Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 16 май 2008, 16:17 ч.
  • Преглеждания  6 030  Мнения  13  Онлайн  1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 69
Момичета,помагайте! PraynigСинът ми е с алергия към пшеницата и реших да му приготва сама ръжен хляб.Купих си ръжено брашно ,но не мога да открия рецепта.Всички които намерих са за машина за хляб, аз обаче не разполагам с такава.
Имам и царевично,и оризово брашно,ако може нещо да се комбинира. newsm78

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 5 001
Ами рецептата за хляб е брашно,сол и мая.А какво брашно ще сложиш си е твой избор....
На един килограм брашно 1 кубче жива мая,която я захващаш(натрошаваш маята,прибавяш 1 с.л. брашно и 3-4 щипки захар,малко топла вода ,за да стане на кашичка и когато шупне е готово) преди да я сложиш в брашното и да замесиш тестото....Ако месиш тестото гледаш да е меко тесто колкото ти е меката част на ухото ти.Оставяш да втаса хубаво и печеш в загрята фурна на 150 градуса....

А може да пробваш да направиш и хляба на Пина ,но с ръжено брашно.Не се меси и става много вкусен....
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=291000.0

# 2
  • Мнения: 13 547
Не знам дали безглутеновите хлябове не искат специална технология и дали стават в домашни условия.  newsm78
Защо не пробваш да му правиш качамак?

# 3
  • Варна
  • Мнения: 69
Благодаря,TheNMaster    ,чисто ръжения хляб ,който купувам от магазините изглежда по-клисав някакси,затова си мислех ,че изисква някаква по-различна рецепта.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 69
Не знам дали безглутеновите хлябове не искат специална технология и дали стават в домашни условия.  newsm78
Защо не пробваш да му правиш качамак?
Точно това ме притеснява.(Ръжта също съдържа глутен,но това в случая няма особено значение.)
Качамак му правя и той го харесва,но си търси и хляба. Tired

# 5
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
muzika, имам рецепта, но не съм я правила.
Почти няма различия с пшеничен хляб:
1 кг ръжено брашно
20 гр свежа мая
800 мл хладка вода
20 гр морска сол

По- особеното е, че хлябът дълго втасва- 2 часа след първото замесване и още един час след второто. При печенето препоръчват да се сложи вода на дъното на фурната.

Моят син е малко по- малък от твоя, също не може да яде пшеница, но засега не му разрешават и ръжен хляб. Правя му разни други комбинации, ако се интересуваш, мога да ти пратя.

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 3 621
аз си мисля че можеш да ползваш всички рецепти за машина за хляб , ако можеш да месиш ще се справиш  Simple Smile

# 7
  • София
  • Мнения: 3 983
Момичета,помагайте! PraynigСинът ми е с алергия към пшеницата и реших да му приготва сама ръжен хляб.Купих си ръжено брашно ,но не мога да открия рецепта.Всички които намерих са за машина за хляб, аз обаче не разполагам с такава.
Имам и царевично,и оризово брашно,ако може нещо да се комбинира. newsm78

Бързам веднага да ви кажа, че при хляб приготвен само от ръжено брашно, няма да получите същите резултати като при нормалното брашно от гледна точка на набухването. И все пак в една от частите на темата за машината за хляб Пина е дала теоретичните основи при изготвянето на ръжен хляб. Тези основи не са за машина за хляб, а са от рецептите на хлебозаводите. Там например ще прочетете, че първо се прави ръжена закваска от предния ден, след това закваска от мая и т.н. да не ги повтарям всичките неща.

Без да съм сигурен в твърдението си, някъде съм чел, че са правени опити за добавяне и на бакпулувер като допълнителен набухвател, но пак повтарям, че не съм уверен, а и не знам как пък той ще се отрази на детето (затова може би просто направете експеримент).

И това е ... за съжаление тука се иска повече втасване и малко повече труд, но когато е за децата ни мисля че ще го направим с удоволствие. Между другото тези хлябове са много вкусни когато са припечени или докато са топли.

# 8
  • USA
  • Мнения: 1 777
Аз правя това хлебче  с ръжено/ пълнозърнесто брашно.



Пълнозърнесто хлебче

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л.сол
3 с.л.захар
2 ч.ч.кисело мляко
3-4 с.л.зехтин

Загряваме фурната на 200 градуса.Смесваме брашното,содата,солта ,захарта.След това прибавяме киселото мляко и зехтина.Изсипваме в намаслена форма за хляб.Печем около 20-25 минути. Simple Smile

# 9
  • Варна
  • Мнения: 69
Благодаря ви ,момичета и момчета  Hug !Ще прегледам пак рецептите за машина за хляб и ще запрятам ръкави.Справям се с месенето,да видим какво ще излезе.
Pirinka,ako не те затруднявам прати ми твоите рецепти.Аз имам и други брашна.
Ако имате рецепти и за бисквити или други неща без пшеница,яйчен белтък,краве мляко ще се радвам да ги напишете.  bouquet

# 10
  • Мнения: 1 494
Момичета, от къде купувате тези брашна? Аз все гледам и не мога да намеря в никой магазин.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 69
Момичета, от къде купувате тези брашна? Аз все гледам и не мога да намеря в никой магазин.

Моите ги намерих в Пикадили,но предполагам ,че и в диетичните магазини се продават.

# 12
  • Мнения: 829
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3650.html
тук дамата доста подробно е описала безглутенови технологии.
дано са ви от полза.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 69
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3650.html
тук дамата доста подробно е описала безглутенови технологии.
дано са ви от полза.

Благодаря,наистина добре са описани,ако успея и да си намеря брашно от грах Rolling Eyesще ги пробвам непремено.А последната за питките изглежда лесна.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт