Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Много съм притеснена, защото през тази учебна година в групата на дъщеря ми има няколко случаи на сексуални заигравания между деца. Имам предвид случаи, в които момчета разглеждат и опипват половите органи на момичета, както и случаи на пъхане на предмети във вагината и ануса на момиченца. Както може да предположите, нещата се потулват и само се шушука, но имам сериозни основания да смятам, че тези неща наистина са се случили. При единият от случаите потърпевши родители подадоха жалба до директора и едната от учителките беше уволнена /или напусна - така и не се разбра/.

От една страна разбирам, че децата са в период, когато откриват телата си и разликите между половете, но се боя, че в ДГ липсва контрол над това поведение. Имам сериозни подозрения, че персоналът оставя децата сами по време на сън, а много от децата не спят...
Моля пишете ми имало ли е подобни случаи във вашите ДГ и как сте се справили.

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 645
За първи път чувам такова нещо!  Shocked Shocked Shocked

# 2
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
От това, което става в нашата група, разбрах, че за такива неща не се говори и се премълчават. Учителките гледат да потулват случилото се; родителите, чиито деца са потърпевши, също не вдигат патардия в цялата група. Все още има родители от нашата група, които не знаят нищо и се чудят защо е напуснала едната учителка.
Бъдете внимателни и се ослушвайте за подобни сигнали, преслушвайте и децата си за подобни случки. Сигурна съм, че това нашето не е изолиран случай.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 669
Аз съм изумена за пореден път  Shocked
Просто не мога да коментирам ...

# 4
 • Мнения: 18 794
Лоша работа
Че се случва, случва се, чак в такава степен не е нормално, но всепак това е възраст, в която се събужда интереса към пола.
Ама защо така реагират...да кажем за родителите е било шок, ама за учителите- за пръв път ли се сблъскват с това пък....

# 5
 • София
 • Мнения: 581
 Не знам за подобни случаи.Интересно ми е къде са учителките и помощник-възпитателките докато децата си бъркат еди-къде си, защото това не е нещо, което се случва за секунди и може  да бъде пропуснато.

# 6
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Учителките явно са гузни, че не са били там и са го допуснали. Аз се ядосах, че не научих от учителката за станалото навреме. Моята дъщеря ми разказа, че е била пипана от момченце, но ми го призна месец по-късно. Тя е такава - не споделя веднага всичко.
Но когато е станало, е казала на учителката /както съм я учила/. Учителката се скарала на момченцето и... толкова. На мен нищо не ми е съобщено. Когато научих, учителката вече не беше на работа - другите потърпевши родители вечче се бяха оплакали на директора.

# 7
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Нормално е да се опознават. Аз в дестката градина все карах момчето до мен отляво да са пъхаме една капчка от зелен фулмастер  Joy Добре, че той беше срамежлив и отказваше  Laughing Сега сериозно - невинаги лелките могат да заничат под всяко одеало по време на следобедния сън кой какво прави, децата са хитруши общо взето. Поговори с дъщеря си да се пази тя сама от такива неща и да ти каже, ако има нещо.  Hug

# 8
 • Мнения: 4 928
В детските градини, в които съм влизала, стаята с бюрото на учителките е отделена със стъкло от спалното помещение, така че те непрекъснато имат видимост и възможност за контрол върху ставащото в спалното помещение. Ако наистина подобни неща са се случили, те означават само едно - липса на контрол и недобросъвестно изпълнение на служебните задължения. Казвам обаче "Ако са се случили", защото по принцип нямам вяра на казано, речено, подочуто, подшушнато...
Подобни неща са сериозен проблем, би трябвало заинтересованите да вземат мерки, и то такива, че всяко "потулване" да е невъзможно. Ако детето ми е притеснено, засрамено, наранено и т.н., не бих се успокоила, докато не разбера причините и съответно виновните това да се случи.
Щом всички си мълчат и разговорите са "под сурдинка", или родителите са крайно незаинтересовани, или става въпрос за недоказани и недобросъвестни слухове.

Ако нещо те притеснява, не оставяй нещата така, но настоявай "шушукащите" да говорят с имена, факти, и т.н.

ПС: сега прочетох, че детето ти е потвърдило... Лоша работа, не знам какво да ти кажа... Може би трябва да наблегнеш на разговорите за неприкосновеността на тялото - че никой няма право да я пипа на тези места, че ако някой проявява такива мераци, трябва да откаже и да ти сподели... Такива неща.

Последна редакция: пт, 16 май 2008, 11:32 от BirdsFlu

# 9
 • Sf
 • Мнения: 978
Учителката се скарала на момченцето и... толкова.

Какво очакваш от учителката да направи, всъщост? А ти какво ще направиш - ще заведеш дело за сексуален тормоз ли?
Колкото повече раздуваш, толкова повече си травмираш детето.

# 10
 • Мнения: 14 951
А аз искам само да попитам, откъде на децата им хрумва да си пъхат разни неща тук и там?  newsm78
Има случаи, в които деца разиграват съвсем реално полов акт - това в ДГ ли го учат според вас?
Ще ми се малко и родителите да се позамислят какво правят пред децата си и доколко контролират какво се гледа от малките по телевизията.  Peace

ПП А забранените игри винаги са съпътствали тази възраст, колкото по-неинформирани са децата, толкова любопитството им е по-голямо. Е, като не искат родителите да говорят за секса, добре, че са другарчетата да ги научат...  Whistling

# 11
 • София
 • Мнения: 31 562
Кофти ситуация, дано повечето неща са само слухове.
По-миналата година учителката на Дияна ми каза как я хванала с едно момченце в банята, да се разглеждат. И 2мата бяха наказани.
До "пъхане на предмети" не се е стигало. И дано и не стане.
Тогава с Дияна водихме дълъг разговор.

# 12
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Колкото повече раздуваш, толкова повече си травмираш детето.

А какво - да си мълчи и да не реагира ли? Да остави нещата така, на самотек?

Сийке, те и съвсем малките деца се опипват и откриват, че им е приятно, без да осъзнават сексуалното значение и отникъде не са го видели.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
 Децата едва ли са се пипали без да се скатаят някъде newsm78.  Трябва да разговаряме с децата си  и по тези теми. Да контролираме какво се гледа по телевизията.

# 14
 • София
 • Мнения: 15 087
Брррр Shocked Не съм чула за такива неща в нашата градина, ама моя е още в първа група, може би по-натам ще започнат повече интерес да проявяват, не знам...Но се опитва да ме целува с отворена уста #Crazy Ясно е откъде го е видял, не го караме да излиза от стаята, като гледаме тв, но вече се питам дали не е по-добре да го бяхме карали Laughing
Една колежка се оплаква, че в групата на дъщеря й имало момченце, което ходело с момиченцата в тоалетната, за да ги бие по голите дупета ooooh!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт