Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Семейни отношения
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 814
 Ситуацията е следната :подписан тр договор  на 05.11.07 със срок изпитателен 6 месеца. Издадена заповед за прекратяване от работодателя на12.05.08,а връчена днес на16.05.08 накрая на работния ден. /договора е продължиен с 4 дни заради полагаемата отпуска/ Има ли шанс момичето да съди работодателя ? Ще се консултира с адвокат задължително,но го разбра накрая на работния ден.Ако има компетентни ,нека пишат.
Цитирай

София

Мнения: 2 561
Значи много е важно не на коя
дата е издадена заповедта, а
каква е датата от която лицето се
счита за напуснало. В заповедта
задължително трябва да е упоменато.
Обикновено в този вид
" Считано от ................ "
Цитирай

Пловдив

Мнения: 814
Ами разбрах,че е от 17.05 не е на работа-това е датата,но май като е на изпитателен срок не и дължат никакво предизвестие.Гадното е,че като мина05.05/шест месеца/,тя си мислеше ,че договора е станал постоянен.Но явно  националните празници и почивни дни   удължават периода. Благодаря все пак.
Цитирай

София

Мнения: 13
... явно  националните празници и почивни дни   удължават периода...
Интересна теория. Чия е? А броихте ли почивните дни по коледа? А по нова година? А националния празник? А съботите и неделите сметнахте ли? Не съм специалист, но ми се струва малко глупаво това.
Цитирай


Мнения: 347
За предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор има значение в чия полза е уговорен срокът на изпитване. Обикновено, обаче, е в полза на работодателя. В такъв случай работникът дължи едномесечно предизвестие, а работодателят - не. И все пак нека да си прочете договора.
Цитирай

Silvermoon

Мнения: 953
За удължаване срока на изпитване по трудовият договор се счита времето в което си била болничен и отпуски - 5 дни болничен - срока се удължава с 5 дни.
Този договор може да се прекарати без предизвестие в зависимост в чия полза в уговорен срока за изпитване ( общият случай работодателя), ако работодателя не го направи след изтичане на крайният срок  договора се счита за постоянен.
В твоя случай за съжаление нищо не може да направиш.
Цитирай
Ако е ползвала болничен, изпитателният период се увеличава с дните на болничния - т.е. през време на болничния изпитателен срок не тече. Но ти пишеш нещо за "отпуск", при което също не тече изпитателен срок, могат да го удължат и по тази причина. Иначе доколкото знам официалните празници не са причина за увеличаване на този срок.

Ако в договора не  ез аписано в чия полза е, то тогава важи и за двете страни. И дори да е в полза на работодателя, това пак не е причина за удължаването му, а означава само, че през изпитателния срок служителят е длъжен да предизвести напускането си, докато работодателя - не.

Но е интересно, че заповедта е издадена в понеделник, като служителят не е уведомен същият ден а е оставен да изпълнява "служебни задължения" в продължение на още 4 дена. Мисля че работодателят е длъжен да уведоми до края на изпитателния срок. Абе с тази промяна на "работните дни" всеки използва както може.


Не съм юрист все пак, добре е да се изкаже и такъв.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 814
 Да ,ползвала е болнични,предизвестие е длъжна да дава тя ,а не работодателя.Благодаря на отзовалите се.Днес ще питат адвокат.Лоялно бе поне по-рано да и кажат,че няма да го продължат/според мен и потърпевшата/Но работодателя е банкова институция и предполагам,че юридически е издържан в тяхна полза договора.
Цитирай
Не съм специалист, но погледнете договора:

някъде пише "със срок на изпитване 6 месеца в ПОЛЗА НА работодателя/работника или двете страни". Ако е работодателя или двете страни, през тези 6 месеца може да и се прекрати договора, по всяко време от днес за вчера.

Договор подписан на 5.11 предизвестието изтича на 5.05.2008г. След тази дата тя може да даде предизвестие 1 месец, а работодателя да я прекрати. Работодателя ей така от нищото не може да я прекрати, освен по взаимно съгласие. Много е важно какво е подписала, защото от него зависи дали може да търси правата. Ако е подписала заповед, където е прекратена по взаимно съгласие, нищо не можете да направите. Ако не е подписала нищо - сезирайте инспекцията по труда... Бившата ми жена беше в същата ситуация преди 3 години...
Цитирай
Защо е решила ,че ще продължи да работи?Не е ли знаела до кога е на работа?Защо преди да изтече срока,не се е замислила как ще продължи,а сега си мисли за адвокат?
Цитирай

Варна

Мнения: 377
Да ,ползвала е болнични,предизвестие е длъжна да дава тя ,а не работодателя.Благодаря на отзовалите се.Днес ще питат адвокат.Лоялно бе поне по-рано да и кажат,че няма да го продължат/според мен и потърпевшата/Но работодателя е банкова институция и предполагам,че юридически е издържан в тяхна полза договора.
Ако е можеш пиши какво е казал адвоката,че и мен ме вълнува  Blush
Цитирай

В страната на ненаучените уроци ...

Мнения: 3 770
Срочен трудов договор

1. за определен период от време
2. за извършване на определена работа
3.за заместване на работник/служител
4. за определен мандат, когато такъв е установен за съответния орган
 По чл. 68 от КТ

Вид срочен трудов договор е и изпитателният по чл. 70 от КТ.

Трудов договор със срок за изпитване
   Чл. 70.  (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца.  Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
   (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване.  Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
   (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

Прекратяване на договора със срок за изпитване
   Чл. 71.  (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
   (2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.

Цитирай
Да де, на практика те го прекратяват в последният възможен ден, само не разбирам на какво основание са я допуснали до работното място при прекратен трудов договор. Мисля че някъде тук във форума беше разисквана подобна ситуация, и точно защото служителят е бил допуснат до работното място да си изпълнява служебните задължения работодателят е в нарушение. Потърсете малко.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 814
Благодаря за отговорите,но момичето явно след първоначалния шок "от утре не  си на работа" се успокои и реши ,че няма да се занимава.По- добре да затворим темата .Не съм потърпевшата  ,а исках да помогна.Още веднъж ви благодаря Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.