Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 700
Във връзка с делегираните бюджети се носи слух, че догодина щели да съкратят две паралелки в училището на дъщеря ми и за зла участ тази на дъщеря ми е едната от нарочените. Естествено няма все още нищо сигурно, но родителите се притеснихме. Децата в класовете са: 18 (този на дъщеря ми) - 19 и 20. По норматив в начален курс децата трябва да са между 16 и 22, а директорът има право по свое осмотрение да ги увеличи до 25 (10% отгоре). За по-голяма бройка се искало уж разрешение от Министъра на Образованието. Простата аритметика показва 57:2= 29 деца в клас ако класовете са два. Какво мислите, че можем да направим отсега, за да не се окаже на 15 септември, че всичко вече е приключило? Говорих с и.д. директорката, която каза, че се надявала да дойдат нови ученици (все пак има миграция към София), но пък ако се наложело щяла да направи всички постъпки за съкращение . Да пишем до МОН няма никакъв смисъл на този етап, защото първо, факт е, че нищо не е сигурно откъм бройка  и второ, официално решение не е излязло.
Излишно е да казвам, че 4-ти клас е важен (последен клас от началния курс). Освен това от край време, от психологическа гледна точка е прието децата на тази вързаст да са с един единствен учител. Ние сме безкрайно доволни от "нашата" госпожа и не искаме децата ни да са поредните жертви на системата. Какво ще ме посъветвате към днешна дата?

Ще се събираме родителите в сряда и искаме да напишем нещо - не знаем под каква юридическа форма - което да депозираме в деловодството на училището и евентуално в отдел "Образование" към СО (не знам защо, но натам ме насочиха от регионалния инспекторат).
Моля за всякакви съвети и препоръки.

Предполагам, че случаят няма да е единичен, защото всички училища сега правят стъкмистика по бюджетите.

# 1
 • Мнения: 15 927
solaris , за съжаление нямам време сега да се ровя в нормативи и да звъня на познатите си в нашия РИТ, но до понеделник ще го направя и ще пиша по подробно.
Броят на паралелките би следвало да се определи окончателно при попълване на Списък- образец за следващата учебна година, което започва в началото на септември, всичко се ступва доста набързо, трябва да се подпишат от доста хора. Може обаче а решат да се организират и да го направят и по- рано.
На този етап, за да не стоите безучастни бихте могли да си организирате среща с някой орг. експерт във вашия инспекторат и да разпитате как стоят нещата реално- има ли наистина такава опасност от "разбиване" на паралелки за вашето училище след ІІІ клас /предполагам тази година сте ІІІ клас/.
Аз лично съм преживяла в основното си училище два пъти такова нещо, точно на моя клас се падаше и двата пъти тази чест. Не е приятно, но се преживява все пак.

# 2
 • Мнения: 15 927
На този етап ти препоръчвам да прочетеш
НАРЕДБА № 7 от 29.12.2000 г. за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена (Загл. доп. - ДВ, бр. 27 от 2008 г.)
Издадена от министъра на образованието и науката, обн., ДВ, бр. 4 от 12.01.2001 г., в сила от 15.09.2001 г., изм. и доп., бр. 49 от 17.05.2002 г., бр. 55 от 4.06.2002 г., бр. 74 от 22.08.2003 г., доп., бр. 87 от 3.10.2003 г., изм. и доп., бр. 27 от 11.03.2008 г.

Сетих се и друго- към юни- юли се преглеждат обаче проектите, до тогава въпросът следва горе- долу да сте го раздвижили.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 700
Мерси Джуди. Чела съм я. Точно там е записан норматив минимум 16 - максимум 22 деца + 10% от директора. Четох също и норматива за преподавателите (с хорариума им), където е записано, че Списък № 1 (списъка с преподавателите за следващата учебна година) се изготвя и предава до края на юни .

# 4
 • Мнения: 15 927
До колкото знам през лятото се изготвя и предава все още само проекта. По- скоро наистина вижте в инспектората какво се предвижда, още преди да изготвено и предадено каквото и да било.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 700
Никой ли не може да се включи с идеи? Thinking

Вече съм пълен шах. Звънях в МОН да питам - не знаят, че се искало одобрение на министъра ooooh!  #Crazy Звънях в СО - не си вдигат телефона.

# 6
 • София
 • Мнения: 194
Съжалявам, че изобщо не мога да съм от полза, но идеите ми за въздействие върху тази система се изчерпаха още когато "се оказа", че наличието на 38 деца в групата на сина ми в детската градина при норматив 24 не е впротиворечие с Наредбата.
  А в класа на дъщеря ми децата са 29,  при това са най-малобройната паралелка. Дано успеете да направите нещо. 

# 7
 • София
 • Мнения: 2 700
magsyn , как се е оказало? Къде сте питали и какво направихте?

# 8
 • Мнения: 15 927
С РИО говорихте ли? Там са по- информирани за проблемите в конкретните училища, от колкото в МОН.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 700
Джуди, РИО беше първото място, на което звъннах. Там ми казаха, че делегираните бюджети са от компетенцията на общината, тъй като училището е общинско. В МОН се обадих чисто информативно, за да си сверя часовника (все пак нямаме още нищо написано черно на бяло). Там ме прехвърляха от телефон на телефон и чак четвъртият човек, с когото разговарях реши да ми каже нещо, а именно, че не знае да се изисква одобрение от министъра  newsm78 #Crazy Shocked
Оставам с впечатлението, че са измислили поредния порочен кръг на колективна безотговорност.

# 10
 • София
 • Мнения: 194
Solaris, на въпросите ни за тоталното разминаване с норматива от Наредба N:7 (който е макс.22 деца, не 24)  ръководството на градината се позоваваше най-вече на липсата на места в градините и на критерия за средна месечна посещаемост, въведен в чл.2, ал.3 ( очевидно неприложим, т.к. дори в заимните месеци  броя на присъстващите деца постоянно беше над 32-3, камо ли да спадне до 22).
 Нищо не направихме. Задоволихме се с "успеха" изобщо да сме вътре.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 7
Споко бе човек, няма да падне паралелаката ти - бъди сигурна.Децата сас достатъчно - тези нови наредби са за новосъздадени паралелки- вашата вече е факт и ако няма текучество надолу - няма да падне!100 %
Просто и директорите ги е шубе да не свършат парите, а не забравяй и още нещо - директорите и учителите също милеят за класовете си !
Така че се успокой и недей да ровиш в министерства и РИО и т.н и т.н - или може би очакваш че те са наясно какво ще стане наесен?

# 12
 • София
 • Мнения: 2 700
teo73, хич не ми е споко Naughty пък и знам, че на вълка му е дебел врата, защото си върши сам работата.

Вече достатъчно рових (ме) и положението се размириса. Не искам да коментирам сега, за да не ни мине котка път. Ако успеем да се преборим ще кажа само, че човек не трябва да си оставя магарето в калта.

# 13
 • Мнения: 168
И при нас има този проблем и аз също търсих, какви документи има относно броя на децата в паралелките. За съжаление има изменение от 11 март, което дава право на директорите на училища с делегирани бюджети да надхвърлят онези 10% с незнайно колко "при извънредни обстоятелства","след мотивирано предложение от директора" и "след одобрение от министъра". Публикувано е в Правилника по приложение на Закона за образованието - в сайта на МОН.
Аз лично изгубих надежда. Успех на вас!

# 14
 • У нас
 • Мнения: 304
В нашия град и общината закриха 7 училища с лека ръка , уж пренаредиха децата към кое училище ще учат ,дори без съгласието на родителите. Друг е въпроса ,че пратиха 80 учителя на улицата? Ахилесовата пета е отново т.н "делегиран бюджет ",което е най-голямата глупост сътворена от "най-успелият министър"?/ newsm11

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт