Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 59
Момичета,помагайте! PraynigСинът ми е с алергия към пшеницата и реших да му приготва сама ръжен хляб.Купих си ръжено брашно ,но не мога да открия рецепта.Всички които намерих са за машина за хляб, аз обаче не разполагам с такава.
Имам и царевично,и оризово брашно,ако може нещо да се комбинира. newsm78
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ами рецептата за хляб е брашно,сол и мая.А какво брашно ще сложиш си е твой избор....
На един килограм брашно 1 кубче жива мая,която я захващаш(натрошаваш маята,прибавяш 1 с.л. брашно и 3-4 щипки захар,малко топла вода ,за да стане на кашичка и когато шупне е готово) преди да я сложиш в брашното и да замесиш тестото....Ако месиш тестото гледаш да е меко тесто колкото ти е меката част на ухото ти.Оставяш да втаса хубаво и печеш в загрята фурна на 150 градуса....

А може да пробваш да направиш и хляба на Пина ,но с ръжено брашно.Не се меси и става много вкусен....
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=291000.0
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 495
Не знам дали безглутеновите хлябове не искат специална технология и дали стават в домашни условия.  newsm78
Защо не пробваш да му правиш качамак?
Цитирай

Варна

Мнения: 59
Благодаря,TheNMaster    ,чисто ръжения хляб ,който купувам от магазините изглежда по-клисав някакси,затова си мислех ,че изисква някаква по-различна рецепта.
Цитирай

Варна

Мнения: 59
Не знам дали безглутеновите хлябове не искат специална технология и дали стават в домашни условия.  newsm78
Защо не пробваш да му правиш качамак?
Точно това ме притеснява.(Ръжта също съдържа глутен,но това в случая няма особено значение.)
Качамак му правя и той го харесва,но си търси и хляба. Tired
Цитирай

Here, There and Everywhere

Мнения: 373
muzika, имам рецепта, но не съм я правила.
Почти няма различия с пшеничен хляб:
1 кг ръжено брашно
20 гр свежа мая
800 мл хладка вода
20 гр морска сол

По- особеното е, че хлябът дълго втасва- 2 часа след първото замесване и още един час след второто. При печенето препоръчват да се сложи вода на дъното на фурната.

Моят син е малко по- малък от твоя, също не може да яде пшеница, но засега не му разрешават и ръжен хляб. Правя му разни други комбинации, ако се интересуваш, мога да ти пратя.
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 621
аз си мисля че можеш да ползваш всички рецепти за машина за хляб , ако можеш да месиш ще се справиш  Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 498
Момичета,помагайте! PraynigСинът ми е с алергия към пшеницата и реших да му приготва сама ръжен хляб.Купих си ръжено брашно ,но не мога да открия рецепта.Всички които намерих са за машина за хляб, аз обаче не разполагам с такава.
Имам и царевично,и оризово брашно,ако може нещо да се комбинира. newsm78

Бързам веднага да ви кажа, че при хляб приготвен само от ръжено брашно, няма да получите същите резултати като при нормалното брашно от гледна точка на набухването. И все пак в една от частите на темата за машината за хляб Пина е дала теоретичните основи при изготвянето на ръжен хляб. Тези основи не са за машина за хляб, а са от рецептите на хлебозаводите. Там например ще прочетете, че първо се прави ръжена закваска от предния ден, след това закваска от мая и т.н. да не ги повтарям всичките неща.

Без да съм сигурен в твърдението си, някъде съм чел, че са правени опити за добавяне и на бакпулувер като допълнителен набухвател, но пак повтарям, че не съм уверен, а и не знам как пък той ще се отрази на детето (затова може би просто направете експеримент).

И това е ... за съжаление тука се иска повече втасване и малко повече труд, но когато е за децата ни мисля че ще го направим с удоволствие. Между другото тези хлябове са много вкусни когато са припечени или докато са топли.
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Аз правя това хлебче  с ръжено/ пълнозърнесто брашно.



Пълнозърнесто хлебче

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л.сол
3 с.л.захар
2 ч.ч.кисело мляко
3-4 с.л.зехтин

Загряваме фурната на 200 градуса.Смесваме брашното,содата,солта ,захарта.След това прибавяме киселото мляко и зехтина.Изсипваме в намаслена форма за хляб.Печем около 20-25 минути. Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 59
Благодаря ви ,момичета и момчета  Hug !Ще прегледам пак рецептите за машина за хляб и ще запрятам ръкави.Справям се с месенето,да видим какво ще излезе.
Pirinka,ako не те затруднявам прати ми твоите рецепти.Аз имам и други брашна.
Ако имате рецепти и за бисквити или други неща без пшеница,яйчен белтък,краве мляко ще се радвам да ги напишете.  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 488
Момичета, от къде купувате тези брашна? Аз все гледам и не мога да намеря в никой магазин.
Цитирай

Варна

Мнения: 59
Момичета, от къде купувате тези брашна? Аз все гледам и не мога да намеря в никой магазин.

Моите ги намерих в Пикадили,но предполагам ,че и в диетичните магазини се продават.
Цитирай


Мнения: 826
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3650.html
тук дамата доста подробно е описала безглутенови технологии.
дано са ви от полза.
Цитирай

Варна

Мнения: 59
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3650.html
тук дамата доста подробно е описала безглутенови технологии.
дано са ви от полза.

Благодаря,наистина добре са описани,ако успея и да си намеря брашно от грах Rolling Eyesще ги пробвам непремено.А последната за питките изглежда лесна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.