лайт. За последния вид пише,че е подходящ за пържене и печене, придава изтънчен вкус. Втория вид/зехтин/ е съчетания на рафинирани и чисти масла и е особено подходящ за ежедневно готвене. За екстра върджин-висококачествен зехтин, получен единствено чрез механично пресоване на маслини. Той е с най-добро качество, придава чудесния вкус на Средиземноморието на вашите салати, супи и ястия.
Дано съм ти помогнала в избора. На мен и моето семейство страшно ни харесва.
Цитирай

София

Мнения: 1 035
Любимият ми от тези на нашия пазар - Carapelli Nobile
само за салати, или полят суров върху морска храна, с  фин вкус, невероятен.


Друг любим, но не толкова- Monini


За готвене, и друга по-непретенциозна употреба - San Lazaro е доста добър.
Има и един испански - OjiBlanca - също не лош
а от Гърция си купувам задължително 5литрови тубички!

За мен лично Борхес не е вкусен - намирам, че има тежък, извънредно маслинен дъх и вкус.

Цитирай

Baile Átha Cliath

Мнения: 3 219


За мен лично Борхес не е вкусен - намирам, че има тежък, извънредно маслинен дъх и вкус.



Странно, на мен точно заради това ми харесва, няма го тежкия мирис на другите видове зехтин, които преди съм купувала
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Този беше най-добрият, който съм опитвала:



Не съм го срещала в България, а и цената му беше около 20 евро. Ползвах го в Италия.

Друг, който също беше много добър е този:

Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Взимам задължително в тенекия от по 3 литра, у нас зехтинът е на особена почит  Smile  (ако няма - бутилката гледам да е от тъмно стъкло). Харесваме този:



Зехтинът трябва да е гъст и да има наситено зелен цвят, това е важно, за да е качествен. И не трябва да съдържа повече от 1% киселини.

Ето една лесна и много вкусна рецепта за филийки със зехтин (домашни брускети):

Изпичаме тънки резени хляб. Веднага след това ги накапваме обилно със студено пресован зехтин. Обелваме един домат, отстраняваме семките и го нарязваме на ситни кубчета. Обезкостяваме няколко черни маслини и ги нарязваме на дребно. Счукваме и 2 скилидки чесън. Смесваме маслините, чесъна и домата, подправяме с малко черен пипер, сух риган, босилек и сол на вкус. Прибавяме отново студено пресован зехтин и малко лимонов сок, разбъркваме добре. Разпределяме тази смес върху изпечените филийки.

Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Блонд, рано сутрин ми потекоха лигите...  chef  Love Hug

Мерси, момичета.   bouquet


Всъщност моя май е San Lazaro. Ми не ми харесва.  Crossing Arms  Sick
Обаче не съм сигурна, де. Довечера в нас ще погледна, дали е тази марка.

Не чух отзиви за Коста Доро  Rolling Eyes... или всичко е само реклама  Thinking
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Хубав е на Коста Доро, взимала съм такъв:



С 0,4% киселини е, качествен е и един от най-скъпите на пазара (поне тук, де).

Разгледай ги тук ако искаш, има точно инфо за всеки зехтин от марката им  Hug
Цитирай


Мнения: 816
Ние ползваме гръцки зехтин, задължително Extra Virgin.А един приятел - грък ни донесе домашен зехтин от Гърция.Невероятен е!Такъв вкус и мирис има.Все още ползваме домашен зехтин.Но си предпочитаме гръцките марки.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 61 отговора