Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Семейни отношения
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

космополитно

Мнения: 938
Отдавна го мисля! И все повече се приближавам до това събитие-кръщенето на детето ми! Изпитвам и някаква вътрешна потребност поканата към кръстницата(ка) да е нещо уникално;трогателно и запомнящо се!
Нямам обяснение и защо я"виждам"/усещам като някакъв свитък с описание (може би библейско) за ролята и отговорностите на духовния родител!
Имам нужда от идеи и отговорите Ви относно:
1. Как поканихте избрания  от Вас човек за ролята на кръстник?;
2. Има ли; знаете ли конкретни (а и нестандартни) ритуали в тази насока?;
3. Някой (може би с богословско образование и /или познания) има ли идея за и може ли да предложи подходящ текст?

Предварително благодаря за отговорите на откликналите!  bouquet
Цитирай

Асеновград

Мнения: 1 037
Аз лично не съм правила нищо особенно. Когато решихме кога ще е кръщенката уведомих кумовете те се съгласиха с голяма радост.Разбрахме се кой какво ще копува и това е.
Цитирай

София

Мнения: 3 149
Искрено се радвам, че тук се появява човек с истинско отношение към тайнството кръщение!
Не съм с богословско образование, но с доста близко, затова си позволявам а отговоря - не, няма специални, според канона, текстове или "ритуали", които да се извършват при поканата на кръстник. Според канона, той трябва да е духовно отговорна личност, да е черкуващ се християнин, който да се застъпи пред Църквата от името на новопокръстващия се. Когато се кръщава дете, кръстникът се отрича от Дявола от негово име и после е длъжен да се грижи за духовната здравина и образованост на детето. Така че, основното е изборът на подобна отговорна личност за кръстник, а не самият акт на поканване. Защото ако изберете подходящ човек, както е според канона, то с това вече е ясно, че той ще знае какви са отговорностите му и ще устои да ги изпълнява и няма да има нужда от допълнителни текстове и т.н. А те не са никак малко и маловажни!

Според канона, не е нужно да се подарява нищо на кръстника, но ако желаете, може да подарите кърпа или икона.
Цитирай

София

Мнения: 4 813
В Библията няма текст, който да описва ролята на духовния родител. Дори не помня такъв да се споменава там в смисъла, в който го виждаме ние в контекста на кръщаване на малки деца.
Цитирай
Ние правихме кръщене точно преди 4 дни.Аз също съм на мнение ,че по-важно е избора на кръстник отколкото начина по който ще се покани.Избрахме си Кръстник ,който обича детето ни и има отношение /не ни е кум/,мой втори братовчед ,младо момче на 23 години изключително готино и отговорно ,и сина ми го обожава.А иначе за калесването - подарихме ме водка Смирноф , здравец и покана за кръщене ,която попълних с златен химикал.Всичко това го бях омотала на бутилката и малкият му го поднесе . 
Каката е кръсти майка ми, която е страхотна ,тя е точно като добрата орисница.И в двата случия съм много щастлива от избора. На вас успех. smile3525И не забравяй,че човек може да се жени 100 пъти, но КРЪЩЕНЕТО е веднъж в живота - единственно и уникално.
Цитирай


Мнения: 4
Ами аз съм била кръстница и поканата не е била чак запомняща се. Просто дойдоха в къщи родителите на детенцето и ме попитаха дали искам да стана кръстница на малкото им детенце.


А за избора на кръстник съм чувала, че трябва да е човек, който така да се каже да е "духовен водач" на детето ти.
Цитирай

София

Мнения: 3 149
В Библията няма текст, който да описва ролята на духовния родител. Дори не помня такъв да се споменава там в смисъла, в който го виждаме ние в контекста на кръщаване на малки деца.

Разбира се, че няма такъв текст в Библията. Аз затова казвам "според канона", което е приетото на събори официално тълкуване на Православната Църква на Библейския текст. В канона има разрешени проблем, възникнали след писането на Библията.
Според Библейския текст, кръщавани са само възрастни хора, които ясно съзнават какво правят, след дълъг период на оглашение. Проблемът идва, след като, вече след времето на Апостолите, хората започват да се питат какво се случва с душите на децата, които умират преди да са кръстени - детската смъртност, знаете, е била доста висока. Според християнското учение по това време, некръстените отиват в Ада, независимо дали са прегрешили, защото само с кръщението се отмива първородният грях. Затова е решено на събори (трябва да проверя кога), децата да се кръщават на 40тия ден след раждането. Често, обаче, поради страх,по-слабите на вид новородени, са кръщавани още на първия до третия ден от раждането.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.