Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 870
 Ситуацията е следната :подписан тр договор  на 05.11.07 със срок изпитателен 6 месеца. Издадена заповед за прекратяване от работодателя на12.05.08,а връчена днес на16.05.08 накрая на работния ден. /договора е продължиен с 4 дни заради полагаемата отпуска/ Има ли шанс момичето да съди работодателя ? Ще се консултира с адвокат задължително,но го разбра накрая на работния ден.Ако има компетентни ,нека пишат.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 561
Значи много е важно не на коя
дата е издадена заповедта, а
каква е датата от която лицето се
счита за напуснало. В заповедта
задължително трябва да е упоменато.
Обикновено в този вид
" Считано от ................ "

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 870
Ами разбрах,че е от 17.05 не е на работа-това е датата,но май като е на изпитателен срок не и дължат никакво предизвестие.Гадното е,че като мина05.05/шест месеца/,тя си мислеше ,че договора е станал постоянен.Но явно  националните празници и почивни дни   удължават периода. Благодаря все пак.

# 3
 • София
 • Мнения: 13
... явно  националните празници и почивни дни   удължават периода...
Интересна теория. Чия е? А броихте ли почивните дни по коледа? А по нова година? А националния празник? А съботите и неделите сметнахте ли? Не съм специалист, но ми се струва малко глупаво това.

# 4
 • Мнения: 347
За предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор има значение в чия полза е уговорен срокът на изпитване. Обикновено, обаче, е в полза на работодателя. В такъв случай работникът дължи едномесечно предизвестие, а работодателят - не. И все пак нека да си прочете договора.

# 5
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
За удължаване срока на изпитване по трудовият договор се счита времето в което си била болничен и отпуски - 5 дни болничен - срока се удължава с 5 дни.
Този договор може да се прекарати без предизвестие в зависимост в чия полза в уговорен срока за изпитване ( общият случай работодателя), ако работодателя не го направи след изтичане на крайният срок  договора се счита за постоянен.
В твоя случай за съжаление нищо не може да направиш.

# 6
Ако е ползвала болничен, изпитателният период се увеличава с дните на болничния - т.е. през време на болничния изпитателен срок не тече. Но ти пишеш нещо за "отпуск", при което също не тече изпитателен срок, могат да го удължат и по тази причина. Иначе доколкото знам официалните празници не са причина за увеличаване на този срок.

Ако в договора не  ез аписано в чия полза е, то тогава важи и за двете страни. И дори да е в полза на работодателя, това пак не е причина за удължаването му, а означава само, че през изпитателния срок служителят е длъжен да предизвести напускането си, докато работодателя - не.

Но е интересно, че заповедта е издадена в понеделник, като служителят не е уведомен същият ден а е оставен да изпълнява "служебни задължения" в продължение на още 4 дена. Мисля че работодателят е длъжен да уведоми до края на изпитателния срок. Абе с тази промяна на "работните дни" всеки използва както може.


Не съм юрист все пак, добре е да се изкаже и такъв.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 870
 Да ,ползвала е болнични,предизвестие е длъжна да дава тя ,а не работодателя.Благодаря на отзовалите се.Днес ще питат адвокат.Лоялно бе поне по-рано да и кажат,че няма да го продължат/според мен и потърпевшата/Но работодателя е банкова институция и предполагам,че юридически е издържан в тяхна полза договора.

# 8
Не съм специалист, но погледнете договора:

някъде пише "със срок на изпитване 6 месеца в ПОЛЗА НА работодателя/работника или двете страни". Ако е работодателя или двете страни, през тези 6 месеца може да и се прекрати договора, по всяко време от днес за вчера.

Договор подписан на 5.11 предизвестието изтича на 5.05.2008г. След тази дата тя може да даде предизвестие 1 месец, а работодателя да я прекрати. Работодателя ей така от нищото не може да я прекрати, освен по взаимно съгласие. Много е важно какво е подписала, защото от него зависи дали може да търси правата. Ако е подписала заповед, където е прекратена по взаимно съгласие, нищо не можете да направите. Ако не е подписала нищо - сезирайте инспекцията по труда... Бившата ми жена беше в същата ситуация преди 3 години...

# 9
Защо е решила ,че ще продължи да работи?Не е ли знаела до кога е на работа?Защо преди да изтече срока,не се е замислила как ще продължи,а сега си мисли за адвокат?

# 10
 • Варна
 • Мнения: 377
Да ,ползвала е болнични,предизвестие е длъжна да дава тя ,а не работодателя.Благодаря на отзовалите се.Днес ще питат адвокат.Лоялно бе поне по-рано да и кажат,че няма да го продължат/според мен и потърпевшата/Но работодателя е банкова институция и предполагам,че юридически е издържан в тяхна полза договора.
Ако е можеш пиши какво е казал адвоката,че и мен ме вълнува  Blush

# 11
 • В страната на ненаучените уроци ...
 • Мнения: 3 770
Срочен трудов договор

1. за определен период от време
2. за извършване на определена работа
3.за заместване на работник/служител
4. за определен мандат, когато такъв е установен за съответния орган
 По чл. 68 от КТ

Вид срочен трудов договор е и изпитателният по чл. 70 от КТ.

Трудов договор със срок за изпитване
   Чл. 70.  (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца.  Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
   (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване.  Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
   (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

Прекратяване на договора със срок за изпитване
   Чл. 71.  (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
   (2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.

# 12
Да де, на практика те го прекратяват в последният възможен ден, само не разбирам на какво основание са я допуснали до работното място при прекратен трудов договор. Мисля че някъде тук във форума беше разисквана подобна ситуация, и точно защото служителят е бил допуснат до работното място да си изпълнява служебните задължения работодателят е в нарушение. Потърсете малко.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 870
Благодаря за отговорите,но момичето явно след първоначалния шок "от утре не  си на работа" се успокои и реши ,че няма да се занимава.По- добре да затворим темата .Не съм потърпевшата  ,а исках да помогна.Още веднъж ви благодаря Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт