Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора

Севлиево

Мнения: 2 433
Съжалявам че отново повдигам тази тема. За първи път тук във форума чух за машината за хляб. Прочетох и препрочетох всяко едно изречение за нея. И с огромно желание отидох да си купя. За съжаление тук Метро  нямаме а в магазините за бяла техника ме гледаха така всякаш търся дефицитна стока... та се наложи да си взема една от ТСМ - евтинийка за 35 лв. с 12 програми. До тук добре. Пърата ми проба за обикновен хляб стана добре. От там нататък - ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Всички рецепти от форума които пробвах... бяха с плачевен резултат. Особенно елзаската кифла която префтасва 4 пъти и гърмя, в резултат на което се получи нещо жилаво и съвсем невкусно "произведение" Искам да попитам, дали няма разлика в температурите и програмите , което пък ми звучи абсурдно, защото все пак това е машина от един клас или аз нещо бъркам. Всеки съвет ще ми бъде от страшна полза. Благодаря Ви.
« Последна редакция: ср, 01 юни 2005, 15:45 от Erica »
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Разбира се, че има разлика между различните марки, че и моделите от една марка са различни. Обикновено първа програма е почти еднаква - нормален хляб. Различават се по продължителност на месенето, втасването и печенето. Също и по температура.

На моята машина (FIF от ТСМ) Елзаската кифла (рецептата е от книжката за машина за хляб на Мулинекс) я правих на първа програма, но я изключих по-рано, защото щеше да изгори. Като пробваш нова рецепта, трябва да я наглеждаш първият път, за да няма големи изненади. И не е лошо да си записваш на каква програма, колко време и какво е станало накрая.

Всъщност не разбрах, как така ти е гърмяла кифлата. И на коя програма я прави?
Цитирай


Мнения: 4 368
Raya ми даде много хубави съвети, когато си взех машината. Значи много е важно да не слагаш маята и солта заедно, защото това я убива. Мое лично наблюдение е, че когато правя хляб с отложен старт, почти никога не ми става. Не знам защо така, хем продуктите не се смесват с маята.
Също е много важно каква е маята. Има една турска-"Дрожи" или нещо такова беше-отврат. Скапа ми 2 козунака #2gunfire Най-доволна съм от д-р Йоткер. Може би трябва да опишеш как точно приготвяш нещата, за да разберем къде е грешката.
Цитирай


Мнения: 6 142
Тая машина си е много хубава, поздравления за придобивката. Покрай нашата се запалиха и свекърите и отскоро и те си бръмчат точно с такава като твоята. Разгледах я доста обстойно, разликата между нея и тази на Рая (и моята) е само в капацитета. Нашата е с по-голяма вместимост. Така че ако има проблем, не е в машинката. Между другото, на мен не ми допадна рецептата за пълнозърнест и хляб с кисело мляко и яйца, та си пека хлябовете само на основната програма. С типово брашно обаче става разкошен.

А за отложения старт - наистина ако не се смесват маята със солта и захарта, няма проблеми. Ние я караме само с отложен старт, защото я зареждам вечер, а хляба става сутрин в 7 - да закусва синковеца. Ползвам само сухата мая на д-р Йоткер.
Цитирай

Севлиево

Мнения: 2 433
Аз също ползвах маята на Д-р Йоткер. Проблема не е в маята със сигурност. Най вероятно е в продържителността. Така си го обяснявам. Кифлата си я следих - но без да се намесвам. Просто тази програма и беше в повече втасването явно продължи много дълго затова "гърмеше" Имам в предвид ,че почти изпълваше формата, след това се пукаше и започваше да втасва отново - и така 3 пъти. От там съдя,че явно не е за програма 1 за основен хляб. Снощи  опекох основен хляб но капнах малко повече вода. Втаса си само веднъж, обече се и всички в къщи много го харесаха. Това ме навежда на мисълта че може би маята е много - 1пак-за елзаската кифла. На хляба си сложих чаена лъж. и 1/2.
Мисля да опитам кекса днес но във вашата рецепта не е посочена програма и продължителност на печене.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
За кой кекс става дума? В рецептите на Emia има един, който е само тесто. Т.е. месене и втасване, а печенето е във фурна - 25 минути на 190 градуса. Обикновените кексове със сода нестават в машината - печенето им отива към два цикъла само печене (2 пъти по 60 мин.). Ако е за такова нещо - по-добре си го прави с миксера и го опечи по стандартния начин.

Който и кекс да правиш - пусни после рецептата, на коя програма го пусна и резултата.
Цитирай

Севлиево

Мнения: 2 433
Рецептата за кекс, която следва е на Пела и досега никак не ми се полу4ава6е, а много оби4ам този кекс.  Това е традиционния кекс, предполагам 4е пове4ето от вас знаят тази рецепта. Аз мисля 4е бърках някъде при пе4енето....но все още незнам къде.....струва ми се 4е фурната трябва да е добре загрята, понеже е така при машината за хляб.   Мноооого съм щаслива, 4е най-после успях да го направя този кекс и то то4но в машината за хляб. Само го опекох там, а го забърках с миксера. 
Ето пак рецептата:

1. 4 бр. яйца;
2. 1 чаена чаша захар;
3. 2 чаени чаши брашно / препълнени/;
4. 1 бр. бакпулвер;
5. 1 бр. ванилия;
6. 1 чаена чаша вода;
7. 1 чаена чаша олио.


Ето за този кекс говоря. Намерих я в "рецепти за машина за хляб"
Аз всъщност си го правя този кекс в обикновенната фурна. Но след като мацката споменава че го е пекла в машина за хляб ,затова ми се щеше да опитам там.
Иначе и днешният ми хляб стана добре - само дето е малко"тежък и плътен" но предполагам че неможе да стане пухкав поради липса на разни набухватели и консерванти
Цитирай

София

Мнения: 3 233
За маята - лично аз предпочитам сухата мая на Льо Сафр, но съм ползвала и тази на д-р Йоткер - също е добра, даже още по-"взривоопасна"))) На 0.500 кг брашно слагам не повече от 1 и 1/3 ч. л. мая, дори и това е много, но аз - за по-сигурно.
Хлябът става мек и пружиниращ като този от магазина и без подобрители, ако само се замеси и втаса в машината за хляб, а се пече в обикновена фурна - поне това показва моят скромен опит дотук с машината за хляб. Признавам си, че досега не съм събрала смелост да пробвам опцията за отложен старт))) Все пак - нова ми е кухнята Embarassed
Цитирай


Мнения: 3 452
На вниманието на заинтригуваните Smile:

в последния каталог на Метро от 2.юни се предлага хлебопекарна Optimum на цена без ДДС 79.99 лв.:

600 вата
12 програми
незалепващ контейнер 1 кг
функция затопляне
функция за месене на тесто
електронен дисплей
отложен старт до 13 часа

Гаранция 2 години

При покупка получавате подарък сандвич-тостер Оптимум!
Цитирай

Варна

Мнения: 884
Отдавна си мисля за такава машинка (нищо, че не ям хляб Laughing)
обаче вътре, където се пече ми се вижда много тясма, пък висока Thinking
Всички ли са така???
Мислех и сладолед машина, но докато се чудя - промоцията свърши... smile3506 smile3512
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Отдавна си мисля за такава машинка (нищо, че не ям хляб Laughing)
обаче вътре, където се пече ми се вижда много тясма, пък висока Thinking
Всички ли са така???
Мислех и сладолед машина, но докато се чудя - промоцията свърши... smile3506 smile3512

Mоята е на Мулинекс и също вътрешността е по-скоро тясна и дълбока
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
за да не отварям нова тема пак за машините за хляб - да ви запитам тук Wink

В моята досега съм опекла 3-4 хляба и един сладкиш (демек - още не сме се запознали много добре с нея;) ) Марката е Мулинекс. Пробвах се да направя тесто за пица - стана доста течно някак. Не втаса така както очаквах. Изненадата ми беше когато все пак реших да направя с него пица - стана супер блата и.
Та въпроса ми е - така по-течно ли трябва да е или при мен нещо не се получи?
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Никога не съм се канила да си купувам машина за хляб, ама нещо сега като чета в този форум и почвам много да се замислям newsm78
Цитирай

София

Мнения: 707
купих си днес..ама нали съм овца, промоцията била от четвъртък..ама така или иначе днес имах възможност да стигна до метро..разминах се с тостера и се офайдих с лелеяната машина..сега като се разпека с тези хлябове, не е истина..другата седмица ще й търся място в кухнята.. Sick

ПС..Тането, благодарско за инфото
Цитирай

София

Мнения: 3 233
купих си днес..ама нали съм овца, промоцията била от четвъртък..ама така или иначе днес имах възможност да стигна до метро..разминах се с тостера и се офайдих с лелеяната машина..сега като се разпека с тези хлябове, не е истина..другата седмица ще й търся място в кухнята.. Sick

ПС..Тането, благодарско за инфото
Това с промоциите на МЕТРО е фалшива история - ние така искахме да купим един телевизор - голям, и да получим друг - по-малък, като подарък - това беше условието на промоцията. Ама познай - като отидохме в ДЕНЯ на промоцията, се оказа, че били МНОГО МАЛКО телевизорите в промоция и вече свършили. Ха-ха-ха!
А за машината за хляб - честито, със здраве да я ползвате. Аз своята много си я харесвам и чудесна работа ми върши.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 56 отговора